Studerar hjärnor på labbänken

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

En ny metod gör det möjligt att förvara, behandla och monitorera delar av hjärnor över tid. Tekniken har använts av brittiska forskare för att studera de tidiga förändringarna i hjärnan vid Alzheimers sjukdom.

Forskare vid brittiska Babraham Institute har tagit fram en ny metod för att bevara hjärndelar för analys in vitro . Tekniken har testats på delar av mushjärnor som skivats så att en stor del av de tredimensionella nätverken mellan nervcellerna finns kvar. Med hjälp av metoden kan hjärndelarna bevaras i flera veckor.

I en ny studie som publicerats i tidskriften Molecular Neurodegeneration har forskare använt metoden för att studera de tidiga förändringarna som sker i en hjärna vid demenssjukdomen alzheimer, något som det endast finns lite kunskap om eftersom en stor del av forskningen hittills har fokuserat på analyser av post mortem-hjärnor från människor och djur.

FOKUS LADES på förlusten av kopplingar mellan hjärnans nervceller, synapser. De hjärndelar som användes kom från unga möss av en sort som utvecklar alzheimerliknande symptom. En av de hjärnregioner som inkluderades var hippocampus, som spelar en viktig roll i minnet och som är en av de regioner som drabbas först vid Alzheimers sjukdom.

Tack vare metoden kunde forskarna observera en ökning över tid av amyloid, ett felveckat protein som är typiskt för Alzheimers sjukdom, och se hur detta kunde kopplas till en förlust av vissa proteiner i synapserna. De kunde också behandla hjärndelarna med läkemedel som påverkar ansamlingen av amyloid.

”TACK VARE tekniken kan kandidatläkemedel testas och effekten monitoreras, vilket innebär att den utgör ett viktigt steg mellan cellkulturer och djurstudier. Vi förväntar oss att denna metod kommer att vara mycket användbar i forskning på Alzheimers sjukdom och nya potentiella behandlingar”, säger professor Michael Coleman forskargruppledare på Babraham Institute samt professor i neurovetenskap vid John van Geest Centre for Brain Repair.

Med en ökad kunskap om vad som händer tidigt i en alzheimerhjärna hoppas forskarna på att man ska kunna identifiera sjukdomen och sätta in behandling i ett tidigare stadium.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Cellatlasen tar nästa steg

KTH-forskare har kombinerat AI med dataspel och fått fram bättre verktyg för klassificering av proteinmönster.

Jättegenom kartlagt

Efter fjorton års arbete publicerar forskarna i International Wheat Genome Sequencing Consortium ett utkast och säger att de i stort sett är framme.

Analyser kopplar DDT med autism

En finsk studie visar ett samband mellan förhöjd exponering för DDT i livmodern och ökad risk för allvarlig autism med utvecklingsstörning hos barnet.

Swetox infrastruktur till RISE

Algavtal med Sydkorea

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden.

Klarar cancer med en zombiegen

Elefanter drabbas sällan av cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än människor.

Nyhetsbrev

Vaccinbolag anställer

Arkiv

Första RNAi-läkemedlet godkänt

Ny nod för life science och livsmedel

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Globalt avtal om CRISPR

Ett brittiskt bolag, Oxford Genetics, tecknar avtal med en global nätfirma för reagens och verktyg om att leverera CRISPR-redigerade däggdjurscellinjer.

Modifierade myggor lyckat

Antalet fall av denguefeber minskade kraftigt i en australiensisk stad sedan man släppt ut myggor infekterade med en bakterie som hindrar sjukdomsspridning.

Problem med molekylär sax

Genredigering i embryon för att reparera defekta gener kan orsaka mer DNA-skada än nytta, enligt ny forskning från australiensiska forskare.

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Plus

Flyttar kemin till nytt hus

Tre institutioner från naturvetenskaplig fakultet på Göteborgs universitet ska få nya lokaler på Medicinarberget – Naturvetenskap Life.

Varnar för oseriösa konferenser

De som arrangerar oseriösa konferenser för att lura forskare på dyra konferensavgifter, blir allt fler och allt fräckare.

Fältforskningens historia

Klarar brunt vatten bättre

Bärvax förbisedd råvara

Antikropp mot Parkinsons

Genombrott för vätgasbränsle

Australiensiska forskare rapporterar ett genombrott när det gäller omvandling av ammoniak till mycket rent väte för användning bland annat som bilbränsle.

Röda blodkroppar skadar hjärtat

Skadliga effekter av ämnen som insöndras från röda blodkroppar kan förklara den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.169