130 EU-miljoner till svensk miljö

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Åtta svenska projekt får bidrag när EUs program för att finansiera natur- och miljöprojekt LIFE+ delar ut årets anslag. Programmet LIFE+ startade 2007 och pågår till och med 2013. EU-kommissionen delar årligen ut ca 2,5 miljarder kronor. Naturvårdsverket ansvarar för LIFE+ i Sverige.Projekten handlar om miljövänliga anpassningar i samhället, åtgärder för att minska miljöskador, restaureringar av värdefulla miljöer och ökade kunskaper om naturen. De pågår under flera år och de projekt som får pengar i år startar 2010. Tanken med satsningen är att stärka Europas natur och miljö. Bland projekten som beviljats medel finns Oskarshamns kommun tillsammans med Emerson Process Management och Pixelfactory, Estland, som får sex miljoner kronor för att minska kväveutsläppen från avloppsreningsverk.Vidare får miljöförvaltningen i Stockholms stad, tillsammans med OKQ8-IDS och AGA Gas, 13 miljoner för ett försök att använda etanol, biogas och elhybriddrift för att driva tunga fraktfordon. IVL Svenska miljöinstitutet får tillsammans med KTH och Simrishamns kommun sex miljoner för försök att syresätta ”döda” havsbottnar i Östersjön. Sverige deltar också i två projekt som samordnas från andra länder. SLU får en miljon kronor i ett italienskt projekt kring miljöövervakning, och Internationella kemikaliesekretariatet får 700 000 för att bygga upp en internet-portal om att ersätta farliga kemikalier med mindre farliga. Det projektet har en tysk samordnare.– Sverige är bra på att skriva ansökningar och får också relativt mycket pengar jämfört med andra länder inom det här området, Sverige är bland de länder i EU som får mest pengar, säger Eva Thörnelöf, chef Naturresursavdelningen på Naturvårdsverket.EU bidrar med hälften av pengarna och projekten står själva för andra halvan av finansieringen. Det innebär att 260 miljoner satsas på svenska natur- och miljöprojekt genom årets utlysning. Hilda Hultén Läs mer om de beviljade projekten härHåll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Nytt sätt att stoppa cancerceller

Ett internationellt forskarlag lett från Karolinska Institutet och Science for Life Laboratory har hittat ett nytt sätt att blockera tillväxt av bröstcancerceller.

Donaus vatten analyserat

Trots vattenrening - de flesta bakterier med ursprung i avföring i floden Donaus vatten härrör från människor enligt en ny studie från tre universitet i Wien.

Ny plaststrategi kan ge investeringar

EU-kommissionens nya strategi för plast kan innebära investeringsmöjligheter för Sverige, skriver branschorganisationen IKEM.

Amning minskar diabetesrisk

Ska hämma stanken

Brexit ger särläkemedel problem

Nyhetsbrev

Stänger läkemedelsfabriker

Arkiv

ALS-gen upptäckt

Ny direktör på Pfizer i Sverige

Mer vetenskap i maten

Ett steg närmare livets uppkomst?

En forskargrupp vid Scripps Research Institute, Californien, kan ha kommit med en mycket viktig bit i det olösta pusslet om hur liv uppstod på jorden.

Immunsystemet slår mot CRISPR-CAS9

Tävla i hållbar kemi

Klor betydelsefullt i naturen

Grundämnet klor kan ha en annan betydelse i naturliga ekosystem än man tidigare trott. Det visar forskning vid Linköpings universitet.

Ny partner i Treesearch

Mittuniversitetet blir partner i Treesearch, en plattform för samarbete inom området nya material och specialkemikalier från skogsråvara.

Enzymblock bryter ned läkemedelsrester

Ett toablock som innehåller enzymer som bryter ner upp till 80 procent av läkemedlen som hamnar i toaletter och avloppsvatten finns nu att köpa.

Nya svenska skrivregler för kemi

Nu har Svenska Kemisamfundets Nomenklaturutskott uppdaterat skrivreglerna för kemi, De ska hjälpa svenska kemister och andra, att översätta rätt från engelska.

Investeringarna i FoU ökar

Innovationsklimatet i Sverige är fortsatt starkt, enligt en intervjuundersökning med 200 FoU-chefer.

Årets cancerforskare 2018

Novo Nordisk lägger nytt bud

Omvandlar vitt fett till brunt

Ett internationellt forskarlag lett från Karolinska Institutet har kartlagt en mekanism för omvandling av energilagrande vitt fett till energiförbrännande brunt fett.

Dubblar riskkapitalet

AstraZeneca forskar med Imperial College

AstraZeneca (Mölndal) och Imperial College London inleder ett treårigt forskningssamarbete om sjukdomar i andningsvägarna.

Periodiska systemet får FN-år

FNs generalförsamling har utropat 2019 till det periodiska systemets år.

Ny chef vid UU Innovation

Nobelpristagare träffar elever

Samarbete om mikroflora

Höganäs köper Luleåföretag

Fullkorn ännu bättre

Standardproblem vid brexit

Pris till metallorganisk kemist

Biobaserad kosmetika

Ny substansklass får anslag

Titandioxid mot brännskadad hud

Se alla Företagens egna nyheter

Sänd till en kollega

0.257