Höjdpunkter från BIO 2016

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Att hälso- och sjukvården håller på att transformeras ordentligt, både av nödvändighet och av att nya teknologier kommer att utmana många delar av traditionell verksamhet, är det bestående intrycket från BIO 2016.En lång rad angelägna områden stod på programmet på världens största bioteknologikonferens i San Francisco 6-9 juni. Inte mindre än 15 937 industriledare från 76 länder var registrerade och rekordmånga 35 700 partneringmöten genomfördes.

I EN AV sessionerna debatterades de höga kostnaderna för läkemedel, särskilt när behandlingar kan kosta hundratusentals kronor. Frågan är särskilt komplicerad i USA genom att alla mellanhänder vill ha sin vinst innan läkemedlet kommer patienten till godo. BIO-organisationen driver på för att läkemedelsbolagen, sjukvården, försäkringsbolagen och politiken ska samarbeta för att hitta öppningar för ett mer hållbart system. Patientorganisationerna är en allt viktigare samarbetspartner och pådrivare i dessa diskussioner.

Principen om att läkemedelsföretagen bara ska få betalt för fungerande behandlingar är i ropet men att etablera fungerande uppföljnings- och betalningssystem är en utmaning. Ett exempel som lyftes fram handlade om ett läkemedel där ca 40 procent av patienterna normalt svarar på behandlingen. Överenskommelsen mellan betalaren och företaget landade i att behandlingen är kostnadsfri under de första två månaderna. Därefter ser man vilka patienter som svarar och för den fortsatta behandlingen till dessa patienter får företagen betalt.

ATT PATIENTEN sätts i centrum i ökande utsträckning är en tydlig trend. Även på FDA genomförs möten med patienter och patientgrupper för att få en inblick i behovsbilden från patientens perspektiv. Enligt Robert Califf, commissioner på FDA är patientens åsikt om vilken risk man är beredd att ta för att få en behandling som kan lindra eller bota viktig, särskilt när det gäller ovanliga sjukdomar där fungerande behandling kan saknas helt. Ett annat område där FDA arbetar för att förenkla det regulatoriska regelverket är användning av experimentella behandlingar för så kallat ”compassionate use”.

Patientorganisationerna blir allt mer aktiva och deras inflytande ökar. En lång rad patientorganisationer hade en egen del i utställningen. Cystic Fibrosis Foundation är särskilt aktiva och har bildat en icke vinstgivande organisation för att snabba på utvecklingen av nya behandlingar. Så sent som för ett par veckor sedan beslutade man att ge över fyra miljoner dollar till ett norskt företag, AlgiPharma AS, för fortsatta fas II-studier som genomförs bland annat i Sverige.

Utvecklingstakten för digitala lösningar inom life science och hälso- och sjukvården ökar alltmer. Enligt en enkätundersökning från 2015 av Russel Reynold Associates anser 47 procent av beslutsfattarna inom amerikansk hälso- och sjukvård att deras verksamhet kommer att påverkas måttligt eller starkt negativt av digitala lösningar inom de närmaste tolv månaderna. StartUp Health har nyligen rapporterat om investeringar på 1,8 miljarder dollar inom digital health bara under första kvartalet 2016, något som också talar sitt tydliga språk. Det är USA som leder utvecklingen.

UTÖVER ETT ett eget konferensprogram med fokus på digital hälsa, representerades området också med en egen del i utställningen, en så kallad Digital Health Zone. Från svensk sida hade Digital Health Days en minimonter och Nima Jokilaakso som är ansvarig för eventet i Stockholm den 21-22 september var på plats.

- Att USA ligger i frontlinjen för utveckling av digitala lösningar inom hälso- och sjukvården bekräftades tydligt genom presentationerna inom det särskilda konferensprogrammet för digital hälsa, enligt Nima. Att delta på BIO i år är en del av vår medvetna strategi att utveckla Digital Health Days till en arena som är internationellt relevant och inte bara en svensk eller nordisk angelägenhet.

