23948sdkhjf

Pengar till praktik för nyanlända

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien (IVA) får del av Wallenbergstiftelsernas stora aviserade anslag för ökad utbildning för integration.

Huvuddelen av anslagen till IVA ska användas för att starta upp det nya projektet Jobbsprånget på bred front. Satsningen går ut på att ge nyanlända akademiker möjlighet till fyra månaders praktik. Det har hittills drivits som en pilotaktivitet.

Finansieringsbeskedet är en del i de tre största Wallenbergstiftelsernas program ”Utbildning för ökad integration”, en tioårig satsning på utbildningsinsatser för att förbättra integrationen i samhället. Programmet stöds av Wallenbergstiftelserna med 300 miljoner kronor i samarbete med Kungl. Vetenskapsakademien, Kungl. Ingenjörsvetenskapsakademien och Svenska Akademien.

Jobbsprånget är ett praktikprogram för nyanlända akademiker med teknisk, naturvetenskaplig och ekonomisk utbildning. Det initierades 2015 som en pilotaktivitet av Sveriges Ingenjörer, Pacta samt IVA, som projektleder satsningen. Jobbsprånget samarbetar med Migrationsverket och Arbetsförmedlingen och erbjuder praktik till personer inskrivna hos dem.

Under pilotomgången våren 2016 genomförs Jobbsprånget med ett femtontal arbetsgivare som erbjuder praktik på sammanlagt ett tiotal orter. Givet samfinansiering från regeringen siktar Jobbsprånget på att kunna ordna praktikplatser hos svenska företag för upp till 4 000 nyanlända akademiker inom fem års tid.

Jobbsprånget bygger på de erfarenheter som skapats inom IVAs framgångsrika projekt Tekniksprånget. Genom fyra månaders betald praktik får ungdomar chansen att testa ingenjörsyrket i praktiken. 8 av 10 av dem som praktiserat uppger att de studerar eller inom kort planerar att studera en högre teknisk utbildning. 9 av 10 av dem som praktiserat och påbörjat en utbildning anger att Tekniksprånget leder till färre avhopp från ingenjörsstudierna.

"Nu kan vi fortsätta att växa Jobbsprånget nationellt och bidra till att fler nyanlända akademiker får möjlighet att snabbt komma ut i svenskt arbetsliv", säger Alexandra Ridderstad, verksamhetsansvarig för Jobbsprånget och Tekniksprånget i ett pressmeddelande.

Medverkande arbetsgivare i pilotomgången av Jobbsprånget:
ÅF, SCA, Akelius Residential Properties, Mölnlycke Healthcare, NSVA, Lidingö Stad, Telge Affärsområde Hus, Tom Tits, Södra Cell, Kraftkonsult, Swerea Mefos, Teracom Boxer Group, Umeå kommun, SP – Sveriges Tekniska Forskningsinstitut, BrightLabs och Uppdragshuset.

www.jobbspranget.se
www.teknikspranget.se


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Cellink presenterar nya biobläck

Startar klinisk studie

Universitetet avtalar om Testa Center

Uppsala universitet och GE Healthcare Life Sciences har slutit ett långsiktigt samverkansavtal som ger universitetets forskare tillgång till Testa Center.

Plus

Utvecklar nytt biologiskt läkemedel

Evelina Vågesjös resa med bolaget Ilya Pharma, där hon är vd, har gått väldigt snabbt det senaste året, men det ligger mycket arbete bakom.

Process återvinner allt - två anläggningar byggs

Spindeln chanslös mot cellulosa

Nyhetsbrev

Medivir lägger ned mesta forskningen

Medivir AB meddelade att man varslar 60 av 79 anställda främst inom preklinisk forskning och administration om uppsägning.

Arkiv

Anställer affärsutvecklare

Hör om nya vapen mot klamydia

Antibiotikaresistensen måste motarbetas på flera sätt. Umeåbaserade företaget Quretech Bio har flera vapen i arsenalen som avslöjas på seminariet Bioscience 2018.

Stockholmskonventionen vill förbjuda PFOA

FN efterlyser globala åtgärder mot perfluoroktansyra (PFOA) och två andra fluorinerade föreningar.

Medivirs vd byts ut

Äldsta beviset för djurliv på jorden

Fossilerade kemiska föreningar i form av steroider visar att det fanns svampdjur i marina miljöer åtminstone 100 miljoner år före den så kallade kambriska explosionen.

Läkemedelskongress läggs ner

Jätteexperiment för att locka kompetens

På Kemins Dag den 19-20 oktober genomför 110 000 barn och ungdomar från runt 1 000 skolor Sveriges största kemiexperiment.

236 miljoner till forskningsinstrument

SSF delar ut drygt 236 miljoner kronor till 33 projekt för att främja utvecklingen av nya instrument, metoder och tekniker i forskningen.

"Sömnknapp" i hjärnan hittad

Forskare visar i en ny studie på möss att specifika nervceller i hjärnan i en del av hypotalamus kallad ventrolaterala preoptiska arean (VLPO) är avgörande för normal sömn.

Baxter flyttar produktionen från Lund

Det amerikanska medicinteknikbolaget Baxter International flyttar all produktion från Lund till Italien och drar även ned på forskning och utveckling.

Nanopartiklar antidot vid ormbett

Designade nanopartiklar som binder toxiner i ormgift kan bli en effektiv behandling mot vävnadsnekros.

BioWorks lanserar kromatografiprodukt

MetaboGen klar för klinisk studie

Göteborgsföretagets första produkt – nästa generations probiotika – är nu klar att användas i en säkerhetsstudie.

Så funkar det på molekylär nivå

Forskare vid bl a kemiska institutionen, Umeå universitet, har lyckats simulera hur kolhydrater tas upp från cellens utsida av transportproteinet LacY.

400-årigt kemibolag byter namn

Startar testbädd för elektrolys

RISE och Swerim utvecklar ny testbädd för elektrolys och vätgastillämpningar i industrin vid Luleå tekniska universitet.

Ny grupp för plaståtervinninng

Det är nu klart att Sverige ska driva en ny internationell arbetsgrupp inom den internationella standardiseringsorganisationen ISO för plaståtervinning.

Ny vd för Probi

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.126