23948sdkhjf

Hubb för både utbildning och industri

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Innovationshubben i Uppsala ger industrin möjlighet att testa ny produktionsteknik i realistisk miljö och kan också hysa utbildning, säger Lotta Ljungqvist, forskningschef på GE Healthcare Life Sciences.

Den 9 juni offentliggjordes en satsning på en s k öppen innovationshubb/testbädd för produktion av biologiska läkemedel på GE Healthcares fastighet i Boländerna i Uppsala. Den är en del av regeringens strategiska samverkansprogram, det för life science.

Den totala investeringen är på cirka 130 miljoner kronor där regeringen och Vinnova står för 90 respektive 10 miljoner.

GEs bidrag blir utrustning för tillverkning av proteinläkemedel motsvarande ca 30 miljoner kronor.

– Det är bioreaktorer och reningsutrustning, till stor del våra egna produkter, som tillverkas i bl a Umeå. Huvuddelen av vår forskning och utveckling ligger i Uppsala och därför är vi naturligtvis glada att innovationshubben placeras här, säger Lotta Ljungqvist, forskningschef på GE Healthcare Life Sciences.

Proteinläkemedel framställs av genmodifierade bakterier/celler som odlas i bioreaktorer, kärl av rostfritt stål som idag ofta kompletteras med engångsreaktorer, speciella "plastpåsar" som kan rymma upp till 2 000 liter och bara används en gång. Därefter följer reningsprocessen som är avgörande för att få ett säkert läkemedel för injektion.

Hur långt har planeringen av innovationshubben kommit?

– Den är påbörjad och vi räknar med byggperiod (ca 2 000 kvadratmeter) under nästa år, 2017, och att verksamheten kan sätta igång under 2018.

– Vi har sett behovet av att stimulera båda vår egen innovationsmiljö och den i Sverige för life sciences så att vi ska kunna fortsätta ha en stark ställning inom området globalt. Vi och andra bolag i regionen har framfört sådana synpunkter. Anders Lönnberg, regeringens samordnare för life science, som tillträdde för drygt ett år sedan, har varit en del i detta.

Vilka ska arbeta i hubben?

– Vi ser framför oss att detta är en miljö där både småföretag med teknikutveckling och utveckling av biologiska läkemedel och stora industripartners jobbar tillsammans med akademiska partners i projektform. Detta blir ett typiskt samverkansprogram och det ska vara nationellt, säger Lotta Ljungqvist

– Mycket av den nya tekniken har svårt att hitta relevanta testmiljöer. Det ska man få här och det ska bli möjligt att vidareförädla innovationer i en industrialiserad miljö.

Några fast anställda kommer att sköta anläggningen.

GE kommer att stå mycket för en industriell input och är naturligtvis mycket intresserade av att få input från andra.

– För oss är detta ett led i att få tillgång till en innovativ miljö där vi kan arbeta med utveckling. Det finns ett stort behov hos våra kunder av ny teknik som gör att man kan tillverka biologiska läkemedel mer kostnadseffektivt.

– Ny produktionsteknik har väldigt svårt att få genomslag i industrin p ga det regulatoriska systemet.

Den här innovationshubben är helt perfekt för att kunna testa och ta fram industriellt relevanta data som gör det lättare att våga testa ny teknik i autentisk produktionsmiljö. Då ska det bli enklare att introducera ny teknik.

Vid vilket svenskt universitet finns kompetens och kunskap inom området bioproduktion?

– Det finns på flera universitet, men vi ser ju gärna att det blir mer av det. När vi har planerat för verksamheten har vi varit i kontakt med flera akademiska institutioner och det finns ett stort intresse för att vidareutveckla detta.

– I takt med att projekt kommer igång hoppas vi att det kommer in doktorander. Dessutom ser vi att hubben kan användas för utbildning. Vi har diskussioner med Uppsala universitet om att lägga en del av utbildningen här.

– Det är dyrt att bedriva utbildning i bioproduktion och att kunna förlägga den här, när det finns utrymme, blir mycket mer kostnadseffektivt.

– På så sätt kan vi få mer av den utbildningen tillbaks i Sverige.

Anläggningen är placerad på GEs sajt i Uppsala med Vinnova som verksamhetsansvarig. En centrumledare ska tillsättas.

Ett område det talas mycket om nu är digitalisering av produktion.

