Höjdpunkter från BIO 2016

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Att hälso- och sjukvården håller på att transformeras ordentligt, både av nödvändighet och av att nya teknologier kommer att utmana många delar av traditionell verksamhet, är det bestående intrycket från BIO 2016.En lång rad angelägna områden stod på programmet på världens största bioteknologikonferens i San Francisco 6-9 juni. Inte mindre än 15 937 industriledare från 76 länder var registrerade och rekordmånga 35 700 partneringmöten genomfördes.

I EN AV sessionerna debatterades de höga kostnaderna för läkemedel, särskilt när behandlingar kan kosta hundratusentals kronor. Frågan är särskilt komplicerad i USA genom att alla mellanhänder vill ha sin vinst innan läkemedlet kommer patienten till godo. BIO-organisationen driver på för att läkemedelsbolagen, sjukvården, försäkringsbolagen och politiken ska samarbeta för att hitta öppningar för ett mer hållbart system. Patientorganisationerna är en allt viktigare samarbetspartner och pådrivare i dessa diskussioner.

Principen om att läkemedelsföretagen bara ska få betalt för fungerande behandlingar är i ropet men att etablera fungerande uppföljnings- och betalningssystem är en utmaning. Ett exempel som lyftes fram handlade om ett läkemedel där ca 40 procent av patienterna normalt svarar på behandlingen. Överenskommelsen mellan betalaren och företaget landade i att behandlingen är kostnadsfri under de första två månaderna. Därefter ser man vilka patienter som svarar och för den fortsatta behandlingen till dessa patienter får företagen betalt.

ATT PATIENTEN sätts i centrum i ökande utsträckning är en tydlig trend. Även på FDA genomförs möten med patienter och patientgrupper för att få en inblick i behovsbilden från patientens perspektiv. Enligt Robert Califf, commissioner på FDA är patientens åsikt om vilken risk man är beredd att ta för att få en behandling som kan lindra eller bota viktig, särskilt när det gäller ovanliga sjukdomar där fungerande behandling kan saknas helt. Ett annat område där FDA arbetar för att förenkla det regulatoriska regelverket är användning av experimentella behandlingar för så kallat ”compassionate use”.

Patientorganisationerna blir allt mer aktiva och deras inflytande ökar. En lång rad patientorganisationer hade en egen del i utställningen. Cystic Fibrosis Foundation är särskilt aktiva och har bildat en icke vinstgivande organisation för att snabba på utvecklingen av nya behandlingar. Så sent som för ett par veckor sedan beslutade man att ge över fyra miljoner dollar till ett norskt företag, AlgiPharma AS, för fortsatta fas II-studier som genomförs bland annat i Sverige.

Utvecklingstakten för digitala lösningar inom life science och hälso- och sjukvården ökar alltmer. Enligt en enkätundersökning från 2015 av Russel Reynold Associates anser 47 procent av beslutsfattarna inom amerikansk hälso- och sjukvård att deras verksamhet kommer att påverkas måttligt eller starkt negativt av digitala lösningar inom de närmaste tolv månaderna. StartUp Health har nyligen rapporterat om investeringar på 1,8 miljarder dollar inom digital health bara under första kvartalet 2016, något som också talar sitt tydliga språk. Det är USA som leder utvecklingen.

UTÖVER ETT ett eget konferensprogram med fokus på digital hälsa, representerades området också med en egen del i utställningen, en så kallad Digital Health Zone. Från svensk sida hade Digital Health Days en minimonter och Nima Jokilaakso som är ansvarig för eventet i Stockholm den 21-22 september var på plats.

- Att USA ligger i frontlinjen för utveckling av digitala lösningar inom hälso- och sjukvården bekräftades tydligt genom presentationerna inom det särskilda konferensprogrammet för digital hälsa, enligt Nima. Att delta på BIO i år är en del av vår medvetna strategi att utveckla Digital Health Days till en arena som är internationellt relevant och inte bara en svensk eller nordisk angelägenhet.

PUBLIKEN på konferensprogram med fokus på digital hälsa utgjordes till 50 procent av representanter från läkemedelsbolagen, något som ger en tydlig fingervisning på att digitala lösningar är i fokus även för dessa. Några av höjdpunkterna i programmet handlade om kognitivt lärande med demonstration av IBM Watson, exempel på så kallade wearables för specifika sjukdomstillstånd och hur sensorer och andra teknologier för att samla in data används inom klinisk prövning.

Andra områden som fick stort utrymme på BIO var, föga överraskande, individanpassad medicin och diagnostik, infektion och vacciner, sällsynta sjukdomar, cancer, nya bioterapier såsom genterapi och translationell forskning.

San Francisco må vara en charmig stad att besöka men konferenscentret är inte anpassat för en sammanhållen konferens med 15 000 deltagare. Program och utställning var spridda på tre olika lokaler och arrangörerna fick en del kritik. Nästa års BIO-konferens är i San Diego med ett konferenscentrum som vid tidigare BIO-konferenser har fungerat väldigt väl. Varför inte redan nu sätta ett ”save the date” i kalendern: BIO 2017, June 19-22, 2017.

Text: Ola Björkman, Let ‘em know och Richard Hayhurst Associates


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Inkubatorer rankade globalt

Gentekniknämndens rapport klar

Nu har Gentekniknämnden publicerat sin årliga rapport Genteknikens utveckling.

Peptider kan bli framtidens läkemedel

Tyska forskare rapporterar ett genombrott i arbetet med att göra små proteiner tillgängliga som läkemedel i pillerform.

Mer mikroplast från textil än mat

Den exponering för mikroplast som vi utsätts för kan vara betydligt högre än den som kommer från livsmedel och dricksvatten. Det visar en ny studie som forskare vid Göteborgs universitet deltagit i.

Bjud in fler kvinnliga forskare

En kvinnlig doktorand är mest trolig att hålla sig till den avsatta talartiden visar en ny studie.

Billig katalysator för vätgasproduktion

KTH-forskare publicerar nya resultat om en katalysator för att spjälka vatten till vätgas (och syre) med elektrolys, hittills en kostsam flaskhals.

Nyhetsbrev

Nytt svensk-danskt nätverk

Medicon Valley Medtech Network är ett nybildat svensk-danskt medtech-nätverk, som ska bidra till att synliggöra nya affärsmöjligheter över Öresund.

Arkiv

Enzymforskare prisas

Lynn Kamerlin, professor vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi, Strukturbiologi, Uppsala universitet, får årets The Svedbergpris.

Ny portal för citizen science

I ett nytt samarbetsprojekt byggs nu en ny webbportal för medborgarforskning där forskare och vanliga medborgare hjälps åt att undersöka saker vetenskapligt.

Biodrivmedel ökar

Positiva resultat för Kancera

Läkemedelsutvecklande bolaget Kancera rapporterar positiva resultat från en Fas I-studie med sin immunreglerande småmolekylära läkemedelskandidat.

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Tumörvaccin fungerar på möss

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.187