SSF söker institutsdoktorander

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF, lanserar ett nytt program; ForskningsInstitutsDoktorand (FID) för att öka rörligheten och bidra till att höja den vetenskapliga nivån hos instituten.

Programmet är tänkt att utlysas årligen och komplettera SSFs program Industridoktorand och Strategisk Mobilitet.

Forskningsinstituten fyller en viktig roll som innovationspartner till företag och för att skapa och sprida kunskap och teknik i samhället. I många länder får instituten betydande statsanslag och kan hålla en hög vetenskaplig nivå samtidigt som de samverkar med företag. I Sverige får instituten lägre statsanslag och dras mer åt det affärsdrivande hållet.

SSF erbjuder nu ett alternativ för studenter som kan tänka sig en forskarutbildning och avsätter 20 miljoner kronor för bidrag som forskningsinstituten söker i konkurrens.

Tanken är att programmet ska utlysas varje år, precis som Strategisk mobilitet och Industridoktorander. Varje bidrag inom programmet täcker medel för forskning och egen forskarutbildning för en doktorand som är anställd vid ett i Sverige verksamt forskningsinstitut, i samverkan mellan näringsliv och akademi.

Bidraget löper under fyra till fem år och ska resultera i en doktorsexamen. SSF räknar med att kunna bevilja åtta projekt à 2,5 miljoner kr (inklusive indirekta kostnader) i denna utlysning.

Satsningen gäller personer som ännu inte är antagna till doktorandutbildning. Doktoranden ska under hela bidragsperioden vara anställd till minst 80 procent vid forskningsinstitutet.

Fullt utbyggt beräknas cirka 32 doktorander vara verksamma vid det 30-tal forskningsinstitut i Sverige som har verksamhet inom SSF:s huvudområden teknik, medicin och naturvetenskap.

Sista ansökningsdag är den 3 mars 2016. Tidigaste projektstart kan beräknas till den 1 september 2016.

Mer information här.Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Fjäderprotein blir mat

Fördubblad asbestimport

Enligt siffror från det amerikanska handelsdepartementet importerades 2016 705 ton råasbest till USA, dubbelt så mycket som året innan och efter år av nedgång.

Får Forska!Sveriges hedersutmärkelse

BASF investerar i mindre friktion

Tyska kemiföretaget BASFs riskkapitalbolag leder en investeringsrunda för det svenska företaget Applied Nano Surfaces med huvudkontor i Uppsala.

Exjobb om aska prisat

Miljarder till forskningsinfrastruktur

Vetenskapsrådet har beslutat att stödja svenska forskningsinfrastrukturer med cirka 4 miljarder kronor – finansiering som sträcker sig uppemot åtta år framåt.

Forska!Sverige delar ut priser

Stiftelsen Forska!Sveriges forskarutmärkelse 2017 tilldelas professor Mathias Uhlén vid KTH. Anders Lönnberg tilldelas politikerpriset.

Arkiv

Drygt 300 miljoner till Immunocore

1

Syntesgasanläggning i full skala igång

Knappa metaller kan ersättas med kol

Starkt uppåt för utrikeshandeln

Immunteknolog får Nytänkaren

Kancera tecknar formuleringsavtal

Spindlar äter grafen

Forskare i EUs flaggskeppsprojekt Grafen har hittat ett sätt att öka styrkan i spindelsilke med grafenbaserade material.

Miljöteknik får ISO-standard

Nu finns en ny internationell ISO-standard för verifiering av miljöteknik (Environmental Technology Verification, ETV) som även fastställts som svensk standard.

Färre unga studerar vidare

UKÄ har analyserat i vilken utsträckning unga kvinnor och män påbörjar en högskoleutbildning och skillnader mellan län och kommuner.

Ny formulering mot fetma

Ny ledning för färgbolag

Rekryterar från Imperial College

Får värdskap för världskongress

Nobelcenter tjuvstartar

Den 13 september träffas två Nobelpristagare, KIs nya rektor samt en forskare från Stockholms universitet för att samtala kring konsten att ställa frågor.

Genombrottsgener identifierade

Pengar till läkemedelsrening

Allt krångligare abstracts

Ny vd för Symcel

Nästa steg för patenterad frysteknik

Söker svenska plaströster

Få straffas för miljöbrott

Medivir outsourcar substansbibliotek

Bättre analys av njurcancer

Får särläkemedelsstatus

Guld i sällsynt form

Teva drar ned

Ger goda metaboliter

Ny chef för IMWA

Sänd till en kollega

0.124