Ligninasfalt testas

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

En sjuttio meter lång sträcka på en väg i den holländska provinsen Zeeland belagd med så kallad bioasfalt har invigts och ska nu utvärderas.

Bitumen (den kletiga delen) i asfalt framställs normalt av råolja men i bioasfalten har hälften av den bytts ut mot lignin, en av beståndsdelarna i trä men som har liknande egenskaper. Om konceptet fungerar öppnas en ny marknad för bioasfalt.

Det har bara tagit 18 månader för forskarna vid Wageningen UR Food & Biobased Research tillsammans med Dutch Asphalt Knowledge Centre (AKC) att förverkliga idén om lignin istället för bitumen.

Enligt Richard Gosselink som koordinerar Ligninplattformen vid Wageningen UR, har lignin god fästförmåga, är lätt att bearbeta och är lika bra som bitumen när det gäller UV-och dimensionsstabilitet, dvs asfalten krymper inte eller expanderar efter exponering för regn och sol.

Han poängterar att lignin kan användas inom en rad områden, t ex för att framställa vanilj (Orkla-ägda koncernen Borregard är ensamt i världen om att tillverka smakämnet vanillin ur sulfitavlut.) och bränsleadditiv.

Wageningen UR ska starta ett projekt för att titta på möjligheterna att ersätta bitumen i andra produkter som takbeläggning.

I Holland enbart används mellan 400 till 500 tusen ton bitumen varje år på vägarna. Lignin är en biprodukt vid pappersmassaproduktion och andra generationens biobränslen.

Vägtestet ska pågå under två år. Tre 70 meter långa raksträckor har belagts med ligninasfalt, vanlig lågtemperaturasfalt och högtemperaturasfalt. Den sistnämnda som en referenssträcka.

Projektet finansieras av holländska staten och Province of Zeeland.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Alligator anställer inför licensiering

Klimatforskare får årets Crafoordpris

Havrets genom kartlagt

Det svenska biotech-företaget CropTailor är först i världen med att kartlägga havrens DNA.

Stora förluster på dålig återvinning

Nytt sätt att stoppa cancerceller

Ett internationellt forskarlag lett från Karolinska Institutet och Science for Life Laboratory har hittat ett nytt sätt att blockera tillväxt av bröstcancerceller.

Donaus vatten analyserat

Trots vattenrening - de flesta bakterier med ursprung i avföring i floden Donaus vatten härrör från människor enligt en ny studie från tre universitet i Wien.

Nyhetsbrev

Ny plaststrategi kan ge investeringar

EU-kommissionens nya strategi för plast kan innebära investeringsmöjligheter för Sverige, skriver branschorganisationen IKEM.

Arkiv

Amning minskar diabetesrisk

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Stänger läkemedelsfabriker

ALS-gen upptäckt

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Ett steg närmare livets uppkomst?

En forskargrupp vid Scripps Research Institute, Californien, kan ha kommit med en mycket viktig bit i det olösta pusslet om hur liv uppstod på jorden.

Immunsystemet slår mot CRISPR-CAS9

Tävla i hållbar kemi

Klor betydelsefullt i naturen

Grundämnet klor kan ha en annan betydelse i naturliga ekosystem än man tidigare trott. Det visar forskning vid Linköpings universitet.

Ny partner i Treesearch

Mittuniversitetet blir partner i Treesearch, en plattform för samarbete inom området nya material och specialkemikalier från skogsråvara.

Enzymblock bryter ned läkemedelsrester

Ett toablock som innehåller enzymer som bryter ner upp till 80 procent av läkemedlen som hamnar i toaletter och avloppsvatten finns nu att köpa.

Nya svenska skrivregler för kemi

Nu har Svenska Kemisamfundets Nomenklaturutskott uppdaterat skrivreglerna för kemi, De ska hjälpa svenska kemister och andra, att översätta rätt från engelska.

Investeringarna i FoU ökar

Innovationsklimatet i Sverige är fortsatt starkt, enligt en intervjuundersökning med 200 FoU-chefer.

Årets cancerforskare 2018

Novo Nordisk lägger nytt bud

Ny chef vid UU Innovation

Nobelpristagare träffar elever

Samarbete om mikroflora

Höganäs köper Luleåföretag

Fullkorn ännu bättre

Standardproblem vid brexit

Pris till metallorganisk kemist

Biobaserad kosmetika

Ny substansklass får anslag

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.126