Säkerhetsrisker med bioteknologi

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Om viss bioteknologi blir mer lättillgänglig skulle det kunna möjliggöra för terrorister att framställa och sprida dödliga virus. Det framgår av en ny rapport om risker med framväxande teknologier.

"Extrema teknologiska risker får generellt mindre uppmärksamhet än de förtjänar, säger Stefan Schubert, Global Priorities Project, en av författarna bakom rapporten till www.securityuser.com.

Global Catastrophic Risks 2016 är framtagen av den svenska stiftelsen Global Challenges Foundation och den brittiska tankesmedjan Global Priorities Project , ett samarbete mellan Centre for Effective Altruism och Future of Humanity Institute vid Oxfords universitet.

I rapporten identifieras bl a viss bioteknologi och artificiell intelligens som stora säkerhetsrisker. Idag är det möjligt att syntetiskt framställa virus utifrån digitala filer. Rapporten varnar för att utvecklingen inom syntetisk biologi kan leda till att allt mindre expertis krävs för att framställa farliga virus. En annan risk är att syntetiska virus skulle kunna släppas ut från ett laboratorium av misstag.

Ett annat område med snabb teknologisk utveckling är artificiell intelligens (AI). Enligt rapporten är det allmänt accepterat bland experter att vi i framtiden kommer att kunna skapa AI-system som är lika bra som människor på nästan alla uppgifter.

Riskerna med bioteknologi lyfts dock fram som större än riskerna med artificiell intelligens inom de närmsta fem åren.

Ett av förslagen i rapporten är att beslutsfattare skulle kunna arbeta med forskare för att förstå problemen och lägga grunden för en anpassad riskreglering.

Förutom risker relaterade till framväxande teknologier tar Global Catastrophic Risks 2016 också upp globala katastrofrisker kopplade till bl a klimatförändringar, kärnvapen och naturliga pandemier.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Swetox infrastruktur till RISE

Algavtal med Sydkorea

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden.

Klarar cancer med en zombiegen

Elefanter drabbas sällan av cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än människor.

Vaccinbolag anställer

Första RNAi-läkemedlet godkänt

Ny nod för life science och livsmedel

Nyhetsbrev

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Arkiv

Globalt avtal om CRISPR

Ett brittiskt bolag, Oxford Genetics, tecknar avtal med en global nätfirma för reagens och verktyg om att leverera CRISPR-redigerade däggdjurscellinjer.

Modifierade myggor lyckat

Antalet fall av denguefeber minskade kraftigt i en australiensisk stad sedan man släppt ut myggor infekterade med en bakterie som hindrar sjukdomsspridning.

Problem med molekylär sax

Genredigering i embryon för att reparera defekta gener kan orsaka mer DNA-skada än nytta, enligt ny forskning från australiensiska forskare.

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Plus

Flyttar kemin till nytt hus

Tre institutioner från naturvetenskaplig fakultet på Göteborgs universitet ska få nya lokaler på Medicinarberget – Naturvetenskap Life.

Varnar för oseriösa konferenser

De som arrangerar oseriösa konferenser för att lura forskare på dyra konferensavgifter, blir allt fler och allt fräckare.

Fältforskningens historia

Klarar brunt vatten bättre

Bärvax förbisedd råvara

Antikropp mot Parkinsons

Genombrott för vätgasbränsle

Australiensiska forskare rapporterar ett genombrott när det gäller omvandling av ammoniak till mycket rent väte för användning bland annat som bilbränsle.

Röda blodkroppar skadar hjärtat

Skadliga effekter av ämnen som insöndras från röda blodkroppar kan förklara den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Ett bättre enzym för CRISPR

Forskare vid universitetet i Texas föreslår att man byter ut enzymet Cas9 i CRISPR mot ett annat för att minska risken för cancermutationer.

Särläkemedel mot NF1

En läkemedelssubstans mot den genetiska sjukdomen neurofibromatos 1 har klassats som särläkemedel av den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

Ny metod för terpensyntes

Kemister vid universitetet i Basel har utvecklat en syntesmetod för terpener som härmar naturens.

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.167