Ligninasfalt testas

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

En sjuttio meter lång sträcka på en väg i den holländska provinsen Zeeland belagd med så kallad bioasfalt har invigts och ska nu utvärderas.

Bitumen (den kletiga delen) i asfalt framställs normalt av råolja men i bioasfalten har hälften av den bytts ut mot lignin, en av beståndsdelarna i trä men som har liknande egenskaper. Om konceptet fungerar öppnas en ny marknad för bioasfalt.

Det har bara tagit 18 månader för forskarna vid Wageningen UR Food & Biobased Research tillsammans med Dutch Asphalt Knowledge Centre (AKC) att förverkliga idén om lignin istället för bitumen.

Enligt Richard Gosselink som koordinerar Ligninplattformen vid Wageningen UR, har lignin god fästförmåga, är lätt att bearbeta och är lika bra som bitumen när det gäller UV-och dimensionsstabilitet, dvs asfalten krymper inte eller expanderar efter exponering för regn och sol.

Han poängterar att lignin kan användas inom en rad områden, t ex för att framställa vanilj (Orkla-ägda koncernen Borregard är ensamt i världen om att tillverka smakämnet vanillin ur sulfitavlut.) och bränsleadditiv.

Wageningen UR ska starta ett projekt för att titta på möjligheterna att ersätta bitumen i andra produkter som takbeläggning.

I Holland enbart används mellan 400 till 500 tusen ton bitumen varje år på vägarna. Lignin är en biprodukt vid pappersmassaproduktion och andra generationens biobränslen.

Vägtestet ska pågå under två år. Tre 70 meter långa raksträckor har belagts med ligninasfalt, vanlig lågtemperaturasfalt och högtemperaturasfalt. Den sistnämnda som en referenssträcka.

Projektet finansieras av holländska staten och Province of Zeeland.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Fjäderprotein blir mat

Fördubblad asbestimport

Enligt siffror från det amerikanska handelsdepartementet importerades 2016 705 ton råasbest till USA, dubbelt så mycket som året innan och efter år av nedgång.

Får Forska!Sveriges hedersutmärkelse

BASF investerar i mindre friktion

Tyska kemiföretaget BASFs riskkapitalbolag leder en investeringsrunda för det svenska företaget Applied Nano Surfaces med huvudkontor i Uppsala.

Exjobb om aska prisat

Miljarder till forskningsinfrastruktur

Vetenskapsrådet har beslutat att stödja svenska forskningsinfrastrukturer med cirka 4 miljarder kronor – finansiering som sträcker sig uppemot åtta år framåt.

Forska!Sverige delar ut priser

Stiftelsen Forska!Sveriges forskarutmärkelse 2017 tilldelas professor Mathias Uhlén vid KTH. Anders Lönnberg tilldelas politikerpriset.

Arkiv

Drygt 300 miljoner till Immunocore

1

Syntesgasanläggning i full skala igång

Knappa metaller kan ersättas med kol

Starkt uppåt för utrikeshandeln

Immunteknolog får Nytänkaren

Kancera tecknar formuleringsavtal

Spindlar äter grafen

Forskare i EUs flaggskeppsprojekt Grafen har hittat ett sätt att öka styrkan i spindelsilke med grafenbaserade material.

Miljöteknik får ISO-standard

Nu finns en ny internationell ISO-standard för verifiering av miljöteknik (Environmental Technology Verification, ETV) som även fastställts som svensk standard.

Färre unga studerar vidare

UKÄ har analyserat i vilken utsträckning unga kvinnor och män påbörjar en högskoleutbildning och skillnader mellan län och kommuner.

Ny formulering mot fetma

Ny ledning för färgbolag

Rekryterar från Imperial College

Får värdskap för världskongress

Nobelcenter tjuvstartar

Den 13 september träffas två Nobelpristagare, KIs nya rektor samt en forskare från Stockholms universitet för att samtala kring konsten att ställa frågor.

Genombrottsgener identifierade

Pengar till läkemedelsrening

Allt krångligare abstracts

Ny vd för Symcel

Nästa steg för patenterad frysteknik

Söker svenska plaströster

Få straffas för miljöbrott

Medivir outsourcar substansbibliotek

Bättre analys av njurcancer

Får särläkemedelsstatus

Guld i sällsynt form

Teva drar ned

Ger goda metaboliter

Ny chef för IMWA

Sänd till en kollega

0.176