Svenskt frukostmöte på BIO 2016

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Förändringstrycket är stort inom hälso- och sjukvården. Hur klarar aktörerna det? Det var temat för ett svenskt frukostseminarium på BIO 2016 i San Francisco, världens största bioteknikkonferens.

Seminariet den 6 juni arrangerades av Business Sweden tillsammans med ett av Europas största life sciencekluster One Nucleus (London/Cambridge).

Temat för seminariet var hur teknologiföretag och stora läkemedelsbolag kommer att agera för att utveckla sin verksamhet. Kommer man att samarbeta mer, vara konkurrenter eller gå samman när hälso- och sjukvården är under stort förändringstryck.

Enligt Alexander Grunewald, Global Head Health Innovation Strategy, Johnson & Johnson (J&J), är utvecklingen av hälso- och sjukvården pådrivande för ett tydligt fokus på vårdresultat, patientnytta och relaterade lösningar. I USA investerar kommersiella aktörer, inte bara de traditionella, stort för etablera sig på den marknaden som enligt analytiker kan vara värd 20-30 miljarder dollar 2020. Bolagets vision är att hjälpa den enskilda individen att leva ett hälsosammare liv.

Diego Olego, Chief Strategy & Innovation Officer, Philips Healthcare pekade på betydelsen av en helhetssyn och partnerskap med flera intressenter för att nå integrerade lösningar.

Det handlar om att sätta individen/patienten i centrum, driva på för en hälsosam livsstil, insatser för att förebygga sjukdom, tidig diagnostik, effektiv behandling vid sjukdom samt, vid kronisk sjukdom, involvera patienten mer för en effektivare vård.

För Philips är utvecklingen av digitala, moln-baserade lösningar i fokus.

Under den avslutande paneldiskussionen deltog Anders Lönnberg, regeringens nationella samordnare inom life science, styrelseledamot för Stockholms Diabetesförening och själv patient. Han höll med om det som sagts i stort men tryckte särskilt på att det inte finns några universella lösningar som passar alla patienter.

Hans tes är att den enskilda patientens behov behöver föras in i på ett tydligt sätt i modellerna för en bättre hälso- och sjukvård.

Anders Lönnberg tog också upp den berättigade frågan om var dagens kostnader för hälso- och sjukvården hamnar där 85% av budgeten går till kroniskt sjuka.

Några frågor som behöver lösas för bättre vård och minskade kostnaden är att vårdinsatserna baseras mer på patient-drivna behov, att öppna standarder för elektroniska patientjournaler etableras och att fungerande, evidensbaserade beslutsstöd implementeras.

Seminariet anordnades av Business Sweden tillsammans med ett av Europas största life sciencekluster, One Nucleus London/Cambridge. Moderator var Fiona Nicolson, Partner, Bristows från Storbritannien.

Efter seminariet presenterade Anders Lönnberg hur det ser ut i Sverige inom hälso- och sjukvården, både de utmaningar vi har med uppdelning i landsting m m, men även de satsningar som görs och AstraZenecas och GE Healthcares investeringar i ny produktionskapacitet samt regeringens fokus på life science.

Av: Ola Björkman, frilansHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

Nyhetsbrev

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Arkiv

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Nya upptäckter om gonorre

Strukturstudier av membranproteiner på gonorrebakteriens yta ger förhoppningar om möjliga behandlingar, eventuellt vaccin.

Symcel anställer

Nanofilter fångar blodbakterier

Ett blodfilter i nanoskala som effektivt fångar in bakterier vid dialys har utvecklats av kinesiska forskare.

Tumörvaccin fungerar på möss

Ozonskiktet över oss återhämtar sig inte

Ozonskiktet återhämtar sig vid polerna, men det går sämre vid lägre breddgrader som är bebodda.

Produktkandidat för snabbare sårläkning

Forskare vid Uppsala universitet och SLU har hittat ett nytt sätt att läka sår snabbare med hjälp av mjölksyrabakterier.

Hon ska leda regeringens nya life science-satsning

När Anders Lönnberg ska göra världsutställning så öppnar regeringen ett life science-kontor på regeringskansliet.

Brittiska kemiföretag flyttar ut

Fossilfritt stål möjligt

SSAB, LKAB och Vattenfall planerar att bygga en världsunik pilotanläggning för fossilfritt stål.

Enzymblock testas i ny studie

Att lansera ett block med designade enzymer som ska bryta ned olika läkemedelsrester när man spolar i toaletten, ut mot konsument är svårt.

Södertälje storsatsar

Södertälje Science Park och nya KTH invigdes på tisdagen. Ambitionen är att stärka Sveriges roll på världsmarknaden inom hållbara produktionsflöden.

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.189