23948sdkhjf

Ozonhålet krymper tack vare förbud

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Forskare rapporterar i Science att hålet i ozonlagret har krympt, i genomsnitt fyra miljoner kvadratkilometer sedan år 2000. Mätningarna är från september månad varje år, då ozonhålet börjar öppnas.

Studien som publicerades i Science den 30 juni konstaterar att utfasningen av klorfluorkarboner (CFC) innebär att ozonlagret väntas återhämta sig, långsamt. Industrikemikalierna CFC som tidigare användes bl a i sprayflaskor och kylanläggningar kan finnas kvar i atmosfären i mer än 50 år. Det betyder att ozonhålet inte kan vara "läkt" förrän tidigast 2050 eller 2060.

Det extremt tunna ozonlagret är det som skyddar livet på jorden från solens ultravioletta strålar.

Det s k Montrealprotokollet från 1987, en internationell överenskommelse om att sluta tillverka och använda CFC, och som ratificerades av samtliga FNs medlemsstater har blivit en stor framgång.

Enligt en uppskattning från FN har två miljoner fall av hudcancer kunnat undvikas tack vare utfasningen av CFC.

I oktober förra året upptäckte forskare till sin förskräckelse att ozonhålet över Antarktis var större än någonsin. Nu tror man sig veta att det beror på vulkanutbrott i Chile och att det var tillfälligt.

Det största ozonhålet finns just över Antarktis. Den extrema kylan där tros skapa en förstärkningseffekt som gör ozonnedbrytningen större. Det starkare ultravioletta ljuset tros ha orsakat förändringar hos plankton men det mycket begränsade djurlivet, som pingviner tros inte ha tagit skada.

"Om du ska ha ett ozonhål någonstans i världen så är det i Antarktis där det inte finns så mycket liv. Det var kanariefågeln i kolgruvan som visade oss att om vi inte slutade med CFC skulle vi få stora problem. Storbritannien, t ex har 5 procent mindre ozon än för 30 år sedan men det skulle varit dubbelt så illa utan utfasningen, med problem med hudcancer, ögonskador och skador på grödor", kommenterar ledaren för studien Susan Solomon, Massachusetts Institute of Technology.

Tre forskare mottog Nobelpriset i kemi 1995 för den forskning som ledde fram till insikten om nedbrytningen av ozonlagret och klorfluorkarbonernas roll. En av de tre forskarna, Paul J Crutzen disputerade och forskade vid Stockholms universitet, meteorologiska institutet (MISU).

90 procent av ozonet finns i stratosfären på 10-50 km höjd, det vi kallar ozonskiktet, som möjliggör liv på jorden genom att absorbera större delen av den ultravioletta strålningen. Om allt atmosfäriskt ozon skulle tryckas ihop, vid den temperatur och det tryck som råder vid jordytan blir tjockleken 2-5 mm. En enda kloratom kan katalysera nedbrytningen av mer än 100 000 ozonmolekyler.

Artikeln i Science

Emergence of healing in the Antarctic ozone layer

Se bilder av ozonhålets förändring härHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Nyhetsbrev

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Arkiv

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellutech köps av Stora Enso

Stockholmsbaserade startupen Cellutech som utvecklar nya material från trä för att erbjuda hållbara alternativ till fossilbaserade är nu helägt av Stora Enso.

Stängt Kubal sänker elpriset

Mikroplaster i bajs

En ny studie har hittat mikroplastpartiklar i avföringsprover från människor för första gången.

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.185