23948sdkhjf

Prisar politiker och Lundaforskare

Riksdagsledamoten Barbro Westerholm och professorn Catharina Svanborg får pris från Forska Sverige.

Under Forska Sverige-dagen den 15 oktober delas ett antal priser ut, bland annat till Lundaforskaren Catharina Svanborg och riksdagsledamoten Barbro Westerholm.

Catharina Svanborg tilldelas

Forska Sveriges forskarutmärkelse 2014. Hon är professor i mikrobiologi vid Lunds universitet samt överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

Hennes forskning har bland annat givit upphov till upptäckten av bröstmjölksmolekylen Hamlet, Human Alfa-lactalbumin Made Lethal to Tumor cells, som dödar cancerceller.

- Hamlet är en ny typ av cancerdödande molekyl som inte attackerar frisk vävnad och därför ger ökad förståelse för vad som skiljer cancerceller från friska celler. De positiva resultaten från djurmodeller och kliniska studier inspirerar oss och forskarkollegor att snarast pröva Hamlet i olika patientgrupper där ny cancerbehandling behövs. Utmärkelsen från Forska!Sverige är en härlig inspiration till fortsatt forskning och utveckling, säger Catharina Svanborg, i ett pressmeddelande.

Riksdagsledamot Barbro Westerholm (FP) tilldelas Forska Sveriges utmärkelse till politiker 2014 för sitt arbete inom hälsoområdet, bland annat genom att betona betydelsen av medicinsk forskning och ökad hälsa i samhället. I grunden är hon läkare och forskare och under sitt arbete på Socialstyrelsen drev hon igenom att homosexualitet inte längre skulle anses vara en psykisk sjukdom.

- Barbro Westerholms kraftfulla arbete för att stärka medicinsk forskning och dra nytta av den med syfte att öka hälsan hos alla medborgare har varit och är fortfarande mycket viktigt för enskilda människor, såväl som för Sveriges utveckling, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare för Forska Sverige, i ett pressmeddelande.

Prisutdelningen kommer att äga rum på Uppsala slott.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078