Depression och ångest minskar chanserna vid IVF

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Ny studie visar att utfallet vid en IVF-behandling påverkas av depression och ångest och inte nödvändigtvis av antidepressiva läkemedel.

I en ny studie har forskare vid Karolinska Institutet gått igenom anonymiserade data från det nationella kvalitetsregistret för assisterad befruktning, från alla IVF-behandlingar som genomförts i Sverige från och med år 2007. Uppgifterna jämfördes med information från det nationella patientregistret och läkemedelsregistret med målet att utreda om depression, ångest och användning av antidepressiva läkemedel kan kopplas till resultatet vid in vitro-fertilisering, IVF. Det är den största studien hittills på ämnet.

TOTALT INGICK 23 000 kvinnor i studien, varav 4,4 procent antingen blivit diagnosticerade med depression eller ångest under de senaste två åren före IVF-behandlingen och/eller fått antidepressiva läkemedel utskrivet under de senaste sex månaderna före behandlingsstart.

I sin genomgång av de olika registren jämförde forskarna andelen graviditeter, levande födslar och missfall hos dessa kvinnor med andra som inte fått en diagnos eller behandling.

”VI FANN att kvinnor som genomgick sin första IVF-behandling och som antingen hade diagnosticerats med depression eller ångest eller hade fått ett antidepressivt läkemedel utskrivet hade lite färre graviditeter och levande födslar jämfört med kvinnor som inte hade dessa tillstånd eller tog antidepressiva innan de började sin IVF-behandling. En viktig sak som vi fann var att kvinnor som hade en diagnos men som inte fått antidepressiva läkemedel utskrivet hade ännu lägre chans att bli gravida eller föda ett levande barn”, säger förstaförfattaren Carolyn Cesta, doktorand vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, i ett pressmeddelande.

Sammanfattningsvis tyder resultaten alltså på att depression och ångest, och inte nödvändigtvis antidepressiva läkemedel, kan kopplas till resultatet av en IVF-behandling.

Behandling med antidepressiva läkemedel har ökat de senaste årtiondena, bland annat hos kvinnor i barnafödande ålder. Särskilt stor har ökningen varit för selektiva serotoninåterupptagshämmare, SSRI.

STUDIEN VISADE att en behandling med SSRI-preparat inte förändrade andelen graviditeter eller levande födslar. Däremot visade det sig att de kvinnor som hade svårare depression och ångest och som behandlades med andra sorters antidepressiva hade mindre chans att bli gravida och föda ett levande barn, samt en ökad risk för missfall efter IVF-behandling.

Forskarna påpekar dock att studien inte var randomiserad och att resultaten därför även kan bero på livsstilsfaktorer eller genetiska faktorer som är kopplade till depression och ångest

Studiens resultat har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Fertility & Sterility. Läs den här: Depression, Anxiety, and Antidepressant Treatment in Women: Association with In-vitro Fertilization Outcome


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Fjäderprotein blir mat

Fördubblad asbestimport

Enligt siffror från det amerikanska handelsdepartementet importerades 2016 705 ton råasbest till USA, dubbelt så mycket som året innan och efter år av nedgång.

Får Forska!Sveriges hedersutmärkelse

BASF investerar i mindre friktion

Tyska kemiföretaget BASFs riskkapitalbolag leder en investeringsrunda för det svenska företaget Applied Nano Surfaces med huvudkontor i Uppsala.

Exjobb om aska prisat

Miljarder till forskningsinfrastruktur

Vetenskapsrådet har beslutat att stödja svenska forskningsinfrastrukturer med cirka 4 miljarder kronor – finansiering som sträcker sig uppemot åtta år framåt.

Forska!Sverige delar ut priser

Stiftelsen Forska!Sveriges forskarutmärkelse 2017 tilldelas professor Mathias Uhlén vid KTH. Anders Lönnberg tilldelas politikerpriset.

Arkiv

Drygt 300 miljoner till Immunocore

1

Syntesgasanläggning i full skala igång

Knappa metaller kan ersättas med kol

Starkt uppåt för utrikeshandeln

Immunteknolog får Nytänkaren

Kancera tecknar formuleringsavtal

Spindlar äter grafen

Forskare i EUs flaggskeppsprojekt Grafen har hittat ett sätt att öka styrkan i spindelsilke med grafenbaserade material.

Miljöteknik får ISO-standard

Nu finns en ny internationell ISO-standard för verifiering av miljöteknik (Environmental Technology Verification, ETV) som även fastställts som svensk standard.

Färre unga studerar vidare

UKÄ har analyserat i vilken utsträckning unga kvinnor och män påbörjar en högskoleutbildning och skillnader mellan län och kommuner.

Ny formulering mot fetma

Ny ledning för färgbolag

Rekryterar från Imperial College

Får värdskap för världskongress

Nobelcenter tjuvstartar

Den 13 september träffas två Nobelpristagare, KIs nya rektor samt en forskare från Stockholms universitet för att samtala kring konsten att ställa frågor.

Genombrottsgener identifierade

Pengar till läkemedelsrening

Allt krångligare abstracts

Ny vd för Symcel

Nästa steg för patenterad frysteknik

Söker svenska plaströster

Få straffas för miljöbrott

Medivir outsourcar substansbibliotek

Bättre analys av njurcancer

Får särläkemedelsstatus

Guld i sällsynt form

Teva drar ned

Ger goda metaboliter

Ny chef för IMWA

Sänd till en kollega

0.152