Höjdpunkter från BIO 2016

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Att hälso- och sjukvården håller på att transformeras ordentligt, både av nödvändighet och av att nya teknologier kommer att utmana många delar av traditionell verksamhet, är det bestående intrycket från BIO 2016.En lång rad angelägna områden stod på programmet på världens största bioteknologikonferens i San Francisco 6-9 juni. Inte mindre än 15 937 industriledare från 76 länder var registrerade och rekordmånga 35 700 partneringmöten genomfördes.

I EN AV sessionerna debatterades de höga kostnaderna för läkemedel, särskilt när behandlingar kan kosta hundratusentals kronor. Frågan är särskilt komplicerad i USA genom att alla mellanhänder vill ha sin vinst innan läkemedlet kommer patienten till godo. BIO-organisationen driver på för att läkemedelsbolagen, sjukvården, försäkringsbolagen och politiken ska samarbeta för att hitta öppningar för ett mer hållbart system. Patientorganisationerna är en allt viktigare samarbetspartner och pådrivare i dessa diskussioner.

Principen om att läkemedelsföretagen bara ska få betalt för fungerande behandlingar är i ropet men att etablera fungerande uppföljnings- och betalningssystem är en utmaning. Ett exempel som lyftes fram handlade om ett läkemedel där ca 40 procent av patienterna normalt svarar på behandlingen. Överenskommelsen mellan betalaren och företaget landade i att behandlingen är kostnadsfri under de första två månaderna. Därefter ser man vilka patienter som svarar och för den fortsatta behandlingen till dessa patienter får företagen betalt.

ATT PATIENTEN sätts i centrum i ökande utsträckning är en tydlig trend. Även på FDA genomförs möten med patienter och patientgrupper för att få en inblick i behovsbilden från patientens perspektiv. Enligt Robert Califf, commissioner på FDA är patientens åsikt om vilken risk man är beredd att ta för att få en behandling som kan lindra eller bota viktig, särskilt när det gäller ovanliga sjukdomar där fungerande behandling kan saknas helt. Ett annat område där FDA arbetar för att förenkla det regulatoriska regelverket är användning av experimentella behandlingar för så kallat ”compassionate use”.

Patientorganisationerna blir allt mer aktiva och deras inflytande ökar. En lång rad patientorganisationer hade en egen del i utställningen. Cystic Fibrosis Foundation är särskilt aktiva och har bildat en icke vinstgivande organisation för att snabba på utvecklingen av nya behandlingar. Så sent som för ett par veckor sedan beslutade man att ge över fyra miljoner dollar till ett norskt företag, AlgiPharma AS, för fortsatta fas II-studier som genomförs bland annat i Sverige.

Utvecklingstakten för digitala lösningar inom life science och hälso- och sjukvården ökar alltmer. Enligt en enkätundersökning från 2015 av Russel Reynold Associates anser 47 procent av beslutsfattarna inom amerikansk hälso- och sjukvård att deras verksamhet kommer att påverkas måttligt eller starkt negativt av digitala lösningar inom de närmaste tolv månaderna. StartUp Health har nyligen rapporterat om investeringar på 1,8 miljarder dollar inom digital health bara under första kvartalet 2016, något som också talar sitt tydliga språk. Det är USA som leder utvecklingen.

UTÖVER ETT ett eget konferensprogram med fokus på digital hälsa, representerades området också med en egen del i utställningen, en så kallad Digital Health Zone. Från svensk sida hade Digital Health Days en minimonter och Nima Jokilaakso som är ansvarig för eventet i Stockholm den 21-22 september var på plats.

- Att USA ligger i frontlinjen för utveckling av digitala lösningar inom hälso- och sjukvården bekräftades tydligt genom presentationerna inom det särskilda konferensprogrammet för digital hälsa, enligt Nima. Att delta på BIO i år är en del av vår medvetna strategi att utveckla Digital Health Days till en arena som är internationellt relevant och inte bara en svensk eller nordisk angelägenhet.

PUBLIKEN på konferensprogram med fokus på digital hälsa utgjordes till 50 procent av representanter från läkemedelsbolagen, något som ger en tydlig fingervisning på att digitala lösningar är i fokus även för dessa. Några av höjdpunkterna i programmet handlade om kognitivt lärande med demonstration av IBM Watson, exempel på så kallade wearables för specifika sjukdomstillstånd och hur sensorer och andra teknologier för att samla in data används inom klinisk prövning.

Andra områden som fick stort utrymme på BIO var, föga överraskande, individanpassad medicin och diagnostik, infektion och vacciner, sällsynta sjukdomar, cancer, nya bioterapier såsom genterapi och translationell forskning.

San Francisco må vara en charmig stad att besöka men konferenscentret är inte anpassat för en sammanhållen konferens med 15 000 deltagare. Program och utställning var spridda på tre olika lokaler och arrangörerna fick en del kritik. Nästa års BIO-konferens är i San Diego med ett konferenscentrum som vid tidigare BIO-konferenser har fungerat väldigt väl. Varför inte redan nu sätta ett ”save the date” i kalendern: BIO 2017, June 19-22, 2017.

Text: Ola Björkman, Let ‘em know och Richard Hayhurst Associates


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Cellatlasen tar nästa steg

KTH-forskare har kombinerat AI med dataspel och fått fram bättre verktyg för klassificering av proteinmönster.

Jättegenom kartlagt

Efter fjorton års arbete publicerar forskarna i International Wheat Genome Sequencing Consortium ett utkast och säger att de i stort sett är framme.

Analyser kopplar DDT med autism

En finsk studie visar ett samband mellan förhöjd exponering för DDT i livmodern och ökad risk för allvarlig autism med utvecklingsstörning hos barnet.

Swetox infrastruktur till RISE

Algavtal med Sydkorea

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden.

Klarar cancer med en zombiegen

Elefanter drabbas sällan av cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än människor.

Nyhetsbrev

Vaccinbolag anställer

Arkiv

Första RNAi-läkemedlet godkänt

Ny nod för life science och livsmedel

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Globalt avtal om CRISPR

Ett brittiskt bolag, Oxford Genetics, tecknar avtal med en global nätfirma för reagens och verktyg om att leverera CRISPR-redigerade däggdjurscellinjer.

Modifierade myggor lyckat

Antalet fall av denguefeber minskade kraftigt i en australiensisk stad sedan man släppt ut myggor infekterade med en bakterie som hindrar sjukdomsspridning.

Problem med molekylär sax

Genredigering i embryon för att reparera defekta gener kan orsaka mer DNA-skada än nytta, enligt ny forskning från australiensiska forskare.

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Plus

Flyttar kemin till nytt hus

Tre institutioner från naturvetenskaplig fakultet på Göteborgs universitet ska få nya lokaler på Medicinarberget – Naturvetenskap Life.

Varnar för oseriösa konferenser

De som arrangerar oseriösa konferenser för att lura forskare på dyra konferensavgifter, blir allt fler och allt fräckare.

Fältforskningens historia

Klarar brunt vatten bättre

Bärvax förbisedd råvara

Antikropp mot Parkinsons

Genombrott för vätgasbränsle

Australiensiska forskare rapporterar ett genombrott när det gäller omvandling av ammoniak till mycket rent väte för användning bland annat som bilbränsle.

Röda blodkroppar skadar hjärtat

Skadliga effekter av ämnen som insöndras från röda blodkroppar kan förklara den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.159