Ny barometer över svensk forskning

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Nu släpper Vetenskapsrådet sin Forskningsbarometer som ska visa Sveriges plats globalt när det gäller investeringar i FoU, citeringar och publikationer, bland annat.

Forskningsbarometern bekräftar Sverige som stark forskningsnation där investeringar i FoU, fortsätter att höra till de högsta i världen. Även andelen forskare, publikationer, citeringar och internationellt samarbete visar att Sverige är en framgångsrik forskningsnation, konstaterar Vetenskapsrådet i ett pressmeddelande.

Men företagssektorns FoU-investeringar har minskat och när det gäller högciterade artiklar har flera länder haft en starkare utveckling än Sverige. Bland annat detta kan man se i VRs nya produkt Forskningsbarometern. Den finns också i en interaktiv version med möjlighet att göra egna urval och jämförelser.

Forskningsbarometern bygger på data från flera olika källor, huvudsakligen Statistiska Centralbyrån, Universitetskanslersämbetet, OECD samt Thomson Reuters, och ger en överblick av det svenska forskningssystemet i internationell jämförelse utifrån ett antal indikatorer med fokus på den senaste tioårsperioden.

Den följer utvecklingen över tid när det gäller finansiering, personal och vetenskapliga publikationer.

"Vi ser Forskningsbarometern som ett kunskapsunderlag och gemensam referens som kan ligga till grund för ställningstaganden och rekommendationer inom det forskningspolitiska området. Förutom regeringen ser vi gärna att även lärosäten, andra myndigheter och politiker samt media använder sig av Forskningsbarometern", kommenterar Sven Stafström, generaldirektör vid Vetenskapsrådet.

Det är ännu inte bestämt hur ofta Forskningsbarometern ska uppdateras, men nästa version planeras komma ut 2017.

Uppdateringen är bland annat beroende av när nya data finns tillgängliga från de olika källorna. SCB:s finansieringsstatistik kommer t.ex. vartannat år.

– I vårt utvecklingsarbete under hösten kommer vi att arbeta vidare med frågan om hur och hur ofta Forskningsbarometerns data ska uppdateras, förklarar Sara Monaco, projektledare på VR.

Ur Forskningsbarometern 2016:

Sverige ligger på fjärde plats efter Sydkorea, Israel och Japan när det gäller utgifter för FoU som andel av BNP.
Svenska företagssektorns andel av FoU har gått ned, men är fortfarande hög. De statliga FoU-medlen har däremot ökat med 25 procent de senaste tio åren.
Svenska lärosätens FoU-intäkter har ökat med drygt 50 procent sedan början av 2000-talet, med störst andel till de mer forskningsintensiva lärosätena.
Svensk forsknings internationella sampublicering har ökat inom samtliga ämnesområden. Samarbeten med forskare i Asien ökar mest.
Sverige ligger i topp när det gäller andel forskare av befolkningen.
Forskarkåren i Sverige blir alltmer jämställd men bland professorer är obalansen fortfarande stor; endast 25 procent är kvinnor.
I Sverige har breda etablerade universitet och fackuniversitet högst citeringsgenomslag.
Svenska högskolors och nya universitets produktion av publikationer har ökat mest, men står för en liten andel av den totala volymen.

Läs mer i Forskningsbarometern :


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Swetox infrastruktur till RISE

Algavtal med Sydkorea

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden.

Klarar cancer med en zombiegen

Elefanter drabbas sällan av cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än människor.

Vaccinbolag anställer

Första RNAi-läkemedlet godkänt

Ny nod för life science och livsmedel

Nyhetsbrev

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Arkiv

Globalt avtal om CRISPR

Ett brittiskt bolag, Oxford Genetics, tecknar avtal med en global nätfirma för reagens och verktyg om att leverera CRISPR-redigerade däggdjurscellinjer.

Modifierade myggor lyckat

Antalet fall av denguefeber minskade kraftigt i en australiensisk stad sedan man släppt ut myggor infekterade med en bakterie som hindrar sjukdomsspridning.

Problem med molekylär sax

Genredigering i embryon för att reparera defekta gener kan orsaka mer DNA-skada än nytta, enligt ny forskning från australiensiska forskare.

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Plus

Flyttar kemin till nytt hus

Tre institutioner från naturvetenskaplig fakultet på Göteborgs universitet ska få nya lokaler på Medicinarberget – Naturvetenskap Life.

Varnar för oseriösa konferenser

De som arrangerar oseriösa konferenser för att lura forskare på dyra konferensavgifter, blir allt fler och allt fräckare.

Fältforskningens historia

Klarar brunt vatten bättre

Bärvax förbisedd råvara

Antikropp mot Parkinsons

Genombrott för vätgasbränsle

Australiensiska forskare rapporterar ett genombrott när det gäller omvandling av ammoniak till mycket rent väte för användning bland annat som bilbränsle.

Röda blodkroppar skadar hjärtat

Skadliga effekter av ämnen som insöndras från röda blodkroppar kan förklara den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Ett bättre enzym för CRISPR

Forskare vid universitetet i Texas föreslår att man byter ut enzymet Cas9 i CRISPR mot ett annat för att minska risken för cancermutationer.

Särläkemedel mot NF1

En läkemedelssubstans mot den genetiska sjukdomen neurofibromatos 1 har klassats som särläkemedel av den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

Ny metod för terpensyntes

Kemister vid universitetet i Basel har utvecklat en syntesmetod för terpener som härmar naturens.

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.281