Slår ny bro mellan forskning och affärer

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

I samband med invigningen av synkrotronljusanläggningen MAX IV i Lund den 21 juni, hålls konferensen The Bridge med målet att "sätta ihop affärer och forskning för att rädda världen."

– Vi vill samla deltagare kring konkreta utmaningar inom områden som vattenförsörjning, hälsa, råvaror och energi och få dit dem som verkligen äger problemet, förklarar Yasemin Arhan Modéer, projektledare.


The Bridge ska väcka idéer och nya projekt i mötet mellan Lunds nya stora forskningsanläggningar, MAX IV och ESS, företagare och ideella organisationer. Att hitta nya material är också ett viktigt område.Ett trettiotal personer som utmärker sig inom olika områden har bjudits in för att föreläsa och delta i workshops.

Bland dem märks Rajendra Singh , vattenaktivist och mottagare av Stockholm Water Prize i fjol. En annan är fysikern och Nobelpristagaren Konstantin Novoselov , känd för sitt banbrytande arbete kring materialet grafen.

Dessutom deltar flera ledande forskare från Lunds universitet och företagsledare från bland annat skogs- och livsmedelsindustrin.Avsikten är att få föreläsningarnas inspiration att leda vidare till workshop och konkreta idéer kring affärer och forskning.


– Vi har försökt välja talare med ett brett perspektiv. Keynote-föreläsarnas uppgift är framför allt att visa på problem i ett globalt sammanhang. Åsa Skogström Feldt t ex är ingen expert på energi, men lösningar på energiproblem i utvecklingsländer underlättar mycket av hennes arbete i the Hunger project.

– En enskild organisation mäktar naturligtvis inte med detta på egen hand. Därför samarbetar vi med t ex Moderådet, RISE, Chalmers och grafencentrum. Det kan också vara helt privata aktörer.


– Vi försöker hitta det som ligger lite realistiskt, även om allt inte kan göras på två dagar.Arbetsgrupperna som är den andra delen av konferensen är strukturerade med noga utvalda grupp/processledare och mål som ska uppnås.


Detta första år räknar arrangörerna med ungefär 300 deltagare för att klara av arbetsgrupperna.Vilka är svårast att få med?


– Kanske forskarna. De jobbar med så viktiga saker, men det är något i vår kommunikation som inte fungerar. Jag måste nog förstå deras verklighet bättre. Det kan handla om att de måste få cred för att göra sådana här saker, säger Yasemin Arhan Modéer.


– Konferensen är ett komplext projekt och vi planerar nu för uppföljningar i augusti. Kanske får vi ett embryo till något att presentera på Cop 22 i Marrakesh i november. (Den 22 klimatkonferensen för UNFCCC).Planen är att the Bridge framöver ska ambulera mellan Lund, Malmö och Köpenhamn.Länk till webbsidan för the Bridge Summit
Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Cellatlasen tar nästa steg

KTH-forskare har kombinerat AI med dataspel och fått fram bättre verktyg för klassificering av proteinmönster.

Jättegenom kartlagt

Efter fjorton års arbete publicerar forskarna i International Wheat Genome Sequencing Consortium ett utkast och säger att de i stort sett är framme.

Analyser kopplar DDT med autism

En finsk studie visar ett samband mellan förhöjd exponering för DDT i livmodern och ökad risk för allvarlig autism med utvecklingsstörning hos barnet.

Swetox infrastruktur till RISE

Algavtal med Sydkorea

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden.

Klarar cancer med en zombiegen

Elefanter drabbas sällan av cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än människor.

Nyhetsbrev

Vaccinbolag anställer

Arkiv

Första RNAi-läkemedlet godkänt

Ny nod för life science och livsmedel

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Globalt avtal om CRISPR

Ett brittiskt bolag, Oxford Genetics, tecknar avtal med en global nätfirma för reagens och verktyg om att leverera CRISPR-redigerade däggdjurscellinjer.

Modifierade myggor lyckat

Antalet fall av denguefeber minskade kraftigt i en australiensisk stad sedan man släppt ut myggor infekterade med en bakterie som hindrar sjukdomsspridning.

Problem med molekylär sax

Genredigering i embryon för att reparera defekta gener kan orsaka mer DNA-skada än nytta, enligt ny forskning från australiensiska forskare.

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Plus

Flyttar kemin till nytt hus

Tre institutioner från naturvetenskaplig fakultet på Göteborgs universitet ska få nya lokaler på Medicinarberget – Naturvetenskap Life.

Varnar för oseriösa konferenser

De som arrangerar oseriösa konferenser för att lura forskare på dyra konferensavgifter, blir allt fler och allt fräckare.

Fältforskningens historia

Klarar brunt vatten bättre

Bärvax förbisedd råvara

Antikropp mot Parkinsons

Genombrott för vätgasbränsle

Australiensiska forskare rapporterar ett genombrott när det gäller omvandling av ammoniak till mycket rent väte för användning bland annat som bilbränsle.

Röda blodkroppar skadar hjärtat

Skadliga effekter av ämnen som insöndras från röda blodkroppar kan förklara den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.17