23948sdkhjf

Ny barometer över svensk forskning

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Nu släpper Vetenskapsrådet sin Forskningsbarometer som ska visa Sveriges plats globalt när det gäller investeringar i FoU, citeringar och publikationer, bland annat.

Forskningsbarometern bekräftar Sverige som stark forskningsnation där investeringar i FoU, fortsätter att höra till de högsta i världen. Även andelen forskare, publikationer, citeringar och internationellt samarbete visar att Sverige är en framgångsrik forskningsnation, konstaterar Vetenskapsrådet i ett pressmeddelande.

Men företagssektorns FoU-investeringar har minskat och när det gäller högciterade artiklar har flera länder haft en starkare utveckling än Sverige. Bland annat detta kan man se i VRs nya produkt Forskningsbarometern. Den finns också i en interaktiv version med möjlighet att göra egna urval och jämförelser.

Forskningsbarometern bygger på data från flera olika källor, huvudsakligen Statistiska Centralbyrån, Universitetskanslersämbetet, OECD samt Thomson Reuters, och ger en överblick av det svenska forskningssystemet i internationell jämförelse utifrån ett antal indikatorer med fokus på den senaste tioårsperioden.

Den följer utvecklingen över tid när det gäller finansiering, personal och vetenskapliga publikationer.

"Vi ser Forskningsbarometern som ett kunskapsunderlag och gemensam referens som kan ligga till grund för ställningstaganden och rekommendationer inom det forskningspolitiska området. Förutom regeringen ser vi gärna att även lärosäten, andra myndigheter och politiker samt media använder sig av Forskningsbarometern", kommenterar Sven Stafström, generaldirektör vid Vetenskapsrådet.

Det är ännu inte bestämt hur ofta Forskningsbarometern ska uppdateras, men nästa version planeras komma ut 2017.

Uppdateringen är bland annat beroende av när nya data finns tillgängliga från de olika källorna. SCB:s finansieringsstatistik kommer t.ex. vartannat år.

– I vårt utvecklingsarbete under hösten kommer vi att arbeta vidare med frågan om hur och hur ofta Forskningsbarometerns data ska uppdateras, förklarar Sara Monaco, projektledare på VR.

Ur Forskningsbarometern 2016:

Sverige ligger på fjärde plats efter Sydkorea, Israel och Japan när det gäller utgifter för FoU som andel av BNP.
Svenska företagssektorns andel av FoU har gått ned, men är fortfarande hög. De statliga FoU-medlen har däremot ökat med 25 procent de senaste tio åren.
Svenska lärosätens FoU-intäkter har ökat med drygt 50 procent sedan början av 2000-talet, med störst andel till de mer forskningsintensiva lärosätena.
Svensk forsknings internationella sampublicering har ökat inom samtliga ämnesområden. Samarbeten med forskare i Asien ökar mest.
Sverige ligger i topp när det gäller andel forskare av befolkningen.
Forskarkåren i Sverige blir alltmer jämställd men bland professorer är obalansen fortfarande stor; endast 25 procent är kvinnor.
I Sverige har breda etablerade universitet och fackuniversitet högst citeringsgenomslag.
Svenska högskolors och nya universitets produktion av publikationer har ökat mest, men står för en liten andel av den totala volymen.

Läs mer i Forskningsbarometern :


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Cellink presenterar nya biobläck

Startar klinisk studie

Universitetet avtalar om Testa Center

Uppsala universitet och GE Healthcare Life Sciences har slutit ett långsiktigt samverkansavtal som ger universitetets forskare tillgång till Testa Center.

Plus

Utvecklar nytt biologiskt läkemedel

Evelina Vågesjös resa med bolaget Ilya Pharma, där hon är vd, har gått väldigt snabbt det senaste året, men det ligger mycket arbete bakom.

Process återvinner allt - två anläggningar byggs

Spindeln chanslös mot cellulosa

Nyhetsbrev

Medivir lägger ned mesta forskningen

Medivir AB meddelade att man varslar 60 av 79 anställda främst inom preklinisk forskning och administration om uppsägning.

Arkiv

Anställer affärsutvecklare

Hör om nya vapen mot klamydia

Antibiotikaresistensen måste motarbetas på flera sätt. Umeåbaserade företaget Quretech Bio har flera vapen i arsenalen som avslöjas på seminariet Bioscience 2018.

Stockholmskonventionen vill förbjuda PFOA

FN efterlyser globala åtgärder mot perfluoroktansyra (PFOA) och två andra fluorinerade föreningar.

Medivirs vd byts ut

Äldsta beviset för djurliv på jorden

Fossilerade kemiska föreningar i form av steroider visar att det fanns svampdjur i marina miljöer åtminstone 100 miljoner år före den så kallade kambriska explosionen.

Läkemedelskongress läggs ner

Jätteexperiment för att locka kompetens

På Kemins Dag den 19-20 oktober genomför 110 000 barn och ungdomar från runt 1 000 skolor Sveriges största kemiexperiment.

236 miljoner till forskningsinstrument

SSF delar ut drygt 236 miljoner kronor till 33 projekt för att främja utvecklingen av nya instrument, metoder och tekniker i forskningen.

"Sömnknapp" i hjärnan hittad

Forskare visar i en ny studie på möss att specifika nervceller i hjärnan i en del av hypotalamus kallad ventrolaterala preoptiska arean (VLPO) är avgörande för normal sömn.

Baxter flyttar produktionen från Lund

Det amerikanska medicinteknikbolaget Baxter International flyttar all produktion från Lund till Italien och drar även ned på forskning och utveckling.

Nanopartiklar antidot vid ormbett

Designade nanopartiklar som binder toxiner i ormgift kan bli en effektiv behandling mot vävnadsnekros.

BioWorks lanserar kromatografiprodukt

MetaboGen klar för klinisk studie

Göteborgsföretagets första produkt – nästa generations probiotika – är nu klar att användas i en säkerhetsstudie.

Så funkar det på molekylär nivå

Forskare vid bl a kemiska institutionen, Umeå universitet, har lyckats simulera hur kolhydrater tas upp från cellens utsida av transportproteinet LacY.

400-årigt kemibolag byter namn

Startar testbädd för elektrolys

RISE och Swerim utvecklar ny testbädd för elektrolys och vätgastillämpningar i industrin vid Luleå tekniska universitet.

Ny grupp för plaståtervinninng

Det är nu klart att Sverige ska driva en ny internationell arbetsgrupp inom den internationella standardiseringsorganisationen ISO för plaståtervinning.

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.195