23948sdkhjf

A1M i samarbete med CSL

Bolaget inleder forskningssamarbete med CSL Behring kring kombinationsbehandlingar.

A1M Pharma har inlett ett forskningssamarbete med det globala bioläkemedelsbolaget CSL Behring för att fördjupa kunskapen om proteinet A1Ms verkningsmekanismer och undersöka kombinationsmöjligheter tillsammans med plasmaproteiner som hemopexin och haptoglobin.

Många proteiner i

människokroppen bidrar till det immunologiska skyddet mot sjukdomsprocesser. Deras olika verkningsmekanismer kompletterar ofta varandra när det gäller att hantera de processer som uppstår i samband med en skada eller infektion. När röda blodceller bryts sönder arbetar kroppens försvar för att oskadliggöra de skadliga föreningar som bildas i blodet när hemoglobin och dess biprodukter läcker ut. Dessa föreningar kan penetrera och skada organvävnad i bland annat njurarna, något som inträffar i samband med allvarliga tillstånd som havandeskapsförgiftning och akut njurskada.

Det kroppsegna proteinet A1M anses ligga bakom många av skyddseffekterna som sker i vävnaderna medan hemopexin och haptoglobin framförallt är verksamma i det cirkulerande blodet. Det innebär att det kan vara möjligt att kombinera dessa substanser och potentiellt uppnå ytterligare medicinska syften genom utveckling av kombinerade behandlingar. Målsättningen med forskningssamarbetet är att undersöka dessa möjligheter.

- Det här är en betydande händelse för A1M Pharma av flera skäl. Rent bolagsmässigt är det ett viktigt erkännande för A1M Pharma då en globalt ledande kommersiell aktör validerar vårt angreppssätt för behandling med A1M. Det visar att vår forskningsplattform är attraktiv, inte bara ur forskningssynpunkt utan även för starka kommersiella partners, säger Martin Austin, styrelseordförande A1M i en kommentar.

Forskningen inom samarbetet kommer att bedrivas gemensamt av de båda bolagen, och respektive part bär sina egna kostnader. För A1M Pharmas del ryms kostnaderna för samarbetet inom existerande budget för fortsatt forskning kring verkningsmekanismerna hos A1M då det berör havandeskapsförgiftning och andra närliggande indikationer.

- Ur ett utvecklingsperspektiv är det här samarbetet av stor vikt då det kan bidra med ytterligare förståelse kring hur A1M fungerar, och dessutom i relation till och i kombination med andra viktiga protein som också medverkar till kroppens skydd mot skadliga substanser när hemoglobin bryts ner i blodet. Detta är mycket betydelsefull kunskap för oss inom såväl existerande som eventuella framtida tillämpningar, förklarar Martin Austin.

Det nu annonserade samarbetet kommer inte att påverka planeringen av hur kapitalet från den pågående nyemissionen ska användas utan detta hamnar inom bolagets allmänna forskningsbudget.

A1M Pharma är beläget i Medicon Village i Lund och handlas på Aktietorget.
Läs även:
A1M färdigställer kandidat
Färdigställer och söker patent för en ny läkemedelskandidat mot havandeskapsförgiftning.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079