”Det är inte ett bra tillfälle att vara självgod”

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Avsaknaden av en nationell strategi och bristande ledarskap var två svagheter i svensk forskning som OECD pekar på i sin nya rapport The 2016 Sweden Review of Innovation Policy.

Igår tisdag var Andrew W. Wyckoff, Director for Science, Technology and Innovation på OECD i Stockholm för att presentera organisationens nya rapport om det svenska innovationssystemet; The 2016 Sweden Review of Innovation Policy .

RAPPORTEN är en uppföljning av motsvarande översikter från år 2008 och 2012. Där visade OECD att svensk forskning tappat mark jämfört med länder som Danmark, Schweiz och Nederländerna. Dessutom ökar konkurrensen från många andra marknader, som Kina. För att stärka det svenska innovationssystemet lyfte OECD fram att det bland annat var viktigt att stärka universitetsforskningen, att bestämma prioriterade områden och att koppla ihop forskning med innovation.

Ett exempel på hur universitetsforskningen skulle stärkas var genom en ökning av den statliga finansieringen samt extra finansiering till vissa utvalda fokusområden. Den nya rapporten visar dock att dessa satsningar inte har givit väntat resultat.

- VI HAR SETT att en ökad statlig finansiering inte har förbättrat forskningens resultat. Istället för att stärka forskningen verkar pengarna främst ha gått till att anställa ny personal. Vi såg dessutom att satsningarna på utvalda fokusområden främst var framgångsrika på universitet där pengarna användes strategiskt, och de är ganska få, sade Andrew W. Wyckoff.

Bristen på en gemensam, nationell strategi och avsaknaden av strategisk ledning på universiteten var ett återkommande tema under Andrew W. Wyckoffs presentation. Joakim Appelquist, direktör och chef på Internationella avdelningen på Vinnova, instämde:

- Inför den kommande forskningspropositionen har Vinnova sagt att universiteten behöver ett strategiskt ledarskap innan finansieringen ökar, sade han.

Även Pontus Braunerhjelm, professor vid KTH och forskningsledare Entreprenörskapsforum, höll med.

- MIN MAGKÄNSLA som forskare säger att det kan ta tid innan den ökade finansieringen ger effekt, men på samma gång tror jag inte att det kommer att räcka. Avsaknad av strategiskt ledarskap är en röd tråd genom hela OECD-rapporten och jag tror att det är viktigt att klargöra för forskare exakt vilka spelregler de har i sitt arbete. Inom akademin finns dessutom ett nästan korrupt beteende, där de som känner rätt personer har lättare att få pengar. Det måste man göra något åt, sade han.

I den nya rapporten rekommenderar OECD att Sverige satsar på fyra områden:påverka universiteten så att ytterligare finansiering kan ge utslag i forskningen, bland annat genom ett bättre, strategiskt ledarskap.

ytterligare stärka kopplingen mellan forskning och innovation genom t ex ytterligare utveckling av Research Institutes of Sweden, RISE, som kom till efter en rekommendation från 2008-rapporten.

ta fram en nationell strategi för att leva upp till Lund-deklarationen som togs fram i samband med konferensen New World – New Solutions år 2009. Där anges olika globala samhällsutmaningar som måste prioriteras, bland annat den globala uppvärmningen, tillgången till energi, mat och vatten och den åldrande befolkningen.

ta fram gemensamma prioriteringar och strategier för svensk forskning samt förbättra ledarskapet.

DET RÄCKER dock inte med en nationell strategi för att lösa framtidens utmaningar, utan det krävs satsningar från hela Europa, underströk Andrew W. Wyckoff.

- Det är viktigt att vi samarbetar med andra europeiska länder om forskningen ska kunna konkurrera med marknader som USA och Kina. Det här är inte ett bra tillfälle att vara självgod, sade han.

- Vi hoppas att politikerna tar rekommendationerna från OECD i beaktande när de sätter ihop forskningspropositionen, sade Charlotte Brogren, generaldirektör på Vinnova.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Inleder samtal om globalt kemikalieavtal

Under måndagen inledde miljöminister Karolina Skog (MP) samtal med europeiska ministerkolleger för att skapa ett Parisavtal för kemikalier.

Professor i kemilärande hedersdoktor

Plus

Tufft ta vetenskapen till politiken

I år kan bli sista året för regeringens vetenskapliga råd för hållbar utveckling och ordföranden Karin Markides berättar hur det har gått hittills.

Prisas för DNA-origami

Björn Högberg, Karolinska Institutet, får Hugo Theorells pris i biofysik 2018 för sitt unika sätt att använda DNA-nanostrukturer i sin forskning.

Exosomer sprider Alzheimers

Cellens egna sopsäckar, som tar hand om skadliga proteiner, kan sprida Alzheimers sjukdom till andra nervceller i hjärnan.

Sommarläsning: Hyllning till vätebindningen

Varför fryser varmt vatten fortare än kallt, vad är isträ och har vatten minne? Det är några av frågorna som besvaras i en ny bok.

Nyhetsbrev

Blodprov ska hitta cancer tidigt

I ett nytt projekt, Ultrakänsliga analyser för bättre hälsa och kriminalteknik (ULTRA) ska nya, superkänsliga tekniker för DNA-analys av kroppsvätskor utvecklas och anpassas för slutanvändare.

Arkiv

Läkemedelsrening behöver inte vara dyr

Tekniken för avancerad rening av läkemedelsrester på svenska avloppsreningsverk finns, till en kostnad av cirka en krona per kubikmeter vatten.

Första spadtaget i Stenungsund

AkzoNobel Specialty Chemicals har tagit första spadtaget för en revolutionerande demonstrationsanläggning i Stenungsund.

Filippa K samarbetar med OrganoClick

Recipharm köper anläggning för halv miljard

CMO-bolaget Recipharm köper tillverkningsanläggning för inhalationsprodukter i Storbritannien från Sanofi för 45 miljoner pund, men Brexit oroar inte vd.

Rekordutdelning till hjärnforskning

Nytt nätverk för mikrofluidik

Ett nätverk för forskning och utbildning i mikrofluidik har nyligen bildats i Sverige.

Gensax kan öka cancerrisk

Ännu en Alzheimerkandidat skrotas

Besök ett bruk i sommar

I sommar har allmänheten möjlighet att besöka fem av Stora Ensos svenska bruk som tillverkar papper, massa och kartong.

44 000 rosengener kartlagda

Ett internationellt forskarsamarbete har tagit fram ett referensgenom för rosen till nytta för odlare.

Swedish Algae Factory får LIFE-anslag

Innovatörer och läkemedelschefer till IVA

"Mer plast än fisk i haven"

En ny rapport från WWF visar att koncentrationen av plastskräp är högst i världen i Medelhavet.

Skalbagge lyfter dieselmotorn

Skalbaggen har inspirerat forskare vid LTH att utveckla ny teknik för NOx-reduktion i dieselmotorer.

Skänker 1 000 timmar rådgivning

Tandimplantat av titan kan ge inflammation

Titan kan frisättas från tandimplantat och i kombination med bakterier orsaka svåra inflammationer som leder till skador i käkbenet. Men det går att påverka riskerna.

Nytt kunskapscentrum för läkemedel

Regeringen ger Läkemedelsverket i uppdrag att inrätta ett kunskapscentrum för läkemedels miljöeffekter.

Biogaia tappar vd

Han lämnar Arocell

Astrazeneca-läkemedel till USA

Startar utveckling av cannabinoidplåster

Ny vd på Inhalation Sciences

Hon tar över i Stockholm

Ny chef för Bolidens gruvor

Hållbarhetschef för Norden

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.596