Här är kartan över alla proteiner

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Efter elva års intensiv forskning lanserar det svenska miljardprojektet Human Protein Atlas den första ”fullständiga” versionen av proteinatlasen som visar var våra proteiner uttrycks.

Forskarna har med hjälp av antikroppar lyckats lokalisera runt 90 procent av människans proteiner i samtliga större organ och vävnader. Informationen finns samlad i en stor bildatlas som finns fritt tillgänglig via www.proteinatlas.org. Att lokalisera proteiner med antikroppar på detta sätt är de ensamma om i världen.

Mathias Uhlén leder HPA-projektet. Foto: Felicia Lindberg

— Nu har vi en övergripande känsla för vilka proteiner som finns i olika vävnader och organ i människokroppen, säger Mathias Uhlén, professor på KTH och initiativtagare till det så kallade HPA-projektet som startades 2003.

DET SOM FÖRVÅNAT HONOM MEST under resans gång är att nästan hälften av alla 20 000 proteiner finns i alla kroppens celler och fungerar som ett slags basproteiner. Bara ett hundratal är unika för en särskild vävnad, där några kända exempel är insulin i bukspottkörteln, troponin i hjärtat och PSA i prostatan.

Att så många proteiner uttrycks på helt olika platser i kroppen kommer att förvåna läkemedelsbolagen, tror han. Förutom att det är problematiskt ur ett biverkningsperspektiv visar de nya upptäckterna hur komplex människans biologi är.

— Jag tror att vi inte ens om hundra år kommer att förstå oss på den här komplexiteten. En annan förvånande upptäckt är hur lika proteinuttrycket är hos olika individer oavsett kön eller ålder.

ATLASEN INNEHÅLLER 13 miljoner bilder av vävnadssnitt, där proteinerna lokaliserats med immunhistokemi och immunfluorescens, och blir en resurs för både akademin och industrin.

Den kan bli ett värdefullt forskningsverktyg och bidra till utvecklingen av ny terapi och diagnostik. Antalet användare av databasen har ökat stadigt under projektets gång och är idag uppe i 60 000 besökare per månad från olika delar av världen. Störst är intresset från USA. Det finns ett tydligt intresse från de större läkemedelsbolagen som alla använder sig av proteinatlasen, enligt Mathias Uhlén.

— De kan exempelvis snabbt ta reda på var målproteinet för ett läkemedel eller en läkemedelskandidat är lokaliserat i kroppen.

Förutom att öppna upp helt nya möjligheter att närmare studera utvalda proteiner eller grupper av proteiner, möjliggör atlasen för forskare att utgå från ett specifikt organ eller en vävnad. I HPA-projektet arbetar cirka 150 forskare på heltid, utspridda vid KTH (huvudsäte), Karolinska Institutet samt Uppsala, Lunds och Göteborgs universitet.

ARBETET MED att fylla i de vita fläckarna på kartan fortgår. Parallellt arbetar forskarna med att kartlägga exakt var någonstans inuti kroppens celler proteinerna finns, genom att studera olika cellinjer in vitro.

– Vi kommer att presentera denna subcellulära atlas om två år. Om ytterligare ett år eller två kommer vi dessutom att släppa en patologiatlas som visar var proteinerna uttrycks i sjuka vävnader och organ, berättar Mathias Uhlén.

Fokus kommer då att ligga på stora folksjukdomar som cancer, hjärtkärlsjukdomar, diabetes, autoimmuna och metabola sjukdomar.

HPA-projektet har finansierats med 900 miljoner kronor av Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. Därutöver har ett antal läkemedelsbolag gått in med finansiering.

Felicia Lindberg

Kemivärlden Biotech med Kemisk TidskriftHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Fjäderprotein blir mat

Fördubblad asbestimport

Enligt siffror från det amerikanska handelsdepartementet importerades 2016 705 ton råasbest till USA, dubbelt så mycket som året innan och efter år av nedgång.

Får Forska!Sveriges hedersutmärkelse

BASF investerar i mindre friktion

Tyska kemiföretaget BASFs riskkapitalbolag leder en investeringsrunda för det svenska företaget Applied Nano Surfaces med huvudkontor i Uppsala.

Exjobb om aska prisat

Miljarder till forskningsinfrastruktur

Vetenskapsrådet har beslutat att stödja svenska forskningsinfrastrukturer med cirka 4 miljarder kronor – finansiering som sträcker sig uppemot åtta år framåt.

Forska!Sverige delar ut priser

Stiftelsen Forska!Sveriges forskarutmärkelse 2017 tilldelas professor Mathias Uhlén vid KTH. Anders Lönnberg tilldelas politikerpriset.

Arkiv

Drygt 300 miljoner till Immunocore

1

Syntesgasanläggning i full skala igång

Knappa metaller kan ersättas med kol

Starkt uppåt för utrikeshandeln

Immunteknolog får Nytänkaren

Kancera tecknar formuleringsavtal

Spindlar äter grafen

Forskare i EUs flaggskeppsprojekt Grafen har hittat ett sätt att öka styrkan i spindelsilke med grafenbaserade material.

Miljöteknik får ISO-standard

Nu finns en ny internationell ISO-standard för verifiering av miljöteknik (Environmental Technology Verification, ETV) som även fastställts som svensk standard.

Färre unga studerar vidare

UKÄ har analyserat i vilken utsträckning unga kvinnor och män påbörjar en högskoleutbildning och skillnader mellan län och kommuner.

Ny formulering mot fetma

Ny ledning för färgbolag

Rekryterar från Imperial College

Får värdskap för världskongress

Nobelcenter tjuvstartar

Den 13 september träffas två Nobelpristagare, KIs nya rektor samt en forskare från Stockholms universitet för att samtala kring konsten att ställa frågor.

Genombrottsgener identifierade

Pengar till läkemedelsrening

Allt krångligare abstracts

Ny vd för Symcel

Nästa steg för patenterad frysteknik

Söker svenska plaströster

Få straffas för miljöbrott

Medivir outsourcar substansbibliotek

Bättre analys av njurcancer

Får särläkemedelsstatus

Guld i sällsynt form

Teva drar ned

Ger goda metaboliter

Ny chef för IMWA

Sänd till en kollega

0.161