Ahmed Zewail död

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Professor Ahmed Zewail, Nobelpristagare i kemi 1999, amerikansk medborgare, född i Egypten, har avlidit i en ålder av 70 år.

Ahmed Zewail fick Nobelpriset för sitt pionjärarbete inom femtokemi, studier av kemiska reaktioners övergångstillstånd med femtosekundspektroskopi.

Han studerade hur kemiska bindningar bryts och skapas i kemiska reaktioner mellan atomer och molekyler under mycket korta tidsintervall.

Som professor vid California Institute of Technology, där han arbetade under 40 år, var han vetenskaplig rådgivare till president Obama och den första arabiska forskaren att få Nobelpriset. Han var naturaliserad amerikan sedan 1982.

Zewail var sedan 2003 utländsk ledamot av Kungliga Vetenskapsakademien.

I en kommentar skriver chefen för American Chemical Society, Thomas Connelly Jr: " Dr Zewail var en ledare, i och utanför labbet. Hans banbrytande forskning öppnade för studier av atomer i rörelse i och hans diplomatiska ansträngningar med Egypten hjälpte USAs relationer i regionen. Han var en exemplarisk akademiker som vi kommer att sakna mycket."

2014 skrev han en debattartikel i LA Times som uppmanade USA att inte strypa biståndet till Egypten efter den militärkupp som drev bort den valde presidenten Mohamed Mors, Muslimska Brödraskapet.

Ahmed Zewail mottog många utmärkelser. 2005 skapade ACS the Ahmed Zewail Award in Ultrafast Science and Technology , som delas ut årligen.

Ingen dödsorsak har angetts. Han kommer enligt Egyptianstreets.com att begravas i Egypten.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Cellatlasen tar nästa steg

KTH-forskare har kombinerat AI med dataspel och fått fram bättre verktyg för klassificering av proteinmönster.

Jättegenom kartlagt

Efter fjorton års arbete publicerar forskarna i International Wheat Genome Sequencing Consortium ett utkast och säger att de i stort sett är framme.

Analyser kopplar DDT med autism

En finsk studie visar ett samband mellan förhöjd exponering för DDT i livmodern och ökad risk för allvarlig autism med utvecklingsstörning hos barnet.

Swetox infrastruktur till RISE

Algavtal med Sydkorea

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden.

Klarar cancer med en zombiegen

Elefanter drabbas sällan av cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än människor.

Nyhetsbrev

Vaccinbolag anställer

Arkiv

Första RNAi-läkemedlet godkänt

Ny nod för life science och livsmedel

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Globalt avtal om CRISPR

Ett brittiskt bolag, Oxford Genetics, tecknar avtal med en global nätfirma för reagens och verktyg om att leverera CRISPR-redigerade däggdjurscellinjer.

Modifierade myggor lyckat

Antalet fall av denguefeber minskade kraftigt i en australiensisk stad sedan man släppt ut myggor infekterade med en bakterie som hindrar sjukdomsspridning.

Problem med molekylär sax

Genredigering i embryon för att reparera defekta gener kan orsaka mer DNA-skada än nytta, enligt ny forskning från australiensiska forskare.

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Plus

Flyttar kemin till nytt hus

Tre institutioner från naturvetenskaplig fakultet på Göteborgs universitet ska få nya lokaler på Medicinarberget – Naturvetenskap Life.

Varnar för oseriösa konferenser

De som arrangerar oseriösa konferenser för att lura forskare på dyra konferensavgifter, blir allt fler och allt fräckare.

Fältforskningens historia

Klarar brunt vatten bättre

Bärvax förbisedd råvara

Antikropp mot Parkinsons

Genombrott för vätgasbränsle

Australiensiska forskare rapporterar ett genombrott när det gäller omvandling av ammoniak till mycket rent väte för användning bland annat som bilbränsle.

Röda blodkroppar skadar hjärtat

Skadliga effekter av ämnen som insöndras från röda blodkroppar kan förklara den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.198