SSF söker institutsdoktorander

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF, lanserar ett nytt program; ForskningsInstitutsDoktorand (FID) för att öka rörligheten och bidra till att höja den vetenskapliga nivån hos instituten.

Programmet är tänkt att utlysas årligen och komplettera SSFs program Industridoktorand och Strategisk Mobilitet.

Forskningsinstituten fyller en viktig roll som innovationspartner till företag och för att skapa och sprida kunskap och teknik i samhället. I många länder får instituten betydande statsanslag och kan hålla en hög vetenskaplig nivå samtidigt som de samverkar med företag. I Sverige får instituten lägre statsanslag och dras mer åt det affärsdrivande hållet.

SSF erbjuder nu ett alternativ för studenter som kan tänka sig en forskarutbildning och avsätter 20 miljoner kronor för bidrag som forskningsinstituten söker i konkurrens.

Tanken är att programmet ska utlysas varje år, precis som Strategisk mobilitet och Industridoktorander. Varje bidrag inom programmet täcker medel för forskning och egen forskarutbildning för en doktorand som är anställd vid ett i Sverige verksamt forskningsinstitut, i samverkan mellan näringsliv och akademi.

Bidraget löper under fyra till fem år och ska resultera i en doktorsexamen. SSF räknar med att kunna bevilja åtta projekt à 2,5 miljoner kr (inklusive indirekta kostnader) i denna utlysning.

Satsningen gäller personer som ännu inte är antagna till doktorandutbildning. Doktoranden ska under hela bidragsperioden vara anställd till minst 80 procent vid forskningsinstitutet.

Fullt utbyggt beräknas cirka 32 doktorander vara verksamma vid det 30-tal forskningsinstitut i Sverige som har verksamhet inom SSF:s huvudområden teknik, medicin och naturvetenskap.

Sista ansökningsdag är den 3 mars 2016. Tidigaste projektstart kan beräknas till den 1 september 2016.

Mer information här.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Nytt sätt att stoppa cancerceller

Ett internationellt forskarlag lett från Karolinska Institutet och Science for Life Laboratory har hittat ett nytt sätt att blockera tillväxt av bröstcancerceller.

Donaus vatten analyserat

Trots vattenrening - de flesta bakterier med ursprung i avföring i floden Donaus vatten härrör från människor enligt en ny studie från tre universitet i Wien.

Ny plaststrategi kan ge investeringar

EU-kommissionens nya strategi för plast kan innebära investeringsmöjligheter för Sverige, skriver branschorganisationen IKEM.

Amning minskar diabetesrisk

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Nyhetsbrev

Stänger läkemedelsfabriker

Arkiv

ALS-gen upptäckt

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Ett steg närmare livets uppkomst?

En forskargrupp vid Scripps Research Institute, Californien, kan ha kommit med en mycket viktig bit i det olösta pusslet om hur liv uppstod på jorden.

Immunsystemet slår mot CRISPR-CAS9

Tävla i hållbar kemi

Klor betydelsefullt i naturen

Grundämnet klor kan ha en annan betydelse i naturliga ekosystem än man tidigare trott. Det visar forskning vid Linköpings universitet.

Ny partner i Treesearch

Mittuniversitetet blir partner i Treesearch, en plattform för samarbete inom området nya material och specialkemikalier från skogsråvara.

Enzymblock bryter ned läkemedelsrester

Ett toablock som innehåller enzymer som bryter ner upp till 80 procent av läkemedlen som hamnar i toaletter och avloppsvatten finns nu att köpa.

Nya svenska skrivregler för kemi

Nu har Svenska Kemisamfundets Nomenklaturutskott uppdaterat skrivreglerna för kemi, De ska hjälpa svenska kemister och andra, att översätta rätt från engelska.

Investeringarna i FoU ökar

Innovationsklimatet i Sverige är fortsatt starkt, enligt en intervjuundersökning med 200 FoU-chefer.

Årets cancerforskare 2018

Novo Nordisk lägger nytt bud

Omvandlar vitt fett till brunt

Ett internationellt forskarlag lett från Karolinska Institutet har kartlagt en mekanism för omvandling av energilagrande vitt fett till energiförbrännande brunt fett.

Dubblar riskkapitalet

AstraZeneca forskar med Imperial College

AstraZeneca (Mölndal) och Imperial College London inleder ett treårigt forskningssamarbete om sjukdomar i andningsvägarna.

Periodiska systemet får FN-år

FNs generalförsamling har utropat 2019 till det periodiska systemets år.

Ny chef vid UU Innovation

Nobelpristagare träffar elever

Samarbete om mikroflora

Höganäs köper Luleåföretag

Fullkorn ännu bättre

Standardproblem vid brexit

Pris till metallorganisk kemist

Biobaserad kosmetika

Ny substansklass får anslag

Titandioxid mot brännskadad hud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.177