23948sdkhjf

Ny utbildning för receptarier i Skåne

Löser bristen på farmaceuter i regionen med ny utbildning.

I höst startar Malmö högskola upp en ny utbildning för receptarier. Programmet har plats för 50 studenter.

Enligt Sveriges Apoteksförening

har bristen på farmaceuter i Skåneregionen varit akut under en längre tid, vilket har gjort det svårare för apotek i regionen att rekrytera personal. En orsak är att antalet apotek i Sverige har ökat rejält sedan år 2009. Riksgenomsnittet ligger nu på 13,6 apotek per 100 000 invånare. I Skåne har antalet apotek ökat med 55 procent på fem år, från 8,4 apotek per 100 000 invånare till 12,4. Dessutom har öppettiderna ökat.

En annan viktig orsak till bristen på farmaceuter bedöms vara avsaknaden av en utbildning för dem i regionen.

- Att det nu erbjuds en ny farmaceututbildning i Skåne är oerhört roligt och från apotekens sida kommer vi under lång tid kunna erbjuda en ljus arbetsmarknad. Apotek kommer alltid behövas och vi har stora pensionsavgångar de kommande åren. Vi står redo att välkomna alla som vill bli läkemedelsexpert och jobba i ett serviceyrke där vård, hälsa och välbefinnande står i centrum, säger Robert Svanström, chefsfarmaceut på Sveriges Apoteksförening.

Receptarieprogrammet sträcker sig över tre år. Det finns sedan tidigare på plats vid Göteborgs universitet, Umeå universitet, Uppsala universitet samt vid Linnéuniversitetet. Det nya programmet har utformats av Malmö högskola i samarbete med apoteksbranschen och vården.

Läs också:
Rekryterar egna forskare
Drygt 50 procent av högskolans forskare och lärare med doktorsexamen rekryteras internt.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11