Unik genkartläggning av diabetes

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Lunds universitet har ingått ett samarbete med det amerikanska läkemedelsföretaget Regeneron Genetics Center LLC (RGC) och universitetet i Helsingfors om att sekvensera 9 000 personer med diabetes.

Det är världens hittills största sekvenseringsstudie (s k exom-sekvensering) av familjer med diabetes och den syftar till att ge ny kunskap om hur man kan förutspå diabetes, dess orsaker och nya mål för läkemedel.

Exom-sekvensering är en metod för att analysera en individs arvsmassa, dvs DNA, i syfte att hitta genetiska mutationer som innebär en ökad risk för sjukdom. En mutation innebär att det skett en variation i nukleotiderna, de molekylära byggstenarna i DNAt. Därmed har koden för hur ett protein ska tillverkas förändrats vilket kan leda till förändringar i dess funktion, och öka risken för sjukdomsutveckling.

"Genom att studera nedärvda mutationer inom familjer kan vi förstå vad som beror på arv och vad som är orsakat av miljön, dvs livsstilen", säger Leif Groop, ledare för Lunds universitets Diabetescentrum som ingått avtalet med Regeneron i ett pressmeddelande.

Avtalet möjliggör en unik kartläggning av genetiska riskvarianter i arvsmassan hos 9 000 individer som ingår i Botnia-studien. Studien består av personer med diabetes och deras släktingar och omfattar 1 400 familjer i Finland och södra Sverige. Botnia-studien är en av de största i sitt slag i världen.

Den finländska befolkningen är genetiskt ganska homogen, vilket är en fördel vid genetiska studier.

Själva sekvenseringen utförs av RGC ett helägt dotterbolag till Regeneron Pharmaceuticals, Inc. i Tarrytown, New York. och analyserna görs av såväl forskare från RGC, Lunds universitet och universitetet i Helsingfors som vill ta reda på vilka mutationer som är kopplade till olika tillstånd relaterade till diabetes, till exempel insulinkänslighet.

"Botnia-studien är bland de bästa och mest välkaraktäriserade kohorterna i världen när det gäller diabetes och diabetesrelaterade sjukdomar. Vi är otroligt glada över att arbeta tillsammans med Groop och hans forskargrupp och tillämpa de allra senaste metoderna för att bedriva spetsforskning inom genomik för att få bättre kunskap om sjukdomen", säger de båda ledarna för Regeneron Genetics Center Alan Shuldiner, M.D. och Aris Baras, M.D, i en kommentar.

"Om man förstår vad som är orsaken kan man studera de molekylära mekanismerna bakom sjukdomen, och då kan man även ta fram nya läkemedel som behandlar den", kommenterar Nikolay Oskolkov, forskare vid Lunds universitets Diabetescentrum.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Inkubatorer rankade globalt

Gentekniknämndens rapport klar

Nu har Gentekniknämnden publicerat sin årliga rapport Genteknikens utveckling.

Peptider kan bli framtidens läkemedel

Tyska forskare rapporterar ett genombrott i arbetet med att göra små proteiner tillgängliga som läkemedel i pillerform.

Mer mikroplast från textil än mat

Den exponering för mikroplast som vi utsätts för kan vara betydligt högre än den som kommer från livsmedel och dricksvatten. Det visar en ny studie som forskare vid Göteborgs universitet deltagit i.

Bjud in fler kvinnliga forskare

En kvinnlig doktorand är mest trolig att hålla sig till den avsatta talartiden visar en ny studie.

Billig katalysator för vätgasproduktion

KTH-forskare publicerar nya resultat om en katalysator för att spjälka vatten till vätgas (och syre) med elektrolys, hittills en kostsam flaskhals.

Nyhetsbrev

Nytt svensk-danskt nätverk

Medicon Valley Medtech Network är ett nybildat svensk-danskt medtech-nätverk, som ska bidra till att synliggöra nya affärsmöjligheter över Öresund.

Arkiv

Enzymforskare prisas

Lynn Kamerlin, professor vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi, Strukturbiologi, Uppsala universitet, får årets The Svedbergpris.

Ny portal för citizen science

I ett nytt samarbetsprojekt byggs nu en ny webbportal för medborgarforskning där forskare och vanliga medborgare hjälps åt att undersöka saker vetenskapligt.

Biodrivmedel ökar

Positiva resultat för Kancera

Läkemedelsutvecklande bolaget Kancera rapporterar positiva resultat från en Fas I-studie med sin immunreglerande småmolekylära läkemedelskandidat.

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Tumörvaccin fungerar på möss

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.164