A1M Pharma får positiva resultat

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Lundabolaget A1M Pharma publicerar positiva studieresultat med betydelse för diagnostik och behandling av havandeskapsförgiftning.

En ny studie baserad på blodprov från 150 gravida kvinnor visar, i enlighet med tidigare studier, att de två biomarkörerna fosterhemoglobin (HbF) och 1-mikroglobulin (A1M) som bolaget använder i sin diagnostikmetod är förhöjt i blod hos kvinnor med havandeskapsförgiftning.


Resultaten publicerades den 14 september i PLOS ONE. Studien har gjorts av forskare knutna till A1M Pharma vid Lunds universitet.
Dessutom visas att två av kroppens naturliga skyddsproteiner, haptoglobin och hemopexin, är kraftigt sänkta hos dessa kvinnor. Resultaten stärker det vetenskapliga stödet för bolagets diagnostikmetod (som baseras på HbF, A1M och liknande biomarkörer) samt även för bolagets behandling som riktar in sig på att oskadliggöra det fria hemoglobinet.
"Resultaten från den här omfattande studien är mycket uppmuntrande för sannolikheten att vi skall lyckas med vårt diagnostikprojekt. Vi siktar på att den nuvarande utvecklingsfasen ska vara klar under 2016 för att då kunna teckna ett samarbets- eller licensavtal med en partner", säger A1M Pharmas vd Tomas Eriksson i ett pressmeddelande.
Tomas Eriksson lyfter också fram betydelsen av de nya studieresultaten för bolagets behandlingsmetod i preklinisk utvecklingsfas.
"Det är spännande att vi kan visa på en ännu starkare koppling mellan förhöjda nivåer av fosterhemoglobin och utveckling av havandeskapsförgiftning. Det stärker vår övertygelse om att vår behandlingsmetod är rätt väg att gå."
A1M Pharma utvecklar diagnostik och behandling för havandeskapsförgiftning, ett sjukdomstillstånd som drabbar omkring 10 miljoner blivande mödrar i världen varje år, varav cirka 5 000 i Sverige. Sjukdomen kan idag inte upptäckas under tidig graviditet, är svårdiagnosticerad senare under graviditeten, och det saknas en effektiv behandling.
Läkemedelsutvecklingen är baserad på proteinet A1M. Diagnostiken är baserad på detektion av biomarkören fosterhemoglobin.
Bolaget arbetar också med terapi mot njurskador, eftersom nyligen genomförda studier visar att A1M har en generellt njurskyddande funktion.
Artikeln finns på följande länk:
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0138111Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Fjäderprotein blir mat

Fördubblad asbestimport

Enligt siffror från det amerikanska handelsdepartementet importerades 2016 705 ton råasbest till USA, dubbelt så mycket som året innan och efter år av nedgång.

Får Forska!Sveriges hedersutmärkelse

BASF investerar i mindre friktion

Tyska kemiföretaget BASFs riskkapitalbolag leder en investeringsrunda för det svenska företaget Applied Nano Surfaces med huvudkontor i Uppsala.

Exjobb om aska prisat

Miljarder till forskningsinfrastruktur

Vetenskapsrådet har beslutat att stödja svenska forskningsinfrastrukturer med cirka 4 miljarder kronor – finansiering som sträcker sig uppemot åtta år framåt.

Forska!Sverige delar ut priser

Stiftelsen Forska!Sveriges forskarutmärkelse 2017 tilldelas professor Mathias Uhlén vid KTH. Anders Lönnberg tilldelas politikerpriset.

Arkiv

Drygt 300 miljoner till Immunocore

1

Syntesgasanläggning i full skala igång

Knappa metaller kan ersättas med kol

Starkt uppåt för utrikeshandeln

Immunteknolog får Nytänkaren

Kancera tecknar formuleringsavtal

Spindlar äter grafen

Forskare i EUs flaggskeppsprojekt Grafen har hittat ett sätt att öka styrkan i spindelsilke med grafenbaserade material.

Miljöteknik får ISO-standard

Nu finns en ny internationell ISO-standard för verifiering av miljöteknik (Environmental Technology Verification, ETV) som även fastställts som svensk standard.

Färre unga studerar vidare

UKÄ har analyserat i vilken utsträckning unga kvinnor och män påbörjar en högskoleutbildning och skillnader mellan län och kommuner.

Ny formulering mot fetma

Ny ledning för färgbolag

Rekryterar från Imperial College

Får värdskap för världskongress

Nobelcenter tjuvstartar

Den 13 september träffas två Nobelpristagare, KIs nya rektor samt en forskare från Stockholms universitet för att samtala kring konsten att ställa frågor.

Genombrottsgener identifierade

Pengar till läkemedelsrening

Allt krångligare abstracts

Ny vd för Symcel

Nästa steg för patenterad frysteknik

Söker svenska plaströster

Få straffas för miljöbrott

Medivir outsourcar substansbibliotek

Bättre analys av njurcancer

Får särläkemedelsstatus

Guld i sällsynt form

Teva drar ned

Ger goda metaboliter

Ny chef för IMWA

Sänd till en kollega

0.151