Inlägg: Säker mersmak för studier

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Hur får man gymnasieelever intresserade av naturvetenskap? Ett sätt är att visa att naturvetenskap är en social verksamhet där samarbete, kommunikation och internationella kontakter har en central roll.

I skolan får elever lära sig naturvetenskap i både teori och praktik. Men även då undervisningen innehåller öppna laborationer och undersökande projekt, får eleverna sällan möjlighet att uppleva hur forskare egentligen gör när de löser verkliga problem och vad det är som driver dem.


Det gäller särskilt insikter om att naturvetenskapliga kunskaper för det mesta växer fram i sociala sammanhang och genom många individers enskilda, ofta ganska små, bidrag.
Blackebergs gymnasium har arbetat med att öka elevernas intresse för och kunskaper om naturvetenskap sedan 1993 då skolans dåvarande lektor i kemi, Birgitta Lindh, startade kursen Naturvetenskaplig forskning i samarbete med Stockholms universitet.
Idag heter kursen Naturvetenskaplig specialisering – inriktning forskning. Ända från starten har ambitionen varit att eleverna ska få möta verksamma forskare och själva få delta i autentisk forskning och producera riktiga resultat. Under de senaste fem åren har vi kunnat utveckla denna ambition ytterligare med två andra gymnasieskolor, Katedralskolan i Åbo och Mustamäe Gümnaasium i Tallinn, tack vare ekonomiskt stöd från NordPlus Junior.
Målet har varit att skapa en kurs som låter eleverna uppleva att naturvetenskap inte bara handlar om teorier och experiment, utan också om att människor av kött och blod behöver mötas, dela med sig, diskutera och ifrågasätta varandras resultat.
Navet i det arbetet har varit årliga konferenser som vi har turats om att arrangera.
Den 20-21 april hade vi den fjärde konferensen i Stockholm. Nästan 70 elever från Stockholm, Tallinn och Åbo deltog med sina projekt. Blackebergs gymnasium presenterade 9 elevprojekt som handlade om allt ifrån att hitta antikroppar mot malaria till att förbättra bränsleceller.
Elevernas reaktioner på kursen är uteslutande positiva. De anser att de haft väldigt roligt, har lärt sig oerhört mycket och har uppnått saker de aldrig trodde att de skulle klara av. Konferensen har skapat ett tydligt mål för deras projekt, och de uppskattar de kontakter de fått både med elever från Finland och Estland och med forskarna.
Nästan 90 procent av årets elever planerar att gå vidare till naturvetenskapliga, medicinska eller tekniska utbildningar.
Först publicerat i Kemivärlden Biotech Kemisk Tidskrift nr 4/2015Leena Arvanitis, lektor i biologi och naturkunskap,
Annika Norin, lektor i kemi,
Blackebergs gymnasium i BrommaHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Fjäderprotein blir mat

Fördubblad asbestimport

Enligt siffror från det amerikanska handelsdepartementet importerades 2016 705 ton råasbest till USA, dubbelt så mycket som året innan och efter år av nedgång.

Får Forska!Sveriges hedersutmärkelse

BASF investerar i mindre friktion

Tyska kemiföretaget BASFs riskkapitalbolag leder en investeringsrunda för det svenska företaget Applied Nano Surfaces med huvudkontor i Uppsala.

Exjobb om aska prisat

Miljarder till forskningsinfrastruktur

Vetenskapsrådet har beslutat att stödja svenska forskningsinfrastrukturer med cirka 4 miljarder kronor – finansiering som sträcker sig uppemot åtta år framåt.

Forska!Sverige delar ut priser

Stiftelsen Forska!Sveriges forskarutmärkelse 2017 tilldelas professor Mathias Uhlén vid KTH. Anders Lönnberg tilldelas politikerpriset.

Arkiv

Drygt 300 miljoner till Immunocore

1

Syntesgasanläggning i full skala igång

Knappa metaller kan ersättas med kol

Starkt uppåt för utrikeshandeln

Immunteknolog får Nytänkaren

Kancera tecknar formuleringsavtal

Spindlar äter grafen

Forskare i EUs flaggskeppsprojekt Grafen har hittat ett sätt att öka styrkan i spindelsilke med grafenbaserade material.

Miljöteknik får ISO-standard

Nu finns en ny internationell ISO-standard för verifiering av miljöteknik (Environmental Technology Verification, ETV) som även fastställts som svensk standard.

Färre unga studerar vidare

UKÄ har analyserat i vilken utsträckning unga kvinnor och män påbörjar en högskoleutbildning och skillnader mellan län och kommuner.

Ny formulering mot fetma

Ny ledning för färgbolag

Rekryterar från Imperial College

Får värdskap för världskongress

Nobelcenter tjuvstartar

Den 13 september träffas två Nobelpristagare, KIs nya rektor samt en forskare från Stockholms universitet för att samtala kring konsten att ställa frågor.

Genombrottsgener identifierade

Pengar till läkemedelsrening

Allt krångligare abstracts

Ny vd för Symcel

Nästa steg för patenterad frysteknik

Söker svenska plaströster

Få straffas för miljöbrott

Medivir outsourcar substansbibliotek

Bättre analys av njurcancer

Får särläkemedelsstatus

Guld i sällsynt form

Teva drar ned

Ger goda metaboliter

Ny chef för IMWA

Sänd till en kollega

0.165