23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.

Solbadande kan påverka den mentala hälsan

Att vi svenskar längtar efter solen och enbart tänker på god hälsa i samband med solbadande är kanske inte så konstigt. Sol, hälsa och skönhet är ju budskapet vi ständigt ser i våra modemagasin. Men solbadande och solning påverka vår hälsa på olika sätt. Det här beror på hur vi solar och varför.

Att vara brun är synonymt med att vara frisk

Det råder inga tvivel om att det är populärt att vara brun bland svenska kvinnor och män. Vi använder oss av preparat som melanotan med sprutor och nässpray för att få effekten utan solens hjälp. Vi smörjer oss med kräm och ägnar åtskilliga timmar varje år på solariebäddar när den äkta källan sviker under vintertid.

Det finns flera anledningar till att vi upplever att den bruna hudtonen är ett tecken på att vara frisk. Vi vet ju till exempel att solning ger produktion av solskensvitaminet D. D vitamin är bra för immunförsvaret så om vi är bruna kan det ju betyda att vi har ett välmående immunförsvar.

Detta är ju ingen nyhet men kanske har vi blivit bättre medvetna om det under pandemin då allt från vår äldrevård till de vitaminer vi får i oss sattes i fokus.

Våra medier påverkar vår syn på solning

Att vi känner ett så starkt samband mellan den bruna hudtonen från solning och hälsa beror förstås en hel del på medier. Det finns studier som har visat att våra tidningar för det mesta kopplar solning och solbrunhet med två saker, hälsa och utseende.

Det är inte så att vi inte vet om att solens strålar såväl som solariestrålar kan vara farliga. Men saker som hudcancer är inte alls lika prominenta i tidningsartiklar som handlar om solning och hudens färgton.

När hudcancer diskuteras i media så handlar det oftare om att man hittar nya kopplingar mellan hudcancer och gener eller att det kan finnas nya botemedel eller behandlingsmetoder för denna hudsjukdom. Solningen förblir något som har med hälsa och skönhet att göra och det påverkar givetvis hur vi upplever solbadandet rent mentalt – som hälsosamt och vackert!

Solning i solarium kan göra oss beroende

Det har visat sig att solning i solarium kan påverka oss rent mentalt på så vis att vi utvecklar beroende. Den som vänjer sig vid att alltid vara brun med brun-utan-sol-produkter och solarium kan helt enkelt få svårt att sluta med detta. Så starkt kan behovet av att uppleva skönhet och hälsa vara!

Det är ju inte så konstigt att detta kan ske om vi tänker oss att samma person ständigt läser råd och tips om hur hälsa och skönhet kan bevaras med solbad och olika produkter. En solbränna ska ju framhävas, förstärkas och helst förlängas. Inte så konstigt att detta tänk kan påverka vår mentala hälsa.

Gränsen mellan galenskap och hälsa kan vara hårfin

Nu är det förstås inte så enkelt att säga att alla som solbadar i solarium på vintern och på stranden på sommaren samt smörjer sig med brun-utan-sol-kräm är beroende. Eller att de som inte gör det inte har några beroende-tendenser.

Det är dock tydligt att solbadandet som fenomen i vår populärkultur påverkar hur vi ser på oss själva och vår hälsa. När budskapet blir intensivt så kan det mycket väl bli så att det triggar oss till tankar som i längden inte är särskilt hälsosamma för oss.

Sänd till en kollega

0.016