Läkemedelsföretag agerar på Brexit

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Två brittiska läkemedelsföretag, GlaxoSmithKline och AstraZeneca, har bildat en arbetsgrupp som ska hantera effekterna av Brexit.

Andrew Witty och Pascal Soriot – vd för GlaxoSmithKline respektive AstraZeneca, får sällskap av den brittiske life scienceministern George Freeman , i arbetet, skriver Xtalks.

Eftersom det saknas prejudikat för hur ett land lämnar EU väntas Brexit få stora konsekvenser för företag och annan verksamhet. EUs läkemedelsmyndighet European Medicines Agency (EMA) kommer med all sannolikhet att flytta från London.

Landet skulle kunna drabbas av påtagliga svårigheter med att etablera ett eget regulatoriskt ramverk för läkemedel och medicintekniska produkter, när Brexit träder ikraft.

När det gäller placeringen av EMA har redan ett flertal länder erbjudit sig att stå värd för myndigheten (bl a Danmark, Frankrike, Holland, Tyskland och Spanien).

Regeringens Life Science -samordnare Anders Lönnberg vill att EU-myndigheten EMA placeras i Sverige i en Eko-intervju den 4 juli. Förre EMA-chefen Thomas Lönngren anser att en sådan lokalisering skulle innebära väldigt mycket för svensk vetenskaplig forskning på medicinområdet, och även näringsminister Mikael Damberg uppges (i samma radioinslag) vara av åsikten att EMA bör till Sverige.

Branschorganisationen LIFs vd Anders Blanck skrev i februari i webbtidningen LIFe-time.se att vid en eventuell Brexit borde Sverige göra allt för att EMA flyttas till Sverige.

UK är en mycket viktig aktör inom FoU på området läkemedel/life science i ett EU-sammanhang. Vad som händer med tillgång till forskningsmedel och samarbeten inom EUs ram är oklart.

Den nyligen bildade Life Sciences Steering Group kommer att arbeta för att stärka och behålla Storbritanniens position på den globala läkemedelsmarknaden. Före folkomröstningen var läkemedelsindustrin starkt för att stanna i EU.

Den s k aktiveringen av artikel 50 i Lissabonfördraget som startar processen med Storbritanniens utträde ur EU, ser ut att dröja.

I en kommentar säger AstraZeneca: ”Vi tror att det skulle varit i patienters, vår industris och vårt företags bästa intresse att Storbritannien hade stannat kvar i EU, men vi respekterar det demokratiska beslut som fattats i folkomröstning. Uppenbarligen väntar nu en utdragen övergångsperiod och vi kommer att samarbeta med alla berörda parter för att säkerställa life science-industrins konkurrenskraft och att patienter får snabb tillgång till innovativa läkemedel.”


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Swetox infrastruktur till RISE

Algavtal med Sydkorea

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden.

Klarar cancer med en zombiegen

Elefanter drabbas sällan av cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än människor.

Vaccinbolag anställer

Första RNAi-läkemedlet godkänt

Ny nod för life science och livsmedel

Nyhetsbrev

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Arkiv

Globalt avtal om CRISPR

Ett brittiskt bolag, Oxford Genetics, tecknar avtal med en global nätfirma för reagens och verktyg om att leverera CRISPR-redigerade däggdjurscellinjer.

Modifierade myggor lyckat

Antalet fall av denguefeber minskade kraftigt i en australiensisk stad sedan man släppt ut myggor infekterade med en bakterie som hindrar sjukdomsspridning.

Problem med molekylär sax

Genredigering i embryon för att reparera defekta gener kan orsaka mer DNA-skada än nytta, enligt ny forskning från australiensiska forskare.

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Plus

Flyttar kemin till nytt hus

Tre institutioner från naturvetenskaplig fakultet på Göteborgs universitet ska få nya lokaler på Medicinarberget – Naturvetenskap Life.

Varnar för oseriösa konferenser

De som arrangerar oseriösa konferenser för att lura forskare på dyra konferensavgifter, blir allt fler och allt fräckare.

Fältforskningens historia

Klarar brunt vatten bättre

Bärvax förbisedd råvara

Antikropp mot Parkinsons

Genombrott för vätgasbränsle

Australiensiska forskare rapporterar ett genombrott när det gäller omvandling av ammoniak till mycket rent väte för användning bland annat som bilbränsle.

Röda blodkroppar skadar hjärtat

Skadliga effekter av ämnen som insöndras från röda blodkroppar kan förklara den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Ett bättre enzym för CRISPR

Forskare vid universitetet i Texas föreslår att man byter ut enzymet Cas9 i CRISPR mot ett annat för att minska risken för cancermutationer.

Särläkemedel mot NF1

En läkemedelssubstans mot den genetiska sjukdomen neurofibromatos 1 har klassats som särläkemedel av den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

Ny metod för terpensyntes

Kemister vid universitetet i Basel har utvecklat en syntesmetod för terpener som härmar naturens.

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.179