23948sdkhjf

Säkerhetsrisker med bioteknologi

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Om viss bioteknologi blir mer lättillgänglig skulle det kunna möjliggöra för terrorister att framställa och sprida dödliga virus. Det framgår av en ny rapport om risker med framväxande teknologier.

"Extrema teknologiska risker får generellt mindre uppmärksamhet än de förtjänar, säger Stefan Schubert, Global Priorities Project, en av författarna bakom rapporten till www.securityuser.com.

Global Catastrophic Risks 2016 är framtagen av den svenska stiftelsen Global Challenges Foundation och den brittiska tankesmedjan Global Priorities Project , ett samarbete mellan Centre for Effective Altruism och Future of Humanity Institute vid Oxfords universitet.

I rapporten identifieras bl a viss bioteknologi och artificiell intelligens som stora säkerhetsrisker. Idag är det möjligt att syntetiskt framställa virus utifrån digitala filer. Rapporten varnar för att utvecklingen inom syntetisk biologi kan leda till att allt mindre expertis krävs för att framställa farliga virus. En annan risk är att syntetiska virus skulle kunna släppas ut från ett laboratorium av misstag.

Ett annat område med snabb teknologisk utveckling är artificiell intelligens (AI). Enligt rapporten är det allmänt accepterat bland experter att vi i framtiden kommer att kunna skapa AI-system som är lika bra som människor på nästan alla uppgifter.

Riskerna med bioteknologi lyfts dock fram som större än riskerna med artificiell intelligens inom de närmsta fem åren.

Ett av förslagen i rapporten är att beslutsfattare skulle kunna arbeta med forskare för att förstå problemen och lägga grunden för en anpassad riskreglering.

Förutom risker relaterade till framväxande teknologier tar Global Catastrophic Risks 2016 också upp globala katastrofrisker kopplade till bl a klimatförändringar, kärnvapen och naturliga pandemier.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Cellink presenterar nya biobläck

Startar klinisk studie

Universitetet avtalar om Testa Center

Uppsala universitet och GE Healthcare Life Sciences har slutit ett långsiktigt samverkansavtal som ger universitetets forskare tillgång till Testa Center.

Plus

Utvecklar nytt biologiskt läkemedel

Evelina Vågesjös resa med bolaget Ilya Pharma, där hon är vd, har gått väldigt snabbt det senaste året, men det ligger mycket arbete bakom.

Process återvinner allt - två anläggningar byggs

Spindeln chanslös mot cellulosa

Nyhetsbrev

Medivir lägger ned mesta forskningen

Medivir AB meddelade att man varslar 60 av 79 anställda främst inom preklinisk forskning och administration om uppsägning.

Arkiv

Anställer affärsutvecklare

Hör om nya vapen mot klamydia

Antibiotikaresistensen måste motarbetas på flera sätt. Umeåbaserade företaget Quretech Bio har flera vapen i arsenalen som avslöjas på seminariet Bioscience 2018.

Stockholmskonventionen vill förbjuda PFOA

FN efterlyser globala åtgärder mot perfluoroktansyra (PFOA) och två andra fluorinerade föreningar.

Medivirs vd byts ut

Äldsta beviset för djurliv på jorden

Fossilerade kemiska föreningar i form av steroider visar att det fanns svampdjur i marina miljöer åtminstone 100 miljoner år före den så kallade kambriska explosionen.

Läkemedelskongress läggs ner

Jätteexperiment för att locka kompetens

På Kemins Dag den 19-20 oktober genomför 110 000 barn och ungdomar från runt 1 000 skolor Sveriges största kemiexperiment.

236 miljoner till forskningsinstrument

SSF delar ut drygt 236 miljoner kronor till 33 projekt för att främja utvecklingen av nya instrument, metoder och tekniker i forskningen.

"Sömnknapp" i hjärnan hittad

Forskare visar i en ny studie på möss att specifika nervceller i hjärnan i en del av hypotalamus kallad ventrolaterala preoptiska arean (VLPO) är avgörande för normal sömn.

Baxter flyttar produktionen från Lund

Det amerikanska medicinteknikbolaget Baxter International flyttar all produktion från Lund till Italien och drar även ned på forskning och utveckling.

Nanopartiklar antidot vid ormbett

Designade nanopartiklar som binder toxiner i ormgift kan bli en effektiv behandling mot vävnadsnekros.

BioWorks lanserar kromatografiprodukt

MetaboGen klar för klinisk studie

Göteborgsföretagets första produkt – nästa generations probiotika – är nu klar att användas i en säkerhetsstudie.

Så funkar det på molekylär nivå

Forskare vid bl a kemiska institutionen, Umeå universitet, har lyckats simulera hur kolhydrater tas upp från cellens utsida av transportproteinet LacY.

400-årigt kemibolag byter namn

Startar testbädd för elektrolys

RISE och Swerim utvecklar ny testbädd för elektrolys och vätgastillämpningar i industrin vid Luleå tekniska universitet.

Ny grupp för plaståtervinninng

Det är nu klart att Sverige ska driva en ny internationell arbetsgrupp inom den internationella standardiseringsorganisationen ISO för plaståtervinning.

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.159