Svenskt frukostmöte på BIO 2016

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Förändringstrycket är stort inom hälso- och sjukvården. Hur klarar aktörerna det? Det var temat för ett svenskt frukostseminarium på BIO 2016 i San Francisco, världens största bioteknikkonferens.

Seminariet den 6 juni arrangerades av Business Sweden tillsammans med ett av Europas största life sciencekluster One Nucleus (London/Cambridge).

Temat för seminariet var hur teknologiföretag och stora läkemedelsbolag kommer att agera för att utveckla sin verksamhet. Kommer man att samarbeta mer, vara konkurrenter eller gå samman när hälso- och sjukvården är under stort förändringstryck.

Enligt Alexander Grunewald, Global Head Health Innovation Strategy, Johnson & Johnson (J&J), är utvecklingen av hälso- och sjukvården pådrivande för ett tydligt fokus på vårdresultat, patientnytta och relaterade lösningar. I USA investerar kommersiella aktörer, inte bara de traditionella, stort för etablera sig på den marknaden som enligt analytiker kan vara värd 20-30 miljarder dollar 2020. Bolagets vision är att hjälpa den enskilda individen att leva ett hälsosammare liv.

Diego Olego , Chief Strategy & Innovation Officer, Philips Healthcare pekade på betydelsen av en helhetssyn och partnerskap med flera intressenter för att nå integrerade lösningar.

Det handlar om att sätta individen/patienten i centrum, driva på för en hälsosam livsstil, insatser för att förebygga sjukdom, tidig diagnostik, effektiv behandling vid sjukdom samt, vid kronisk sjukdom, involvera patienten mer för en effektivare vård.

För Philips är utvecklingen av digitala, moln-baserade lösningar i fokus.

Under den avslutande paneldiskussionen deltog Anders Lönnberg, regeringens nationella samordnare inom life science, styrelseledamot för Stockholms Diabetesförening och själv patient. Han höll med om det som sagts i stort men tryckte särskilt på att det inte finns några universella lösningar som passar alla patienter.

Hans tes är att den enskilda patientens behov behöver föras in i på ett tydligt sätt i modellerna för en bättre hälso- och sjukvård.

Anders Lönnberg tog också upp den berättigade frågan om var dagens kostnader för hälso- och sjukvården hamnar där 85% av budgeten går till kroniskt sjuka.

Några frågor som behöver lösas för bättre vård och minskade kostnaden är att vårdinsatserna baseras mer på patient-drivna behov, att öppna standarder för elektroniska patientjournaler etableras och att fungerande, evidensbaserade beslutsstöd implementeras.

Seminariet anordnades av Business Sweden tillsammans med ett av Europas största life sciencekluster, One Nucleus London/Cambridge. Moderator var Fiona Nicolson, Partner, Bristows från Storbritannien.

Efter seminariet presenterade Anders Lönnberg hur det ser ut i Sverige inom hälso- och sjukvården, både de utmaningar vi har med uppdelning i landsting m m, men även de satsningar som görs och AstraZenecas och GE Healthcares investeringar i ny produktionskapacitet samt regeringens fokus på life science.

Av: Ola Björkman, frilansHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Swetox infrastruktur till RISE

Algavtal med Sydkorea

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden.

Klarar cancer med en zombiegen

Elefanter drabbas sällan av cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än människor.

Vaccinbolag anställer

Första RNAi-läkemedlet godkänt

Ny nod för life science och livsmedel

Nyhetsbrev

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Arkiv

Globalt avtal om CRISPR

Ett brittiskt bolag, Oxford Genetics, tecknar avtal med en global nätfirma för reagens och verktyg om att leverera CRISPR-redigerade däggdjurscellinjer.

Modifierade myggor lyckat

Antalet fall av denguefeber minskade kraftigt i en australiensisk stad sedan man släppt ut myggor infekterade med en bakterie som hindrar sjukdomsspridning.

Problem med molekylär sax

Genredigering i embryon för att reparera defekta gener kan orsaka mer DNA-skada än nytta, enligt ny forskning från australiensiska forskare.

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Plus

Flyttar kemin till nytt hus

Tre institutioner från naturvetenskaplig fakultet på Göteborgs universitet ska få nya lokaler på Medicinarberget – Naturvetenskap Life.

Varnar för oseriösa konferenser

De som arrangerar oseriösa konferenser för att lura forskare på dyra konferensavgifter, blir allt fler och allt fräckare.

Fältforskningens historia

Klarar brunt vatten bättre

Bärvax förbisedd råvara

Antikropp mot Parkinsons

Genombrott för vätgasbränsle

Australiensiska forskare rapporterar ett genombrott när det gäller omvandling av ammoniak till mycket rent väte för användning bland annat som bilbränsle.

Röda blodkroppar skadar hjärtat

Skadliga effekter av ämnen som insöndras från röda blodkroppar kan förklara den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Ett bättre enzym för CRISPR

Forskare vid universitetet i Texas föreslår att man byter ut enzymet Cas9 i CRISPR mot ett annat för att minska risken för cancermutationer.

Särläkemedel mot NF1

En läkemedelssubstans mot den genetiska sjukdomen neurofibromatos 1 har klassats som särläkemedel av den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

Ny metod för terpensyntes

Kemister vid universitetet i Basel har utvecklat en syntesmetod för terpener som härmar naturens.

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.194