Unik genkartläggning av diabetes

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Lunds universitet har ingått ett samarbete med det amerikanska läkemedelsföretaget Regeneron Genetics Center LLC (RGC) och universitetet i Helsingfors om att sekvensera 9 000 personer med diabetes.

Det är världens hittills största sekvenseringsstudie (s k exom-sekvensering) av familjer med diabetes och den syftar till att ge ny kunskap om hur man kan förutspå diabetes, dess orsaker och nya mål för läkemedel.

Exom-sekvensering är en metod för att analysera en individs arvsmassa, dvs DNA, i syfte att hitta genetiska mutationer som innebär en ökad risk för sjukdom. En mutation innebär att det skett en variation i nukleotiderna, de molekylära byggstenarna i DNAt. Därmed har koden för hur ett protein ska tillverkas förändrats vilket kan leda till förändringar i dess funktion, och öka risken för sjukdomsutveckling.

"Genom att studera nedärvda mutationer inom familjer kan vi förstå vad som beror på arv och vad som är orsakat av miljön, dvs livsstilen", säger Leif Groop, ledare för Lunds universitets Diabetescentrum som ingått avtalet med Regeneron i ett pressmeddelande.

Avtalet möjliggör en unik kartläggning av genetiska riskvarianter i arvsmassan hos 9 000 individer som ingår i Botnia-studien. Studien består av personer med diabetes och deras släktingar och omfattar 1 400 familjer i Finland och södra Sverige. Botnia-studien är en av de största i sitt slag i världen.

Den finländska befolkningen är genetiskt ganska homogen, vilket är en fördel vid genetiska studier.

Själva sekvenseringen utförs av RGC ett helägt dotterbolag till Regeneron Pharmaceuticals, Inc. i Tarrytown, New York. och analyserna görs av såväl forskare från RGC, Lunds universitet och universitetet i Helsingfors som vill ta reda på vilka mutationer som är kopplade till olika tillstånd relaterade till diabetes, till exempel insulinkänslighet.

"Botnia-studien är bland de bästa och mest välkaraktäriserade kohorterna i världen när det gäller diabetes och diabetesrelaterade sjukdomar. Vi är otroligt glada över att arbeta tillsammans med Groop och hans forskargrupp och tillämpa de allra senaste metoderna för att bedriva spetsforskning inom genomik för att få bättre kunskap om sjukdomen", säger de båda ledarna för Regeneron Genetics Center Alan Shuldiner, M.D. och Aris Baras, M.D, i en kommentar.

"Om man förstår vad som är orsaken kan man studera de molekylära mekanismerna bakom sjukdomen, och då kan man även ta fram nya läkemedel som behandlar den", kommenterar Nikolay Oskolkov, forskare vid Lunds universitets Diabetescentrum.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Cellatlasen tar nästa steg

KTH-forskare har kombinerat AI med dataspel och fått fram bättre verktyg för klassificering av proteinmönster.

Jättegenom kartlagt

Efter fjorton års arbete publicerar forskarna i International Wheat Genome Sequencing Consortium ett utkast och säger att de i stort sett är framme.

Analyser kopplar DDT med autism

En finsk studie visar ett samband mellan förhöjd exponering för DDT i livmodern och ökad risk för allvarlig autism med utvecklingsstörning hos barnet.

Swetox infrastruktur till RISE

Algavtal med Sydkorea

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden.

Klarar cancer med en zombiegen

Elefanter drabbas sällan av cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än människor.

Nyhetsbrev

Vaccinbolag anställer

Arkiv

Första RNAi-läkemedlet godkänt

Ny nod för life science och livsmedel

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Globalt avtal om CRISPR

Ett brittiskt bolag, Oxford Genetics, tecknar avtal med en global nätfirma för reagens och verktyg om att leverera CRISPR-redigerade däggdjurscellinjer.

Modifierade myggor lyckat

Antalet fall av denguefeber minskade kraftigt i en australiensisk stad sedan man släppt ut myggor infekterade med en bakterie som hindrar sjukdomsspridning.

Problem med molekylär sax

Genredigering i embryon för att reparera defekta gener kan orsaka mer DNA-skada än nytta, enligt ny forskning från australiensiska forskare.

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Plus

Flyttar kemin till nytt hus

Tre institutioner från naturvetenskaplig fakultet på Göteborgs universitet ska få nya lokaler på Medicinarberget – Naturvetenskap Life.

Varnar för oseriösa konferenser

De som arrangerar oseriösa konferenser för att lura forskare på dyra konferensavgifter, blir allt fler och allt fräckare.

Fältforskningens historia

Klarar brunt vatten bättre

Bärvax förbisedd råvara

Antikropp mot Parkinsons

Genombrott för vätgasbränsle

Australiensiska forskare rapporterar ett genombrott när det gäller omvandling av ammoniak till mycket rent väte för användning bland annat som bilbränsle.

Röda blodkroppar skadar hjärtat

Skadliga effekter av ämnen som insöndras från röda blodkroppar kan förklara den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.171