Återanvändbara möbler får pris

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Ett koncept för att tillverka flexibla möbler av Perstorps gröna termoplast har utsetts till vinnare av företagets öppna innovationsutmaning.

Konceptet, med namnet Flexii, har skapats av bröderna Kashyap och Chintan Gohel, studenter vid Jomo Kenyatta University of Agriculture and Technology i Juja, Kenya.

Möbler av Capa Termoplast kan enkelt repareras och gjutas om i ny form och design hos franchise-liknande center. I konceptet ingår också att kombinera termoplasten med andra material för att förbättra egenskaperna. Termoplasten är snabbt biologiskt nedbrytbar vilket innebär att den inte tar plats på deponier.

Kommande år ska bröderna enligt uppgift testa att blanda olika material med Capa och förhoppningsvis kunna starta affärsverksamhet kring omgjutning av möbler i östra Afrika. Vinsten består av ett års mentorskap från Perstorps vice vd för innovation Håkan Björnberg.

Dessutom får de besöka K 2016, den internationella plast och gummimässan i Düsseldorf i oktober och får ett kontantpris på 40 000 kronor.

Kaprolaktonmonomer

Capa är en kaprolakton-monomer i form av en ringformad ester. Av den kan man tillverka polyester. Ett produktområde är termoplast, som är hydrofob, smälter vid låg temperatur, bionedbrytbar och seg. Perstorp Open Innovation Challenge gäller specifikt Capa Termoplast.

Capa Termoplast, också kallad polykaprolakton, är bionedbrytbar och har låg smältpunkt, ca 60 grader. Den är kompatibel med andra polymerer, både fossila och biobaserade vilket kan utnyttjas för att modifiera mekaniska egenskaper eller öka bionedbrytbarheten i olika applikationer.

Plasten lämpar sig för tillverkning av prototyper och modeller genom att man smälter granulatet i varmt vatten före bearbetning. Låg smältpunkt och formbarhet gör plasten intressant inom 3D-printing.

Andra Capa-produkter används i färg, lim och elastomerer. Molekylen ökar livslängden på slutprodukten. Polyestern bryts ned vid kompostering av mikroorganismer. Den är certifierad enligt EN13432 och bryts ned på 45 dagar.

Källa Perstorp


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Cellatlasen tar nästa steg

KTH-forskare har kombinerat AI med dataspel och fått fram bättre verktyg för klassificering av proteinmönster.

Jättegenom kartlagt

Efter fjorton års arbete publicerar forskarna i International Wheat Genome Sequencing Consortium ett utkast och säger att de i stort sett är framme.

Analyser kopplar DDT med autism

En finsk studie visar ett samband mellan förhöjd exponering för DDT i livmodern och ökad risk för allvarlig autism med utvecklingsstörning hos barnet.

Swetox infrastruktur till RISE

Algavtal med Sydkorea

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden.

Klarar cancer med en zombiegen

Elefanter drabbas sällan av cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än människor.

Nyhetsbrev

Vaccinbolag anställer

Arkiv

Första RNAi-läkemedlet godkänt

Ny nod för life science och livsmedel

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Globalt avtal om CRISPR

Ett brittiskt bolag, Oxford Genetics, tecknar avtal med en global nätfirma för reagens och verktyg om att leverera CRISPR-redigerade däggdjurscellinjer.

Modifierade myggor lyckat

Antalet fall av denguefeber minskade kraftigt i en australiensisk stad sedan man släppt ut myggor infekterade med en bakterie som hindrar sjukdomsspridning.

Problem med molekylär sax

Genredigering i embryon för att reparera defekta gener kan orsaka mer DNA-skada än nytta, enligt ny forskning från australiensiska forskare.

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Plus

Flyttar kemin till nytt hus

Tre institutioner från naturvetenskaplig fakultet på Göteborgs universitet ska få nya lokaler på Medicinarberget – Naturvetenskap Life.

Varnar för oseriösa konferenser

De som arrangerar oseriösa konferenser för att lura forskare på dyra konferensavgifter, blir allt fler och allt fräckare.

Fältforskningens historia

Klarar brunt vatten bättre

Bärvax förbisedd råvara

Antikropp mot Parkinsons

Genombrott för vätgasbränsle

Australiensiska forskare rapporterar ett genombrott när det gäller omvandling av ammoniak till mycket rent väte för användning bland annat som bilbränsle.

Röda blodkroppar skadar hjärtat

Skadliga effekter av ämnen som insöndras från röda blodkroppar kan förklara den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.143