23948sdkhjf

Fett gör cancerceller mer aggressiva

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Forskare vid Lunds universitet har sett att stressade celler på insidan av tumörer kan samla på sig fettdepåer som potentiellt sett kan göra dem mer aggressiva.

Cancerceller som befinner sig på insidan av tumörer lever i en ogästvänlig miljö, med lågt pH och dålig tillgång till syre och näring. För att klara av detta går de stressade cellerna in i en vilofas som gör dem mer motståndskraftiga mot kemoterapi eller strålning. De kan dock samla på sig fett med hjälp av heparansulfatproteoglykaner (HSPG). Det visar en grupp forskare vid Lunds universitet i en artikel som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Cancer Research.

FETTET ANSAMLAS inne i cellerna och forskarna tror att detta kan vara en förklaring till att tumörceller som kommer från den stressande miljön inuti tumörer har visat sig vara mer aggressiva. De menar att fettet förser cellerna med näring när de lämnar vilofasen för att istället växa och sprida sig.

”Vi vet att bara en liten del av de cancerceller som kommer ut i blodet kan bilda metastaser. Vi tror att det är de tumörceller som är mest lika fettceller som har störst chans. De kan antingen använda det lagrade fettet för energi, för att bygga upp cellmembranet eller för att producera signalsubstanser – eller för att göra allt detta samtidigt”, säger Julien Menard, doktorand och försteförfattare till artikeln, i ett pressmeddelande.

Forskarnas förhoppning är att kunna använda denna kunskap för att utveckla nya behandlingar mot cancer. En tanke är att motverka spridningen av dottertumörer, metastaser, genom att hämma cancercellernas upptag av fett.

ETT POTENTIELLT lovande läkemedel, som redan finns på marknaden, är antikoagulationsläkemedlet heparin, som både kan lösa upp blodproppar och hämma upptaget av fett i cancerceller. Tidigare studier har visat att heparin mot blodproppar kan förbättra resultatet vid cancerbehandlingar. Därför har nu flera kliniska studier inletts för att utreda läkemedlets effekt som cancerbehandling, berättar Lundaforskarna och tillägger att en eventuell positiv effekt skulle kunna bero på att substansen hindrar de stressade tumörcellerna från att bygga upp sina fettdepåer.

Kopplingen mellan fettdepåer och aggressiva tumörceller kan vara en förklaring till att överviktiga personer kan utveckla en mer aggressiv cancer än normalviktiga.

Läs mer:

Metastasis Stimulation by Hypoxia and Acidosis-Induced Extracellular Lipid Uptake is Mediated by Proteoglycan-Dependent Endocytosis


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Nyhetsbrev

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Arkiv

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellutech köps av Stora Enso

Stockholmsbaserade startupen Cellutech som utvecklar nya material från trä för att erbjuda hållbara alternativ till fossilbaserade är nu helägt av Stora Enso.

Stängt Kubal sänker elpriset

Mikroplaster i bajs

En ny studie har hittat mikroplastpartiklar i avföringsprover från människor för första gången.

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.227