Studerar extrema mikroorganismer

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

I en ny avhandling från Linnéuniversitetet har Xiaofen Wu publicerat två studier av mikroorganismer som lever under extrema förhållanden.

I den första studien undersöktes bakteriesamhällen i finländska sura sulfatjordar. Jordar med metallsulfider är vanligt förekommande i Östersjöns kustområden. Om de kommer i kontakt med syre genom landhöjning eller mänsklig påverkan kan marken bli försurad då metallsulfiderna oxideras. Det kan ha en negativ påverkan på miljön och i den berörda studien ville forskarna förstå de processer som gör att jorden frisläpper syra och tungmetaller. Genom DNA-analys analyserades den samlade arvsmassan från de bakterier som lever i jorden.

”DET VISADE SIG att mikrober som framförallt frodas i sura miljöer förekommer i den här typen av jord, och sannolikt bidrar till att påskynda frigörandet av förorenande ämnen”, säger Xiaofen Wu i ett pressmeddelande.

Utöver detta utvärderades olika strategier för att neutralisera syran i jorden. Resultaten visade att användning av basiska föreningar kan motverka frigörandet av förorenade ämnen.

I DEN ANDRA studien analyserades mikroorganismer i den djupa biosfären. Forskningen ägde rum i den mörka och näringsfattiga miljön vid Äspölaboratoriet norr om Oskarshamn. Det är ett underjordiskt bergslaboratorium där man testar olika metoder för slutförvaring av kärnbränsle.

”I den här studien ville vi undersöka och bidra med mer kunskap om de processer och reaktioner som skulle kunna påverka kärnavfallsbehållarna under de tusentals år som de ska förvaras”, säger Xiaofen Wu.

DEN DJUPA biosfären beräknas utgöra upp till 20 procent av jordens totala biomassa. Det gör den till världens största mikrobiella ekosystem men den biologiska mångfalden och mikroorganismernas metabolism där är ändå till stor del i outforskad.

I studien identifierades ultrasmå mikrobiella celler i det vatten som flyter genom gruvschaktens berg. En analys och sekvensering av dessa och andra celler på olika djup visade att det fanns en stor variation av livsstilar i den djupa biosfären, trots den karga miljön.

Läs mer om Xiaofen Wus forskning här:

Structure and function of microbial communities in acid sulfate soil and the terrestrial deep biosphere


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Cellatlasen tar nästa steg

KTH-forskare har kombinerat AI med dataspel och fått fram bättre verktyg för klassificering av proteinmönster.

Jättegenom kartlagt

Efter fjorton års arbete publicerar forskarna i International Wheat Genome Sequencing Consortium ett utkast och säger att de i stort sett är framme.

Analyser kopplar DDT med autism

En finsk studie visar ett samband mellan förhöjd exponering för DDT i livmodern och ökad risk för allvarlig autism med utvecklingsstörning hos barnet.

Swetox infrastruktur till RISE

Algavtal med Sydkorea

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden.

Klarar cancer med en zombiegen

Elefanter drabbas sällan av cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än människor.

Nyhetsbrev

Vaccinbolag anställer

Arkiv

Första RNAi-läkemedlet godkänt

Ny nod för life science och livsmedel

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Globalt avtal om CRISPR

Ett brittiskt bolag, Oxford Genetics, tecknar avtal med en global nätfirma för reagens och verktyg om att leverera CRISPR-redigerade däggdjurscellinjer.

Modifierade myggor lyckat

Antalet fall av denguefeber minskade kraftigt i en australiensisk stad sedan man släppt ut myggor infekterade med en bakterie som hindrar sjukdomsspridning.

Problem med molekylär sax

Genredigering i embryon för att reparera defekta gener kan orsaka mer DNA-skada än nytta, enligt ny forskning från australiensiska forskare.

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Plus

Flyttar kemin till nytt hus

Tre institutioner från naturvetenskaplig fakultet på Göteborgs universitet ska få nya lokaler på Medicinarberget – Naturvetenskap Life.

Varnar för oseriösa konferenser

De som arrangerar oseriösa konferenser för att lura forskare på dyra konferensavgifter, blir allt fler och allt fräckare.

Fältforskningens historia

Klarar brunt vatten bättre

Bärvax förbisedd råvara

Antikropp mot Parkinsons

Genombrott för vätgasbränsle

Australiensiska forskare rapporterar ett genombrott när det gäller omvandling av ammoniak till mycket rent väte för användning bland annat som bilbränsle.

Röda blodkroppar skadar hjärtat

Skadliga effekter av ämnen som insöndras från röda blodkroppar kan förklara den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.184