Syntetiska mineral upptäckta i naturen

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Sällsynta mineral hittade i sibiriska gruvor visar sig ha samma struktur som syntetiska metallorganiska ramverk (MOF).

Bland de hetaste nya materialen just nu är en grupp porösa fasta ämnen som kallas metallorganiska ramverk (MOF). De består av två grundkomponenter, en metall och organiska molekyler som tillsammans bildar ett mikroporöst, kristallint material och dök upp i samband med zeolitforskning.

Sedan slutet av 1990-talet har MOFs intresserat forskare på grund av sina formbara egenskaper. Hittills har mer än 20 000 MOFs utvecklats främst för potentiell användning för lagring och separation av gaser.

Nu har forskare från Cananda och Ryssland upptäckt att MOFs också finns i naturen, om än i mycket små mängder, i form av sällsynta mineraler i sibiriska kolgruvor. Upptäckten är publicerad i Science Advances och förändrar helt synen på de populära materialen som designprodukter, kommenterar seniorförfattaren Tomislav Friščić, biträdande professor i kemi vid McGill Universitetet i Montreal. Tanken är att det skulle kunna finnas andra MOF-mineraler, men i betydligt större mängder.

Vägen till upptäckten började för sex år sedan när Friščić läste om mineralerna stepanovit och zhemchuzhnikovit i en kanadensisk minaralogitidskrift. Kristallstrukturen för mineralerna, som upptäcktes från 1940-talet in på 1960-talet i Ryssland, hade inte klarlagts helt. Men de ryska mineraloger som hittade dem hade analyserat den kemiska strukturen och de grundläggande strukturparametrarna med pulverdiffraktion. Parametrarna antydde för Tomislav Friščić att mineralerna kunde likna syntetiska MOFs i strukturen.

Han blev nyfiken och började leta prover av mineralerna hos museer, försäljare och experter, utan framgång. Istället satsade en doktorand i Friščićs grupp på att syntetisera analoger till mineralerna, på labb, och det lyckades.

En större tidskrift sa nej till att publicera resultaten med hänvisning till att den ursprungliga beskrivningen av mineralerna hade publicerats i en obskyr, rysk tidskrift.

Men så kom ett genombrott. Via en kristallografikollega i Venezuela fick de kontakt med två framstående ryska mineraloger Sergey Krivovichev, S:t Petersburgs Universitet och Igor Pekov, Lomonosov Moskva State University.

De fick tag i de ursprungliga proverna av de två sällsynta mineralerna som hittats decennier tidigare i en kolgruva djupt ned i permafrosten i Sibirien. Dessutom kunde de fastställa kristallstrukturen och bekräfta McGill-forskarnas labbsyntes.

Stepanovit och zhemchuzhnikovit har samma bikakelika struktur som MOFs om än inte densamma som de allra häftigaste varianterna som utvecklas för användning för koldioxidinfångning eller för vätelagring.

Nu söker därför Friščić och hans grupp efter fler och mer elaborerade mineraler och som dessutom finns i större mängder. Men de två som konstaterats vara naturliga MOFs innebär ett paradigmskifte, enligt Friščić.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Glyfosat skadar bin

En ny studie visar att ogräsmedlet glyfosat, världens mest använda bekämpningsmedel, skadar bins tarmbakterier och gör dem mer mottagliga för infektioner.

Kan bli läkemedelsbrist

Får stora Fernströmpriset för upptäckt om hjärnan

Årets stora nordiska Fernströmpris går till Maiken Nedergaard.

Lund bland toppuniversitet

Good Food Institute startar ett nytt forskningsprogram, totalt 3 miljoner dollar, om växtbaserade livsmedel och s k Clean Meat (CM).

De tippas få Nobelpris

Mer läkemedelsexport till Kina

Kemiföretagen förutspår en fortsatt god försäljningstillväxt under andra halvan av 2018 visar en färsk konjunkturenkät från IKEM – innovations- och kemiindustrierna.

Nyhetsbrev

Äter mikroplastpartiklar

Mygglarver kan äta mikroplastpartiklar som sedan förs över till den vuxna myggan visar en ny studie.

Arkiv

Designar alternativ till antibiotika

Martina Kulén, Kemiska institutionen, Umeå universitet, har i sitt avhandlingsarbete arbetat med utveckling av antivirulens-molekyler mot två olika bakterier.

EU satsar på crowdfunding för startup-bolag

EIT Health lanserar en paneuropeisk plattform för finansiering av små bolag inom life science och hälsa.

Ny diagnostik för sen Alzheimers

Forskare vid bl a Lunds universitet har utvärderat en ny PET-metod för att hitta proteinet tau i hjärnan på patienter med misstänkt alzheimers.

Studerar signalvägar i realtid

Forskare vid Umeå universitet och Max Planck-institutet för molekylär fysiologi i Dortmund, presenterar en ny kemo-optogenetisk metod för att studera proteinrörelser på cellnivå.

Mer till aktieutdelning än till FoU

Fyra stora läkemedelsbolag lägger systematiskt sina vinster i skatteparadis visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Låga halter påverkar hormonnivåer

I en ny studie i Environment International rapporterar forskare att de har hittat kopplingar mellan kemikalieblandningar från kosmetika och förändringar i kvinnors fertilitetshormoner.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

SLU-forskare får Ig Nobelpris

Vid en ceremoni på Harvard University igår fick forskare från bland annat SLU ta emot 2018 års Ig Nobelpris i biologi.

Satsar på etanolproduktion i Rumänien

Clariant investerar 100 miljoner euro i en fabrik för produktion av cellulosaetanol från jordbruksrester i Craiova-regionen i Rumänien.

"Kemikalieskatten driver kunder utomlands"

Plus

Stora förhoppningar på Testa Center

I en ny byggnad på GE Healthcares sajt i Uppsala har nu testbädden för produktion av framtidens biologiska läkemedel officiellt invigts.

Plus

Bra tid för analytiska kemister

Jonathan Sweedler är analytisk kemist som specialiserat sig inom neurokemi, analyser i enstaka neuroner/hjärnceller.

3000 möten på Nordic Life Science Days

I år hölls sjätte omgången av Nordic Life Science Days, SwedenBios årliga event för branschen, med ännu större fokus på partneringmöten.

Nya hörselceller upptäckta

Upptäckten av nya typer av nervceller i innerörat kan leda till nya behandlingar av hörselskador.

Dom i patentstriden om CRISPR-Cas9

Den 10 september beslutade en amerikansk appelationsdomstol att döma till fördel för Broad Institute, MIT, i patentstriden om rättigheterna till CRISPR-Cas9.

De tog hem Startup Challenge

12 startup-bolag tävlade på första kvällen av Nordic Life Science Days 2018. Tre vinnare röstades fram av publiken.

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Vaccinbolag anställer

Ny nod för life science och livsmedel

Antikropp mot Parkinsons

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.384