23948sdkhjf

EU-patent blir verklighet

Sista pusselbiten på plats för ett gemensamt patentsystem för EU, borträknat från Italien och Spanien fortfarande inte vill vara med.
Under tisdagseftermiddagen röstade EU-parlamentet igenom förslaget om ett gemensamt patentsystem för EU. Detta trots att ett par medlemsländer satt sig på tvären med synpunkter på vilka språk patenten ska upprättas i.



Ett gemensamt
patentsystem för EU, bortsett från Italien och Spanien som alltså avstår från systemet så länge patenten inte skrivs också på italienska och spanska, innebär i stort sett att patentprocessen blir både billigare och enklare för företagen. I dag måste bolagen söka patent i varje medlemsland för att det ska gälla där. Men med ett gemensamt patentsystem räcker det med en central ansökan för att ha patentskydd i hela EU.

Frågan har varit aktuell sedan 70-talet men först innan sommaren i år röstade EU ja till en gemensam europeisk patentdomstol som ska ansvara för patentfrågorna.

Patenten kommer att finnas på engelska, franska och tyska, något som Spanien och Italien varit negativa mot. De anser att spansk och italiensk kultur blir diskriminerade om patenten endast översätts till de utvalda språken och väljer därför att ställa sig utanför samarbetet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078