”Det är inte ett bra tillfälle att vara självgod”

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Avsaknaden av en nationell strategi och bristande ledarskap var två svagheter i svensk forskning som OECD pekar på i sin nya rapport The 2016 Sweden Review of Innovation Policy.

Igår tisdag var Andrew W. Wyckoff, Director for Science, Technology and Innovation på OECD i Stockholm för att presentera organisationens nya rapport om det svenska innovationssystemet; The 2016 Sweden Review of Innovation Policy .

RAPPORTEN är en uppföljning av motsvarande översikter från år 2008 och 2012. Där visade OECD att svensk forskning tappat mark jämfört med länder som Danmark, Schweiz och Nederländerna. Dessutom ökar konkurrensen från många andra marknader, som Kina. För att stärka det svenska innovationssystemet lyfte OECD fram att det bland annat var viktigt att stärka universitetsforskningen, att bestämma prioriterade områden och att koppla ihop forskning med innovation.

Ett exempel på hur universitetsforskningen skulle stärkas var genom en ökning av den statliga finansieringen samt extra finansiering till vissa utvalda fokusområden. Den nya rapporten visar dock att dessa satsningar inte har givit väntat resultat.

- VI HAR SETT att en ökad statlig finansiering inte har förbättrat forskningens resultat. Istället för att stärka forskningen verkar pengarna främst ha gått till att anställa ny personal. Vi såg dessutom att satsningarna på utvalda fokusområden främst var framgångsrika på universitet där pengarna användes strategiskt, och de är ganska få, sade Andrew W. Wyckoff.

Bristen på en gemensam, nationell strategi och avsaknaden av strategisk ledning på universiteten var ett återkommande tema under Andrew W. Wyckoffs presentation. Joakim Appelquist, direktör och chef på Internationella avdelningen på Vinnova, instämde:

- Inför den kommande forskningspropositionen har Vinnova sagt att universiteten behöver ett strategiskt ledarskap innan finansieringen ökar, sade han.

Även Pontus Braunerhjelm, professor vid KTH och forskningsledare Entreprenörskapsforum, höll med.

- MIN MAGKÄNSLA som forskare säger att det kan ta tid innan den ökade finansieringen ger effekt, men på samma gång tror jag inte att det kommer att räcka. Avsaknad av strategiskt ledarskap är en röd tråd genom hela OECD-rapporten och jag tror att det är viktigt att klargöra för forskare exakt vilka spelregler de har i sitt arbete. Inom akademin finns dessutom ett nästan korrupt beteende, där de som känner rätt personer har lättare att få pengar. Det måste man göra något åt, sade han.

I den nya rapporten rekommenderar OECD att Sverige satsar på fyra områden:påverka universiteten så att ytterligare finansiering kan ge utslag i forskningen, bland annat genom ett bättre, strategiskt ledarskap.

ytterligare stärka kopplingen mellan forskning och innovation genom t ex ytterligare utveckling av Research Institutes of Sweden, RISE, som kom till efter en rekommendation från 2008-rapporten.

ta fram en nationell strategi för att leva upp till Lund-deklarationen som togs fram i samband med konferensen New World – New Solutions år 2009. Där anges olika globala samhällsutmaningar som måste prioriteras, bland annat den globala uppvärmningen, tillgången till energi, mat och vatten och den åldrande befolkningen.

ta fram gemensamma prioriteringar och strategier för svensk forskning samt förbättra ledarskapet.

DET RÄCKER dock inte med en nationell strategi för att lösa framtidens utmaningar, utan det krävs satsningar från hela Europa, underströk Andrew W. Wyckoff.

- Det är viktigt att vi samarbetar med andra europeiska länder om forskningen ska kunna konkurrera med marknader som USA och Kina. Det här är inte ett bra tillfälle att vara självgod, sade han.

- Vi hoppas att politikerna tar rekommendationerna från OECD i beaktande när de sätter ihop forskningspropositionen, sade Charlotte Brogren, generaldirektör på Vinnova.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu
Plus

Pregnancy test for cows

A simple method for establishing when cows are ovulating, and when inseminations have been successful, promises to save money for farmers.

Ny vd för Sinntaxis

Förre vdn för BioInvent och Probi har utsetts till vd för nystartade Sinntaxis.

Vind i seglen för Saga

Saga Diagnostics har fått 10,5 miljoner kronor i såddfinansiering från internationella investerare.

Hon ska marknadsföra stamceller

Ny rapport kartlägger svensk precisonsmedicin

Branschorganisationen SwedenBio har kartlagt de svenska företagen inom precisionsmedicin i en ny rapport.

1

Snittsvensken inte särskilt svensk

35,1% av den genomsnittliga svensken kommer från länder och regioner utanför Skandinavien

Nyhetsbrev

Så slår ståltullarna mot gruvnäringen

Arkiv

Debatt: Industrin skriker efter kompetens

Svensk industri går för högtryck, men den skriker efter kvalificerad arbetskraft.

SenzaGen tecknar USA-avtal

Miljömärkningar tuffare än lagstiftningen

Miljömärkningar av konsumentvaror som kläder och hemelektronik omfattar i dag hundratals kemiska ämnen som inte är reglerade i lagstiftningen

Kroppens ”sockertermostat” identifierad

Det är de Langerhanska öarna i bukspottkörteln som har det övergripande ansvaret för regleringen av våra blodsockervärden.

Sköljmedel av socker

En process för att utvinna byggstenarna (aminer) till textila sköljmedel har utvecklats av forskare vid KU Leuven i Belgien.

Värvar affärsrådgivare

Licens för ny drug delivery-teknologi

Dansk till AkzoNobels styrelse

Miljövänligaste pappmuggen

Hur ska engångsmuggar av papper för heta drycker tas om hand för att det ska bli mest hållbart? Återvinnas, förbrännas eller komposteras?

Nya svenska skrivregler för kemi

Svenska Kemisamfundets Nomenklaturutskott har uppdaterat skrivreglerna för kemi, De ska hjälpa svenska kemister och andra, att översätta rätt från engelska.

Designing membrane-like surfaces and virus detectors

Scientists at Biofilms – Research Centre for Biointerfaces at Malmö University – have developed molecule-thin films that mimic the behaviour of living cell membranes.

Open access-publicering kostsamt

Det är forskaren själv, ofta via skattefinansierade anslag, som måste betala för publicering av sina vetenskapliga resultat enligt open access.

Påverkar immunförsvaret mest

Totalt förbud möjligt

Enligt en ny riskbedömning från EFSA Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet utgör neonikotinoider en allvarlig risk för alla bin.

100 städer minst 70 procent förnybara

Drygt 100 städer runt om i världen rapporterar att de får majoriteten av sin elektricitet från förnybara källor.

20 000 dör av fel med mediciner

Skalbagge designar gift

Koffein biomarkör för parkinsons

Metabogen får diabetespatent i USA

Tumörvaccin fungerar på möss

Vattenpristagare utsedd

Apoteket plockar bort Pcure

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.246