Bästa kemiläraren utsedd

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Sveriges bästa kemilärare finns i Lund. Hagar Hammam på Katedralskolan har utsetts till bästa gymnasielärare i kemi 2016.

Hagar Hammam, lektor i kemi vid Katedralskolan i Lund, tilldelas Svenska Kemisamfundets pedagogiska pris till kemilärare för 2016. Den som nominerat Hagar är hennes tidigare elev Mona Koder Hamid. Prisutdelningen sker vid skolavslutningen den 9 juni.

"Hagar har gjor t ett stort intryck på mig. Hennes tillgänglighet och pedagogik har varit av avgörande betydelse för min utveckling inom kemin, då jag inte haft någon annan att fråga utanför skolan. Även efter att jag tagit studenten har hon uppmuntrat och stöttat mig i min vilja att fördjupa mina kemikunskaper", säger Mona Koder Hamid i ett pressmeddelande.

I nomineringen beskriver Mona hur mycket läraren betyder för att skapa intresse för ämnet. Hagars elever deltar årligen i Berzeliusdagarna i Stockholm.

Hon är dessutom engagerad i Kemiolympiaden och skolans elever finns ofta med bland de främst placerade vid den nationella uttagningen till ”Kemilandslaget”.

Hagar har forskarbakgrund och disputerade 1994 i livsmedelsteknologi med avhandlingen Lipids in super critical carbon dioxide – Physical functional aspects .

"I mina funderingar om forskning har Hagar delat med sig av egna erfarenheter från sin doktorandtid. Hon är en oförglömlig lärare helt enkelt", säger Mona.

Flera undersökningar visar att om kemin och naturvetenskapen i skolan ska bli spännande för eleverna så behöver undervisningen sättas in i ett sammanhang, gärna vardags‐ eller forskningsanknutet.

Kemiläraren är nyckeln om fler unga ska bli intresserade av kemi, ett ämne som är en viktig del av allmänbildningen och avgörande för hållbar utveckling, t ex nya biobaserade material.

"Det är jätteroligt att det är en tidigare elev som nominerat Hagar Hammam. Ofta får vi höra att det är kemiläraren som varit den främsta inspirationskällan när det gäller det fortsatta studievalet på universitet och högskola, och i det här fallet stämmer det verkligen, kommenterar Helena Grennberg, ordförande i Svenska Kemisamfundet.

Om Kemisamfundets pedagogiska pris

Kemisamfundets pedagogiska pris till skollärare ges till personer som genom en engagerande undervisning i grundskolan eller gymnasiet på ett påtagligt sätt har stimulerat elevernas intresse för kemin och dess tillämpningar. Hagar Hammam tilldelas 2016 års pedagogiska pris för gymnasieskolan. I utmärkelsen ingår en prissumman på 10 000 kronor. Juryn består av Svenska Kemisamfundets styrelse.

Tidigare mottagare av priset:

2015 Tomas Sundqvist

2014 Johannes Koch och Anne‐Marie Ericsson

2013 Maja Boger

2012 Roine LindgrenHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Cellatlasen tar nästa steg

KTH-forskare har kombinerat AI med dataspel och fått fram bättre verktyg för klassificering av proteinmönster.

Jättegenom kartlagt

Efter fjorton års arbete publicerar forskarna i International Wheat Genome Sequencing Consortium ett utkast och säger att de i stort sett är framme.

Analyser kopplar DDT med autism

En finsk studie visar ett samband mellan förhöjd exponering för DDT i livmodern och ökad risk för allvarlig autism med utvecklingsstörning hos barnet.

Swetox infrastruktur till RISE

Algavtal med Sydkorea

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden.

Klarar cancer med en zombiegen

Elefanter drabbas sällan av cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än människor.

Nyhetsbrev

Vaccinbolag anställer

Arkiv

Första RNAi-läkemedlet godkänt

Ny nod för life science och livsmedel

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Globalt avtal om CRISPR

Ett brittiskt bolag, Oxford Genetics, tecknar avtal med en global nätfirma för reagens och verktyg om att leverera CRISPR-redigerade däggdjurscellinjer.

Modifierade myggor lyckat

Antalet fall av denguefeber minskade kraftigt i en australiensisk stad sedan man släppt ut myggor infekterade med en bakterie som hindrar sjukdomsspridning.

Problem med molekylär sax

Genredigering i embryon för att reparera defekta gener kan orsaka mer DNA-skada än nytta, enligt ny forskning från australiensiska forskare.

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Plus

Flyttar kemin till nytt hus

Tre institutioner från naturvetenskaplig fakultet på Göteborgs universitet ska få nya lokaler på Medicinarberget – Naturvetenskap Life.

Varnar för oseriösa konferenser

De som arrangerar oseriösa konferenser för att lura forskare på dyra konferensavgifter, blir allt fler och allt fräckare.

Fältforskningens historia

Klarar brunt vatten bättre

Bärvax förbisedd råvara

Antikropp mot Parkinsons

Genombrott för vätgasbränsle

Australiensiska forskare rapporterar ett genombrott när det gäller omvandling av ammoniak till mycket rent väte för användning bland annat som bilbränsle.

Röda blodkroppar skadar hjärtat

Skadliga effekter av ämnen som insöndras från röda blodkroppar kan förklara den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.23