Inlägg: Säker mersmak för studier

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Hur får man gymnasieelever intresserade av naturvetenskap? Ett sätt är att visa att naturvetenskap är en social verksamhet där samarbete, kommunikation och internationella kontakter har en central roll.

I skolan får elever lära sig naturvetenskap i både teori och praktik. Men även då undervisningen innehåller öppna laborationer och undersökande projekt, får eleverna sällan möjlighet att uppleva hur forskare egentligen gör när de löser verkliga problem och vad det är som driver dem.


Det gäller särskilt insikter om att naturvetenskapliga kunskaper för det mesta växer fram i sociala sammanhang och genom många individers enskilda, ofta ganska små, bidrag.
Blackebergs gymnasium har arbetat med att öka elevernas intresse för och kunskaper om naturvetenskap sedan 1993 då skolans dåvarande lektor i kemi, Birgitta Lindh, startade kursen Naturvetenskaplig forskning i samarbete med Stockholms universitet.
Idag heter kursen Naturvetenskaplig specialisering – inriktning forskning. Ända från starten har ambitionen varit att eleverna ska få möta verksamma forskare och själva få delta i autentisk forskning och producera riktiga resultat. Under de senaste fem åren har vi kunnat utveckla denna ambition ytterligare med två andra gymnasieskolor, Katedralskolan i Åbo och Mustamäe Gümnaasium i Tallinn, tack vare ekonomiskt stöd från NordPlus Junior.
Målet har varit att skapa en kurs som låter eleverna uppleva att naturvetenskap inte bara handlar om teorier och experiment, utan också om att människor av kött och blod behöver mötas, dela med sig, diskutera och ifrågasätta varandras resultat.
Navet i det arbetet har varit årliga konferenser som vi har turats om att arrangera.
Den 20-21 april hade vi den fjärde konferensen i Stockholm. Nästan 70 elever från Stockholm, Tallinn och Åbo deltog med sina projekt. Blackebergs gymnasium presenterade 9 elevprojekt som handlade om allt ifrån att hitta antikroppar mot malaria till att förbättra bränsleceller.
Elevernas reaktioner på kursen är uteslutande positiva. De anser att de haft väldigt roligt, har lärt sig oerhört mycket och har uppnått saker de aldrig trodde att de skulle klara av. Konferensen har skapat ett tydligt mål för deras projekt, och de uppskattar de kontakter de fått både med elever från Finland och Estland och med forskarna.
Nästan 90 procent av årets elever planerar att gå vidare till naturvetenskapliga, medicinska eller tekniska utbildningar.
Först publicerat i Kemivärlden Biotech Kemisk Tidskrift nr 4/2015Leena Arvanitis, lektor i biologi och naturkunskap,
Annika Norin, lektor i kemi,
Blackebergs gymnasium i BrommaHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Alligator anställer inför licensiering

Klimatforskare får årets Crafoordpris

Havrets genom kartlagt

Det svenska biotech-företaget CropTailor är först i världen med att kartlägga havrens DNA.

Stora förluster på dålig återvinning

Nytt sätt att stoppa cancerceller

Ett internationellt forskarlag lett från Karolinska Institutet och Science for Life Laboratory har hittat ett nytt sätt att blockera tillväxt av bröstcancerceller.

Donaus vatten analyserat

Trots vattenrening - de flesta bakterier med ursprung i avföring i floden Donaus vatten härrör från människor enligt en ny studie från tre universitet i Wien.

Nyhetsbrev

Ny plaststrategi kan ge investeringar

EU-kommissionens nya strategi för plast kan innebära investeringsmöjligheter för Sverige, skriver branschorganisationen IKEM.

Arkiv

Amning minskar diabetesrisk

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Stänger läkemedelsfabriker

ALS-gen upptäckt

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Ett steg närmare livets uppkomst?

En forskargrupp vid Scripps Research Institute, Californien, kan ha kommit med en mycket viktig bit i det olösta pusslet om hur liv uppstod på jorden.

Immunsystemet slår mot CRISPR-CAS9

Tävla i hållbar kemi

Klor betydelsefullt i naturen

Grundämnet klor kan ha en annan betydelse i naturliga ekosystem än man tidigare trott. Det visar forskning vid Linköpings universitet.

Ny partner i Treesearch

Mittuniversitetet blir partner i Treesearch, en plattform för samarbete inom området nya material och specialkemikalier från skogsråvara.

Enzymblock bryter ned läkemedelsrester

Ett toablock som innehåller enzymer som bryter ner upp till 80 procent av läkemedlen som hamnar i toaletter och avloppsvatten finns nu att köpa.

Nya svenska skrivregler för kemi

Nu har Svenska Kemisamfundets Nomenklaturutskott uppdaterat skrivreglerna för kemi, De ska hjälpa svenska kemister och andra, att översätta rätt från engelska.

Investeringarna i FoU ökar

Innovationsklimatet i Sverige är fortsatt starkt, enligt en intervjuundersökning med 200 FoU-chefer.

Årets cancerforskare 2018

Novo Nordisk lägger nytt bud

Ny chef vid UU Innovation

Nobelpristagare träffar elever

Samarbete om mikroflora

Höganäs köper Luleåföretag

Fullkorn ännu bättre

Standardproblem vid brexit

Pris till metallorganisk kemist

Biobaserad kosmetika

Ny substansklass får anslag

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.125