23948sdkhjf

Återanvändbara möbler får pris

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Ett koncept för att tillverka flexibla möbler av Perstorps gröna termoplast har utsetts till vinnare av företagets öppna innovationsutmaning.

Konceptet, med namnet Flexii, har skapats av bröderna Kashyap och Chintan Gohel, studenter vid Jomo Kenyatta University of Agriculture and Technology i Juja, Kenya.

Möbler av Capa Termoplast kan enkelt repareras och gjutas om i ny form och design hos franchise-liknande center. I konceptet ingår också att kombinera termoplasten med andra material för att förbättra egenskaperna. Termoplasten är snabbt biologiskt nedbrytbar vilket innebär att den inte tar plats på deponier.

Kommande år ska bröderna enligt uppgift testa att blanda olika material med Capa och förhoppningsvis kunna starta affärsverksamhet kring omgjutning av möbler i östra Afrika. Vinsten består av ett års mentorskap från Perstorps vice vd för innovation Håkan Björnberg.

Dessutom får de besöka K 2016, den internationella plast och gummimässan i Düsseldorf i oktober och får ett kontantpris på 40 000 kronor.

Kaprolaktonmonomer

Capa är en kaprolakton-monomer i form av en ringformad ester. Av den kan man tillverka polyester. Ett produktområde är termoplast, som är hydrofob, smälter vid låg temperatur, bionedbrytbar och seg. Perstorp Open Innovation Challenge gäller specifikt Capa Termoplast.

Capa Termoplast, också kallad polykaprolakton, är bionedbrytbar och har låg smältpunkt, ca 60 grader. Den är kompatibel med andra polymerer, både fossila och biobaserade vilket kan utnyttjas för att modifiera mekaniska egenskaper eller öka bionedbrytbarheten i olika applikationer.

Plasten lämpar sig för tillverkning av prototyper och modeller genom att man smälter granulatet i varmt vatten före bearbetning. Låg smältpunkt och formbarhet gör plasten intressant inom 3D-printing.

Andra Capa-produkter används i färg, lim och elastomerer. Molekylen ökar livslängden på slutprodukten. Polyestern bryts ned vid kompostering av mikroorganismer. Den är certifierad enligt EN13432 och bryts ned på 45 dagar.

Källa Perstorp


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Nyhetsbrev

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Arkiv

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellutech köps av Stora Enso

Stockholmsbaserade startupen Cellutech som utvecklar nya material från trä för att erbjuda hållbara alternativ till fossilbaserade är nu helägt av Stora Enso.

Stängt Kubal sänker elpriset

Mikroplaster i bajs

En ny studie har hittat mikroplastpartiklar i avföringsprover från människor för första gången.

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.14