Folkbildningen undersökt

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Nästan var femte M-sympatisör tror på s k chemtrails, många av Miljöpartiets väljare tror på änglar och healing. Evolutionsläran förkastas av var tredje kristdemokrat.

Det framgår av VoF-Undersökningen 2015.

Föreningen Vetenskap och Folkbildning gav under försommaren i år undersökningsföretaget Demoskop i uppdrag att ta reda på svenska folkets inställning till vetenskapliga och pseudovetenskapliga påståenden.

Ett stort antal frågor rörande tro, konspirationsteorier, alternativmedicin och annat ställdes till 1113 slumpmässigt utvalda personer. I undersökningen kan man se hur svenskarna svarat med fördelning över kön, ålder, utbildningsnivå, och partisympati.

Det finns rätt få klimatförnekare och en majoritet anser att man kan förlita sig på den vetenskapliga metoden som källa till kunskap. Andra resultat är mer anmärkningsvärda – som att nästan hälften av de med enbart grundskoleutbildning tror att slagrutor är tillförlitliga verktyg för att hitta vatten med.

Kvinnor är mer benägna än män att tro på paranormala och religiösa fenomen samt föreställningar som förknippas med new age-rörelsen. Män tenderar att i högre utsträckning än kvinnor tro att det finns intelligent liv på andra planeter – och att utomjordingar har besökt jorden.

De yngre i undersökningen (16-39 år) tror i mindre utsträckning än äldre att forskningsresultat ofta är köpta av industrin. Rapporten visar också att det är skillnad på inställning mellan vad man röstar partipolitiskt på.

Nästan var femte miljöpartistisk sympatisör tror att månlandningen 1969, då Apollo 11 med Neil Armstron och Buzz Aldrin blev först på månen, var en bluff.

MP- och V-anhängarna anser i högre grad än andra att läkemedelsindustrin arbetar för att hålla människor sjuka, i vinstsyfte. Och nästan var femte M-sympatisör tror att chemtrails (kondensstrimmor från flygplan) är något helt annat än vanliga kondensstrimmor.

SD-sympatisörerna tror i högre grad än andra på att utomjordingar besöker jorden, och att adhd är en påhittad diagnos.

"Vissa resultat i undersökningen gläder mig lite extra", kommenterar Linda Strand Lundberg, ordförande i Vetenskap och Folkbildning. "Vi kan till exempel se att en stor majoritet av de som svarat ser nyttan av vaccinering mot barnsjukdomar, såsom mässlingen."

Vänsterpartiets väljare tror på reinkarnation i högre utsträckning än övriga, samtidigt som de tillsammans med de kristdemokratiska sympatisörerna, är mer skeptiska till att akupunktur vore en effektiv behandlingsform.

"En del resultat är nedslående, säger Linda Strand Lundberg. Trots att en stor majoritet ställer sig bakom den vetenskapliga metoden så pekar vissa av svaren i helt motsatt riktning. Det visar hur viktig folkbildningen fortfarande är år 2015!"

Länk till VoF-Undersökningen 2015 i sin helhet:

http://www.vof.se/undersokningen-2015/


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Fjäderprotein blir mat

Fördubblad asbestimport

Enligt siffror från det amerikanska handelsdepartementet importerades 2016 705 ton råasbest till USA, dubbelt så mycket som året innan och efter år av nedgång.

Får Forska!Sveriges hedersutmärkelse

BASF investerar i mindre friktion

Tyska kemiföretaget BASFs riskkapitalbolag leder en investeringsrunda för det svenska företaget Applied Nano Surfaces med huvudkontor i Uppsala.

Exjobb om aska prisat

Miljarder till forskningsinfrastruktur

Vetenskapsrådet har beslutat att stödja svenska forskningsinfrastrukturer med cirka 4 miljarder kronor – finansiering som sträcker sig uppemot åtta år framåt.

Forska!Sverige delar ut priser

Stiftelsen Forska!Sveriges forskarutmärkelse 2017 tilldelas professor Mathias Uhlén vid KTH. Anders Lönnberg tilldelas politikerpriset.

Arkiv

Drygt 300 miljoner till Immunocore

1

Syntesgasanläggning i full skala igång

Knappa metaller kan ersättas med kol

Starkt uppåt för utrikeshandeln

Immunteknolog får Nytänkaren

Kancera tecknar formuleringsavtal

Spindlar äter grafen

Forskare i EUs flaggskeppsprojekt Grafen har hittat ett sätt att öka styrkan i spindelsilke med grafenbaserade material.

Miljöteknik får ISO-standard

Nu finns en ny internationell ISO-standard för verifiering av miljöteknik (Environmental Technology Verification, ETV) som även fastställts som svensk standard.

Färre unga studerar vidare

UKÄ har analyserat i vilken utsträckning unga kvinnor och män påbörjar en högskoleutbildning och skillnader mellan län och kommuner.

Ny formulering mot fetma

Ny ledning för färgbolag

Rekryterar från Imperial College

Får värdskap för världskongress

Nobelcenter tjuvstartar

Den 13 september träffas två Nobelpristagare, KIs nya rektor samt en forskare från Stockholms universitet för att samtala kring konsten att ställa frågor.

Genombrottsgener identifierade

Pengar till läkemedelsrening

Allt krångligare abstracts

Ny vd för Symcel

Nästa steg för patenterad frysteknik

Söker svenska plaströster

Få straffas för miljöbrott

Medivir outsourcar substansbibliotek

Bättre analys av njurcancer

Får särläkemedelsstatus

Guld i sällsynt form

Teva drar ned

Ger goda metaboliter

Ny chef för IMWA

Sänd till en kollega

0.127