23948sdkhjf

Studerar extrema mikroorganismer

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

I en ny avhandling från Linnéuniversitetet har Xiaofen Wu publicerat två studier av mikroorganismer som lever under extrema förhållanden.

I den första studien undersöktes bakteriesamhällen i finländska sura sulfatjordar. Jordar med metallsulfider är vanligt förekommande i Östersjöns kustområden. Om de kommer i kontakt med syre genom landhöjning eller mänsklig påverkan kan marken bli försurad då metallsulfiderna oxideras. Det kan ha en negativ påverkan på miljön och i den berörda studien ville forskarna förstå de processer som gör att jorden frisläpper syra och tungmetaller. Genom DNA-analys analyserades den samlade arvsmassan från de bakterier som lever i jorden.

”DET VISADE SIG att mikrober som framförallt frodas i sura miljöer förekommer i den här typen av jord, och sannolikt bidrar till att påskynda frigörandet av förorenande ämnen”, säger Xiaofen Wu i ett pressmeddelande.

Utöver detta utvärderades olika strategier för att neutralisera syran i jorden. Resultaten visade att användning av basiska föreningar kan motverka frigörandet av förorenade ämnen.

I DEN ANDRA studien analyserades mikroorganismer i den djupa biosfären. Forskningen ägde rum i den mörka och näringsfattiga miljön vid Äspölaboratoriet norr om Oskarshamn. Det är ett underjordiskt bergslaboratorium där man testar olika metoder för slutförvaring av kärnbränsle.

”I den här studien ville vi undersöka och bidra med mer kunskap om de processer och reaktioner som skulle kunna påverka kärnavfallsbehållarna under de tusentals år som de ska förvaras”, säger Xiaofen Wu.

DEN DJUPA biosfären beräknas utgöra upp till 20 procent av jordens totala biomassa. Det gör den till världens största mikrobiella ekosystem men den biologiska mångfalden och mikroorganismernas metabolism där är ändå till stor del i outforskad.

I studien identifierades ultrasmå mikrobiella celler i det vatten som flyter genom gruvschaktens berg. En analys och sekvensering av dessa och andra celler på olika djup visade att det fanns en stor variation av livsstilar i den djupa biosfären, trots den karga miljön.

Läs mer om Xiaofen Wus forskning här:

Structure and function of microbial communities in acid sulfate soil and the terrestrial deep biosphere


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Nyhetsbrev

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Arkiv

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellutech köps av Stora Enso

Stockholmsbaserade startupen Cellutech som utvecklar nya material från trä för att erbjuda hållbara alternativ till fossilbaserade är nu helägt av Stora Enso.

Stängt Kubal sänker elpriset

Mikroplaster i bajs

En ny studie har hittat mikroplastpartiklar i avföringsprover från människor för första gången.

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.149