PUBLIKEN på konferensprogram med fokus på digital hälsa utgjordes till 50 procent av representanter från läkemedelsbolagen, något som ger en tydlig fingervisning på att digitala lösningar är i fokus även för dessa. Några av höjdpunkterna i programmet handlade om kognitivt lärande med demonstration av IBM Watson, exempel på så kallade wearables för specifika sjukdomstillstånd och hur sensorer och andra teknologier för att samla in data används inom klinisk prövning.

Andra områden som fick stort utrymme på BIO var, föga överraskande, individanpassad medicin och diagnostik, infektion och vacciner, sällsynta sjukdomar, cancer, nya bioterapier såsom genterapi och translationell forskning.

San Francisco må vara en charmig stad att besöka men konferenscentret är inte anpassat för en sammanhållen konferens med 15 000 deltagare. Program och utställning var spridda på tre olika lokaler och arrangörerna fick en del kritik. Nästa års BIO-konferens är i San Diego med ett konferenscentrum som vid tidigare BIO-konferenser har fungerat väldigt väl. Varför inte redan nu sätta ett ”save the date” i kalendern: BIO 2017, June 19-22, 2017.

Text: Ola Björkman, Let ‘em know och Richard Hayhurst Associates


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Brunnsviken ska bli renare

Solna stad har antagit ett åtgärdsprogram för att förbättra vattenkvaliteten i Brunnsviken.

Mångmiljonsatsar på bioflygbränsle

EU satsar 13,9 miljoner euro på att ta fram storskalig produktion av bioflygbränsle och biobensin.

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Grönlutslam binder tungmetaller

I Svärtträsk har gruvavfallet täckts med grönlutslam som en viktig komponent i täckkonstruktionen.

Gobigas ger resultat

Chalmersforskare sammanfattar tio års energiforskning och ser stora möjligheter för omställning av befintliga anläggningar till produktion av värme, el och bränsle från biomassa.

Nyhetsbrev

Nya namn i Lifs styrelse

Arkiv

Astrazeneca-läkemedel till USA

Mer bioteknik i framtidens matproduktion

EASAC, de europeiska vetenskapsakademierna, har släppt en rapport om hur vi kan försörja världens ökande befolkning.

Så upprätthålls överproduktionen av kött

Regeringen presenterar ESS-strategi

I en skrivelse till riksdagen presenterar regeringen en ny, nationell strategi för det svenska arbetet med forskningsanläggningen.

Vem släpper ut klorfluorkarboner?

Startar utveckling av cannabinoidplåster

EU-anslag till CombiGenes genterapi

EU finansierar utveckling av CombiGenes spjutspetsteknologi inom genterapi med 3,6 miljoner euro.

Bioarctic vann Swedenbio Award

Bränslecell drivs av ligninmolekyl

Forskare vid Laboratoriet för organisk elektronik vid Linköpings universitet har tagit fram en bränslecell som drivs av lignin.

Dansk-svenskt samarbete om Parkinson

Novo Nordisk startar ett nytt stamcellsprogram för behandling av Parkinsons sjukdom i nära samarbete med forskare vid Lunds universitet.

Ny plan för miljökrav på läkemedel

Stockholms läns landsting listar 25 läkemedel som ska särbehandlas när det gäller miljökrav.

Kvicksilveranläggningen stängd

Den 13 maj stängde Inovyn den gamla kvicksilverbaserade klor-alkalianläggningen i Stenungsund.

Gelbildande molekyl hem för nervceller

I ett mångdisciplinärt samarbete har franska forskare utvecklat en hydrogel där nervstamceller ska kunna växa, utveckla och differentiera.

Sandfilter som surdegsbröd

En ny studie från Lunds universitet visar att gamla sandfilter i vattenreningsverk är effektivare än nya, och varför.

Bidrag för minskning av läkemedelsrester

Regeringen beslutat om en förordning för ett nytt bidrag för att minska mängden läkemedelsrester som hamnar i miljön.

Han är ny vd på Plastkretsen

Rekryterar från Svensk Biogas.

IVL förstärker

Ny vd på Inhalation Sciences

Hon tar över i Stockholm

Ny chef för Bolidens gruvor

Hållbarhetschef för Norden

Biogaia köper majoriteten i Metabogen

TFS rekryterar

Bärpigment påverkar cancerceller

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.131