23948sdkhjf

Höjdpunkter från BIO 2016

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Att hälso- och sjukvården håller på att transformeras ordentligt, både av nödvändighet och av att nya teknologier kommer att utmana många delar av traditionell verksamhet, är det bestående intrycket från BIO 2016.En lång rad angelägna områden stod på programmet på världens största bioteknologikonferens i San Francisco 6-9 juni. Inte mindre än 15 937 industriledare från 76 länder var registrerade och rekordmånga 35 700 partneringmöten genomfördes.

I EN AV sessionerna debatterades de höga kostnaderna för läkemedel, särskilt när behandlingar kan kosta hundratusentals kronor. Frågan är särskilt komplicerad i USA genom att alla mellanhänder vill ha sin vinst innan läkemedlet kommer patienten till godo. BIO-organisationen driver på för att läkemedelsbolagen, sjukvården, försäkringsbolagen och politiken ska samarbeta för att hitta öppningar för ett mer hållbart system. Patientorganisationerna är en allt viktigare samarbetspartner och pådrivare i dessa diskussioner.

Principen om att läkemedelsföretagen bara ska få betalt för fungerande behandlingar är i ropet men att etablera fungerande uppföljnings- och betalningssystem är en utmaning. Ett exempel som lyftes fram handlade om ett läkemedel där ca 40 procent av patienterna normalt svarar på behandlingen. Överenskommelsen mellan betalaren och företaget landade i att behandlingen är kostnadsfri under de första två månaderna. Därefter ser man vilka patienter som svarar och för den fortsatta behandlingen till dessa patienter får företagen betalt.

ATT PATIENTEN sätts i centrum i ökande utsträckning är en tydlig trend. Även på FDA genomförs möten med patienter och patientgrupper för att få en inblick i behovsbilden från patientens perspektiv. Enligt Robert Califf, commissioner på FDA är patientens åsikt om vilken risk man är beredd att ta för att få en behandling som kan lindra eller bota viktig, särskilt när det gäller ovanliga sjukdomar där fungerande behandling kan saknas helt. Ett annat område där FDA arbetar för att förenkla det regulatoriska regelverket är användning av experimentella behandlingar för så kallat ”compassionate use”.

Patientorganisationerna blir allt mer aktiva och deras inflytande ökar. En lång rad patientorganisationer hade en egen del i utställningen. Cystic Fibrosis Foundation är särskilt aktiva och har bildat en icke vinstgivande organisation för att snabba på utvecklingen av nya behandlingar. Så sent som för ett par veckor sedan beslutade man att ge över fyra miljoner dollar till ett norskt företag, AlgiPharma AS, för fortsatta fas II-studier som genomförs bland annat i Sverige.

Utvecklingstakten för digitala lösningar inom life science och hälso- och sjukvården ökar alltmer. Enligt en enkätundersökning från 2015 av Russel Reynold Associates anser 47 procent av beslutsfattarna inom amerikansk hälso- och sjukvård att deras verksamhet kommer att påverkas måttligt eller starkt negativt av digitala lösningar inom de närmaste tolv månaderna. StartUp Health har nyligen rapporterat om investeringar på 1,8 miljarder dollar inom digital health bara under första kvartalet 2016, något som också talar sitt tydliga språk. Det är USA som leder utvecklingen.

UTÖVER ETT ett eget konferensprogram med fokus på digital hälsa, representerades området också med en egen del i utställningen, en så kallad Digital Health Zone. Från svensk sida hade Digital Health Days en minimonter och Nima Jokilaakso som är ansvarig för eventet i Stockholm den 21-22 september var på plats.

- Att USA ligger i frontlinjen för utveckling av digitala lösningar inom hälso- och sjukvården bekräftades tydligt genom presentationerna inom det särskilda konferensprogrammet för digital hälsa, enligt Nima. Att delta på BIO i år är en del av vår medvetna strategi att utveckla Digital Health Days till en arena som är internationellt relevant och inte bara en svensk eller nordisk angelägenhet.

PUBLIKEN på konferensprogram med fokus på digital hälsa utgjordes till 50 procent av representanter från läkemedelsbolagen, något som ger en tydlig fingervisning på att digitala lösningar är i fokus även för dessa. Några av höjdpunkterna i programmet handlade om kognitivt lärande med demonstration av IBM Watson, exempel på så kallade wearables för specifika sjukdomstillstånd och hur sensorer och andra teknologier för att samla in data används inom klinisk prövning.

Andra områden som fick stort utrymme på BIO var, föga överraskande, individanpassad medicin och diagnostik, infektion och vacciner, sällsynta sjukdomar, cancer, nya bioterapier såsom genterapi och translationell forskning.

San Francisco må vara en charmig stad att besöka men konferenscentret är inte anpassat för en sammanhållen konferens med 15 000 deltagare. Program och utställning var spridda på tre olika lokaler och arrangörerna fick en del kritik. Nästa års BIO-konferens är i San Diego med ett konferenscentrum som vid tidigare BIO-konferenser har fungerat väldigt väl. Varför inte redan nu sätta ett ”save the date” i kalendern: BIO 2017, June 19-22, 2017.

Text: Ola Björkman, Let ‘em know och Richard Hayhurst Associates


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Nyhetsbrev

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Arkiv

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellutech köps av Stora Enso

Stockholmsbaserade startupen Cellutech som utvecklar nya material från trä för att erbjuda hållbara alternativ till fossilbaserade är nu helägt av Stora Enso.

Stängt Kubal sänker elpriset

Mikroplaster i bajs

En ny studie har hittat mikroplastpartiklar i avföringsprover från människor för första gången.

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.462