”Det är inte ett bra tillfälle att vara självgod”

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Avsaknaden av en nationell strategi och bristande ledarskap var två svagheter i svensk forskning som OECD pekar på i sin nya rapport The 2016 Sweden Review of Innovation Policy.

Igår tisdag var Andrew W. Wyckoff, Director for Science, Technology and Innovation på OECD i Stockholm för att presentera organisationens nya rapport om det svenska innovationssystemet; The 2016 Sweden Review of Innovation Policy .

RAPPORTEN är en uppföljning av motsvarande översikter från år 2008 och 2012. Där visade OECD att svensk forskning tappat mark jämfört med länder som Danmark, Schweiz och Nederländerna. Dessutom ökar konkurrensen från många andra marknader, som Kina. För att stärka det svenska innovationssystemet lyfte OECD fram att det bland annat var viktigt att stärka universitetsforskningen, att bestämma prioriterade områden och att koppla ihop forskning med innovation.

Ett exempel på hur universitetsforskningen skulle stärkas var genom en ökning av den statliga finansieringen samt extra finansiering till vissa utvalda fokusområden. Den nya rapporten visar dock att dessa satsningar inte har givit väntat resultat.

- VI HAR SETT att en ökad statlig finansiering inte har förbättrat forskningens resultat. Istället för att stärka forskningen verkar pengarna främst ha gått till att anställa ny personal. Vi såg dessutom att satsningarna på utvalda fokusområden främst var framgångsrika på universitet där pengarna användes strategiskt, och de är ganska få, sade Andrew W. Wyckoff.

Bristen på en gemensam, nationell strategi och avsaknaden av strategisk ledning på universiteten var ett återkommande tema under Andrew W. Wyckoffs presentation. Joakim Appelquist, direktör och chef på Internationella avdelningen på Vinnova, instämde:

- Inför den kommande forskningspropositionen har Vinnova sagt att universiteten behöver ett strategiskt ledarskap innan finansieringen ökar, sade han.

Även Pontus Braunerhjelm, professor vid KTH och forskningsledare Entreprenörskapsforum, höll med.

- MIN MAGKÄNSLA som forskare säger att det kan ta tid innan den ökade finansieringen ger effekt, men på samma gång tror jag inte att det kommer att räcka. Avsaknad av strategiskt ledarskap är en röd tråd genom hela OECD-rapporten och jag tror att det är viktigt att klargöra för forskare exakt vilka spelregler de har i sitt arbete. Inom akademin finns dessutom ett nästan korrupt beteende, där de som känner rätt personer har lättare att få pengar. Det måste man göra något åt, sade han.

I den nya rapporten rekommenderar OECD att Sverige satsar på fyra områden:påverka universiteten så att ytterligare finansiering kan ge utslag i forskningen, bland annat genom ett bättre, strategiskt ledarskap.

ytterligare stärka kopplingen mellan forskning och innovation genom t ex ytterligare utveckling av Research Institutes of Sweden, RISE, som kom till efter en rekommendation från 2008-rapporten.

ta fram en nationell strategi för att leva upp till Lund-deklarationen som togs fram i samband med konferensen New World – New Solutions år 2009. Där anges olika globala samhällsutmaningar som måste prioriteras, bland annat den globala uppvärmningen, tillgången till energi, mat och vatten och den åldrande befolkningen.

ta fram gemensamma prioriteringar och strategier för svensk forskning samt förbättra ledarskapet.

DET RÄCKER dock inte med en nationell strategi för att lösa framtidens utmaningar, utan det krävs satsningar från hela Europa, underströk Andrew W. Wyckoff.

- Det är viktigt att vi samarbetar med andra europeiska länder om forskningen ska kunna konkurrera med marknader som USA och Kina. Det här är inte ett bra tillfälle att vara självgod, sade han.

- Vi hoppas att politikerna tar rekommendationerna från OECD i beaktande när de sätter ihop forskningspropositionen, sade Charlotte Brogren, generaldirektör på Vinnova.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Inläggen nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Startsidan just nu

Lund bland toppuniversitet

Good Food Institute startar ett nytt forskningsprogram, totalt 3 miljoner dollar, om växtbaserade livsmedel och s k Clean Meat (CM).

