Ozonhålet krymper tack vare förbud

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Forskare rapporterar i Science att hålet i ozonlagret har krympt, i genomsnitt fyra miljoner kvadratkilometer sedan år 2000. Mätningarna är från september månad varje år, då ozonhålet börjar öppnas.

Studien som publicerades i Science den 30 juni konstaterar att utfasningen av klorfluorkarboner (CFC) innebär att ozonlagret väntas återhämta sig, långsamt. Industrikemikalierna CFC som tidigare användes bl a i sprayflaskor och kylanläggningar kan finnas kvar i atmosfären i mer än 50 år. Det betyder att ozonhålet inte kan vara "läkt" förrän tidigast 2050 eller 2060.

Det extremt tunna ozonlagret är det som skyddar livet på jorden från solens ultravioletta strålar.

Det s k Montrealprotokollet från 1987, en internationell överenskommelse om att sluta tillverka och använda CFC, och som ratificerades av samtliga FNs medlemsstater har blivit en stor framgång.

Enligt en uppskattning från FN har två miljoner fall av hudcancer kunnat undvikas tack vare utfasningen av CFC.

I oktober förra året upptäckte forskare till sin förskräckelse att ozonhålet över Antarktis var större än någonsin. Nu tror man sig veta att det beror på vulkanutbrott i Chile och att det var tillfälligt.

Det största ozonhålet finns just över Antarktis. Den extrema kylan där tros skapa en förstärkningseffekt som gör ozonnedbrytningen större. Det starkare ultravioletta ljuset tros ha orsakat förändringar hos plankton men det mycket begränsade djurlivet, som pingviner tros inte ha tagit skada.

"Om du ska ha ett ozonhål någonstans i världen så är det i Antarktis där det inte finns så mycket liv. Det var kanariefågeln i kolgruvan som visade oss att om vi inte slutade med CFC skulle vi få stora problem. Storbritannien, t ex har 5 procent mindre ozon än för 30 år sedan men det skulle varit dubbelt så illa utan utfasningen, med problem med hudcancer, ögonskador och skador på grödor", kommenterar ledaren för studien Susan Solomon, Massachusetts Institute of Technology.

Tre forskare mottog Nobelpriset i kemi 1995 för den forskning som ledde fram till insikten om nedbrytningen av ozonlagret och klorfluorkarbonernas roll. En av de tre forskarna, Paul J Crutzen disputerade och forskade vid Stockholms universitet, meteorologiska institutet (MISU).

90 procent av ozonet finns i stratosfären på 10-50 km höjd, det vi kallar ozonskiktet, som möjliggör liv på jorden genom att absorbera större delen av den ultravioletta strålningen. Om allt atmosfäriskt ozon skulle tryckas ihop, vid den temperatur och det tryck som råder vid jordytan blir tjockleken 2-5 mm. En enda kloratom kan katalysera nedbrytningen av mer än 100 000 ozonmolekyler.

Artikeln i Science

Emergence of healing in the Antarctic ozone layer

Se bilder av ozonhålets förändring härHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Cellatlasen tar nästa steg

KTH-forskare har kombinerat AI med dataspel och fått fram bättre verktyg för klassificering av proteinmönster.

Jättegenom kartlagt

Efter fjorton års arbete publicerar forskarna i International Wheat Genome Sequencing Consortium ett utkast och säger att de i stort sett är framme.

Analyser kopplar DDT med autism

En finsk studie visar ett samband mellan förhöjd exponering för DDT i livmodern och ökad risk för allvarlig autism med utvecklingsstörning hos barnet.

Swetox infrastruktur till RISE

Algavtal med Sydkorea

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden.

Klarar cancer med en zombiegen

Elefanter drabbas sällan av cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än människor.

Nyhetsbrev

Vaccinbolag anställer

Arkiv

Första RNAi-läkemedlet godkänt

Ny nod för life science och livsmedel

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Globalt avtal om CRISPR

Ett brittiskt bolag, Oxford Genetics, tecknar avtal med en global nätfirma för reagens och verktyg om att leverera CRISPR-redigerade däggdjurscellinjer.

Modifierade myggor lyckat

Antalet fall av denguefeber minskade kraftigt i en australiensisk stad sedan man släppt ut myggor infekterade med en bakterie som hindrar sjukdomsspridning.

Problem med molekylär sax

Genredigering i embryon för att reparera defekta gener kan orsaka mer DNA-skada än nytta, enligt ny forskning från australiensiska forskare.

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Plus

Flyttar kemin till nytt hus

Tre institutioner från naturvetenskaplig fakultet på Göteborgs universitet ska få nya lokaler på Medicinarberget – Naturvetenskap Life.

Varnar för oseriösa konferenser

De som arrangerar oseriösa konferenser för att lura forskare på dyra konferensavgifter, blir allt fler och allt fräckare.

Fältforskningens historia

Klarar brunt vatten bättre

Bärvax förbisedd råvara

Antikropp mot Parkinsons

Genombrott för vätgasbränsle

Australiensiska forskare rapporterar ett genombrott när det gäller omvandling av ammoniak till mycket rent väte för användning bland annat som bilbränsle.

Röda blodkroppar skadar hjärtat

Skadliga effekter av ämnen som insöndras från röda blodkroppar kan förklara den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.139