23948sdkhjf

Läkemedelsföretag agerar på Brexit

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Två brittiska läkemedelsföretag, GlaxoSmithKline och AstraZeneca, har bildat en arbetsgrupp som ska hantera effekterna av Brexit.

Andrew Witty och Pascal Soriot – vd för GlaxoSmithKline respektive AstraZeneca, får sällskap av den brittiske life scienceministern George Freeman , i arbetet, skriver Xtalks.

Eftersom det saknas prejudikat för hur ett land lämnar EU väntas Brexit få stora konsekvenser för företag och annan verksamhet. EUs läkemedelsmyndighet European Medicines Agency (EMA) kommer med all sannolikhet att flytta från London.

Landet skulle kunna drabbas av påtagliga svårigheter med att etablera ett eget regulatoriskt ramverk för läkemedel och medicintekniska produkter, när Brexit träder ikraft.

När det gäller placeringen av EMA har redan ett flertal länder erbjudit sig att stå värd för myndigheten (bl a Danmark, Frankrike, Holland, Tyskland och Spanien).

Regeringens Life Science -samordnare Anders Lönnberg vill att EU-myndigheten EMA placeras i Sverige i en Eko-intervju den 4 juli. Förre EMA-chefen Thomas Lönngren anser att en sådan lokalisering skulle innebära väldigt mycket för svensk vetenskaplig forskning på medicinområdet, och även näringsminister Mikael Damberg uppges (i samma radioinslag) vara av åsikten att EMA bör till Sverige.

Branschorganisationen LIFs vd Anders Blanck skrev i februari i webbtidningen LIFe-time.se att vid en eventuell Brexit borde Sverige göra allt för att EMA flyttas till Sverige.

UK är en mycket viktig aktör inom FoU på området läkemedel/life science i ett EU-sammanhang. Vad som händer med tillgång till forskningsmedel och samarbeten inom EUs ram är oklart.

Den nyligen bildade Life Sciences Steering Group kommer att arbeta för att stärka och behålla Storbritanniens position på den globala läkemedelsmarknaden. Före folkomröstningen var läkemedelsindustrin starkt för att stanna i EU.

Den s k aktiveringen av artikel 50 i Lissabonfördraget som startar processen med Storbritanniens utträde ur EU, ser ut att dröja.

I en kommentar säger AstraZeneca: ”Vi tror att det skulle varit i patienters, vår industris och vårt företags bästa intresse att Storbritannien hade stannat kvar i EU, men vi respekterar det demokratiska beslut som fattats i folkomröstning. Uppenbarligen väntar nu en utdragen övergångsperiod och vi kommer att samarbeta med alla berörda parter för att säkerställa life science-industrins konkurrenskraft och att patienter får snabb tillgång till innovativa läkemedel.”


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Cellink presenterar nya biobläck

Startar klinisk studie

Universitetet avtalar om Testa Center

Uppsala universitet och GE Healthcare Life Sciences har slutit ett långsiktigt samverkansavtal som ger universitetets forskare tillgång till Testa Center.

Plus

Utvecklar nytt biologiskt läkemedel

Evelina Vågesjös resa med bolaget Ilya Pharma, där hon är vd, har gått väldigt snabbt det senaste året, men det ligger mycket arbete bakom.

Process återvinner allt - två anläggningar byggs

Spindeln chanslös mot cellulosa

Nyhetsbrev

Medivir lägger ned mesta forskningen

Medivir AB meddelade att man varslar 60 av 79 anställda främst inom preklinisk forskning och administration om uppsägning.

Arkiv

Anställer affärsutvecklare

Hör om nya vapen mot klamydia

Antibiotikaresistensen måste motarbetas på flera sätt. Umeåbaserade företaget Quretech Bio har flera vapen i arsenalen som avslöjas på seminariet Bioscience 2018.

Stockholmskonventionen vill förbjuda PFOA

FN efterlyser globala åtgärder mot perfluoroktansyra (PFOA) och två andra fluorinerade föreningar.

Medivirs vd byts ut

Äldsta beviset för djurliv på jorden

Fossilerade kemiska föreningar i form av steroider visar att det fanns svampdjur i marina miljöer åtminstone 100 miljoner år före den så kallade kambriska explosionen.

Läkemedelskongress läggs ner

Jätteexperiment för att locka kompetens

På Kemins Dag den 19-20 oktober genomför 110 000 barn och ungdomar från runt 1 000 skolor Sveriges största kemiexperiment.

236 miljoner till forskningsinstrument

SSF delar ut drygt 236 miljoner kronor till 33 projekt för att främja utvecklingen av nya instrument, metoder och tekniker i forskningen.

"Sömnknapp" i hjärnan hittad

Forskare visar i en ny studie på möss att specifika nervceller i hjärnan i en del av hypotalamus kallad ventrolaterala preoptiska arean (VLPO) är avgörande för normal sömn.

Baxter flyttar produktionen från Lund

Det amerikanska medicinteknikbolaget Baxter International flyttar all produktion från Lund till Italien och drar även ned på forskning och utveckling.

Nanopartiklar antidot vid ormbett

Designade nanopartiklar som binder toxiner i ormgift kan bli en effektiv behandling mot vävnadsnekros.

BioWorks lanserar kromatografiprodukt

MetaboGen klar för klinisk studie

Göteborgsföretagets första produkt – nästa generations probiotika – är nu klar att användas i en säkerhetsstudie.

Så funkar det på molekylär nivå

Forskare vid bl a kemiska institutionen, Umeå universitet, har lyckats simulera hur kolhydrater tas upp från cellens utsida av transportproteinet LacY.

400-årigt kemibolag byter namn

Startar testbädd för elektrolys

RISE och Swerim utvecklar ny testbädd för elektrolys och vätgastillämpningar i industrin vid Luleå tekniska universitet.

Ny grupp för plaståtervinninng

Det är nu klart att Sverige ska driva en ny internationell arbetsgrupp inom den internationella standardiseringsorganisationen ISO för plaståtervinning.

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.161