23948sdkhjf

Studerar hjärnor på labbänken

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

En ny metod gör det möjligt att förvara, behandla och monitorera delar av hjärnor över tid. Tekniken har använts av brittiska forskare för att studera de tidiga förändringarna i hjärnan vid Alzheimers sjukdom.

Forskare vid brittiska Babraham Institute har tagit fram en ny metod för att bevara hjärndelar för analys in vitro . Tekniken har testats på delar av mushjärnor som skivats så att en stor del av de tredimensionella nätverken mellan nervcellerna finns kvar. Med hjälp av metoden kan hjärndelarna bevaras i flera veckor.

I en ny studie som publicerats i tidskriften Molecular Neurodegeneration har forskare använt metoden för att studera de tidiga förändringarna som sker i en hjärna vid demenssjukdomen alzheimer, något som det endast finns lite kunskap om eftersom en stor del av forskningen hittills har fokuserat på analyser av post mortem-hjärnor från människor och djur.

FOKUS LADES på förlusten av kopplingar mellan hjärnans nervceller, synapser. De hjärndelar som användes kom från unga möss av en sort som utvecklar alzheimerliknande symptom. En av de hjärnregioner som inkluderades var hippocampus, som spelar en viktig roll i minnet och som är en av de regioner som drabbas först vid Alzheimers sjukdom.

Tack vare metoden kunde forskarna observera en ökning över tid av amyloid, ett felveckat protein som är typiskt för Alzheimers sjukdom, och se hur detta kunde kopplas till en förlust av vissa proteiner i synapserna. De kunde också behandla hjärndelarna med läkemedel som påverkar ansamlingen av amyloid.

”TACK VARE tekniken kan kandidatläkemedel testas och effekten monitoreras, vilket innebär att den utgör ett viktigt steg mellan cellkulturer och djurstudier. Vi förväntar oss att denna metod kommer att vara mycket användbar i forskning på Alzheimers sjukdom och nya potentiella behandlingar”, säger professor Michael Coleman forskargruppledare på Babraham Institute samt professor i neurovetenskap vid John van Geest Centre for Brain Repair.

Med en ökad kunskap om vad som händer tidigt i en alzheimerhjärna hoppas forskarna på att man ska kunna identifiera sjukdomen och sätta in behandling i ett tidigare stadium.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Nyhetsbrev

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Arkiv

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellutech köps av Stora Enso

Stockholmsbaserade startupen Cellutech som utvecklar nya material från trä för att erbjuda hållbara alternativ till fossilbaserade är nu helägt av Stora Enso.

Stängt Kubal sänker elpriset

Mikroplaster i bajs

En ny studie har hittat mikroplastpartiklar i avföringsprover från människor för första gången.

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.168