SSF ökar utdelningen

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Stiftelsen för Strategisk Forskning, SSF, trappar upp sin finansiering till svensk forskning från 600 miljoner per år till 1 miljard kronor per år från och med 2018.

Det ska, enligt stiftelsen, bidra till att fylla finansieringsgapet i Sverige för nyskapande teknikvetenskaplig eller medicinskvetenskaplig grundforskning.

SSF är en oberoende, offentlig forskningsfinansiär som stöder naturvetenskaplig, teknisk och medicinsk forskning, som på sikt kan resultera i nya produkter, tjänster och företag. Stiftelsen kompletterar statliga Vetenskapsrådet (VR) och Vinnova.

”STIFTELSEN ÄR sedan start en progressiv forskningsfinansiär och vi finansierar excellent forskning som har förutsättning att påverka samhällsutvecklingen", säger vd Lars Hultman, i ett pressmeddelande.

"Det är det önskvärt att höja utbetalningsvolymerna från SSF för att öka andelar och mångfalden i det svenska finansieringssystemet för forskning och innovation", kommenterar Harriet Wallberg, ordförande i SSFs styrelse.

GENOM ATT SUCCESSIVT öka finansieringen till en miljard om året kommer stiftelsens kapital att förbrukas i snabbare takt. Enligt stadgarna får SSFs förmögenhet på sikt förbrukas, men ytterligare kapital får också tillföras.

Stiftelsen bildades 1994 av staten med 6 miljarder kronor från de tidigare löntagarfonderna. Hittills har 11 miljarder delats ut. 10 miljarder finns kvar.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Nytt sätt att stoppa cancerceller

Ett internationellt forskarlag lett från Karolinska Institutet och Science for Life Laboratory har hittat ett nytt sätt att blockera tillväxt av bröstcancerceller.

Donaus vatten analyserat

Trots vattenrening - de flesta bakterier med ursprung i avföring i floden Donaus vatten härrör från människor enligt en ny studie från tre universitet i Wien.

Ny plaststrategi kan ge investeringar

EU-kommissionens nya strategi för plast kan innebära investeringsmöjligheter för Sverige, skriver branschorganisationen IKEM.

Amning minskar diabetesrisk

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Nyhetsbrev

Stänger läkemedelsfabriker

Arkiv

ALS-gen upptäckt

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Ett steg närmare livets uppkomst?

En forskargrupp vid Scripps Research Institute, Californien, kan ha kommit med en mycket viktig bit i det olösta pusslet om hur liv uppstod på jorden.

Immunsystemet slår mot CRISPR-CAS9

Tävla i hållbar kemi

Klor betydelsefullt i naturen

Grundämnet klor kan ha en annan betydelse i naturliga ekosystem än man tidigare trott. Det visar forskning vid Linköpings universitet.

Ny partner i Treesearch

Mittuniversitetet blir partner i Treesearch, en plattform för samarbete inom området nya material och specialkemikalier från skogsråvara.

Enzymblock bryter ned läkemedelsrester

Ett toablock som innehåller enzymer som bryter ner upp till 80 procent av läkemedlen som hamnar i toaletter och avloppsvatten finns nu att köpa.

Nya svenska skrivregler för kemi

Nu har Svenska Kemisamfundets Nomenklaturutskott uppdaterat skrivreglerna för kemi, De ska hjälpa svenska kemister och andra, att översätta rätt från engelska.

Investeringarna i FoU ökar

Innovationsklimatet i Sverige är fortsatt starkt, enligt en intervjuundersökning med 200 FoU-chefer.

Årets cancerforskare 2018

Novo Nordisk lägger nytt bud

Omvandlar vitt fett till brunt

Ett internationellt forskarlag lett från Karolinska Institutet har kartlagt en mekanism för omvandling av energilagrande vitt fett till energiförbrännande brunt fett.

Dubblar riskkapitalet

AstraZeneca forskar med Imperial College

AstraZeneca (Mölndal) och Imperial College London inleder ett treårigt forskningssamarbete om sjukdomar i andningsvägarna.

Periodiska systemet får FN-år

FNs generalförsamling har utropat 2019 till det periodiska systemets år.

Ny chef vid UU Innovation

Nobelpristagare träffar elever

Samarbete om mikroflora

Höganäs köper Luleåföretag

Fullkorn ännu bättre

Standardproblem vid brexit

Pris till metallorganisk kemist

Biobaserad kosmetika

Ny substansklass får anslag

Titandioxid mot brännskadad hud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.39