Syntetiska mineral upptäckta i naturen

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Sällsynta mineral hittade i sibiriska gruvor visar sig ha samma struktur som syntetiska metallorganiska ramverk (MOF).

Bland de hetaste nya materialen just nu är en grupp porösa fasta ämnen som kallas metallorganiska ramverk (MOF). De består av två grundkomponenter, en metall och organiska molekyler som tillsammans bildar ett mikroporöst, kristallint material och dök upp i samband med zeolitforskning.

Sedan slutet av 1990-talet har MOFs intresserat forskare på grund av sina formbara egenskaper. Hittills har mer än 20 000 MOFs utvecklats främst för potentiell användning för lagring och separation av gaser.

Nu har forskare från Cananda och Ryssland upptäckt att MOFs också finns i naturen, om än i mycket små mängder, i form av sällsynta mineraler i sibiriska kolgruvor. Upptäckten är publicerad i Science Advances och förändrar helt synen på de populära materialen som designprodukter, kommenterar seniorförfattaren Tomislav Friščić, biträdande professor i kemi vid McGill Universitetet i Montreal. Tanken är att det skulle kunna finnas andra MOF-mineraler, men i betydligt större mängder.

Vägen till upptäckten började för sex år sedan när Friščić läste om mineralerna stepanovit och zhemchuzhnikovit i en kanadensisk minaralogitidskrift. Kristallstrukturen för mineralerna, som upptäcktes från 1940-talet in på 1960-talet i Ryssland, hade inte klarlagts helt. Men de ryska mineraloger som hittade dem hade analyserat den kemiska strukturen och de grundläggande strukturparametrarna med pulverdiffraktion. Parametrarna antydde för Tomislav Friščić att mineralerna kunde likna syntetiska MOFs i strukturen.

Han blev nyfiken och började leta prover av mineralerna hos museer, försäljare och experter, utan framgång. Istället satsade en doktorand i Friščićs grupp på att syntetisera analoger till mineralerna, på labb, och det lyckades.

En större tidskrift sa nej till att publicera resultaten med hänvisning till att den ursprungliga beskrivningen av mineralerna hade publicerats i en obskyr, rysk tidskrift.

Men så kom ett genombrott. Via en kristallografikollega i Venezuela fick de kontakt med två framstående ryska mineraloger Sergey Krivovichev, S:t Petersburgs Universitet och Igor Pekov, Lomonosov Moskva State University.

De fick tag i de ursprungliga proverna av de två sällsynta mineralerna som hittats decennier tidigare i en kolgruva djupt ned i permafrosten i Sibirien. Dessutom kunde de fastställa kristallstrukturen och bekräfta McGill-forskarnas labbsyntes.

Stepanovit och zhemchuzhnikovit har samma bikakelika struktur som MOFs om än inte densamma som de allra häftigaste varianterna som utvecklas för användning för koldioxidinfångning eller för vätelagring.

Nu söker därför Friščić och hans grupp efter fler och mer elaborerade mineraler och som dessutom finns i större mängder. Men de två som konstaterats vara naturliga MOFs innebär ett paradigmskifte, enligt Friščić.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Nyhetsbrev

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Arkiv

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Nya upptäckter om gonorre

Strukturstudier av membranproteiner på gonorrebakteriens yta ger förhoppningar om möjliga behandlingar, eventuellt vaccin.

Symcel anställer

Nanofilter fångar blodbakterier

Ett blodfilter i nanoskala som effektivt fångar in bakterier vid dialys har utvecklats av kinesiska forskare.

Tumörvaccin fungerar på möss

Ozonskiktet över oss återhämtar sig inte

Ozonskiktet återhämtar sig vid polerna, men det går sämre vid lägre breddgrader som är bebodda.

Produktkandidat för snabbare sårläkning

Forskare vid Uppsala universitet och SLU har hittat ett nytt sätt att läka sår snabbare med hjälp av mjölksyrabakterier.

Hon ska leda regeringens nya life science-satsning

När Anders Lönnberg ska göra världsutställning så öppnar regeringen ett life science-kontor på regeringskansliet.

Brittiska kemiföretag flyttar ut

Fossilfritt stål möjligt

SSAB, LKAB och Vattenfall planerar att bygga en världsunik pilotanläggning för fossilfritt stål.

Enzymblock testas i ny studie

Att lansera ett block med designade enzymer som ska bryta ned olika läkemedelsrester när man spolar i toaletten, ut mot konsument är svårt.

Södertälje storsatsar

Södertälje Science Park och nya KTH invigdes på tisdagen. Ambitionen är att stärka Sveriges roll på världsmarknaden inom hållbara produktionsflöden.

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Ny chef vid UU Innovation

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.155