Fett gör cancerceller mer aggressiva

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Forskare vid Lunds universitet har sett att stressade celler på insidan av tumörer kan samla på sig fettdepåer som potentiellt sett kan göra dem mer aggressiva.

Cancerceller som befinner sig på insidan av tumörer lever i en ogästvänlig miljö, med lågt pH och dålig tillgång till syre och näring. För att klara av detta går de stressade cellerna in i en vilofas som gör dem mer motståndskraftiga mot kemoterapi eller strålning. De kan dock samla på sig fett med hjälp av heparansulfatproteoglykaner (HSPG). Det visar en grupp forskare vid Lunds universitet i en artikel som publicerats i den vetenskapliga tidskriften Cancer Research.

FETTET ANSAMLAS inne i cellerna och forskarna tror att detta kan vara en förklaring till att tumörceller som kommer från den stressande miljön inuti tumörer har visat sig vara mer aggressiva. De menar att fettet förser cellerna med näring när de lämnar vilofasen för att istället växa och sprida sig.

”Vi vet att bara en liten del av de cancerceller som kommer ut i blodet kan bilda metastaser. Vi tror att det är de tumörceller som är mest lika fettceller som har störst chans. De kan antingen använda det lagrade fettet för energi, för att bygga upp cellmembranet eller för att producera signalsubstanser – eller för att göra allt detta samtidigt”, säger Julien Menard, doktorand och försteförfattare till artikeln, i ett pressmeddelande.

Forskarnas förhoppning är att kunna använda denna kunskap för att utveckla nya behandlingar mot cancer. En tanke är att motverka spridningen av dottertumörer, metastaser, genom att hämma cancercellernas upptag av fett.

ETT POTENTIELLT lovande läkemedel, som redan finns på marknaden, är antikoagulationsläkemedlet heparin, som både kan lösa upp blodproppar och hämma upptaget av fett i cancerceller. Tidigare studier har visat att heparin mot blodproppar kan förbättra resultatet vid cancerbehandlingar. Därför har nu flera kliniska studier inletts för att utreda läkemedlets effekt som cancerbehandling, berättar Lundaforskarna och tillägger att en eventuell positiv effekt skulle kunna bero på att substansen hindrar de stressade tumörcellerna från att bygga upp sina fettdepåer.

Kopplingen mellan fettdepåer och aggressiva tumörceller kan vara en förklaring till att överviktiga personer kan utveckla en mer aggressiv cancer än normalviktiga.

Läs mer:

Metastasis Stimulation by Hypoxia and Acidosis-Induced Extracellular Lipid Uptake is Mediated by Proteoglycan-Dependent Endocytosis


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Cellatlasen tar nästa steg

KTH-forskare har kombinerat AI med dataspel och fått fram bättre verktyg för klassificering av proteinmönster.

Jättegenom kartlagt

Efter fjorton års arbete publicerar forskarna i International Wheat Genome Sequencing Consortium ett utkast och säger att de i stort sett är framme.

Analyser kopplar DDT med autism

En finsk studie visar ett samband mellan förhöjd exponering för DDT i livmodern och ökad risk för allvarlig autism med utvecklingsstörning hos barnet.

Swetox infrastruktur till RISE

Algavtal med Sydkorea

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden.

Klarar cancer med en zombiegen

Elefanter drabbas sällan av cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än människor.

Nyhetsbrev

Vaccinbolag anställer

Arkiv

Första RNAi-läkemedlet godkänt

Ny nod för life science och livsmedel

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Globalt avtal om CRISPR

Ett brittiskt bolag, Oxford Genetics, tecknar avtal med en global nätfirma för reagens och verktyg om att leverera CRISPR-redigerade däggdjurscellinjer.

Modifierade myggor lyckat

Antalet fall av denguefeber minskade kraftigt i en australiensisk stad sedan man släppt ut myggor infekterade med en bakterie som hindrar sjukdomsspridning.

Problem med molekylär sax

Genredigering i embryon för att reparera defekta gener kan orsaka mer DNA-skada än nytta, enligt ny forskning från australiensiska forskare.

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Plus

Flyttar kemin till nytt hus

Tre institutioner från naturvetenskaplig fakultet på Göteborgs universitet ska få nya lokaler på Medicinarberget – Naturvetenskap Life.

Varnar för oseriösa konferenser

De som arrangerar oseriösa konferenser för att lura forskare på dyra konferensavgifter, blir allt fler och allt fräckare.

Fältforskningens historia

Klarar brunt vatten bättre

Bärvax förbisedd råvara

Antikropp mot Parkinsons

Genombrott för vätgasbränsle

Australiensiska forskare rapporterar ett genombrott när det gäller omvandling av ammoniak till mycket rent väte för användning bland annat som bilbränsle.

Röda blodkroppar skadar hjärtat

Skadliga effekter av ämnen som insöndras från röda blodkroppar kan förklara den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.175