23948sdkhjf

Slår ny bro mellan forskning och affärer

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

I samband med invigningen av synkrotronljusanläggningen MAX IV i Lund den 21 juni, hålls konferensen The Bridge med målet att "sätta ihop affärer och forskning för att rädda världen."

– Vi vill samla deltagare kring konkreta utmaningar inom områden som vattenförsörjning, hälsa, råvaror och energi och få dit dem som verkligen äger problemet, förklarar Yasemin Arhan Modéer, projektledare.


The Bridge ska väcka idéer och nya projekt i mötet mellan Lunds nya stora forskningsanläggningar, MAX IV och ESS, företagare och ideella organisationer. Att hitta nya material är också ett viktigt område.Ett trettiotal personer som utmärker sig inom olika områden har bjudits in för att föreläsa och delta i workshops.

Bland dem märks Rajendra Singh , vattenaktivist och mottagare av Stockholm Water Prize i fjol. En annan är fysikern och Nobelpristagaren Konstantin Novoselov , känd för sitt banbrytande arbete kring materialet grafen.

Dessutom deltar flera ledande forskare från Lunds universitet och företagsledare från bland annat skogs- och livsmedelsindustrin.Avsikten är att få föreläsningarnas inspiration att leda vidare till workshop och konkreta idéer kring affärer och forskning.


– Vi har försökt välja talare med ett brett perspektiv. Keynote-föreläsarnas uppgift är framför allt att visa på problem i ett globalt sammanhang. Åsa Skogström Feldt t ex är ingen expert på energi, men lösningar på energiproblem i utvecklingsländer underlättar mycket av hennes arbete i the Hunger project.

– En enskild organisation mäktar naturligtvis inte med detta på egen hand. Därför samarbetar vi med t ex Moderådet, RISE, Chalmers och grafencentrum. Det kan också vara helt privata aktörer.


– Vi försöker hitta det som ligger lite realistiskt, även om allt inte kan göras på två dagar.Arbetsgrupperna som är den andra delen av konferensen är strukturerade med noga utvalda grupp/processledare och mål som ska uppnås.


Detta första år räknar arrangörerna med ungefär 300 deltagare för att klara av arbetsgrupperna.Vilka är svårast att få med?


– Kanske forskarna. De jobbar med så viktiga saker, men det är något i vår kommunikation som inte fungerar. Jag måste nog förstå deras verklighet bättre. Det kan handla om att de måste få cred för att göra sådana här saker, säger Yasemin Arhan Modéer.


– Konferensen är ett komplext projekt och vi planerar nu för uppföljningar i augusti. Kanske får vi ett embryo till något att presentera på Cop 22 i Marrakesh i november. (Den 22 klimatkonferensen för UNFCCC).Planen är att the Bridge framöver ska ambulera mellan Lund, Malmö och Köpenhamn.Länk till webbsidan för the Bridge Summit
Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Nyhetsbrev

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Arkiv

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellutech köps av Stora Enso

Stockholmsbaserade startupen Cellutech som utvecklar nya material från trä för att erbjuda hållbara alternativ till fossilbaserade är nu helägt av Stora Enso.

Stängt Kubal sänker elpriset

Mikroplaster i bajs

En ny studie har hittat mikroplastpartiklar i avföringsprover från människor för första gången.

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.151