Prövar kokainläkemedel

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Danska bioteknikföretaget Saniona meddelar att rekrytering av patienter har påbörjats till en klinisk studie av deras substans mot kokainberoende.

Det är University of Pennsylvania Treatment Research Center (TRC) som utför studien och som startat rekrytering av patienter till en klinisk fas 2a-studie av Sanionas substans, NS2359, för behandling av kokainberoende. Totalt omfattar studien upp till 80 patienter.

"TRC är idag världsledande inom kliniska prövningar av narkotikamissbruk. De två ansvariga forskarna är ledande inom beroendeforskning, Dr Berrettini inom missbruksgenetik och Dr Kampman inom kliniska studier av kokainberoende. TRC har säkrat finansiering för att starta denna försöksstudie, vilket visar att de tror på konceptet", säger Jørgen Drejer, vd Saniona i ett pressmeddelande.

"Det finns i dagsläget inga läkemedel som är effektiva för behandling av kokainberoende. En effektiv farmakoterapi skulle tillgodose behandlingsbehoven hos hundratusentals amerikaner", kommenterar Kyle M. Kampman, Medical Director för TRC.

"Vi ser fram emot att testa NS2359. Den vetenskapliga grunden stöds av prekliniska och kliniska bevis. Vi tror att NS2359 kan minska kokainbegäret och avtrubba de euforiska effekterna av kokain, utan att själv orsaka eufori", säger Dr. Wade Berrettini, huvudprövare vid University of Pennsylvania.

Det primära syftet med studien är att undersöka om NS2359 leder till avhållsamhet från kokain under de två sista veckorna av behandlingen. Det sekundära syftet är att undersöka om NS2359 ger en minskning av begäret efter mer kokain, en minskning av abstinensbesvär, en minskning av alkoholkonsumtion och rökning samt om NS2359 även ger förbättrad kognitiv förmåga.

Den dubbelblinda, placebokontrollerad studien omfattar totalt upp till 80 patienter, Hälften kommer att få NS2359, hälften placebo under totalt 8 veckor. Alla patienter kommer att erbjudas individuell terapi, en gång per vecka, i samband med försöket.

Ytterligare detaljer om studien kommer att finnas tillgängliga på https://clinicaltrials.gov/.

Studien stöds av anslag från Dana Foundation och Groff Foundation.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Bjud in fler kvinnliga forskare

En kvinnlig doktorand är mest trolig att hålla sig till den avsatta talartiden visar en ny studie.

Billig katalysator för vätgasproduktion

KTH-forskare publicerar nya resultat om en katalysator för att spjälka vatten till vätgas (och syre) med elektrolys, hittills en kostsam flaskhals.

Nytt svensk-danskt nätverk

Medicon Valley Medtech Network är ett nybildat svensk-danskt medtech-nätverk, som ska bidra till att synliggöra nya affärsmöjligheter över Öresund.

Enzymforskare prisas

Lynn Kamerlin, professor vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi, Strukturbiologi, Uppsala universitet, får årets The Svedbergpris.

Ny portal för citizen science

I ett nytt samarbetsprojekt byggs nu en ny webbportal för medborgarforskning där forskare och vanliga medborgare hjälps åt att undersöka saker vetenskapligt.

Biodrivmedel ökar

Nyhetsbrev

Positiva resultat för Kancera

Läkemedelsutvecklande bolaget Kancera rapporterar positiva resultat från en Fas I-studie med sin immunreglerande småmolekylära läkemedelskandidat.

Arkiv

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Nya upptäckter om gonorre

Strukturstudier av membranproteiner på gonorrebakteriens yta ger förhoppningar om möjliga behandlingar, eventuellt vaccin.

Symcel anställer

Nanofilter fångar blodbakterier

Ett blodfilter i nanoskala som effektivt fångar in bakterier vid dialys har utvecklats av kinesiska forskare.

Tumörvaccin fungerar på möss

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.147