Prövar kokainläkemedel

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Danska bioteknikföretaget Saniona meddelar att rekrytering av patienter har påbörjats till en klinisk studie av deras substans mot kokainberoende.

Det är University of Pennsylvania Treatment Research Center (TRC) som utför studien och som startat rekrytering av patienter till en klinisk fas 2a-studie av Sanionas substans, NS2359, för behandling av kokainberoende. Totalt omfattar studien upp till 80 patienter.

"TRC är idag världsledande inom kliniska prövningar av narkotikamissbruk. De två ansvariga forskarna är ledande inom beroendeforskning, Dr Berrettini inom missbruksgenetik och Dr Kampman inom kliniska studier av kokainberoende. TRC har säkrat finansiering för att starta denna försöksstudie, vilket visar att de tror på konceptet", säger Jørgen Drejer, vd Saniona i ett pressmeddelande.

"Det finns i dagsläget inga läkemedel som är effektiva för behandling av kokainberoende. En effektiv farmakoterapi skulle tillgodose behandlingsbehoven hos hundratusentals amerikaner", kommenterar Kyle M. Kampman, Medical Director för TRC.

"Vi ser fram emot att testa NS2359. Den vetenskapliga grunden stöds av prekliniska och kliniska bevis. Vi tror att NS2359 kan minska kokainbegäret och avtrubba de euforiska effekterna av kokain, utan att själv orsaka eufori", säger Dr. Wade Berrettini, huvudprövare vid University of Pennsylvania.

Det primära syftet med studien är att undersöka om NS2359 leder till avhållsamhet från kokain under de två sista veckorna av behandlingen. Det sekundära syftet är att undersöka om NS2359 ger en minskning av begäret efter mer kokain, en minskning av abstinensbesvär, en minskning av alkoholkonsumtion och rökning samt om NS2359 även ger förbättrad kognitiv förmåga.

Den dubbelblinda , placebokontrollerad studien omfattar totalt upp till 80 patienter, Hälften kommer att få NS2359, hälften placebo under totalt 8 veckor. Alla patienter kommer att erbjudas individuell terapi, en gång per vecka, i samband med försöket.

Ytterligare detaljer om studien kommer att finnas tillgängliga på https://clinicaltrials.gov/ .

Studien stöds av anslag från Dana Foundation och Groff Foundation.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Cellatlasen tar nästa steg

KTH-forskare har kombinerat AI med dataspel och fått fram bättre verktyg för klassificering av proteinmönster.

Jättegenom kartlagt

Efter fjorton års arbete publicerar forskarna i International Wheat Genome Sequencing Consortium ett utkast och säger att de i stort sett är framme.

Analyser kopplar DDT med autism

En finsk studie visar ett samband mellan förhöjd exponering för DDT i livmodern och ökad risk för allvarlig autism med utvecklingsstörning hos barnet.

Swetox infrastruktur till RISE

Algavtal med Sydkorea

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden.

Klarar cancer med en zombiegen

Elefanter drabbas sällan av cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än människor.

Nyhetsbrev

Vaccinbolag anställer

Arkiv

Första RNAi-läkemedlet godkänt

Ny nod för life science och livsmedel

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Globalt avtal om CRISPR

Ett brittiskt bolag, Oxford Genetics, tecknar avtal med en global nätfirma för reagens och verktyg om att leverera CRISPR-redigerade däggdjurscellinjer.

Modifierade myggor lyckat

Antalet fall av denguefeber minskade kraftigt i en australiensisk stad sedan man släppt ut myggor infekterade med en bakterie som hindrar sjukdomsspridning.

Problem med molekylär sax

Genredigering i embryon för att reparera defekta gener kan orsaka mer DNA-skada än nytta, enligt ny forskning från australiensiska forskare.

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Plus

Flyttar kemin till nytt hus

Tre institutioner från naturvetenskaplig fakultet på Göteborgs universitet ska få nya lokaler på Medicinarberget – Naturvetenskap Life.

Varnar för oseriösa konferenser

De som arrangerar oseriösa konferenser för att lura forskare på dyra konferensavgifter, blir allt fler och allt fräckare.

Fältforskningens historia

Klarar brunt vatten bättre

Bärvax förbisedd råvara

Antikropp mot Parkinsons

Genombrott för vätgasbränsle

Australiensiska forskare rapporterar ett genombrott när det gäller omvandling av ammoniak till mycket rent väte för användning bland annat som bilbränsle.

Röda blodkroppar skadar hjärtat

Skadliga effekter av ämnen som insöndras från röda blodkroppar kan förklara den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.214