23948sdkhjf

Syntetiska mineral upptäckta i naturen

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Sällsynta mineral hittade i sibiriska gruvor visar sig ha samma struktur som syntetiska metallorganiska ramverk (MOF).

Bland de hetaste nya materialen just nu är en grupp porösa fasta ämnen som kallas metallorganiska ramverk (MOF). De består av två grundkomponenter, en metall och organiska molekyler som tillsammans bildar ett mikroporöst, kristallint material och dök upp i samband med zeolitforskning.

Sedan slutet av 1990-talet har MOFs intresserat forskare på grund av sina formbara egenskaper. Hittills har mer än 20 000 MOFs utvecklats främst för potentiell användning för lagring och separation av gaser.

Nu har forskare från Cananda och Ryssland upptäckt att MOFs också finns i naturen, om än i mycket små mängder, i form av sällsynta mineraler i sibiriska kolgruvor. Upptäckten är publicerad i Science Advances och förändrar helt synen på de populära materialen som designprodukter, kommenterar seniorförfattaren Tomislav Friščić, biträdande professor i kemi vid McGill Universitetet i Montreal. Tanken är att det skulle kunna finnas andra MOF-mineraler, men i betydligt större mängder.

Vägen till upptäckten började för sex år sedan när Friščić läste om mineralerna stepanovit och zhemchuzhnikovit i en kanadensisk minaralogitidskrift. Kristallstrukturen för mineralerna, som upptäcktes från 1940-talet in på 1960-talet i Ryssland, hade inte klarlagts helt. Men de ryska mineraloger som hittade dem hade analyserat den kemiska strukturen och de grundläggande strukturparametrarna med pulverdiffraktion. Parametrarna antydde för Tomislav Friščić att mineralerna kunde likna syntetiska MOFs i strukturen.

Han blev nyfiken och började leta prover av mineralerna hos museer, försäljare och experter, utan framgång. Istället satsade en doktorand i Friščićs grupp på att syntetisera analoger till mineralerna, på labb, och det lyckades.

En större tidskrift sa nej till att publicera resultaten med hänvisning till att den ursprungliga beskrivningen av mineralerna hade publicerats i en obskyr, rysk tidskrift.

Men så kom ett genombrott. Via en kristallografikollega i Venezuela fick de kontakt med två framstående ryska mineraloger Sergey Krivovichev, S:t Petersburgs Universitet och Igor Pekov, Lomonosov Moskva State University.

De fick tag i de ursprungliga proverna av de två sällsynta mineralerna som hittats decennier tidigare i en kolgruva djupt ned i permafrosten i Sibirien. Dessutom kunde de fastställa kristallstrukturen och bekräfta McGill-forskarnas labbsyntes.

Stepanovit och zhemchuzhnikovit har samma bikakelika struktur som MOFs om än inte densamma som de allra häftigaste varianterna som utvecklas för användning för koldioxidinfångning eller för vätelagring.

Nu söker därför Friščić och hans grupp efter fler och mer elaborerade mineraler och som dessutom finns i större mängder. Men de två som konstaterats vara naturliga MOFs innebär ett paradigmskifte, enligt Friščić.
Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Tunna filmer ger lägre avtryck

En livscykelanalys visar på betydligt lägre koldioxidavtryck från Midsummers tillverkningsprocess för tunnfilmssolceller än den för kiselceller.

Pallplats för Gedea

Gedea Biotech placerade sig på plats tre i gårdagens Europafinal av EIT European health catapult, i kategorin Biotech.

Ny glaskeram för tandlagning

Forskare på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet har tagit fram glaskeramer lämpliga som tandlagningsmaterial, som är tre gånger starkare än befintliga.

Perstorp säljer Capa

Specialkemikalieföretaget Perstorp kommer att sälja sin kaprolaktonverksamhet inklusive produktionssajten i Warrington.

Epilepsigener pekar mot ny behandling

I den största internationella studien i sitt slag har 11 nya gener kopplade till epilepsi upptäckts.

Cyclicor får ny vd

Lundaforskarna bakom Cyclicor har utvecklat en metod för att producera giftfria polymerer, plaster.

Nyhetsbrev

Storkoncern investerar – mer kapacitet behövs

Arkiv

EU satsar på barnlöshet

Det svensk-danska projektet ReproUnion för specialiserade behandlingar av ofrivillig barnlöshet får förnyat stöd från bl a EU.

Letar skadliga ämnen i damm

Därför har vi inte håriga handflator

Hår eller inte hår är något som upptar en stor del av människans tid. Nu har forskare hittat en delförklaring till varför fotsulor är hårlösa

Bayer skär ned kraftigt

Dyr teknik avlägsnar mikroplaster

I ett nytt samarbetsprojekt bekräftas att membranteknologi effektivt avlägsnar mikroplast från avloppsvatten.

Genombrott för fotokatalysator av järn

Lundaforskare har framgångsrikt lyckats optimera en järnmolekyl som kan användas som fotokatalysator för att producera bränsle och i solceller för att framställa el.

De ska boosta IVA

Nationell satsning på precisionsmedicin

Nu växlar Sverige upp arbetet med precisionsmedicin inom hälso- och sjukvården och den kliniska forskningen.

Forskar Grand Prix avgjort

Den nationella finalen av Forskar Grand Prix har avgjorts i Stockholm och en vinnare har korats.

Unga forskare prisas

Upptäckt koppling mellan tarmfloran och fetma belönas när pris för unga forskare delas ut i Stockholm.

Kinesiska tvillingar kan vara världens första genediterade barn

Forskare reagerar starkt på nyheten om ett kinesiskt tvillingpar som fötts efter att deras genom editerats med Crisper-Cas9.

Havrefabrik konserveras – anställda varslas

Den finska koncernen Paulig meddelar idag att öppningen av en fabrik för en havreprodukt i Mölnlycke skjuts på framtiden.

Förbjudna ämnen i julbelysningar

Kemikalieinspektionen har undersökt innehållet av skadliga kemikalier i julbelysning och andra elektriska juldekorationer.

Chefen för MHRA lämnar

Ian Hudson, chef för den nationella brittiska läkemedelsmyndigheten meddelar att han lämnar posten i september nästa år.

Han vill fånga koldioxid med elektricitet

Plus

Nya kemibolaget Nouryon får tyngre bas i Sverige

AkzoNobel Specialty Chemicals som knoppades av från färgdelen av koncernen tidigare i år ska nu stå på egna ben och byter namn.

Riktigt ohållbar konsumtion

Den här veckan inträffar Black Friday. Förra året konsumerade svenskarna enligt beräkningar från Post Nord för 5,3 miljarder kronor under kampanjens första dygn.

1

Tredje gästprofessorn för klimatet

Ny styrelseorförande för UIC

Ny chef på Sobi

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.23