Här är kartan över alla proteiner

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Efter elva års intensiv forskning lanserar det svenska miljardprojektet Human Protein Atlas den första ”fullständiga” versionen av proteinatlasen som visar var våra proteiner uttrycks.

Forskarna har med hjälp av antikroppar lyckats lokalisera runt 90 procent av människans proteiner i samtliga större organ och vävnader. Informationen finns samlad i en stor bildatlas som finns fritt tillgänglig via www.proteinatlas.org. Att lokalisera proteiner med antikroppar på detta sätt är de ensamma om i världen.

Mathias Uhlén leder HPA-projektet. Foto: Felicia Lindberg

— Nu har vi en övergripande känsla för vilka proteiner som finns i olika vävnader och organ i människokroppen, säger Mathias Uhlén, professor på KTH och initiativtagare till det så kallade HPA-projektet som startades 2003.

DET SOM FÖRVÅNAT HONOM MEST under resans gång är att nästan hälften av alla 20 000 proteiner finns i alla kroppens celler och fungerar som ett slags basproteiner. Bara ett hundratal är unika för en särskild vävnad, där några kända exempel är insulin i bukspottkörteln, troponin i hjärtat och PSA i prostatan.

Att så många proteiner uttrycks på helt olika platser i kroppen kommer att förvåna läkemedelsbolagen, tror han. Förutom att det är problematiskt ur ett biverkningsperspektiv visar de nya upptäckterna hur komplex människans biologi är.

— Jag tror att vi inte ens om hundra år kommer att förstå oss på den här komplexiteten. En annan förvånande upptäckt är hur lika proteinuttrycket är hos olika individer oavsett kön eller ålder.

ATLASEN INNEHÅLLER 13 miljoner bilder av vävnadssnitt, där proteinerna lokaliserats med immunhistokemi och immunfluorescens, och blir en resurs för både akademin och industrin.

Den kan bli ett värdefullt forskningsverktyg och bidra till utvecklingen av ny terapi och diagnostik. Antalet användare av databasen har ökat stadigt under projektets gång och är idag uppe i 60 000 besökare per månad från olika delar av världen. Störst är intresset från USA. Det finns ett tydligt intresse från de större läkemedelsbolagen som alla använder sig av proteinatlasen, enligt Mathias Uhlén.

— De kan exempelvis snabbt ta reda på var målproteinet för ett läkemedel eller en läkemedelskandidat är lokaliserat i kroppen.

Förutom att öppna upp helt nya möjligheter att närmare studera utvalda proteiner eller grupper av proteiner, möjliggör atlasen för forskare att utgå från ett specifikt organ eller en vävnad. I HPA-projektet arbetar cirka 150 forskare på heltid, utspridda vid KTH (huvudsäte), Karolinska Institutet samt Uppsala, Lunds och Göteborgs universitet.

ARBETET MED att fylla i de vita fläckarna på kartan fortgår. Parallellt arbetar forskarna med att kartlägga exakt var någonstans inuti kroppens celler proteinerna finns, genom att studera olika cellinjer in vitro.

– Vi kommer att presentera denna subcellulära atlas om två år. Om ytterligare ett år eller två kommer vi dessutom att släppa en patologiatlas som visar var proteinerna uttrycks i sjuka vävnader och organ, berättar Mathias Uhlén.

Fokus kommer då att ligga på stora folksjukdomar som cancer, hjärtkärlsjukdomar, diabetes, autoimmuna och metabola sjukdomar.

HPA-projektet har finansierats med 900 miljoner kronor av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Därutöver har ett antal läkemedelsbolag gått in med finansiering.

Felicia Lindberg

Kemivärlden Biotech med Kemisk TidskriftHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Alligator anställer inför licensiering

Klimatforskare får årets Crafoordpris

Havrets genom kartlagt

Det svenska biotech-företaget CropTailor är först i världen med att kartlägga havrens DNA.

Stora förluster på dålig återvinning

Nytt sätt att stoppa cancerceller

Ett internationellt forskarlag lett från Karolinska Institutet och Science for Life Laboratory har hittat ett nytt sätt att blockera tillväxt av bröstcancerceller.

Donaus vatten analyserat

Trots vattenrening - de flesta bakterier med ursprung i avföring i floden Donaus vatten härrör från människor enligt en ny studie från tre universitet i Wien.

Nyhetsbrev

Ny plaststrategi kan ge investeringar

EU-kommissionens nya strategi för plast kan innebära investeringsmöjligheter för Sverige, skriver branschorganisationen IKEM.

Arkiv

Amning minskar diabetesrisk

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Stänger läkemedelsfabriker

ALS-gen upptäckt

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Ett steg närmare livets uppkomst?

En forskargrupp vid Scripps Research Institute, Californien, kan ha kommit med en mycket viktig bit i det olösta pusslet om hur liv uppstod på jorden.

Immunsystemet slår mot CRISPR-CAS9

Tävla i hållbar kemi

Klor betydelsefullt i naturen

Grundämnet klor kan ha en annan betydelse i naturliga ekosystem än man tidigare trott. Det visar forskning vid Linköpings universitet.

Ny partner i Treesearch

Mittuniversitetet blir partner i Treesearch, en plattform för samarbete inom området nya material och specialkemikalier från skogsråvara.

Enzymblock bryter ned läkemedelsrester

Ett toablock som innehåller enzymer som bryter ner upp till 80 procent av läkemedlen som hamnar i toaletter och avloppsvatten finns nu att köpa.

Nya svenska skrivregler för kemi

Nu har Svenska Kemisamfundets Nomenklaturutskott uppdaterat skrivreglerna för kemi, De ska hjälpa svenska kemister och andra, att översätta rätt från engelska.

Investeringarna i FoU ökar

Innovationsklimatet i Sverige är fortsatt starkt, enligt en intervjuundersökning med 200 FoU-chefer.

Årets cancerforskare 2018

Novo Nordisk lägger nytt bud

Ny chef vid UU Innovation

Nobelpristagare träffar elever

Samarbete om mikroflora

Höganäs köper Luleåföretag

Fullkorn ännu bättre

Standardproblem vid brexit

Pris till metallorganisk kemist

Biobaserad kosmetika

Ny substansklass får anslag

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.132