130 EU-miljoner till svensk miljö

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Åtta svenska projekt får bidrag när EUs program för att finansiera natur- och miljöprojekt LIFE+ delar ut årets anslag. Programmet LIFE+ startade 2007 och pågår till och med 2013. EU-kommissionen delar årligen ut ca 2,5 miljarder kronor. Naturvårdsverket ansvarar för LIFE+ i Sverige.Projekten handlar om miljövänliga anpassningar i samhället, åtgärder för att minska miljöskador, restaureringar av värdefulla miljöer och ökade kunskaper om naturen. De pågår under flera år och de projekt som får pengar i år startar 2010. Tanken med satsningen är att stärka Europas natur och miljö. Bland projekten som beviljats medel finns Oskarshamns kommun tillsammans med Emerson Process Management och Pixelfactory, Estland, som får sex miljoner kronor för att minska kväveutsläppen från avloppsreningsverk.Vidare får miljöförvaltningen i Stockholms stad, tillsammans med OKQ8-IDS och AGA Gas, 13 miljoner för ett försök att använda etanol, biogas och elhybriddrift för att driva tunga fraktfordon. IVL Svenska miljöinstitutet får tillsammans med KTH och Simrishamns kommun sex miljoner för försök att syresätta ”döda” havsbottnar i Östersjön. Sverige deltar också i två projekt som samordnas från andra länder. SLU får en miljon kronor i ett italienskt projekt kring miljöövervakning, och Internationella kemikaliesekretariatet får 700 000 för att bygga upp en internet-portal om att ersätta farliga kemikalier med mindre farliga. Det projektet har en tysk samordnare.– Sverige är bra på att skriva ansökningar och får också relativt mycket pengar jämfört med andra länder inom det här området, Sverige är bland de länder i EU som får mest pengar, säger Eva Thörnelöf, chef Naturresursavdelningen på Naturvårdsverket.EU bidrar med hälften av pengarna och projekten står själva för andra halvan av finansieringen. Det innebär att 260 miljoner satsas på svenska natur- och miljöprojekt genom årets utlysning. Hilda Hultén Läs mer om de beviljade projekten härHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Fjäderprotein blir mat

Fördubblad asbestimport

Enligt siffror från det amerikanska handelsdepartementet importerades 2016 705 ton råasbest till USA, dubbelt så mycket som året innan och efter år av nedgång.

Får Forska!Sveriges hedersutmärkelse

BASF investerar i mindre friktion

Tyska kemiföretaget BASFs riskkapitalbolag leder en investeringsrunda för det svenska företaget Applied Nano Surfaces med huvudkontor i Uppsala.

Exjobb om aska prisat

Miljarder till forskningsinfrastruktur

Vetenskapsrådet har beslutat att stödja svenska forskningsinfrastrukturer med cirka 4 miljarder kronor – finansiering som sträcker sig uppemot åtta år framåt.

Forska!Sverige delar ut priser

Stiftelsen Forska!Sveriges forskarutmärkelse 2017 tilldelas professor Mathias Uhlén vid KTH. Anders Lönnberg tilldelas politikerpriset.

Arkiv

Drygt 300 miljoner till Immunocore

1

Syntesgasanläggning i full skala igång

Knappa metaller kan ersättas med kol

Starkt uppåt för utrikeshandeln

Immunteknolog får Nytänkaren

Kancera tecknar formuleringsavtal

Spindlar äter grafen

Forskare i EUs flaggskeppsprojekt Grafen har hittat ett sätt att öka styrkan i spindelsilke med grafenbaserade material.

Miljöteknik får ISO-standard

Nu finns en ny internationell ISO-standard för verifiering av miljöteknik (Environmental Technology Verification, ETV) som även fastställts som svensk standard.

Färre unga studerar vidare

UKÄ har analyserat i vilken utsträckning unga kvinnor och män påbörjar en högskoleutbildning och skillnader mellan län och kommuner.

Ny formulering mot fetma

Ny ledning för färgbolag

Rekryterar från Imperial College

Får värdskap för världskongress

Nobelcenter tjuvstartar

Den 13 september träffas två Nobelpristagare, KIs nya rektor samt en forskare från Stockholms universitet för att samtala kring konsten att ställa frågor.

Genombrottsgener identifierade

Pengar till läkemedelsrening

Allt krångligare abstracts

Ny vd för Symcel

Nästa steg för patenterad frysteknik

Söker svenska plaströster

Få straffas för miljöbrott

Medivir outsourcar substansbibliotek

Bättre analys av njurcancer

Får särläkemedelsstatus

Guld i sällsynt form

Teva drar ned

Ger goda metaboliter

Ny chef för IMWA

Sänd till en kollega

0.13