Läkemedelsföretag agerar på Brexit

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Två brittiska läkemedelsföretag, GlaxoSmithKline och AstraZeneca, har bildat en arbetsgrupp som ska hantera effekterna av Brexit.

Andrew Witty och Pascal Soriot – vd för GlaxoSmithKline respektive AstraZeneca, får sällskap av den brittiske life scienceministern George Freeman, i arbetet, skriver Xtalks.

Eftersom det saknas prejudikat för hur ett land lämnar EU väntas Brexit få stora konsekvenser för företag och annan verksamhet. EUs läkemedelsmyndighet European Medicines Agency (EMA) kommer med all sannolikhet att flytta från London.

Landet skulle kunna drabbas av påtagliga svårigheter med att etablera ett eget regulatoriskt ramverk för läkemedel och medicintekniska produkter, när Brexit träder ikraft.

När det gäller placeringen av EMA har redan ett flertal länder erbjudit sig att stå värd för myndigheten (bl a Danmark, Frankrike, Holland, Tyskland och Spanien).

Regeringens Life Science-samordnare Anders Lönnberg vill att EU-myndigheten EMA placeras i Sverige i en Eko-intervju den 4 juli. Förre EMA-chefen Thomas Lönngren anser att en sådan lokalisering skulle innebära väldigt mycket för svensk vetenskaplig forskning på medicinområdet, och även näringsminister Mikael Damberg uppges (i samma radioinslag) vara av åsikten att EMA bör till Sverige.

Branschorganisationen LIFs vd Anders Blanck skrev i februari i webbtidningen LIFe-time.se att vid en eventuell Brexit borde Sverige göra allt för att EMA flyttas till Sverige.

UK är en mycket viktig aktör inom FoU på området läkemedel/life science i ett EU-sammanhang. Vad som händer med tillgång till forskningsmedel och samarbeten inom EUs ram är oklart.

Den nyligen bildade Life Sciences Steering Group kommer att arbeta för att stärka och behålla Storbritanniens position på den globala läkemedelsmarknaden. Före folkomröstningen var läkemedelsindustrin starkt för att stanna i EU.

Den s k aktiveringen av artikel 50 i Lissabonfördraget som startar processen med Storbritanniens utträde ur EU, ser ut att dröja.

I en kommentar säger AstraZeneca: ”Vi tror att det skulle varit i patienters, vår industris och vårt företags bästa intresse att Storbritannien hade stannat kvar i EU, men vi respekterar det demokratiska beslut som fattats i folkomröstning. Uppenbarligen väntar nu en utdragen övergångsperiod och vi kommer att samarbeta med alla berörda parter för att säkerställa life science-industrins konkurrenskraft och att patienter får snabb tillgång till innovativa läkemedel.”


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Positiva resultat för Kancera

Läkemedelsutvecklande bolaget Kancera rapporterar positiva resultat från en Fas I-studie med sin immunreglerande småmolekylära läkemedelskandidat.

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Nyhetsbrev

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

Arkiv

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Nya upptäckter om gonorre

Strukturstudier av membranproteiner på gonorrebakteriens yta ger förhoppningar om möjliga behandlingar, eventuellt vaccin.

Symcel anställer

Nanofilter fångar blodbakterier

Ett blodfilter i nanoskala som effektivt fångar in bakterier vid dialys har utvecklats av kinesiska forskare.

Tumörvaccin fungerar på möss

Ozonskiktet över oss återhämtar sig inte

Ozonskiktet återhämtar sig vid polerna, men det går sämre vid lägre breddgrader som är bebodda.

Produktkandidat för snabbare sårläkning

Forskare vid Uppsala universitet och SLU har hittat ett nytt sätt att läka sår snabbare med hjälp av mjölksyrabakterier.

Hon ska leda regeringens nya life science-satsning

När Anders Lönnberg ska göra världsutställning så öppnar regeringen ett life science-kontor på regeringskansliet.

Brittiska kemiföretag flyttar ut

Fossilfritt stål möjligt

SSAB, LKAB och Vattenfall planerar att bygga en världsunik pilotanläggning för fossilfritt stål.

Enzymblock testas i ny studie

Att lansera ett block med designade enzymer som ska bryta ned olika läkemedelsrester när man spolar i toaletten, ut mot konsument är svårt.

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.134