23948sdkhjf

Stabilare läge för Doxa

En finansiell kris och en rekonstruktion senare och med en ny vd i spetsen siktar dentalbolaget Doxa mot den amerikanska marknaden.
I mars tidigare i år hamnade dentalimplantatbolaget Doxa i ekonomisk knipa efter att huvudägaren och storinvesteraren SLS Invest beslutat att strypa fi - nansieringen till bolaget. I maj hade bolaget inte hittat en lösning på problemet och ledningen lämnade in en ansökan om rekonstruktion hos Uppsala tingsrätt. I samband med rekonstruktionen genomförde Doxa också en omorganisation och såg över kostnaderna. I dag, fem månader senare, har bolaget lyckats vända skutan och tror sig se en lösning.

– Efter en turbulent period så är läget stabilt. Det är självklart så att den akuta likviditetsbristen som företaget hamnande i under våren och som direkt resulterade i en omfattande omorganisation och en ansökan om företagsrekonstruktion, påverkar och berör alla på ett smärtsamt sätt i en så här liten organisation, säger bolagets vd Emil Abrahamsson.

Emil Abrahamsson var under våren enbart vd för Doxas dotterbolag i USA men tog under sommaren även över posten som vd för den svenska verksamheten. Under rekonstruktionsprocessen har bolaget tagit in nya pengar genom lån och emissioner.

– Positivt är att under sommaren och hösten har vi vid tre tillfällen sammanlagt tagit in 23,7 miljoner kronor och att den genomsnittliga veckoförsäljningen ökar månad efter månad, samt att vi lyckats sänka kostnaderna från omkring sju miljoner kronor till omkring 1,8 miljoner kronor i månaden. Detta utan att kärnverksamheten påtagligt riskerats, säger han.

– Jag räknar med att vi nu snabbt kan ta oss ur den rekonstruktion vi befunnit oss i under en tid så att alla eventuellt kvarvarande frågetecken kan rätas ut. Förväntad tidpunkt för det är december 2012.

Vad händer framöver?

– Fokus ligger på USA. Vår strategi är fortfarande att först uppnå en marknadsposition på den ledande amerikanska marknaden, för att därefter bredda den globala marknadstäckningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078