23948sdkhjf

Liten molekyl mot RNA-sjukdom

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Forskare vid Scripps Research Institute i Florida, USA, har utvecklat en plattformsteknologi som de tror kan ha effekt för behandling av en rad sällsynta sjukdomar som orsakas av en vanlig defekt i RNA.

I den nya studien har forskargruppen, under ledning av Matthew Disney, för första gången skapat en läkemedelskandidat som attackerar och neutraliserar RNA-strukturer som orsakar en obotlig, progressiv, ärftlig sjukdom.

Studien, som publicerats i Nature Communications den 1 juni visar att substansen signifikant förbättrar flera aspekter hos celler som tagits från patienter med spinocerebellar ataxi typ 10 (SCA10). (SCA10) orsakas av en pentanukleotid upprepning - en gensekvens med fem nukleotider som upprepas många gånger fler än normalt och påverkar mitokondrierna.

"Vi har identifierat små molekyler som går direkt på specifika baspar i RNA. Sedan har vi designat den första läkemedelskandidaten som binder till de defekter i SCA10 som orssakar sjukdom. När vi applicerar läkemedelskandidaten på celler från patienter återgår vissa aspekter av cellerna till normala nivåer. Det är som om defekten inte finns där," säger Matthew Disney i ett pressmeddelande från Scripps Research Institute.

Mer än 30 sjukdomar , alla obotliga, orsakas av RNA-repetitioner (upprepningar av samma sekvens), kommenterar Matthew Disney, t ex Huntingtons sjukdom, Fragilt X-associerat tremor/ataxi-syndrom, FXTAS, Dystrofia myotonika typ 1 och 2.

Forskargruppen har också utvecklat nya verktyg som kan visa hur läkemedelskandidater interagerar med basparen, för att hitta fler potentiella kandidater.

"Den potenta bioaktiviteten hos 2AU-2 tyder på att molekyler som går på basparningen i RNA är en generell mekanism. Mer än 70 procent av RNAs sekundära struktur består av basparning", kommenterar försteförfattaren till studien Wang-Yong Yang.

Artikel: Studying Small Molecule Recognition of RNA Base Pairs Enables Design of a Bioactive Small Molecule that Targets r(AUUCU) Repeats in Spinocerebellar Ataxia 10


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

SOBI storhandlar från AstraZeneca

Swedish Orphan Biovitrum AB (Sobi) har ingått avtal med AstraZeneca, om att förvärva rättigheterna till Synagis (palivizumab) i USA för 13,6 miljarder kronor.

Superplast för bättre tandlagning

Forskare vid KTH har tagit fram ett superstarkt och biokompatibelt material som är mycket bättre än det som idag används för att laga tänder.

Över 60 läkemedel hittade i spindlar

Den ökande användningen av läkemedel sätter allt tydligare spår i naturen visar en ny internationell studie med forskare från bl a Umeå universitet och SLU.

Sockerkonsumtionen behöver halveras

Det budskapet presenterar Kostfonden på Världsdiabetesdagen den 14 november när man dukar upp den mängd sötsaker som produceras åt en svensk tvåbarnsfamilj årligen.

Merck slutar sälja rotavirusvaccin i Västafrika

AstraZeneca ökar försäljningen

Nyhetsbrev

Jämställdhet brister för kvinnliga kemister

Arkiv

Doktorand förgiftade kollega

En doktorand i kemi vid Queens Universitet i Kingston, Canada, erkänner att han har förgiftat en kollega med nitrosodimetylamin.

Kemibolag i råvarusamarbete

Wellcome och Gates Foundation stödjer Open Access

Idag måndag har båda organisationerna gått med i cOAlition-S och uttalar sitt stöd för principerna i den s k Plan S.

Skarp forskarprotest mot Open Access-plan

Forskare protesterar i ett öppet brev mot den s k Plan S som de menar kommer att skada särskilt kemisk forskning.

Protester mot gruvor

Från Kallak i norr till Österlen i söder protesterar boende mot planer på ny gruvbrytning.

SwedenBio satsar internationellt

Den nya satsningen kallas International Business Development and Promotion och ska bli ett nav med uppgift att flytta fram positionerna för nordisk life science.

Insplorion ska boosta batterisensor

Statens energimyndighet har beviljat Insplorion två miljoner i stöd för vidareutveckling av Insplorions batterisensor.

Är vi immuna mot gensaxen CRISPR-Cas9

Den frågan ställer sig tyska forskare vid Charité–Universitätsmedizin Berlin som har hittat utbredd immunitet mot Cas9-proteinet.

Största utlysningen inom grön kemi

Mistra startar ett nytt program om grön kemi. Utlysningen har just öppnat till stiftelsens största programsatsning någonsin.

Säljer Europa-rättigheter till Nexium

AstraZeneca säljer rättigheterna till Nexium, uppföljarpreparatet till Losec och båda på top-20-listan över världens mest sålda läkemedel.

Tusen till rekryteringsmässa

1000 mässbesökare och 37 arbetsgivare inom Life Science möttes förra veckan på en rekryteringsmässa i Lund.

Ska hitta biomarkörer för hjärnskada

Digitala pengar dyrast

Energikostnaden för att utvinna digitala s k kryptovalutor, mining som det kallas – är till och med högre än den för att utvinna fysiska metaller.

Luthman och Bogentoft hedras

Cellutech köps av Stora Enso

Stockholmsbaserade startupen Cellutech som utvecklar nya material från trä för att erbjuda hållbara alternativ till fossilbaserade är nu helägt av Stora Enso.

Stängt Kubal sänker elpriset

Mikroplaster i bajs

En ny studie har hittat mikroplastpartiklar i avföringsprover från människor för första gången.

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Läkemedelskongress läggs ner

400-årigt kemibolag byter namn

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.191