Kartlägger energiflödet vid fotosyntesen

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Med hjälp av tvådimensionell elektronisk spektroskopi har forskare från Lunds universitet kartlagt hur ljusenergi absorberas och transporteras i början av fotosyntesen.

- Energiflöden i fotosyntesen har studerats i många år men ofta har man då bara tittat på subenheter från maskineriet i cellen. Med hjälp av sofistikerade spektroskopimetoder har vi kunnat följa hur energin flödar i en cell och hur snabbt de olika stegen går. Vi kan både se var det går riktigt snabbt och identifiera de mindre effektiva stegen, säger Donatas Zigmantas, forskarassistent vid naturvetenskapliga fakulteten på Lunds universitet.

TEKNIKEN tvådimensionell elektronisk spektroskopi har funnits i många år men det krävdes en hel del anpassningar för att kunna använda den för att studera fotosyntesen i enskilda celler, berättar han.

- Vi publicerade våra förändringar i tekniken redan år 2011 men nu när folk ser hur fina data vi har fått fram tror vi att den kommer att få mer uppmärksamhet, säger Donatas Zigmantas.

I den nya studien undersökte han, tillsammans med kollegorna Jakub Dostál, Lunds universitet, och Jakub Pšenčík, Charles University i Prag, fotosyntesen hos gröna svavelbakterier.

- DE BAKTERIER som vi tittade på är extremofiler och kan hittas i varma källor. Vissa andra gröna svavelbakterier bor djupt nere i havet och utvinner energi ur det svaga ljuset från undervattensvulkaner, så många tror att de har en mycket effektiv mekanism för fotosyntesen, säger Donatas Zigmantas.

Nu väntar fler studier på andra organismer.

- Vi valde att börja med att testa metoden på bakterier eftersom de är enklare. Hos växtceller, som är mer komplicerade, skulle vi inte kunna se flödet lika klart men vi ska genomföra studier på dem i framtiden.

FÖRHOPPNINGEN är givetvis att öka kunskapen om hur fotosyntesen går till men forskarna hoppas även att de nya rönen ska gå att använda till utvecklingen av nya solceller i framtiden.

Den nya artikeln har publicerats i tidskriften Nature Chemistry.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Cellatlasen tar nästa steg

KTH-forskare har kombinerat AI med dataspel och fått fram bättre verktyg för klassificering av proteinmönster.

Jättegenom kartlagt

Efter fjorton års arbete publicerar forskarna i International Wheat Genome Sequencing Consortium ett utkast och säger att de i stort sett är framme.

Analyser kopplar DDT med autism

En finsk studie visar ett samband mellan förhöjd exponering för DDT i livmodern och ökad risk för allvarlig autism med utvecklingsstörning hos barnet.

Swetox infrastruktur till RISE

Algavtal med Sydkorea

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden.

Klarar cancer med en zombiegen

Elefanter drabbas sällan av cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än människor.

Nyhetsbrev

Vaccinbolag anställer

Arkiv

Första RNAi-läkemedlet godkänt

Ny nod för life science och livsmedel

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Globalt avtal om CRISPR

Ett brittiskt bolag, Oxford Genetics, tecknar avtal med en global nätfirma för reagens och verktyg om att leverera CRISPR-redigerade däggdjurscellinjer.

Modifierade myggor lyckat

Antalet fall av denguefeber minskade kraftigt i en australiensisk stad sedan man släppt ut myggor infekterade med en bakterie som hindrar sjukdomsspridning.

Problem med molekylär sax

Genredigering i embryon för att reparera defekta gener kan orsaka mer DNA-skada än nytta, enligt ny forskning från australiensiska forskare.

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Plus

Flyttar kemin till nytt hus

Tre institutioner från naturvetenskaplig fakultet på Göteborgs universitet ska få nya lokaler på Medicinarberget – Naturvetenskap Life.

Varnar för oseriösa konferenser

De som arrangerar oseriösa konferenser för att lura forskare på dyra konferensavgifter, blir allt fler och allt fräckare.

Fältforskningens historia

Klarar brunt vatten bättre

Bärvax förbisedd råvara

Antikropp mot Parkinsons

Genombrott för vätgasbränsle

Australiensiska forskare rapporterar ett genombrott när det gäller omvandling av ammoniak till mycket rent väte för användning bland annat som bilbränsle.

Röda blodkroppar skadar hjärtat

Skadliga effekter av ämnen som insöndras från röda blodkroppar kan förklara den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

1.268