– I innovationshubben kan vi utveckla och testa nya lösningar för att digitalisera bioproduktion, utifrån processdata, säger Lotta Ljunqvist.

– Det blir en fantastisk möjlighet att kunna jobba med det som fortfarande är i tidig fas. Vi kan göra det på riktigt i en testmiljö, vi kan utveckla och prova.

Hon understryker att det finns flera liknande verksamheter globalt, i USA förstås och UK. NIBRT (National Institute for bioprocessing, research & training) på Irland är ett exempel där den irländska regeringen gjort motsvarande satsning som den svenska gör nu.

Det pågår diskussioner på många andra håll globalt om att göra motsvarande satsningar.

– Bioproduktion är ett område där det händer väldigt mycket och råder tuff, global konkurrens. Det är jätteroligt att vi i Sverige har fått den här möjligheten att fortsätt att vara konkurrenskraftiga.

Av Boel Jönsson

Kemivärlden Biotech Kemisk Tidskrift

Läs också

100 miljoner till innovationshubbHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Cellink presenterar nya biobläck

Startar klinisk studie

Universitetet avtalar om Testa Center

Uppsala universitet och GE Healthcare Life Sciences har slutit ett långsiktigt samverkansavtal som ger universitetets forskare tillgång till Testa Center.

Plus

Utvecklar nytt biologiskt läkemedel

Evelina Vågesjös resa med bolaget Ilya Pharma, där hon är vd, har gått väldigt snabbt det senaste året, men det ligger mycket arbete bakom.

Process återvinner allt - två anläggningar byggs

Spindeln chanslös mot cellulosa

Nyhetsbrev

Medivir lägger ned mesta forskningen

Medivir AB meddelade att man varslar 60 av 79 anställda främst inom preklinisk forskning och administration om uppsägning.

Arkiv

Anställer affärsutvecklare

Hör om nya vapen mot klamydia

Antibiotikaresistensen måste motarbetas på flera sätt. Umeåbaserade företaget Quretech Bio har flera vapen i arsenalen som avslöjas på seminariet Bioscience 2018.

Stockholmskonventionen vill förbjuda PFOA

FN efterlyser globala åtgärder mot perfluoroktansyra (PFOA) och två andra fluorinerade föreningar.

Medivirs vd byts ut

Äldsta beviset för djurliv på jorden

Fossilerade kemiska föreningar i form av steroider visar att det fanns svampdjur i marina miljöer åtminstone 100 miljoner år före den så kallade kambriska explosionen.

Läkemedelskongress läggs ner

Jätteexperiment för att locka kompetens

På Kemins Dag den 19-20 oktober genomför 110 000 barn och ungdomar från runt 1 000 skolor Sveriges största kemiexperiment.

236 miljoner till forskningsinstrument

SSF delar ut drygt 236 miljoner kronor till 33 projekt för att främja utvecklingen av nya instrument, metoder och tekniker i forskningen.

"Sömnknapp" i hjärnan hittad

Forskare visar i en ny studie på möss att specifika nervceller i hjärnan i en del av hypotalamus kallad ventrolaterala preoptiska arean (VLPO) är avgörande för normal sömn.

Baxter flyttar produktionen från Lund

Det amerikanska medicinteknikbolaget Baxter International flyttar all produktion från Lund till Italien och drar även ned på forskning och utveckling.

Nanopartiklar antidot vid ormbett

Designade nanopartiklar som binder toxiner i ormgift kan bli en effektiv behandling mot vävnadsnekros.

BioWorks lanserar kromatografiprodukt

MetaboGen klar för klinisk studie

Göteborgsföretagets första produkt – nästa generations probiotika – är nu klar att användas i en säkerhetsstudie.

Så funkar det på molekylär nivå

Forskare vid bl a kemiska institutionen, Umeå universitet, har lyckats simulera hur kolhydrater tas upp från cellens utsida av transportproteinet LacY.

400-årigt kemibolag byter namn

Startar testbädd för elektrolys

RISE och Swerim utvecklar ny testbädd för elektrolys och vätgastillämpningar i industrin vid Luleå tekniska universitet.

Ny grupp för plaståtervinninng

Det är nu klart att Sverige ska driva en ny internationell arbetsgrupp inom den internationella standardiseringsorganisationen ISO för plaståtervinning.

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.157