Ny bok om mineralbrist i dricksvatten

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Ingegerd Rosborg, forskare vid KTH, tar i en ny bok bland annat upp problem med brist på mineraler i dricksvatten samt obalans som kan råda mineralerna emellan.

”Vi får skärpa oss om vi ska skryta med att vi har världens bästa dricksvatten”, säger Ingegerd Rosborg, forskare vid avdelningen för mark- och vattenteknik, KTH, i ett pressmeddelande.

Hon konstaterar att myten om att Sverige är ett av de länder som har bäst dricksvatten troligen grundar sig på att det på grund av vårt hittills kalla klimat varit fritt från framför allt bakterier.

Men det säger ingenting om innehåll av viktiga mineraler som magnesium och kalcium.

Ingegerd Rosborg

”I Skåne finns utmärkt grundvatten på många platser, ur ett hälsoperspektiv. Men när medborgarna hör av sig och klagar på kalkutfällningar sätter kommunen ifråga snabbt in en avhärdningsprocess, vilken ofta tar bort nästan allt kalcium ur vattnet”.

Kalcium behövs för skelett, tänder och hjärta, men har även en skyddande effekt mot en rad toxiska ämnen, bland annat uran, som kan förekomma i dricksvatten.

En obalans mellan kalcium och magnesium i dricksvatten kan ge hälsoproblem.

Finns uran i vattnet blir det ännu giftigare om kalciumet har avlägsnats eftersom de delar transportproteiner i blodet och intar samma platser i skelettet, enligt Ingegerd Rosborg.

Total avsaknad av mineraler i vattnet kan också dränera kroppen på mineraler.

I sin nya bok "Drinking water minerals and mineral balance” redovisar hon betydelsen av mineraler i dricksvatten.

”Världshälsoorganisationen WHO måste revidera sina riktlinjer för dricksvatten så att de inte bara redovisar de övre gränsvärdena för halter av oönskade ämnen. De bör även innehålla miniminivåer för en rad nödvändiga mineraler, främst kalcium, magnesium, bikarbonat och sulfat. Riktlinjerna behöver också ta upp det faktum att vattnets mineralinnehåll bör behållas eller förbättras genom behandlingsmetoder, och inte tvärtom”, kommenterar Ingegerd Rosborg.

Boken tar också upp flaskvatten, buteljerat vatten, en helt oreglerad marknad.

Så kallat osmosvatten, det vill säga avsaltat vatten, som exempelvis framställs på öar i Stockholms skärgård, men också säljs och serveras som bordsvatten över hela världen, saknar helt mineraler.

Sådant dricksvatten är hälsovådligt på sikt, eller om man intar stora mängder under till exempel hårt arbete eller sportande.

Ingegerd Rosborgs egna studier har utförts vid KTH, Lunds tekniska högskola och Lunds universitet. I övrigt refereras till vetenskapliga studier från hela världen sedan över 50 år.

Ett flertal andra författare har också bidragit till den nya boken: Frantisek Kozisek, Olle Selinus, Margherita Ferrante, Dragana Jovanovic, B. Nihlgård, Vasant Soni, Asker Brenner, Kenneth M. Persson och Larry Russell.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Alligator anställer inför licensiering

Klimatforskare får årets Crafoordpris

Havrets genom kartlagt

Det svenska biotech-företaget CropTailor är först i världen med att kartlägga havrens DNA.

Stora förluster på dålig återvinning

Nytt sätt att stoppa cancerceller

Ett internationellt forskarlag lett från Karolinska Institutet och Science for Life Laboratory har hittat ett nytt sätt att blockera tillväxt av bröstcancerceller.

Donaus vatten analyserat

Trots vattenrening - de flesta bakterier med ursprung i avföring i floden Donaus vatten härrör från människor enligt en ny studie från tre universitet i Wien.

Nyhetsbrev

Ny plaststrategi kan ge investeringar

EU-kommissionens nya strategi för plast kan innebära investeringsmöjligheter för Sverige, skriver branschorganisationen IKEM.

Arkiv

Amning minskar diabetesrisk

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Stänger läkemedelsfabriker

ALS-gen upptäckt

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Ett steg närmare livets uppkomst?

En forskargrupp vid Scripps Research Institute, Californien, kan ha kommit med en mycket viktig bit i det olösta pusslet om hur liv uppstod på jorden.

Immunsystemet slår mot CRISPR-CAS9

Tävla i hållbar kemi

Klor betydelsefullt i naturen

Grundämnet klor kan ha en annan betydelse i naturliga ekosystem än man tidigare trott. Det visar forskning vid Linköpings universitet.

Ny partner i Treesearch

Mittuniversitetet blir partner i Treesearch, en plattform för samarbete inom området nya material och specialkemikalier från skogsråvara.

Enzymblock bryter ned läkemedelsrester

Ett toablock som innehåller enzymer som bryter ner upp till 80 procent av läkemedlen som hamnar i toaletter och avloppsvatten finns nu att köpa.

Nya svenska skrivregler för kemi

Nu har Svenska Kemisamfundets Nomenklaturutskott uppdaterat skrivreglerna för kemi, De ska hjälpa svenska kemister och andra, att översätta rätt från engelska.

Investeringarna i FoU ökar

Innovationsklimatet i Sverige är fortsatt starkt, enligt en intervjuundersökning med 200 FoU-chefer.

Årets cancerforskare 2018

Novo Nordisk lägger nytt bud

Ny chef vid UU Innovation

Nobelpristagare träffar elever

Samarbete om mikroflora

Höganäs köper Luleåföretag

Fullkorn ännu bättre

Standardproblem vid brexit

Pris till metallorganisk kemist

Biobaserad kosmetika

Ny substansklass får anslag

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.13