Fett gör cancerceller mer aggressiva

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Forskare vid Lunds universitet har sett att stressade celler på insidan av tumörer kan samla på sig fettdepåer som potentiellt sett kan göra dem mer aggressiva.

Cancerceller som befinner sig på insidan av tumörer lever i en ogästvänlig miljö, med lågt pH och dålig tillgång till syre och näring. För att klara av detta går de stressade cellerna in i en vilofas som gör dem mer motståndskraftiga mot kemoterapi eller strålning. De kan dock samla på sig fett med hjälp av heparansulfatproteoglykaner (HSPG). Det visar en grupp forskare vid Lunds universitet i en artikel som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Cancer Research.

FETTET ANSAMLAS inne i cellerna och forskarna tror att detta kan vara en förklaring till att tumörceller som kommer från den stressande miljön inuti tumörer har visat sig vara mer aggressiva. De menar att fettet förser cellerna med näring när de lämnar vilofasen för att istället växa och sprida sig.

”Vi vet att bara en liten del av de cancerceller som kommer ut i blodet kan bilda metastaser. Vi tror att det är de tumörceller som är mest lika fettceller som har störst chans. De kan antingen använda det lagrade fettet för energi, för att bygga upp cellmembranet eller för att producera signalsubstanser – eller för att göra allt detta samtidigt”, säger Julien Menard, doktorand och försteförfattare till artikeln, i ett pressmeddelande.

Forskarnas förhoppning är att kunna använda denna kunskap för att utveckla nya behandlingar mot cancer. En tanke är att motverka spridningen av dottertumörer, metastaser, genom att hämma cancercellernas upptag av fett.

ETT POTENTIELLT lovande läkemedel, som redan finns på marknaden, är antikoagulationsläkemedlet heparin, som både kan lösa upp blodproppar och hämma upptaget av fett i cancerceller. Tidigare studier har visat att heparin mot blodproppar kan förbättra resultatet vid cancerbehandlingar. Därför har nu flera kliniska studier inletts för att utreda läkemedlets effekt som cancerbehandling, berättar Lundaforskarna och tillägger att en eventuell positiv effekt skulle kunna bero på att substansen hindrar de stressade tumörcellerna från att bygga upp sina fettdepåer.

Kopplingen mellan fettdepåer och aggressiva tumörceller kan vara en förklaring till att överviktiga personer kan utveckla en mer aggressiv cancer än normalviktiga.

Läs mer:

Metastasis Stimulation by Hypoxia and Acidosis-Induced Extracellular Lipid Uptake is Mediated by Proteoglycan-Dependent Endocytosis


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Positiva resultat för Kancera

Läkemedelsutvecklande bolaget Kancera rapporterar positiva resultat från en Fas I-studie med sin immunreglerande småmolekylära läkemedelskandidat.

Pungdjävlar visar immunitet

Ny forskning tyder på att de tasmanska pungdjuren inte kommer att duka under för den smittsamma cancer som drabbat arten hårt.

Resestipendium till ESOF 2018

Byggstart för ESS Campus

Särlösning för antroposofiska medel bort

Regeringen vill ta bort undantaget som ger möjlighet att ge försäljningstillstånd för antroposofiska medel.

Koffein biomarkör för parkinsons

Nyhetsbrev

Snabb ljusprob identiferar kolhydrater

Svenska forskare har utvecklat en snabb och enkel metod för att kartlägga olika typer av kolhydrater i växtmaterial.

Arkiv

ELISA kan lösa fler narkotikabrott

Ny möjlig princip för cancerterapi

Små molekyler som hämmar ett seleninnehållande enzym visar god effekt mot cancer i musmodeller enligt en studie i Science Translational Medicine.

Biokol kan öka reningsgraden

Kemisten Kristin Blum har i sin avhandling studerat utsläpp av organiska ämnen från små anläggningar och enskilda avlopp och hur reningen kan förbättras.

Metabogen får diabetespatent i USA

Ny nanostruktur i spermiesvansar

Med kryoelektrontomografi har forskare hittat en helt ny nanostruktur inne i spermiernas svansar.

Life assays befarar kapitalbrist

300 miljoner till nya material

Nya upptäckter om gonorre

Strukturstudier av membranproteiner på gonorrebakteriens yta ger förhoppningar om möjliga behandlingar, eventuellt vaccin.

Symcel anställer

Nanofilter fångar blodbakterier

Ett blodfilter i nanoskala som effektivt fångar in bakterier vid dialys har utvecklats av kinesiska forskare.

Tumörvaccin fungerar på möss

Ozonskiktet över oss återhämtar sig inte

Ozonskiktet återhämtar sig vid polerna, men det går sämre vid lägre breddgrader som är bebodda.

Produktkandidat för snabbare sårläkning

Forskare vid Uppsala universitet och SLU har hittat ett nytt sätt att läka sår snabbare med hjälp av mjölksyrabakterier.

Hon ska leda regeringens nya life science-satsning

När Anders Lönnberg ska göra världsutställning så öppnar regeringen ett life science-kontor på regeringskansliet.

Brittiska kemiföretag flyttar ut

Fossilfritt stål möjligt

SSAB, LKAB och Vattenfall planerar att bygga en världsunik pilotanläggning för fossilfritt stål.

Enzymblock testas i ny studie

Att lansera ett block med designade enzymer som ska bryta ned olika läkemedelsrester när man spolar i toaletten, ut mot konsument är svårt.

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Novo Nordisk lägger nytt bud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.198