Samverkanspris till organisk kemist

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Fredrik Almqvist, professor i organisk kemi vid Umeå universitet, tilldelas Baltics samverkanspris med entreprenörskapsinriktning.

Han får priset för sin framgångsrika kombination av entreprenörskap och spetsforskning inom kemikalieproduktion och bekämpning av sjukdomsframkallande bakterier. Han är också en inspirerande förebild som drivs av att forskningen ska komma samhället till nytta.

"Det känns helt otroligt kul att få det här fina priset! Det betyder oerhört mycket att uppskattas och uppmärksammas på det här sättet, och jag hoppas att alla berörda i de olika bolagen tar åt sig massor av det här priset. En viktig del i att kombinera entreprenörskap med den akademiska forskningen är att omge sig med bra, drivande och kompetenta personer, och det har jag definitivt lyckats med", kommenterar Fredrik Almqvist.

Under hela sin karriär har Fredrik Almqvist arbetat för att kunna bidra till nya lösningar på medicinska problem som kan komma samhället till godo. En annan stark drivkraft är att de uppfinningar som kommer ur hans forskning ska ge upphov till nya högteknologiska arbetstillfällen i regionen.

2007 grundade Fredrik Almqvist sitt första företag – Nordic ChemQuest AB – baserat på en ny typ av ädelmetallkatalysator. Inom företaget utvecklades en ny omrörarteknik för att underlätta och effektivisera användningen av katalysatorerna. 2012 nominerades företaget till Umeå universitets bästa avknoppningsföretag. År 2015 bytte bolaget namn till SpinChem AB och har breddat verksamheten mot effektiva lösningar för kemikalieproduktion, bioteknik och miljöteknik. Bland kunderna finns flera större transnationella läkemedelsföretag och kemikoncerner.

År 2010 blev Fredrik Almqvist en av grundarna till bolaget QureTech Bio AB, som utvecklar nya lösningar för att bekämpa sjukdomsframkallande bakterier. Förra året kom bolaget på andra plats av 126 kandidater i Svenska Dagbladets och Carnegies riksomfattande tävling ”Framtidens entreprenörer”, och vann nyligen BIO-Europe Spring Start-up Slam där 16 andra svenska Life Science start-up företag medverkade.

Han är också en frontfigur i populärvetenskapliga sammanhang, bl a har han medverkat i ”Forskarhjälpen” tillsammans med Nobelmuseet och ”Levande frågelådan” vid Umeå universitet. Han är initiativtagare till ett forskarläger för elever som gått ut årskurs sju, håller populärvetenskapliga föredrag och har medverkat i radio och tv.

Om Baltics samverkanspris
I januari 2009 inrättade Umeå universitet Baltics samverkanspris på 100 000 kronor med två inriktningar. Det ena är entreprenörspriset, som delas ut varannan årshögtid i oktober, och det andra, det populärvetenskapliga priset, som delas ut vartannat år vid vårpromotionen i maj.

Priset med entreprenörskapsinriktning ges till en vid universitetet verksam lärare eller forskare som under det gångna året gjort värdefulla insatser inom ramen för samverkansuppgiften, i synnerhet när det gäller att nyttiggöra forskningsresultat.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Nyhetsbrev

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Arkiv

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Nya upptäckter om gonorre

Strukturstudier av membranproteiner på gonorrebakteriens yta ger förhoppningar om möjliga behandlingar, eventuellt vaccin.

Symcel anställer

Nanofilter fångar blodbakterier

Ett blodfilter i nanoskala som effektivt fångar in bakterier vid dialys har utvecklats av kinesiska forskare.

Tumörvaccin fungerar på möss

Ozonskiktet över oss återhämtar sig inte

Ozonskiktet återhämtar sig vid polerna, men det går sämre vid lägre breddgrader som är bebodda.

Produktkandidat för snabbare sårläkning

Forskare vid Uppsala universitet och SLU har hittat ett nytt sätt att läka sår snabbare med hjälp av mjölksyrabakterier.

Hon ska leda regeringens nya life science-satsning

När Anders Lönnberg ska göra världsutställning så öppnar regeringen ett life science-kontor på regeringskansliet.

Brittiska kemiföretag flyttar ut

Fossilfritt stål möjligt

SSAB, LKAB och Vattenfall planerar att bygga en världsunik pilotanläggning för fossilfritt stål.

Enzymblock testas i ny studie

Att lansera ett block med designade enzymer som ska bryta ned olika läkemedelsrester när man spolar i toaletten, ut mot konsument är svårt.

Södertälje storsatsar

Södertälje Science Park och nya KTH invigdes på tisdagen. Ambitionen är att stärka Sveriges roll på världsmarknaden inom hållbara produktionsflöden.

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Ny chef vid UU Innovation

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.193