23948sdkhjf

Svenskt frukostmöte på BIO 2016

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Förändringstrycket är stort inom hälso- och sjukvården. Hur klarar aktörerna det? Det var temat för ett svenskt frukostseminarium på BIO 2016 i San Francisco, världens största bioteknikkonferens.

Seminariet den 6 juni arrangerades av Business Sweden tillsammans med ett av Europas största life sciencekluster One Nucleus (London/Cambridge).

Temat för seminariet var hur teknologiföretag och stora läkemedelsbolag kommer att agera för att utveckla sin verksamhet. Kommer man att samarbeta mer, vara konkurrenter eller gå samman när hälso- och sjukvården är under stort förändringstryck.

Enligt Alexander Grunewald, Global Head Health Innovation Strategy, Johnson & Johnson (J&J), är utvecklingen av hälso- och sjukvården pådrivande för ett tydligt fokus på vårdresultat, patientnytta och relaterade lösningar. I USA investerar kommersiella aktörer, inte bara de traditionella, stort för etablera sig på den marknaden som enligt analytiker kan vara värd 20-30 miljarder dollar 2020. Bolagets vision är att hjälpa den enskilda individen att leva ett hälsosammare liv.

Diego Olego , Chief Strategy & Innovation Officer, Philips Healthcare pekade på betydelsen av en helhetssyn och partnerskap med flera intressenter för att nå integrerade lösningar.

Det handlar om att sätta individen/patienten i centrum, driva på för en hälsosam livsstil, insatser för att förebygga sjukdom, tidig diagnostik, effektiv behandling vid sjukdom samt, vid kronisk sjukdom, involvera patienten mer för en effektivare vård.

För Philips är utvecklingen av digitala, moln-baserade lösningar i fokus.

Under den avslutande paneldiskussionen deltog Anders Lönnberg, regeringens nationella samordnare inom life science, styrelseledamot för Stockholms Diabetesförening och själv patient. Han höll med om det som sagts i stort men tryckte särskilt på att det inte finns några universella lösningar som passar alla patienter.

Hans tes är att den enskilda patientens behov behöver föras in i på ett tydligt sätt i modellerna för en bättre hälso- och sjukvård.

Anders Lönnberg tog också upp den berättigade frågan om var dagens kostnader för hälso- och sjukvården hamnar där 85% av budgeten går till kroniskt sjuka.

Några frågor som behöver lösas för bättre vård och minskade kostnaden är att vårdinsatserna baseras mer på patient-drivna behov, att öppna standarder för elektroniska patientjournaler etableras och att fungerande, evidensbaserade beslutsstöd implementeras.

Seminariet anordnades av Business Sweden tillsammans med ett av Europas största life sciencekluster, One Nucleus London/Cambridge. Moderator var Fiona Nicolson, Partner, Bristows från Storbritannien.

Efter seminariet presenterade Anders Lönnberg hur det ser ut i Sverige inom hälso- och sjukvården, både de utmaningar vi har med uppdelning i landsting m m, men även de satsningar som görs och AstraZenecas och GE Healthcares investeringar i ny produktionskapacitet samt regeringens fokus på life science.

Av: Ola Björkman, frilansHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Cellink presenterar nya biobläck

Startar klinisk studie

Universitetet avtalar om Testa Center

Uppsala universitet och GE Healthcare Life Sciences har slutit ett långsiktigt samverkansavtal som ger universitetets forskare tillgång till Testa Center.

Plus

Utvecklar nytt biologiskt läkemedel

Evelina Vågesjös resa med bolaget Ilya Pharma, där hon är vd, har gått väldigt snabbt det senaste året, men det ligger mycket arbete bakom.

Process återvinner allt - två anläggningar byggs

Spindeln chanslös mot cellulosa

Nyhetsbrev

Medivir lägger ned mesta forskningen

Medivir AB meddelade att man varslar 60 av 79 anställda främst inom preklinisk forskning och administration om uppsägning.

Arkiv

Anställer affärsutvecklare

Hör om nya vapen mot klamydia

Antibiotikaresistensen måste motarbetas på flera sätt. Umeåbaserade företaget Quretech Bio har flera vapen i arsenalen som avslöjas på seminariet Bioscience 2018.

Stockholmskonventionen vill förbjuda PFOA

FN efterlyser globala åtgärder mot perfluoroktansyra (PFOA) och två andra fluorinerade föreningar.

Medivirs vd byts ut

Äldsta beviset för djurliv på jorden

Fossilerade kemiska föreningar i form av steroider visar att det fanns svampdjur i marina miljöer åtminstone 100 miljoner år före den så kallade kambriska explosionen.

Läkemedelskongress läggs ner

Jätteexperiment för att locka kompetens

På Kemins Dag den 19-20 oktober genomför 110 000 barn och ungdomar från runt 1 000 skolor Sveriges största kemiexperiment.

236 miljoner till forskningsinstrument

SSF delar ut drygt 236 miljoner kronor till 33 projekt för att främja utvecklingen av nya instrument, metoder och tekniker i forskningen.

"Sömnknapp" i hjärnan hittad

Forskare visar i en ny studie på möss att specifika nervceller i hjärnan i en del av hypotalamus kallad ventrolaterala preoptiska arean (VLPO) är avgörande för normal sömn.

Baxter flyttar produktionen från Lund

Det amerikanska medicinteknikbolaget Baxter International flyttar all produktion från Lund till Italien och drar även ned på forskning och utveckling.

Nanopartiklar antidot vid ormbett

Designade nanopartiklar som binder toxiner i ormgift kan bli en effektiv behandling mot vävnadsnekros.

BioWorks lanserar kromatografiprodukt

MetaboGen klar för klinisk studie

Göteborgsföretagets första produkt – nästa generations probiotika – är nu klar att användas i en säkerhetsstudie.

Så funkar det på molekylär nivå

Forskare vid bl a kemiska institutionen, Umeå universitet, har lyckats simulera hur kolhydrater tas upp från cellens utsida av transportproteinet LacY.

400-årigt kemibolag byter namn

Startar testbädd för elektrolys

RISE och Swerim utvecklar ny testbädd för elektrolys och vätgastillämpningar i industrin vid Luleå tekniska universitet.

Ny grupp för plaståtervinninng

Det är nu klart att Sverige ska driva en ny internationell arbetsgrupp inom den internationella standardiseringsorganisationen ISO för plaståtervinning.

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.186