Ny akademiordförande vald

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Camilla Svensson, docent i farmakologi vid Karolinska Institutet är nyvald ordförande för Sveriges unga akademi som firar fem år.

Sveriges unga akademi blev fem år på dagen den 27 maj och firade med att för första gången dela ut Torsten Wiesel AwardFor Distinguished Achievement in Promoting Science till personerna bakom komediserien The Big Bang Theory. Seriens David Saltzberg medverkade på hyllningsseminariet Science in Fiction – How The Big Bang Theory brought science to the top comedy ratings”. Saltzberg höll en uppskattad prisföreläsning och visade flera klipp ur den populära tv-serien The Big Bang Theory.

För första gången trädde ledamöter ut ur akademin; ledamotskapet är tidsbegränsat till 5 år för att främja förnyelse och dynamik. Samtidigt välkomnades åtta nya, framstående yngre forskare in i akademin som nu består av 34 ledamöter: 17 kvinnor och 17 män från olika discipliner och lärosäten.

"Nu ser vi mycket fram emot att fortsätta vårt viktiga och roliga arbete. Bland annat i Almedalen; med sommarforskarskolan Forskarmöten i augusti och en seminarieserie runtom i landet på tema etik", säger Camilla Svensson i ett pressmeddelande.

Hon forskar på kronisk värk, hur smärta uppkommer och förstärks vid ledgångsreumatism. Bland annat studerar hon vilken typ av antikroppar som har smärtgenererande egenskaper och hur de aktiverar smärtnerverna. Genom ökad kunskap om hur kronisk värk uppstår kan man hitta angreppspunkter för att utveckla nya läkemedel och bättre behandlingsstrategier.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Swetox infrastruktur till RISE

Algavtal med Sydkorea

Simris Alg har tecknat avtal med Seoul-baserade Infobell om att sälja bolagets omega-3-tillskott på den sydkoreanska marknaden.

Klarar cancer med en zombiegen

Elefanter drabbas sällan av cancer, trots att de har omkring hundra gånger fler potentiella cancerceller än människor.

Vaccinbolag anställer

Första RNAi-läkemedlet godkänt

Ny nod för life science och livsmedel

Nyhetsbrev

Jätteskadestånd för glyfosattillverkare

Fredagen den 10 augusti fann en jury i Californien bioteknikiföretaget Monsanto skyldiga att betala 289 miljoner dollar, drygt 2,6 miljarder kronor i skadestånd.

Arkiv

Globalt avtal om CRISPR

Ett brittiskt bolag, Oxford Genetics, tecknar avtal med en global nätfirma för reagens och verktyg om att leverera CRISPR-redigerade däggdjurscellinjer.

Modifierade myggor lyckat

Antalet fall av denguefeber minskade kraftigt i en australiensisk stad sedan man släppt ut myggor infekterade med en bakterie som hindrar sjukdomsspridning.

Problem med molekylär sax

Genredigering i embryon för att reparera defekta gener kan orsaka mer DNA-skada än nytta, enligt ny forskning från australiensiska forskare.

Grönt ljus för Science village

Stadsdelen som ska binda ihop ESS och MAX IV får klartecken efter att regeringen lagt sista ordet kring den tidigare upphävda detaljplanen.

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Plus

Flyttar kemin till nytt hus

Tre institutioner från naturvetenskaplig fakultet på Göteborgs universitet ska få nya lokaler på Medicinarberget – Naturvetenskap Life.

Varnar för oseriösa konferenser

De som arrangerar oseriösa konferenser för att lura forskare på dyra konferensavgifter, blir allt fler och allt fräckare.

Fältforskningens historia

Klarar brunt vatten bättre

Bärvax förbisedd råvara

Antikropp mot Parkinsons

Genombrott för vätgasbränsle

Australiensiska forskare rapporterar ett genombrott när det gäller omvandling av ammoniak till mycket rent väte för användning bland annat som bilbränsle.

Röda blodkroppar skadar hjärtat

Skadliga effekter av ämnen som insöndras från röda blodkroppar kan förklara den ökade risken för hjärt-kärlsjukdomar hos patienter med typ 2-diabetes.

Köper medicinteknikbolag

Trelleborg köper ett amerikanskt bolag specialiserat på silikonbaserade komponenter till hälsovård och medicinteknik.

Ett bättre enzym för CRISPR

Forskare vid universitetet i Texas föreslår att man byter ut enzymet Cas9 i CRISPR mot ett annat för att minska risken för cancermutationer.

Särläkemedel mot NF1

En läkemedelssubstans mot den genetiska sjukdomen neurofibromatos 1 har klassats som särläkemedel av den europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA).

Ny metod för terpensyntes

Kemister vid universitetet i Basel har utvecklat en syntesmetod för terpener som härmar naturens.

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.16