SSF ökar utdelningen

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF, trappar upp sin finansiering till svensk forskning från 600 miljoner per år till 1 miljard kronor per år från och med 2018.

Det ska, enligt stiftelsen, bidra till att fylla finansieringsgapet i Sverige för nyskapande teknikvetenskaplig eller medicinskvetenskaplig grundforskning.

SSF är en oberoende, offentlig forskningsfinansiär som stöder naturvetenskaplig, teknisk och medicinsk forskning, som på sikt kan resultera i nya produkter, tjänster och företag. Stiftelsen kompletterar statliga Vetenskapsrådet (VR) och Vinnova.

”STIFTELSEN ÄR sedan start en progressiv forskningsfinansiär och vi finansierar excellent forskning som har förutsättning att påverka samhällsutvecklingen", säger vd Lars Hultman, i ett pressmeddelande.

"Det är det önskvärt att höja utbetalningsvolymerna från SSF för att öka andelar och mångfalden i det svenska finansieringssystemet för forskning och innovation", kommenterar Harriet Wallberg, ordförande i SSFs styrelse.

GENOM ATT SUCCESSIVT öka finansieringen till en miljard om året kommer stiftelsens kapital att förbrukas i snabbare takt. Enligt stadgarna får SSFs förmögenhet på sikt förbrukas, men ytterligare kapital får också tillföras.

Stiftelsen bildades 1994 av staten med 6 miljarder kronor från de tidigare löntagarfonderna. Hittills har 11 miljarder delats ut. 10 miljarder finns kvar.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Fjäderprotein blir mat

Fördubblad asbestimport

Enligt siffror från det amerikanska handelsdepartementet importerades 2016 705 ton råasbest till USA, dubbelt så mycket som året innan och efter år av nedgång.

Får Forska!Sveriges hedersutmärkelse

BASF investerar i mindre friktion

Tyska kemiföretaget BASFs riskkapitalbolag leder en investeringsrunda för det svenska företaget Applied Nano Surfaces med huvudkontor i Uppsala.

Exjobb om aska prisat

Miljarder till forskningsinfrastruktur

Vetenskapsrådet har beslutat att stödja svenska forskningsinfrastrukturer med cirka 4 miljarder kronor – finansiering som sträcker sig uppemot åtta år framåt.

Forska!Sverige delar ut priser

Stiftelsen Forska!Sveriges forskarutmärkelse 2017 tilldelas professor Mathias Uhlén vid KTH. Anders Lönnberg tilldelas politikerpriset.

Arkiv

Drygt 300 miljoner till Immunocore

1

Syntesgasanläggning i full skala igång

Knappa metaller kan ersättas med kol

Starkt uppåt för utrikeshandeln

Immunteknolog får Nytänkaren

Kancera tecknar formuleringsavtal

Spindlar äter grafen

Forskare i EUs flaggskeppsprojekt Grafen har hittat ett sätt att öka styrkan i spindelsilke med grafenbaserade material.

Miljöteknik får ISO-standard

Nu finns en ny internationell ISO-standard för verifiering av miljöteknik (Environmental Technology Verification, ETV) som även fastställts som svensk standard.

Färre unga studerar vidare

UKÄ har analyserat i vilken utsträckning unga kvinnor och män påbörjar en högskoleutbildning och skillnader mellan län och kommuner.

Ny formulering mot fetma

Ny ledning för färgbolag

Rekryterar från Imperial College

Får värdskap för världskongress

Nobelcenter tjuvstartar

Den 13 september träffas två Nobelpristagare, KIs nya rektor samt en forskare från Stockholms universitet för att samtala kring konsten att ställa frågor.

Genombrottsgener identifierade

Pengar till läkemedelsrening

Allt krångligare abstracts

Ny vd för Symcel

Nästa steg för patenterad frysteknik

Söker svenska plaströster

Få straffas för miljöbrott

Medivir outsourcar substansbibliotek

Bättre analys av njurcancer

Får särläkemedelsstatus

Guld i sällsynt form

Teva drar ned

Ger goda metaboliter

Ny chef för IMWA

Sänd till en kollega

0.147