23948sdkhjf

Forskare i protest mot nedskärningar

| Av Kemivarlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Forskare runt om i Europa går ut med en allvarlig varning om hur fortsatta budgetnedskärningar kommer att påverka forskningens framtid.

Det är i en artikel i veckan nummer av Nature som Amaya Moro-Martin, Space Telescope Science Institute, Baltimore, USA, skriver om kommande katastrofala effekter på forskningen.

”Nedskärningarna förstör vår vetenskapliga bas och hotar vår ekonomiska framtid.” ”Politiker och ledare för ett ökande antal länder har fullständigt förlorat kontakten med forskningens realiteter,” skriver Moro-Martin. Hon förklarar att det bidrag en stark forskningssektor kan ge till ekonomin – särskilt i de länder som drabbats mest av den ekonomiska krisen – till stora delar har ignorerats.

SEDAN 2009 , har Italien, som ett exempel, skurit ned anslagen till grundforskning till 0; forskarrekryteringen har fallit med 90 procent. I Grekland har forskningsinstitut och universitet fått sina anslag halverade sedan 2011.

I Spanien har anslagen till civil forskning och utveckling sjunkit med 40 procent och färre än 10 procent av de forskare som går i pension ersätts.

Portugal som redan vacklar efter 50-procentiga budgetnedskärningar kan tvingas stänga hälften av sina forskningsenheter på grund av en bristfällig utvärderingsprocess som får stöd av European Science Foundation.

TILL OCH MED Tyskland satsar på tidsbestämda kontrakt i sina anställningsregler för forskare, vilket gör framtiden osäker även för mycket erfarna forskare.

Amay Moro-Martin konstaterar att EUs nye forskningskommissionär Carlos Moedas måste få en chans, men att ”det är talande att i hans instruktion nämns ingenting om att ta i tu med budgetnedskärningar eller brain drain. Istället ska han fokusera på tillämpad forskning och särskilt på att få den privata sektorn att delta.

”SÄLJBARA PRODUKTER av forskning är de lågt hängande frukterna på ett komplext forskningsträd och undermineras grundforskningen kommer trädets rötter att långsamt dö.”

Artikeln i Nature kommer samtidigt med protester av forskare i flera Europeiska huvudstäder. För att uppmärksamma veckans protester och behovet av att tänka om när det gäller nedskärningar riktar Moro-Martin och forskarkollegor runt om i Europa ett öppet brev till regeringar och till både EU-parlament och kommission.

Länk till öppet brev http://openletter.euroscience.org

”FORSKNING KAN INTE följa politiska cykler, den handlar om att investera i framtiden,” skriver Moro-Martin och förklarar att forskning såväl som att tjäna ekonomin måste sikta mot att öka kunskap och välfärd”.

Länk till artikeln i Nature http://www.nature.com/news /1.16086
Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.

Kommentarer (0)
Startsidan just nu

Forskarna svarar om Pcure-kritiken

Pharem slår tillbaka mot Akademiska

En publicerad studie från forskare vid Akademiska sjukhuset pekar mot att Pcures läkemedelsrening i toalettstolen inte fungerar. Artikeln borde dras tillbaka och studien göras om, skriver Pharems vd.

Akademiska spolar Pcure

Nu har Akademiska gjort en större studie av enzymblocken som skulle rena läkemedelsrester redan i toalettstolen. Resultatet är nedslående.

Jästolja kan ersätta palmolja

Den olja, t ex palm- eller sojaolja, som används i fiskfoder kan ersättas med “fet jäst” som odlas på halmsubstrat.

Reningsverk blir bioraffinaderier

Tunna filmer ger lägre avtryck

En livscykelanalys visar på betydligt lägre koldioxidavtryck från Midsummers tillverkningsprocess för tunnfilmssolceller än den för kiselceller.

Nyhetsbrev

Pallplats för Gedea

Gedea Biotech placerade sig på plats tre i gårdagens Europafinal av EIT European health catapult, i kategorin Biotech.

Arkiv

Ny glaskeram för tandlagning

Forskare på Ångströmlaboratoriet vid Uppsala universitet har tagit fram glaskeramer lämpliga som tandlagningsmaterial, som är tre gånger starkare än befintliga.

Perstorp säljer Capa

Specialkemikalieföretaget Perstorp kommer att sälja sin kaprolaktonverksamhet inklusive produktionssajten i Warrington.

Epilepsigener pekar mot ny behandling

I den största internationella studien i sitt slag har 11 nya gener kopplade till epilepsi upptäckts.

Cyclicor får ny vd

Lundaforskarna bakom Cyclicor har utvecklat en metod för att producera giftfria polymerer, plaster.

Storkoncern investerar – mer kapacitet behövs

EU satsar på barnlöshet

Det svensk-danska projektet ReproUnion för specialiserade behandlingar av ofrivillig barnlöshet får förnyat stöd från bl a EU.

Letar skadliga ämnen i damm

Därför har vi inte håriga handflator

Hår eller inte hår är något som upptar en stor del av människans tid. Nu har forskare hittat en delförklaring till varför fotsulor är hårlösa

Bayer skär ned kraftigt

Dyr teknik avlägsnar mikroplaster

I ett nytt samarbetsprojekt bekräftas att membranteknologi effektivt avlägsnar mikroplast från avloppsvatten.

Genombrott för fotokatalysator av järn

Lundaforskare har framgångsrikt lyckats optimera en järnmolekyl som kan användas som fotokatalysator för att producera bränsle och i solceller för att framställa el.

De ska boosta IVA

Nationell satsning på precisionsmedicin

Nu växlar Sverige upp arbetet med precisionsmedicin inom hälso- och sjukvården och den kliniska forskningen.

Forskar Grand Prix avgjort

Den nationella finalen av Forskar Grand Prix har avgjorts i Stockholm och en vinnare har korats.

Unga forskare prisas

Upptäckt koppling mellan tarmfloran och fetma belönas när pris för unga forskare delas ut i Stockholm.

Kinesiska tvillingar kan vara världens första genediterade barn

Forskare reagerar starkt på nyheten om ett kinesiskt tvillingpar som fötts efter att deras genom editerats med Crisper-Cas9.

Havrefabrik konserveras – anställda varslas

Den finska koncernen Paulig meddelar idag att öppningen av en fabrik för en havreprodukt i Mölnlycke skjuts på framtiden.

1

Tredje gästprofessorn för klimatet

Ny styrelseorförande för UIC

Ny chef på Sobi

Cellink presenterar nya biobläck

Anställer affärsutvecklare

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.252