Läkemedel fastnar i fas II

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Många svenska läkemedelsbolag planerar att rekrytera ny personal inom de närmaste tre åren. Det visar Sweden Bio i sin årliga kartläggning av svensk läkemedelsutveckling.

SwedenBio publicerar nu den årliga rapporten The Swedish Drug Development Pipeline, där svenska läkemedelsföretags utvecklingsprojekt i klinisk fas har kartlagts.

Rapporten innehåller inte några större överraskningar jämfört med förra året. Antalet projekt i klinisk fas har ökat med 15 och ligger nu på totalt 107. Dessa projekt fördelas över 58 av 123 analyserade bolag.

"Det är positivt att vi ser en ökning och att den till viss del beror på att fler projekt nått klinisk fas i år. Samtidigt ser vi att hela 70 projekt är i fas II och det är en trend vi sett de senaste åren, många projekt tycks fastna i fas II. Det finns olika förklaringar till det, men det är tydligt att bristen på kapital gör att bolagen inte kommer vidare med sina utvecklingsprojekt", säger Jonas Ekstand, vd för SwedenBio, i ett pressmeddelande.

När det gäller den sista utvecklingsfasen, fas III, har tio projekt avslutats, varav hälften har fått positiva resultat som kommer att ligga till grund för marknadsansökningar.

Liksom förra året är cancer det terapiområde som flest projekt fokuserar på. Elva av de 15 nya projekten är inom onkologi vilket innebär att det nu är totalt 38 projekt.

Av de bolag som har kartlagts i rapporten har 59 svarat på en frågeenkät som för första gången tog upp frågor om företagsstruktur och framtidsutsikter. Tillsammans har de 59 bolagen 1160 anställda samt konsulter motsvarande 627 heltidstjänster. Inom forskning och utveckling är fördelningen av egen personal och konsulter nästan hälften anställda och hälften konsulter, 445 respektive 398 tjänster.

"Det här bekräftar den bild vi har och visar tydligt att mycket av den avancerade kompetensen idag finns hos specialiserade forskningskonsulter. Det är en viktig insikt att ha med sig när man diskuterar framtiden för life science i Sverige."

43 av de bolag som svarade på enkäten angav även att de planerar att öka antalet anställda och/eller konsulter under de kommande tre åren.

"Det finns en stor framtidstro bland företagen vilket är väldigt lovande. Vi har en stark pipeline i Sverige, nu gäller det för företagen att resa kapital för att kunna driva projekten vidare", säger Jonas Ekstrand.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Alligator anställer inför licensiering

Klimatforskare får årets Crafoordpris

Havrets genom kartlagt

Det svenska biotech-företaget CropTailor är först i världen med att kartlägga havrens DNA.

Stora förluster på dålig återvinning

Nytt sätt att stoppa cancerceller

Ett internationellt forskarlag lett från Karolinska Institutet och Science for Life Laboratory har hittat ett nytt sätt att blockera tillväxt av bröstcancerceller.

Donaus vatten analyserat

Trots vattenrening - de flesta bakterier med ursprung i avföring i floden Donaus vatten härrör från människor enligt en ny studie från tre universitet i Wien.

Nyhetsbrev

Ny plaststrategi kan ge investeringar

EU-kommissionens nya strategi för plast kan innebära investeringsmöjligheter för Sverige, skriver branschorganisationen IKEM.

Arkiv

Amning minskar diabetesrisk

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Stänger läkemedelsfabriker

ALS-gen upptäckt

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Ett steg närmare livets uppkomst?

En forskargrupp vid Scripps Research Institute, Californien, kan ha kommit med en mycket viktig bit i det olösta pusslet om hur liv uppstod på jorden.

Immunsystemet slår mot CRISPR-CAS9

Tävla i hållbar kemi

Klor betydelsefullt i naturen

Grundämnet klor kan ha en annan betydelse i naturliga ekosystem än man tidigare trott. Det visar forskning vid Linköpings universitet.

Ny partner i Treesearch

Mittuniversitetet blir partner i Treesearch, en plattform för samarbete inom området nya material och specialkemikalier från skogsråvara.

Enzymblock bryter ned läkemedelsrester

Ett toablock som innehåller enzymer som bryter ner upp till 80 procent av läkemedlen som hamnar i toaletter och avloppsvatten finns nu att köpa.

Nya svenska skrivregler för kemi

Nu har Svenska Kemisamfundets Nomenklaturutskott uppdaterat skrivreglerna för kemi, De ska hjälpa svenska kemister och andra, att översätta rätt från engelska.

Investeringarna i FoU ökar

Innovationsklimatet i Sverige är fortsatt starkt, enligt en intervjuundersökning med 200 FoU-chefer.

Årets cancerforskare 2018

Novo Nordisk lägger nytt bud

Ny chef vid UU Innovation

Nobelpristagare träffar elever

Samarbete om mikroflora

Höganäs köper Luleåföretag

Fullkorn ännu bättre

Standardproblem vid brexit

Pris till metallorganisk kemist

Biobaserad kosmetika

Ny substansklass får anslag

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.117