A1M Pharma får positiva resultat

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Lundabolaget A1M Pharma publicerar positiva studieresultat med betydelse för diagnostik och behandling av havandeskapsförgiftning.

En ny studie baserad på blodprov från 150 gravida kvinnor visar, i enlighet med tidigare studier, att de två biomarkörerna fosterhemoglobin (HbF) och 1-mikroglobulin (A1M) som bolaget använder i sin diagnostikmetod är förhöjt i blod hos kvinnor med havandeskapsförgiftning.


Resultaten publicerades den 14 september i PLOS ONE. Studien har gjorts av forskare knutna till A1M Pharma vid Lunds universitet.
Dessutom visas att två av kroppens naturliga skyddsproteiner, haptoglobin och hemopexin, är kraftigt sänkta hos dessa kvinnor. Resultaten stärker det vetenskapliga stödet för bolagets diagnostikmetod (som baseras på HbF, A1M och liknande biomarkörer) samt även för bolagets behandling som riktar in sig på att oskadliggöra det fria hemoglobinet.
"Resultaten från den här omfattande studien är mycket uppmuntrande för sannolikheten att vi skall lyckas med vårt diagnostikprojekt. Vi siktar på att den nuvarande utvecklingsfasen ska vara klar under 2016 för att då kunna teckna ett samarbets- eller licensavtal med en partner", säger A1M Pharmas vd Tomas Eriksson i ett pressmeddelande.
Tomas Eriksson lyfter också fram betydelsen av de nya studieresultaten för bolagets behandlingsmetod i preklinisk utvecklingsfas.
"Det är spännande att vi kan visa på en ännu starkare koppling mellan förhöjda nivåer av fosterhemoglobin och utveckling av havandeskapsförgiftning. Det stärker vår övertygelse om att vår behandlingsmetod är rätt väg att gå."
A1M Pharma utvecklar diagnostik och behandling för havandeskapsförgiftning, ett sjukdomstillstånd som drabbar omkring 10 miljoner blivande mödrar i världen varje år, varav cirka 5 000 i Sverige. Sjukdomen kan idag inte upptäckas under tidig graviditet, är svårdiagnosticerad senare under graviditeten, och det saknas en effektiv behandling.
Läkemedelsutvecklingen är baserad på proteinet A1M. Diagnostiken är baserad på detektion av biomarkören fosterhemoglobin.
Bolaget arbetar också med terapi mot njurskador, eftersom nyligen genomförda studier visar att A1M har en generellt njurskyddande funktion.
Artikeln finns på följande länk:
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0138111Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Alligator anställer inför licensiering

Klimatforskare får årets Crafoordpris

Havrets genom kartlagt

Det svenska biotech-företaget CropTailor är först i världen med att kartlägga havrens DNA.

Stora förluster på dålig återvinning

Nytt sätt att stoppa cancerceller

Ett internationellt forskarlag lett från Karolinska Institutet och Science for Life Laboratory har hittat ett nytt sätt att blockera tillväxt av bröstcancerceller.

Donaus vatten analyserat

Trots vattenrening - de flesta bakterier med ursprung i avföring i floden Donaus vatten härrör från människor enligt en ny studie från tre universitet i Wien.

Nyhetsbrev

Ny plaststrategi kan ge investeringar

EU-kommissionens nya strategi för plast kan innebära investeringsmöjligheter för Sverige, skriver branschorganisationen IKEM.

Arkiv

Amning minskar diabetesrisk

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Stänger läkemedelsfabriker

ALS-gen upptäckt

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Ett steg närmare livets uppkomst?

En forskargrupp vid Scripps Research Institute, Californien, kan ha kommit med en mycket viktig bit i det olösta pusslet om hur liv uppstod på jorden.

Immunsystemet slår mot CRISPR-CAS9

Tävla i hållbar kemi

Klor betydelsefullt i naturen

Grundämnet klor kan ha en annan betydelse i naturliga ekosystem än man tidigare trott. Det visar forskning vid Linköpings universitet.

Ny partner i Treesearch

Mittuniversitetet blir partner i Treesearch, en plattform för samarbete inom området nya material och specialkemikalier från skogsråvara.

Enzymblock bryter ned läkemedelsrester

Ett toablock som innehåller enzymer som bryter ner upp till 80 procent av läkemedlen som hamnar i toaletter och avloppsvatten finns nu att köpa.

Nya svenska skrivregler för kemi

Nu har Svenska Kemisamfundets Nomenklaturutskott uppdaterat skrivreglerna för kemi, De ska hjälpa svenska kemister och andra, att översätta rätt från engelska.

Investeringarna i FoU ökar

Innovationsklimatet i Sverige är fortsatt starkt, enligt en intervjuundersökning med 200 FoU-chefer.

Årets cancerforskare 2018

Novo Nordisk lägger nytt bud

Ny chef vid UU Innovation

Nobelpristagare träffar elever

Samarbete om mikroflora

Höganäs köper Luleåföretag

Fullkorn ännu bättre

Standardproblem vid brexit

Pris till metallorganisk kemist

Biobaserad kosmetika

Ny substansklass får anslag

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.105