De tippas få Nobelpris

Mer läkemedelsexport till Kina

Kemiföretagen förutspår en fortsatt god försäljningstillväxt under andra halvan av 2018 visar en färsk konjunkturenkät från IKEM – innovations- och kemiindustrierna.

Äter mikroplastpartiklar

Mygglarver kan äta mikroplastpartiklar som sedan förs över till den vuxna myggan visar en ny studie.

Designar alternativ till antibiotika

Martina Kulén, Kemiska institutionen, Umeå universitet, har i sitt avhandlingsarbete arbetat med utveckling av antivirulens-molekyler mot två olika bakterier.

EU satsar på crowdfunding för startup-bolag

EIT Health lanserar en paneuropeisk plattform för finansiering av små bolag inom life science och hälsa.

Nyhetsbrev

Ny diagnostik för sen Alzheimers

Forskare vid bl a Lunds universitet har utvärderat en ny PET-metod för att hitta proteinet tau i hjärnan på patienter med misstänkt alzheimers.

Arkiv

Studerar signalvägar i realtid

Forskare vid Umeå universitet och Max Planck-institutet för molekylär fysiologi i Dortmund, presenterar en ny kemo-optogenetisk metod för att studera proteinrörelser på cellnivå.

Mer till aktieutdelning än till FoU

Fyra stora läkemedelsbolag lägger systematiskt sina vinster i skatteparadis visar en ny rapport från hjälporganisationen Oxfam.

Låga halter påverkar hormonnivåer

I en ny studie i Environment International rapporterar forskare att de har hittat kopplingar mellan kemikalieblandningar från kosmetika och förändringar i kvinnors fertilitetshormoner.

Hon tar över ansvaret i Mercodia

Fernströmpris till Huntington-forskare

SLU-forskare får Ig Nobelpris

Vid en ceremoni på Harvard University igår fick forskare från bland annat SLU ta emot 2018 års Ig Nobelpris i biologi.

Satsar på etanolproduktion i Rumänien

Clariant investerar 100 miljoner euro i en fabrik för produktion av cellulosaetanol från jordbruksrester i Craiova-regionen i Rumänien.

"Kemikalieskatten driver kunder utomlands"

Plus

Stora förhoppningar på Testa Center

I en ny byggnad på GE Healthcares sajt i Uppsala har nu testbädden för produktion av framtidens biologiska läkemedel officiellt invigts.

Plus

Bra tid för analytiska kemister

Jonathan Sweedler är analytisk kemist som specialiserat sig inom neurokemi, analyser i enstaka neuroner/hjärnceller.

3000 möten på Nordic Life Science Days

I år hölls sjätte omgången av Nordic Life Science Days, SwedenBios årliga event för branschen, med ännu större fokus på partneringmöten.

Nya hörselceller upptäckta

Upptäckten av nya typer av nervceller i innerörat kan leda till nya behandlingar av hörselskador.

Dom i patentstriden om CRISPR-Cas9

Den 10 september beslutade en amerikansk appelationsdomstol att döma till fördel för Broad Institute, MIT, i patentstriden om rättigheterna till CRISPR-Cas9.

De tog hem Startup Challenge

12 startup-bolag tävlade på första kvällen av Nordic Life Science Days 2018. Tre vinnare röstades fram av publiken.

Avfall + avfall = rent

Örebroforskare har tagit fram en metod för att rena lakvatten från gruvavfall och demonstrerat den i en nedlagd gruva.

Zealand Pharma säljer för 1,8 miljarder

Tillfällig direktör på MAX IV

Supersnabb cyaniddetektor

Årets bioteknikbyggare

Patent godkänt i Japan

Ny topp till Sobi

Vaccinbolag anställer

Ny nod för life science och livsmedel

Antikropp mot Parkinsons

Pajalagruvan igång igen

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.164