23948sdkhjf

Formulering studeras i rymden

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Snart kommer en studie om löslighet hos läkemedel i rymden att genomföras på ISS, Internationella rymdstationen. Förhoppningen är att kunna framställa mer potenta läkemedel både för rymd- och jordbruk.

Målsättningen är att få underlag för förbättrad design av piller som snabbare kan leverera den aktiva substansen i kroppen.

Inom kemin handlar vätning om hur en vätska sprids på ett fast materials yta och vilken kontakt den har med ytan, vilket styrs av intermolekylära krafter mellan vätskan och ytan.

Vätning är en nyckelfaktor som avgör ett materials (t ex ett läkemedel) löslighet. Den andra är flyteffekt (float effect) och handlar om hur fasta ämnen flyter i en vätska.

Båda faktorerna är viktiga för hur snabbt och väl ett fast ämne löser sig i vätska. Målet med studien är att förstå faktorerna var för sig genom att separera dem under mikrogravitation.

I projektet (Eli Lilly-Hard to Wet Surfaces) ska man undersöka hur vissa material som används i läkemedelsindustrin löser sig i vatten under s k mikrogravitation. Resultaten kan bidra till bättre formulering, både av läkemedel för användning på jorden och av dem som är avsedda för rymdbruk.

"Vi spekulerar att piller som flyter på Jorden löser sig snabbare under mikrogravitation eftersom de inte kommer att flyta i rymden. Mer av ytan kommer att befinna sig i kontakt med vätskan", säger Alison Campbell, kemist och forskare hos Lilly i ett pressmeddelande.

Hur mikrogravitation kan påverka vätning vet man väldigt lite om. Men för många läkemedelssubstanser som anses "svåra att väta" skulle en sådan grundläggande förståelse kunna bli viktig. Först måste man förstå vad vätning betyder för läkemedels löslighet i kroppen.

" Vi vet inte om just det här experimentet kommer att förändra så mycket, men allt handlar om att bygga upp ny grundläggande kunskap och utveckla en bättre produkt", säger Alison Campbell.

"Vi hoppas att detta bara är det första i en rad liknande experiment för att förstå interfacet mellan fast och vätskeform", kommenterar Jonathan Volk på Center for the Advancement of Science in Space (CASIS) som administrerar forskning och experiment på ISS.

Här finns detaljer om projektetHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Nyhetsbrev

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Arkiv

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellutech köps av Stora Enso

Stockholmsbaserade startupen Cellutech som utvecklar nya material från trä för att erbjuda hållbara alternativ till fossilbaserade är nu helägt av Stora Enso.

Stängt Kubal sänker elpriset

Mikroplaster i bajs

En ny studie har hittat mikroplastpartiklar i avföringsprover från människor för första gången.

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.201