Studerar hjärnor på labbänken

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

En ny metod gör det möjligt att förvara, behandla och monitorera delar av hjärnor över tid. Tekniken har använts av brittiska forskare för att studera de tidiga förändringarna i hjärnan vid Alzheimers sjukdom.

Forskare vid brittiska Babraham Institute har tagit fram en ny metod för att bevara hjärndelar för analys in vitro. Tekniken har testats på delar av mushjärnor som skivats så att en stor del av de tredimensionella nätverken mellan nervcellerna finns kvar. Med hjälp av metoden kan hjärndelarna bevaras i flera veckor.

I en ny studie som publicerats i tidskriften Molecular Neurodegeneration har forskare använt metoden för att studera de tidiga förändringarna som sker i en hjärna vid demenssjukdomen alzheimer, något som det endast finns lite kunskap om eftersom en stor del av forskningen hittills har fokuserat på analyser av post mortem-hjärnor från människor och djur.

FOKUS LADES på förlusten av kopplingar mellan hjärnans nervceller, synapser. De hjärndelar som användes kom från unga möss av en sort som utvecklar alzheimerliknande symptom. En av de hjärnregioner som inkluderades var hippocampus, som spelar en viktig roll i minnet och som är en av de regioner som drabbas först vid Alzheimers sjukdom.

Tack vare metoden kunde forskarna observera en ökning över tid av amyloid, ett felveckat protein som är typiskt för Alzheimers sjukdom, och se hur detta kunde kopplas till en förlust av vissa proteiner i synapserna. De kunde också behandla hjärndelarna med läkemedel som påverkar ansamlingen av amyloid.

”TACK VARE tekniken kan kandidatläkemedel testas och effekten monitoreras, vilket innebär att den utgör ett viktigt steg mellan cellkulturer och djurstudier. Vi förväntar oss att denna metod kommer att vara mycket användbar i forskning på Alzheimers sjukdom och nya potentiella behandlingar”, säger professor Michael Coleman forskargruppledare på Babraham Institute samt professor i neurovetenskap vid John van Geest Centre for Brain Repair.

Med en ökad kunskap om vad som händer tidigt i en alzheimerhjärna hoppas forskarna på att man ska kunna identifiera sjukdomen och sätta in behandling i ett tidigare stadium.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Inkubatorer rankade globalt

Gentekniknämndens rapport klar

Nu har Gentekniknämnden publicerat sin årliga rapport Genteknikens utveckling.

Peptider kan bli framtidens läkemedel

Tyska forskare rapporterar ett genombrott i arbetet med att göra små proteiner tillgängliga som läkemedel i pillerform.

Mer mikroplast från textil än mat

Den exponering för mikroplast som vi utsätts för kan vara betydligt högre än den som kommer från livsmedel och dricksvatten. Det visar en ny studie som forskare vid Göteborgs universitet deltagit i.

Bjud in fler kvinnliga forskare

En kvinnlig doktorand är mest trolig att hålla sig till den avsatta talartiden visar en ny studie.

Billig katalysator för vätgasproduktion

KTH-forskare publicerar nya resultat om en katalysator för att spjälka vatten till vätgas (och syre) med elektrolys, hittills en kostsam flaskhals.

Nyhetsbrev

Nytt svensk-danskt nätverk

Medicon Valley Medtech Network är ett nybildat svensk-danskt medtech-nätverk, som ska bidra till att synliggöra nya affärsmöjligheter över Öresund.

Arkiv

Enzymforskare prisas

Lynn Kamerlin, professor vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi, Strukturbiologi, Uppsala universitet, får årets The Svedbergpris.

Ny portal för citizen science

I ett nytt samarbetsprojekt byggs nu en ny webbportal för medborgarforskning där forskare och vanliga medborgare hjälps åt att undersöka saker vetenskapligt.

Biodrivmedel ökar

Positiva resultat för Kancera

Läkemedelsutvecklande bolaget Kancera rapporterar positiva resultat från en Fas I-studie med sin immunreglerande småmolekylära läkemedelskandidat.

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Tumörvaccin fungerar på möss

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.187