Ny bok om mineralbrist i dricksvatten

| Av Boel Jönsson | Tipsa redaktionen

Ingegerd Rosborg, forskare vid KTH, tar i en ny bok bland annat upp problem med brist på mineraler i dricksvatten samt obalans som kan råda mineralerna emellan.

”Vi får skärpa oss om vi ska skryta med att vi har världens bästa dricksvatten”, säger Ingegerd Rosborg, forskare vid avdelningen för mark- och vattenteknik, KTH, i ett pressmeddelande.

Hon konstaterar att myten om att Sverige är ett av de länder som har bäst dricksvatten troligen grundar sig på att det på grund av vårt hittills kalla klimat varit fritt från framför allt bakterier.

Men det säger ingenting om innehåll av viktiga mineraler som magnesium och kalcium.

Ingegerd Rosborg

”I Skåne finns utmärkt grundvatten på många platser, ur ett hälsoperspektiv. Men när medborgarna hör av sig och klagar på kalkutfällningar sätter kommunen ifråga snabbt in en avhärdningsprocess, vilken ofta tar bort nästan allt kalcium ur vattnet”.

Kalcium behövs för skelett, tänder och hjärta, men har även en skyddande effekt mot en rad toxiska ämnen, bland annat uran, som kan förekomma i dricksvatten.

En obalans mellan kalcium och magnesium i dricksvatten kan ge hälsoproblem.

Finns uran i vattnet blir det ännu giftigare om kalciumet har avlägsnats eftersom de delar transportproteiner i blodet och intar samma platser i skelettet, enligt Ingegerd Rosborg.

Total avsaknad av mineraler i vattnet kan också dränera kroppen på mineraler.

I sin nya bok "Drinking water minerals and mineral balance” redovisar hon betydelsen av mineraler i dricksvatten.

”Världshälsoorganisationen WHO måste revidera sina riktlinjer för dricksvatten så att de inte bara redovisar de övre gränsvärdena för halter av oönskade ämnen. De bör även innehålla miniminivåer för en rad nödvändiga mineraler, främst kalcium, magnesium, bikarbonat och sulfat. Riktlinjerna behöver också ta upp det faktum att vattnets mineralinnehåll bör behållas eller förbättras genom behandlingsmetoder, och inte tvärtom”, kommenterar Ingegerd Rosborg.

Boken tar också upp flaskvatten, buteljerat vatten, en helt oreglerad marknad.

Så kallat osmosvatten, det vill säga avsaltat vatten, som exempelvis framställs på öar i Stockholms skärgård, men också säljs och serveras som bordsvatten över hela världen, saknar helt mineraler.

Sådant dricksvatten är hälsovådligt på sikt, eller om man intar stora mängder under till exempel hårt arbete eller sportande.

Ingegerd Rosborgs egna studier har utförts vid KTH, Lunds tekniska högskola och Lunds universitet. I övrigt refereras till vetenskapliga studier från hela världen sedan över 50 år.

Ett flertal andra författare har också bidragit till den nya boken: Frantisek Kozisek, Olle Selinus, Margherita Ferrante, Dragana Jovanovic, B. Nihlgård, Vasant Soni, Asker Brenner, Kenneth M. Persson och Larry Russell.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Fjäderprotein blir mat

Fördubblad asbestimport

Enligt siffror från det amerikanska handelsdepartementet importerades 2016 705 ton råasbest till USA, dubbelt så mycket som året innan och efter år av nedgång.

Får Forska!Sveriges hedersutmärkelse

BASF investerar i mindre friktion

Tyska kemiföretaget BASFs riskkapitalbolag leder en investeringsrunda för det svenska företaget Applied Nano Surfaces med huvudkontor i Uppsala.

Exjobb om aska prisat

Miljarder till forskningsinfrastruktur

Vetenskapsrådet har beslutat att stödja svenska forskningsinfrastrukturer med cirka 4 miljarder kronor – finansiering som sträcker sig uppemot åtta år framåt.

Forska!Sverige delar ut priser

Stiftelsen Forska!Sveriges forskarutmärkelse 2017 tilldelas professor Mathias Uhlén vid KTH. Anders Lönnberg tilldelas politikerpriset.

Arkiv

Drygt 300 miljoner till Immunocore

1

Syntesgasanläggning i full skala igång

Knappa metaller kan ersättas med kol

Starkt uppåt för utrikeshandeln

Immunteknolog får Nytänkaren

Kancera tecknar formuleringsavtal

Spindlar äter grafen

Forskare i EUs flaggskeppsprojekt Grafen har hittat ett sätt att öka styrkan i spindelsilke med grafenbaserade material.

Miljöteknik får ISO-standard

Nu finns en ny internationell ISO-standard för verifiering av miljöteknik (Environmental Technology Verification, ETV) som även fastställts som svensk standard.

Färre unga studerar vidare

UKÄ har analyserat i vilken utsträckning unga kvinnor och män påbörjar en högskoleutbildning och skillnader mellan län och kommuner.

Ny formulering mot fetma

Ny ledning för färgbolag

Rekryterar från Imperial College

Får värdskap för världskongress

Nobelcenter tjuvstartar

Den 13 september träffas två Nobelpristagare, KIs nya rektor samt en forskare från Stockholms universitet för att samtala kring konsten att ställa frågor.

Genombrottsgener identifierade

Pengar till läkemedelsrening

Allt krångligare abstracts

Ny vd för Symcel

Nästa steg för patenterad frysteknik

Söker svenska plaströster

Få straffas för miljöbrott

Medivir outsourcar substansbibliotek

Bättre analys av njurcancer

Får särläkemedelsstatus

Guld i sällsynt form

Teva drar ned

Ger goda metaboliter

Ny chef för IMWA

Sänd till en kollega

0.213