Formulering studeras i rymden

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Snart kommer en studie om löslighet hos läkemedel i rymden att genomföras på ISS, Internationella rymdstationen. Förhoppningen är att kunna framställa mer potenta läkemedel både för rymd- och jordbruk.

Målsättningen är att få underlag för förbättrad design av piller som snabbare kan leverera den aktiva substansen i kroppen.

Inom kemin handlar vätning om hur en vätska sprids på ett fast materials yta och vilken kontakt den har med ytan, vilket styrs av intermolekylära krafter mellan vätskan och ytan.

Vätning är en nyckelfaktor som avgör ett materials (t ex ett läkemedel) löslighet. Den andra är flyteffekt (float effect) och handlar om hur fasta ämnen flyter i en vätska.

Båda faktorerna är viktiga för hur snabbt och väl ett fast ämne löser sig i vätska. Målet med studien är att förstå faktorerna var för sig genom att separera dem under mikrogravitation.

I projektet (Eli Lilly-Hard to Wet Surfaces) ska man undersöka hur vissa material som används i läkemedelsindustrin löser sig i vatten under s k mikrogravitation. Resultaten kan bidra till bättre formulering, både av läkemedel för användning på jorden och av dem som är avsedda för rymdbruk.

"Vi spekulerar att piller som flyter på Jorden löser sig snabbare under mikrogravitation eftersom de inte kommer att flyta i rymden. Mer av ytan kommer att befinna sig i kontakt med vätskan", säger Alison Campbell, kemist och forskare hos Lilly i ett pressmeddelande.

Hur mikrogravitation kan påverka vätning vet man väldigt lite om. Men för många läkemedelssubstanser som anses "svåra att väta" skulle en sådan grundläggande förståelse kunna bli viktig. Först måste man förstå vad vätning betyder för läkemedels löslighet i kroppen.

" Vi vet inte om just det här experimentet kommer att förändra så mycket, men allt handlar om att bygga upp ny grundläggande kunskap och utveckla en bättre produkt", säger Alison Campbell.

"Vi hoppas att detta bara är det första i en rad liknande experiment för att förstå interfacet mellan fast och vätskeform", kommenterar Jonathan Volk på Center for the Advancement of Science in Space (CASIS) som administrerar forskning och experiment på ISS.

Här finns detaljer om projektetHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Cellatlasen tar nästa steg

KTH-forskare har kombinerat AI med dataspel och fått fram bättre verktyg för klassificering av proteinmönster.

Jättegenom kartlagt

Efter fjorton års arbete publicerar forskarna i International Wheat Genome Sequencing Consortium ett utkast och säger att de i stort sett är framme.

Analyser kopplar DDT med autism

En finsk studie visar ett samband mellan förhöjd exponering för DDT i livmodern och ökad risk för allvarlig autism med utvecklingsstörning hos barnet.

Swetox infrastruktur till RISE

Algavtal med Sydkorea

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden.

Klarar cancer med en zombiegen

Elefanter drabbas sällan av cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än människor.

Nyhetsbrev

Vaccinbolag anställer

Arkiv

Första RNAi-läkemedlet godkänt

Ny nod för life science och livsmedel

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Globalt avtal om CRISPR

Ett brittiskt bolag, Oxford Genetics, tecknar avtal med en global nätfirma för reagens och verktyg om att leverera CRISPR-redigerade däggdjurscellinjer.

Modifierade myggor lyckat

Antalet fall av denguefeber minskade kraftigt i en australiensisk stad sedan man släppt ut myggor infekterade med en bakterie som hindrar sjukdomsspridning.

Problem med molekylär sax

Genredigering i embryon för att reparera defekta gener kan orsaka mer DNA-skada än nytta, enligt ny forskning från australiensiska forskare.

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Plus

Flyttar kemin till nytt hus

Tre institutioner från naturvetenskaplig fakultet på Göteborgs universitet ska få nya lokaler på Medicinarberget – Naturvetenskap Life.

Varnar för oseriösa konferenser

De som arrangerar oseriösa konferenser för att lura forskare på dyra konferensavgifter, blir allt fler och allt fräckare.

Fältforskningens historia

Klarar brunt vatten bättre

Bärvax förbisedd råvara

Antikropp mot Parkinsons

Genombrott för vätgasbränsle

Australiensiska forskare rapporterar ett genombrott när det gäller omvandling av ammoniak till mycket rent väte för användning bland annat som bilbränsle.

Röda blodkroppar skadar hjärtat

Skadliga effekter av ämnen som insöndras från röda blodkroppar kan förklara den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.247