Slår ny bro mellan forskning och affärer

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

I samband med invigningen av synkrotronljusanläggningen MAX IV i Lund den 21 juni, hålls konferensen The Bridge med målet att "sätta ihop affärer och forskning för att rädda världen."

– Vi vill samla deltagare kring konkreta utmaningar inom områden som vattenförsörjning, hälsa, råvaror och energi och få dit dem som verkligen äger problemet, förklarar Yasemin Arhan Modéer, projektledare.


The Bridge ska väcka idéer och nya projekt i mötet mellan Lunds nya stora forskningsanläggningar, MAX IV och ESS, företagare och ideella organisationer. Att hitta nya material är också ett viktigt område.Ett trettiotal personer som utmärker sig inom olika områden har bjudits in för att föreläsa och delta i workshops.

Bland dem märks Rajendra Singh, vattenaktivist och mottagare av Stockholm Water Prize i fjol. En annan är fysikern och Nobelpristagaren Konstantin Novoselov, känd för sitt banbrytande arbete kring materialet grafen.

Dessutom deltar flera ledande forskare från Lunds universitet och företagsledare från bland annat skogs- och livsmedelsindustrin.Avsikten är att få föreläsningarnas inspiration att leda vidare till workshop och konkreta idéer kring affärer och forskning.


– Vi har försökt välja talare med ett brett perspektiv. Keynote-föreläsarnas uppgift är framför allt att visa på problem i ett globalt sammanhang. Åsa Skogström Feldt t ex är ingen expert på energi, men lösningar på energiproblem i utvecklingsländer underlättar mycket av hennes arbete i the Hunger project.

– En enskild organisation mäktar naturligtvis inte med detta på egen hand. Därför samarbetar vi med t ex Moderådet, RISE, Chalmers och grafencentrum. Det kan också vara helt privata aktörer.


– Vi försöker hitta det som ligger lite realistiskt, även om allt inte kan göras på två dagar.Arbetsgrupperna som är den andra delen av konferensen är strukturerade med noga utvalda grupp/processledare och mål som ska uppnås.


Detta första år räknar arrangörerna med ungefär 300 deltagare för att klara av arbetsgrupperna.Vilka är svårast att få med?


– Kanske forskarna. De jobbar med så viktiga saker, men det är något i vår kommunikation som inte fungerar. Jag måste nog förstå deras verklighet bättre. Det kan handla om att de måste få cred för att göra sådana här saker, säger Yasemin Arhan Modéer.


– Konferensen är ett komplext projekt och vi planerar nu för uppföljningar i augusti. Kanske får vi ett embryo till något att presentera på Cop 22 i Marrakesh i november. (Den 22 klimatkonferensen för UNFCCC).Planen är att the Bridge framöver ska ambulera mellan Lund, Malmö och Köpenhamn.Länk till webbsidan för the Bridge Summit
Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Positiva resultat för Kancera

Läkemedelsutvecklande bolaget Kancera rapporterar positiva resultat från en Fas I-studie med sin immunreglerande småmolekylära läkemedelskandidat.

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Nyhetsbrev

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

Arkiv

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Nya upptäckter om gonorre

Strukturstudier av membranproteiner på gonorrebakteriens yta ger förhoppningar om möjliga behandlingar, eventuellt vaccin.

Symcel anställer

Nanofilter fångar blodbakterier

Ett blodfilter i nanoskala som effektivt fångar in bakterier vid dialys har utvecklats av kinesiska forskare.

Tumörvaccin fungerar på möss

Ozonskiktet över oss återhämtar sig inte

Ozonskiktet återhämtar sig vid polerna, men det går sämre vid lägre breddgrader som är bebodda.

Produktkandidat för snabbare sårläkning

Forskare vid Uppsala universitet och SLU har hittat ett nytt sätt att läka sår snabbare med hjälp av mjölksyrabakterier.

Hon ska leda regeringens nya life science-satsning

När Anders Lönnberg ska göra världsutställning så öppnar regeringen ett life science-kontor på regeringskansliet.

Brittiska kemiföretag flyttar ut

Fossilfritt stål möjligt

SSAB, LKAB och Vattenfall planerar att bygga en världsunik pilotanläggning för fossilfritt stål.

Enzymblock testas i ny studie

Att lansera ett block med designade enzymer som ska bryta ned olika läkemedelsrester när man spolar i toaletten, ut mot konsument är svårt.

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

1.021