Pengar till praktik för nyanlända

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) får del av Wallenbergstiftelsernas stora aviserade anslag för ökad utbildning för integration.

Huvuddelen av anslagen till IVA ska användas för att starta upp det nya projektet Jobbsprånget på bred front. Satsningen går ut på att ge nyanlända akademiker möjlighet till fyra månaders praktik. Det har hittills drivits som en pilotaktivitet.

Finansieringsbeskedet är en del i de tre största Wallenbergstiftelsernas program ”Utbildning för ökad integration”, en tioårig satsning på utbildningsinsatser för att förbättra integrationen i samhället. Programmet stöds av Wallenbergstiftelserna med 300 miljoner kronor i samarbete med Kungl. Vetenskapsakademien, Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien och Svenska Akademien.

Jobbsprånget är ett praktikprogram för nyanlända akademiker med teknisk, naturvetenskaplig och ekonomisk utbildning. Det initierades 2015 som en pilotaktivitet av Sveriges Ingenjörer, Pacta samt IVA, som projektleder satsningen. Jobbsprånget samarbetar med Migrationsverket och Arbetsförmedlingen och erbjuder praktik till personer inskrivna hos dem.

Under pilotomgången våren 2016 genomförs Jobbsprånget med ett femtontal arbetsgivare som erbjuder praktik på sammanlagt ett tiotal orter. Givet samfinansiering från regeringen siktar Jobbsprånget på att kunna ordna praktikplatser hos svenska företag för upp till 4 000 nyanlända akademiker inom fem års tid.

Jobbsprånget bygger på de erfarenheter som skapats inom IVAs framgångsrika projekt Tekniksprånget. Genom fyra månaders betald praktik får ungdomar chansen att testa ingenjörsyrket i praktiken. 8 av 10 av dem som praktiserat uppger att de studerar eller inom kort planerar att studera en högre teknisk utbildning. 9 av 10 av dem som praktiserat och påbörjat en utbildning anger att Tekniksprånget leder till färre avhopp från ingenjörsstudierna.

"Nu kan vi fortsätta att växa Jobbsprånget nationellt och bidra till att fler nyanlända akademiker får möjlighet att snabbt komma ut i svenskt arbetsliv", säger Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig för Jobbsprånget och Tekniksprånget i ett pressmeddelande.

Medverkande arbetsgivare i pilotomgången av Jobbsprånget:
ÅF, SCA, Akelius Residential Properties, Mölnlycke Healthcare, NSVA, Lidingö Stad, Telge Affärsområde Hus, Tom Tits, Södra Cell, Kraftkonsult, Swerea Mefos, Teracom Boxer Group, Umeå kommun, SP – Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, BrightLabs och Uppdragshuset.

www.jobbspranget.se
www.teknikspranget.se


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Swetox infrastruktur till RISE

Algavtal med Sydkorea

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden.

Klarar cancer med en zombiegen

Elefanter drabbas sällan av cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än människor.

Vaccinbolag anställer

Första RNAi-läkemedlet godkänt

Ny nod för life science och livsmedel

Nyhetsbrev

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Arkiv

Globalt avtal om CRISPR

Ett brittiskt bolag, Oxford Genetics, tecknar avtal med en global nätfirma för reagens och verktyg om att leverera CRISPR-redigerade däggdjurscellinjer.

Modifierade myggor lyckat

Antalet fall av denguefeber minskade kraftigt i en australiensisk stad sedan man släppt ut myggor infekterade med en bakterie som hindrar sjukdomsspridning.

Problem med molekylär sax

Genredigering i embryon för att reparera defekta gener kan orsaka mer DNA-skada än nytta, enligt ny forskning från australiensiska forskare.

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Plus

Flyttar kemin till nytt hus

Tre institutioner från naturvetenskaplig fakultet på Göteborgs universitet ska få nya lokaler på Medicinarberget – Naturvetenskap Life.

Varnar för oseriösa konferenser

De som arrangerar oseriösa konferenser för att lura forskare på dyra konferensavgifter, blir allt fler och allt fräckare.

Fältforskningens historia

Klarar brunt vatten bättre

Bärvax förbisedd råvara

Antikropp mot Parkinsons

Genombrott för vätgasbränsle

Australiensiska forskare rapporterar ett genombrott när det gäller omvandling av ammoniak till mycket rent väte för användning bland annat som bilbränsle.

Röda blodkroppar skadar hjärtat

Skadliga effekter av ämnen som insöndras från röda blodkroppar kan förklara den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Ett bättre enzym för CRISPR

Forskare vid universitetet i Texas föreslår att man byter ut enzymet Cas9 i CRISPR mot ett annat för att minska risken för cancermutationer.

Särläkemedel mot NF1

En läkemedelssubstans mot den genetiska sjukdomen neurofibromatos 1 har klassats som särläkemedel av den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

Ny metod för terpensyntes

Kemister vid universitetet i Basel har utvecklat en syntesmetod för terpener som härmar naturens.

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.178