Depression och ångest minskar chanserna vid IVF

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Ny studie visar att utfallet vid en IVF-behandling påverkas av depression och ångest och inte nödvändigtvis av antidepressiva läkemedel.

I en ny studie har forskare vid Karolinska Institutet gått igenom anonymiserade data från det nationella kvalitetsregistret för assisterad befruktning, från alla IVF-behandlingar som genomförts i Sverige från och med år 2007. Uppgifterna jämfördes med information från det nationella patientregistret och läkemedelsregistret med målet att utreda om depression, ångest och användning av antidepressiva läkemedel kan kopplas till resultatet vid in vitro-fertilisering, IVF. Det är den största studien hittills på ämnet.

TOTALT INGICK 23 000 kvinnor i studien, varav 4,4 procent antingen blivit diagnosticerade med depression eller ångest under de senaste två åren före IVF-behandlingen och/eller fått antidepressiva läkemedel utskrivet under de senaste sex månaderna före behandlingsstart.

I sin genomgång av de olika registren jämförde forskarna andelen graviditeter, levande födslar och missfall hos dessa kvinnor med andra som inte fått en diagnos eller behandling.

”VI FANN att kvinnor som genomgick sin första IVF-behandling och som antingen hade diagnosticerats med depression eller ångest eller hade fått ett antidepressivt läkemedel utskrivet hade lite färre graviditeter och levande födslar jämfört med kvinnor som inte hade dessa tillstånd eller tog antidepressiva innan de började sin IVF-behandling. En viktig sak som vi fann var att kvinnor som hade en diagnos men som inte fått antidepressiva läkemedel utskrivet hade ännu lägre chans att bli gravida eller föda ett levande barn”, säger förstaförfattaren Carolyn Cesta, doktorand vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, i ett pressmeddelande.

Sammanfattningsvis tyder resultaten alltså på att depression och ångest, och inte nödvändigtvis antidepressiva läkemedel, kan kopplas till resultatet av en IVF-behandling.

Behandling med antidepressiva läkemedel har ökat de senaste årtiondena, bland annat hos kvinnor i barnafödande ålder. Särskilt stor har ökningen varit för selektiva serotoninåterupptagshämmare, SSRI.

STUDIEN VISADE att en behandling med SSRI-preparat inte förändrade andelen graviditeter eller levande födslar. Däremot visade det sig att de kvinnor som hade svårare depression och ångest och som behandlades med andra sorters antidepressiva hade mindre chans att bli gravida och föda ett levande barn, samt en ökad risk för missfall efter IVF-behandling.

Forskarna påpekar dock att studien inte var randomiserad och att resultaten därför även kan bero på livsstilsfaktorer eller genetiska faktorer som är kopplade till depression och ångest

Studiens resultat har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Fertility & Sterility. Läs den här: Depression, Anxiety, and Antidepressant Treatment in Women: Association with In-vitro Fertilization Outcome


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Nytt sätt att stoppa cancerceller

Ett internationellt forskarlag lett från Karolinska Institutet och Science for Life Laboratory har hittat ett nytt sätt att blockera tillväxt av bröstcancerceller.

Donaus vatten analyserat

Trots vattenrening - de flesta bakterier med ursprung i avföring i floden Donaus vatten härrör från människor enligt en ny studie från tre universitet i Wien.

Ny plaststrategi kan ge investeringar

EU-kommissionens nya strategi för plast kan innebära investeringsmöjligheter för Sverige, skriver branschorganisationen IKEM.

Amning minskar diabetesrisk

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Nyhetsbrev

Stänger läkemedelsfabriker

Arkiv

ALS-gen upptäckt

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Ett steg närmare livets uppkomst?

En forskargrupp vid Scripps Research Institute, Californien, kan ha kommit med en mycket viktig bit i det olösta pusslet om hur liv uppstod på jorden.

Immunsystemet slår mot CRISPR-CAS9

Tävla i hållbar kemi

Klor betydelsefullt i naturen

Grundämnet klor kan ha en annan betydelse i naturliga ekosystem än man tidigare trott. Det visar forskning vid Linköpings universitet.

Ny partner i Treesearch

Mittuniversitetet blir partner i Treesearch, en plattform för samarbete inom området nya material och specialkemikalier från skogsråvara.

Enzymblock bryter ned läkemedelsrester

Ett toablock som innehåller enzymer som bryter ner upp till 80 procent av läkemedlen som hamnar i toaletter och avloppsvatten finns nu att köpa.

Nya svenska skrivregler för kemi

Nu har Svenska Kemisamfundets Nomenklaturutskott uppdaterat skrivreglerna för kemi, De ska hjälpa svenska kemister och andra, att översätta rätt från engelska.

Investeringarna i FoU ökar

Innovationsklimatet i Sverige är fortsatt starkt, enligt en intervjuundersökning med 200 FoU-chefer.

Årets cancerforskare 2018

Novo Nordisk lägger nytt bud

Omvandlar vitt fett till brunt

Ett internationellt forskarlag lett från Karolinska Institutet har kartlagt en mekanism för omvandling av energilagrande vitt fett till energiförbrännande brunt fett.

Dubblar riskkapitalet

AstraZeneca forskar med Imperial College

AstraZeneca (Mölndal) och Imperial College London inleder ett treårigt forskningssamarbete om sjukdomar i andningsvägarna.

Periodiska systemet får FN-år

FNs generalförsamling har utropat 2019 till det periodiska systemets år.

Ny chef vid UU Innovation

Nobelpristagare träffar elever

Samarbete om mikroflora

Höganäs köper Luleåföretag

Fullkorn ännu bättre

Standardproblem vid brexit

Pris till metallorganisk kemist

Biobaserad kosmetika

Ny substansklass får anslag

Titandioxid mot brännskadad hud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.219