Bästa kemiläraren utsedd

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Sveriges bästa kemilärare finns i Lund. Hagar Hammam på Katedralskolan har utsetts till bästa gymnasielärare i kemi 2016.

Hagar Hammam, lektor i kemi vid Katedralskolan i Lund, tilldelas Svenska Kemisamfundets pedagogiska pris till kemilärare för 2016. Den som nominerat Hagar är hennes tidigare elev Mona Koder Hamid. Prisutdelningen sker vid skolavslutningen den 9 juni.

"Hagar har gjort ett stort intryck på mig. Hennes tillgänglighet och pedagogik har varit av avgörande betydelse för min utveckling inom kemin, då jag inte haft någon annan att fråga utanför skolan. Även efter att jag tagit studenten har hon uppmuntrat och stöttat mig i min vilja att fördjupa mina kemikunskaper", säger Mona Koder Hamid i ett pressmeddelande.

I nomineringen beskriver Mona hur mycket läraren betyder för att skapa intresse för ämnet. Hagars elever deltar årligen i Berzeliusdagarna i Stockholm.

Hon är dessutom engagerad i Kemiolympiaden och skolans elever finns ofta med bland de främst placerade vid den nationella uttagningen till ”Kemilandslaget”.

Hagar har forskarbakgrund och disputerade 1994 i livsmedelsteknologi med avhandlingen Lipids in super critical carbon dioxide – Physical functional aspects.

"I mina funderingar om forskning har Hagar delat med sig av egna erfarenheter från sin doktorandtid. Hon är en oförglömlig lärare helt enkelt", säger Mona.

Flera undersökningar visar att om kemin och naturvetenskapen i skolan ska bli spännande för eleverna så behöver undervisningen sättas in i ett sammanhang, gärna vardags‐ eller forskningsanknutet.

Kemiläraren är nyckeln om fler unga ska bli intresserade av kemi, ett ämne som är en viktig del av allmänbildningen och avgörande för hållbar utveckling, t ex nya biobaserade material.

"Det är jätteroligt att det är en tidigare elev som nominerat Hagar Hammam. Ofta får vi höra att det är kemiläraren som varit den främsta inspirationskällan när det gäller det fortsatta studievalet på universitet och högskola, och i det här fallet stämmer det verkligen, kommenterar Helena Grennberg, ordförande i Svenska Kemisamfundet.

Om Kemisamfundets pedagogiska pris

Kemisamfundets pedagogiska pris till skollärare ges till personer som genom en engagerande undervisning i grundskolan eller gymnasiet på ett påtagligt sätt har stimulerat elevernas intresse för kemin och dess tillämpningar. Hagar Hammam tilldelas 2016 års pedagogiska pris för gymnasieskolan. I utmärkelsen ingår en prissumman på 10 000 kronor. Juryn består av Svenska Kemisamfundets styrelse.

Tidigare mottagare av priset:

2015 Tomas Sundqvist

2014 Johannes Koch och Anne‐Marie Ericsson

2013 Maja Boger

2012 Roine LindgrenHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Bjud in fler kvinnliga forskare

En kvinnlig doktorand är mest trolig att hålla sig till den avsatta talartiden visar en ny studie.

Billig katalysator för vätgasproduktion

KTH-forskare publicerar nya resultat om en katalysator för att spjälka vatten till vätgas (och syre) med elektrolys, hittills en kostsam flaskhals.

Nytt svensk-danskt nätverk

Medicon Valley Medtech Network är ett nybildat svensk-danskt medtech-nätverk, som ska bidra till att synliggöra nya affärsmöjligheter över Öresund.

Enzymforskare prisas

Lynn Kamerlin, professor vid Institutionen för cell- och molekylärbiologi, Strukturbiologi, Uppsala universitet, får årets The Svedbergpris.

Ny portal för citizen science

I ett nytt samarbetsprojekt byggs nu en ny webbportal för medborgarforskning där forskare och vanliga medborgare hjälps åt att undersöka saker vetenskapligt.

Biodrivmedel ökar

Nyhetsbrev

Positiva resultat för Kancera

Läkemedelsutvecklande bolaget Kancera rapporterar positiva resultat från en Fas I-studie med sin immunreglerande småmolekylära läkemedelskandidat.

Arkiv

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Nya upptäckter om gonorre

Strukturstudier av membranproteiner på gonorrebakteriens yta ger förhoppningar om möjliga behandlingar, eventuellt vaccin.

Symcel anställer

Nanofilter fångar blodbakterier

Ett blodfilter i nanoskala som effektivt fångar in bakterier vid dialys har utvecklats av kinesiska forskare.

Tumörvaccin fungerar på möss

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.185