Kastar ljus på radioaktivt avfall

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

En studie av nya kemiska föreningar ger forskare en ny förståelse av ett undanglidande och svårgripbart ämne.

Det handlar om föreningar av neptunium – ämnet är svårt att arbeta med på grund av dess höga radioaktivitet – som forskarna har undersökt för att lära sig mer om deras egenskaper och beteende.

Experimenten har utförts i ett speciallabb som utformats för att ge insikt i den grundläggande struktur och bindningsegenskaper hos de delar av periodiska systemet som inte har utforskats i detalj.

Forskarna vid universitetet i Edinburgh har framställt en serie metallo-kol-neptuniumföreningar och studerat molekylär och atomär struktur hos dem.

Studierna hjälper också datorforskare att förbättra sina förutsägelser om högradioaktiva ämnen i avfall, vilket är ännu svårare att studera.

Eftersom så lite är känt om hur sådana föreningar beter sig innebär forskarnas resultat att t ex kärnavfallsforskningen kan dra nytta av resultaten och visa vilka kemiska föreningar som kan användas för att separera ut de mest radioaktiva ämnena. Det skulle kunna korta den nödvändiga lagringstiden för avfall (till säkra nivåer på radioaktivitet) från hundratusentals till några få hundra år och öka den avfallsmängd som kan återanvändas.

A rbetet, publicerat i Nature Chemistry, har gjorts i samarbete med European Commission's Institute for Transuranium Elements, the University of Manchester, and the University of Tasmania. It was funded by the Engineering and Physical Sciences Research Council and the European Commission.

Professor Polly Arnold, vid University of Edinburgh's School of Chemistry, som har lett forskarlaget säger att resultaten öppnar nya vägar för förbättringar av vår förståelse för "denna den mest svårgripbara delen av periodiska systemet och visar hur vi kan hantera ämnena säkrare".

Transuraner kallas de grundämnen som har atomnummer högre än uran, det vill säga från 93 och uppåt.

Artikeln i Nature Chemistry:

Organometallic neptunium(III) complexes

Läs mer

http://periodictable.com/Elements/093/Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Cellatlasen tar nästa steg

KTH-forskare har kombinerat AI med dataspel och fått fram bättre verktyg för klassificering av proteinmönster.

Jättegenom kartlagt

Efter fjorton års arbete publicerar forskarna i International Wheat Genome Sequencing Consortium ett utkast och säger att de i stort sett är framme.

Analyser kopplar DDT med autism

En finsk studie visar ett samband mellan förhöjd exponering för DDT i livmodern och ökad risk för allvarlig autism med utvecklingsstörning hos barnet.

Swetox infrastruktur till RISE

Algavtal med Sydkorea

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden.

Klarar cancer med en zombiegen

Elefanter drabbas sällan av cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än människor.

Nyhetsbrev

Vaccinbolag anställer

Arkiv

Första RNAi-läkemedlet godkänt

Ny nod för life science och livsmedel

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Globalt avtal om CRISPR

Ett brittiskt bolag, Oxford Genetics, tecknar avtal med en global nätfirma för reagens och verktyg om att leverera CRISPR-redigerade däggdjurscellinjer.

Modifierade myggor lyckat

Antalet fall av denguefeber minskade kraftigt i en australiensisk stad sedan man släppt ut myggor infekterade med en bakterie som hindrar sjukdomsspridning.

Problem med molekylär sax

Genredigering i embryon för att reparera defekta gener kan orsaka mer DNA-skada än nytta, enligt ny forskning från australiensiska forskare.

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Plus

Flyttar kemin till nytt hus

Tre institutioner från naturvetenskaplig fakultet på Göteborgs universitet ska få nya lokaler på Medicinarberget – Naturvetenskap Life.

Varnar för oseriösa konferenser

De som arrangerar oseriösa konferenser för att lura forskare på dyra konferensavgifter, blir allt fler och allt fräckare.

Fältforskningens historia

Klarar brunt vatten bättre

Bärvax förbisedd råvara

Antikropp mot Parkinsons

Genombrott för vätgasbränsle

Australiensiska forskare rapporterar ett genombrott när det gäller omvandling av ammoniak till mycket rent väte för användning bland annat som bilbränsle.

Röda blodkroppar skadar hjärtat

Skadliga effekter av ämnen som insöndras från röda blodkroppar kan förklara den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.176