Positiva resultat med cellterapi

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Lundabolaget Idogen AB rapporterar från studie på råtta att deras behandling med s k tolerogen vaccinering ger förväntad effekt.

Idogen AB startade under hösten 2015 en preklinisk proof-of-concept-studie av bolagets cellterapi i en råttmodell av hemofili A (blödarsjuka).

Resultaten från studien visar att behandlingen med tolerogena, dendritiska celler ger en minskad uppkomst av hämmande faktor VIII-antikroppar efter upprepad exponering för faktor VIII och att behandlingen har en långvarig effekt.

Om metoden kan överföras till människa skulle tolerogent vaccin kunna ge ett skydd mot uppkomst av hämmande antikroppar vid upprepad exponering för faktor VIII hos patienter med hemofili A.

– För råtta är det en långvarig effekt, tio veckor. Man måste vara lite försiktig med att översätta från råtta till människa, men det motsvarar gissningsvis ett till två år hos människa, säger vd Lars Hedbys.

Befintlig behandling av blödarsjuka som utvecklat en immunreaktion (inhiberande antikroppar) mot koagulationsproteinet Faktor VIII går ut på att ge höga och täta doser av proteinet under flera månader för att inducera en tolerans. Metoden är dyr och fungerar inte på alla.

Den statistiska signifikansen hos resultaten i råttmodellen är, som Lars Hedbys uttrycker det, "trestjärnig".

Särläkemedelsansökan löper parallellt och är inte hastighetsbestämmande för utvecklingsarbetet.

Ett positivt besked från den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA skulle ge marknadsexklusivitet under lång tid och dessutom hjälp med utvecklingsarbetet, förklarar Lars Hedbys.

– Nu fokuserar våra forskare på att se hur det fungerar i humana celler; hur tar vi fram cellerna; hur gör vi dem tolerogena och undersöker hur de fungerar i provrör. Vi hoppas kunna redovisa något efter sommaren.

– Det är mycket risker i ett sådant här projekt det ska man inte sticka under stol med, säger Lars Hedbys.

Hans idé om satsning på ett cellterapicentrum för svenska utvecklingsbolag, kanske i Medicon Village (se Kemivärlden nr 8 2015, sid 12) har väckt intresse. SP

Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har startat en utredning om framtiden för svensk cellterapi.

Av Boel Jönsson

Kemivärlden Biotech Kemisk Tidskrift


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Swetox infrastruktur till RISE

Algavtal med Sydkorea

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden.

Klarar cancer med en zombiegen

Elefanter drabbas sällan av cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än människor.

Vaccinbolag anställer

Första RNAi-läkemedlet godkänt

Ny nod för life science och livsmedel

Nyhetsbrev

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Arkiv

Globalt avtal om CRISPR

Ett brittiskt bolag, Oxford Genetics, tecknar avtal med en global nätfirma för reagens och verktyg om att leverera CRISPR-redigerade däggdjurscellinjer.

Modifierade myggor lyckat

Antalet fall av denguefeber minskade kraftigt i en australiensisk stad sedan man släppt ut myggor infekterade med en bakterie som hindrar sjukdomsspridning.

Problem med molekylär sax

Genredigering i embryon för att reparera defekta gener kan orsaka mer DNA-skada än nytta, enligt ny forskning från australiensiska forskare.

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Plus

Flyttar kemin till nytt hus

Tre institutioner från naturvetenskaplig fakultet på Göteborgs universitet ska få nya lokaler på Medicinarberget – Naturvetenskap Life.

Varnar för oseriösa konferenser

De som arrangerar oseriösa konferenser för att lura forskare på dyra konferensavgifter, blir allt fler och allt fräckare.

Fältforskningens historia

Klarar brunt vatten bättre

Bärvax förbisedd råvara

Antikropp mot Parkinsons

Genombrott för vätgasbränsle

Australiensiska forskare rapporterar ett genombrott när det gäller omvandling av ammoniak till mycket rent väte för användning bland annat som bilbränsle.

Röda blodkroppar skadar hjärtat

Skadliga effekter av ämnen som insöndras från röda blodkroppar kan förklara den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Ett bättre enzym för CRISPR

Forskare vid universitetet i Texas föreslår att man byter ut enzymet Cas9 i CRISPR mot ett annat för att minska risken för cancermutationer.

Särläkemedel mot NF1

En läkemedelssubstans mot den genetiska sjukdomen neurofibromatos 1 har klassats som särläkemedel av den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

Ny metod för terpensyntes

Kemister vid universitetet i Basel har utvecklat en syntesmetod för terpener som härmar naturens.

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.138