Folkbildningen undersökt

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Nästan var femte M-sympatisör tror på s k chemtrails, många av Miljöpartiets väljare tror på änglar och healing. Evolutionsläran förkastas av var tredje kristdemokrat.

Det framgår av VoF-Undersökningen 2015.

Föreningen Vetenskap och Folkbildning gav under försommaren i år undersökningsföretaget Demoskop i uppdrag att ta reda på svenska folkets inställning till vetenskapliga och pseudovetenskapliga påståenden.

Ett stort antal frågor rörande tro, konspirationsteorier, alternativmedicin och annat ställdes till 1113 slumpmässigt utvalda personer. I undersökningen kan man se hur svenskarna svarat med fördelning över kön, ålder, utbildningsnivå, och partisympati.

Det finns rätt få klimatförnekare och en majoritet anser att man kan förlita sig på den vetenskapliga metoden som källa till kunskap. Andra resultat är mer anmärkningsvärda – som att nästan hälften av de med enbart grundskoleutbildning tror att slagrutor är tillförlitliga verktyg för att hitta vatten med.

Kvinnor är mer benägna än män att tro på paranormala och religiösa fenomen samt föreställningar som förknippas med new age-rörelsen. Män tenderar att i högre utsträckning än kvinnor tro att det finns intelligent liv på andra planeter – och att utomjordingar har besökt jorden.

De yngre i undersökningen (16-39 år) tror i mindre utsträckning än äldre att forskningsresultat ofta är köpta av industrin. Rapporten visar också att det är skillnad på inställning mellan vad man röstar partipolitiskt på.

Nästan var femte miljöpartistisk sympatisör tror att månlandningen 1969, då Apollo 11 med Neil Armstron och Buzz Aldrin blev först på månen, var en bluff.

MP- och V-anhängarna anser i högre grad än andra att läkemedelsindustrin arbetar för att hålla människor sjuka, i vinstsyfte. Och nästan var femte M-sympatisör tror att chemtrails (kondensstrimmor från flygplan) är något helt annat än vanliga kondensstrimmor.

SD-sympatisörerna tror i högre grad än andra på att utomjordingar besöker jorden, och att adhd är en påhittad diagnos.

"Vissa resultat i undersökningen gläder mig lite extra", kommenterar Linda Strand Lundberg, ordförande i Vetenskap och Folkbildning. "Vi kan till exempel se att en stor majoritet av de som svarat ser nyttan av vaccinering mot barnsjukdomar, såsom mässlingen."

Vänsterpartiets väljare tror på reinkarnation i högre utsträckning än övriga, samtidigt som de tillsammans med de kristdemokratiska sympatisörerna, är mer skeptiska till att akupunktur vore en effektiv behandlingsform.

"En del resultat är nedslående, säger Linda Strand Lundberg. Trots att en stor majoritet ställer sig bakom den vetenskapliga metoden så pekar vissa av svaren i helt motsatt riktning. Det visar hur viktig folkbildningen fortfarande är år 2015!"

Länk till VoF-Undersökningen 2015 i sin helhet:

http://www.vof.se/undersokningen-2015/


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Alligator anställer inför licensiering

Klimatforskare får årets Crafoordpris

Havrets genom kartlagt

Det svenska biotech-företaget CropTailor är först i världen med att kartlägga havrens DNA.

Stora förluster på dålig återvinning

Nytt sätt att stoppa cancerceller

Ett internationellt forskarlag lett från Karolinska Institutet och Science for Life Laboratory har hittat ett nytt sätt att blockera tillväxt av bröstcancerceller.

Donaus vatten analyserat

Trots vattenrening - de flesta bakterier med ursprung i avföring i floden Donaus vatten härrör från människor enligt en ny studie från tre universitet i Wien.

Nyhetsbrev

Ny plaststrategi kan ge investeringar

EU-kommissionens nya strategi för plast kan innebära investeringsmöjligheter för Sverige, skriver branschorganisationen IKEM.

Arkiv

Amning minskar diabetesrisk

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Stänger läkemedelsfabriker

ALS-gen upptäckt

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Ett steg närmare livets uppkomst?

En forskargrupp vid Scripps Research Institute, Californien, kan ha kommit med en mycket viktig bit i det olösta pusslet om hur liv uppstod på jorden.

Immunsystemet slår mot CRISPR-CAS9

Tävla i hållbar kemi

Klor betydelsefullt i naturen

Grundämnet klor kan ha en annan betydelse i naturliga ekosystem än man tidigare trott. Det visar forskning vid Linköpings universitet.

Ny partner i Treesearch

Mittuniversitetet blir partner i Treesearch, en plattform för samarbete inom området nya material och specialkemikalier från skogsråvara.

Enzymblock bryter ned läkemedelsrester

Ett toablock som innehåller enzymer som bryter ner upp till 80 procent av läkemedlen som hamnar i toaletter och avloppsvatten finns nu att köpa.

Nya svenska skrivregler för kemi

Nu har Svenska Kemisamfundets Nomenklaturutskott uppdaterat skrivreglerna för kemi, De ska hjälpa svenska kemister och andra, att översätta rätt från engelska.

Investeringarna i FoU ökar

Innovationsklimatet i Sverige är fortsatt starkt, enligt en intervjuundersökning med 200 FoU-chefer.

Årets cancerforskare 2018

Novo Nordisk lägger nytt bud

Ny chef vid UU Innovation

Nobelpristagare träffar elever

Samarbete om mikroflora

Höganäs köper Luleåföretag

Fullkorn ännu bättre

Standardproblem vid brexit

Pris till metallorganisk kemist

Biobaserad kosmetika

Ny substansklass får anslag

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.339