23948sdkhjf

Bästa kemiläraren utsedd

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Sveriges bästa kemilärare finns i Lund. Hagar Hammam på Katedralskolan har utsetts till bästa gymnasielärare i kemi 2016.

Hagar Hammam, lektor i kemi vid Katedralskolan i Lund, tilldelas Svenska Kemisamfundets pedagogiska pris till kemilärare för 2016. Den som nominerat Hagar är hennes tidigare elev Mona Koder Hamid. Prisutdelningen sker vid skolavslutningen den 9 juni.

"Hagar har gjor t ett stort intryck på mig. Hennes tillgänglighet och pedagogik har varit av avgörande betydelse för min utveckling inom kemin, då jag inte haft någon annan att fråga utanför skolan. Även efter att jag tagit studenten har hon uppmuntrat och stöttat mig i min vilja att fördjupa mina kemikunskaper", säger Mona Koder Hamid i ett pressmeddelande.

I nomineringen beskriver Mona hur mycket läraren betyder för att skapa intresse för ämnet. Hagars elever deltar årligen i Berzeliusdagarna i Stockholm.

Hon är dessutom engagerad i Kemiolympiaden och skolans elever finns ofta med bland de främst placerade vid den nationella uttagningen till ”Kemilandslaget”.

Hagar har forskarbakgrund och disputerade 1994 i livsmedelsteknologi med avhandlingen Lipids in super critical carbon dioxide – Physical functional aspects .

"I mina funderingar om forskning har Hagar delat med sig av egna erfarenheter från sin doktorandtid. Hon är en oförglömlig lärare helt enkelt", säger Mona.

Flera undersökningar visar att om kemin och naturvetenskapen i skolan ska bli spännande för eleverna så behöver undervisningen sättas in i ett sammanhang, gärna vardags‐ eller forskningsanknutet.

Kemiläraren är nyckeln om fler unga ska bli intresserade av kemi, ett ämne som är en viktig del av allmänbildningen och avgörande för hållbar utveckling, t ex nya biobaserade material.

"Det är jätteroligt att det är en tidigare elev som nominerat Hagar Hammam. Ofta får vi höra att det är kemiläraren som varit den främsta inspirationskällan när det gäller det fortsatta studievalet på universitet och högskola, och i det här fallet stämmer det verkligen, kommenterar Helena Grennberg, ordförande i Svenska Kemisamfundet.

Om Kemisamfundets pedagogiska pris

Kemisamfundets pedagogiska pris till skollärare ges till personer som genom en engagerande undervisning i grundskolan eller gymnasiet på ett påtagligt sätt har stimulerat elevernas intresse för kemin och dess tillämpningar. Hagar Hammam tilldelas 2016 års pedagogiska pris för gymnasieskolan. I utmärkelsen ingår en prissumman på 10 000 kronor. Juryn består av Svenska Kemisamfundets styrelse.

Tidigare mottagare av priset:

2015 Tomas Sundqvist

2014 Johannes Koch och Anne‐Marie Ericsson

2013 Maja Boger

2012 Roine LindgrenHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Nyhetsbrev

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Arkiv

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellutech köps av Stora Enso

Stockholmsbaserade startupen Cellutech som utvecklar nya material från trä för att erbjuda hållbara alternativ till fossilbaserade är nu helägt av Stora Enso.

Stängt Kubal sänker elpriset

Mikroplaster i bajs

En ny studie har hittat mikroplastpartiklar i avföringsprover från människor för första gången.

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.157