23948sdkhjf

Unik genkartläggning av diabetes

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Lunds universitet har ingått ett samarbete med det amerikanska läkemedelsföretaget Regeneron Genetics Center LLC (RGC) och universitetet i Helsingfors om att sekvensera 9 000 personer med diabetes.

Det är världens hittills största sekvenseringsstudie (s k exom-sekvensering) av familjer med diabetes och den syftar till att ge ny kunskap om hur man kan förutspå diabetes, dess orsaker och nya mål för läkemedel.

Exom-sekvensering är en metod för att analysera en individs arvsmassa, dvs DNA, i syfte att hitta genetiska mutationer som innebär en ökad risk för sjukdom. En mutation innebär att det skett en variation i nukleotiderna, de molekylära byggstenarna i DNAt. Därmed har koden för hur ett protein ska tillverkas förändrats vilket kan leda till förändringar i dess funktion, och öka risken för sjukdomsutveckling.

"Genom att studera nedärvda mutationer inom familjer kan vi förstå vad som beror på arv och vad som är orsakat av miljön, dvs livsstilen", säger Leif Groop, ledare för Lunds universitets Diabetescentrum som ingått avtalet med Regeneron i ett pressmeddelande.

Avtalet möjliggör en unik kartläggning av genetiska riskvarianter i arvsmassan hos 9 000 individer som ingår i Botnia-studien. Studien består av personer med diabetes och deras släktingar och omfattar 1 400 familjer i Finland och södra Sverige. Botnia-studien är en av de största i sitt slag i världen.

Den finländska befolkningen är genetiskt ganska homogen, vilket är en fördel vid genetiska studier.

Själva sekvenseringen utförs av RGC ett helägt dotterbolag till Regeneron Pharmaceuticals, Inc. i Tarrytown, New York. och analyserna görs av såväl forskare från RGC, Lunds universitet och universitetet i Helsingfors som vill ta reda på vilka mutationer som är kopplade till olika tillstånd relaterade till diabetes, till exempel insulinkänslighet.

"Botnia-studien är bland de bästa och mest välkaraktäriserade kohorterna i världen när det gäller diabetes och diabetesrelaterade sjukdomar. Vi är otroligt glada över att arbeta tillsammans med Groop och hans forskargrupp och tillämpa de allra senaste metoderna för att bedriva spetsforskning inom genomik för att få bättre kunskap om sjukdomen", säger de båda ledarna för Regeneron Genetics Center Alan Shuldiner, M.D. och Aris Baras, M.D, i en kommentar.

"Om man förstår vad som är orsaken kan man studera de molekylära mekanismerna bakom sjukdomen, och då kan man även ta fram nya läkemedel som behandlar den", kommenterar Nikolay Oskolkov, forskare vid Lunds universitets Diabetescentrum.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Nyhetsbrev

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Arkiv

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellutech köps av Stora Enso

Stockholmsbaserade startupen Cellutech som utvecklar nya material från trä för att erbjuda hållbara alternativ till fossilbaserade är nu helägt av Stora Enso.

Stängt Kubal sänker elpriset

Mikroplaster i bajs

En ny studie har hittat mikroplastpartiklar i avföringsprover från människor för första gången.

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.149