Depression och ångest minskar chanserna vid IVF

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Ny studie visar att utfallet vid en IVF-behandling påverkas av depression och ångest och inte nödvändigtvis av antidepressiva läkemedel.

I en ny studie har forskare vid Karolinska Institutet gått igenom anonymiserade data från det nationella kvalitetsregistret för assisterad befruktning, från alla IVF-behandlingar som genomförts i Sverige från och med år 2007. Uppgifterna jämfördes med information från det nationella patientregistret och läkemedelsregistret med målet att utreda om depression, ångest och användning av antidepressiva läkemedel kan kopplas till resultatet vid in vitro-fertilisering, IVF. Det är den största studien hittills på ämnet.

TOTALT INGICK 23 000 kvinnor i studien, varav 4,4 procent antingen blivit diagnosticerade med depression eller ångest under de senaste två åren före IVF-behandlingen och/eller fått antidepressiva läkemedel utskrivet under de senaste sex månaderna före behandlingsstart.

I sin genomgång av de olika registren jämförde forskarna andelen graviditeter, levande födslar och missfall hos dessa kvinnor med andra som inte fått en diagnos eller behandling.

”VI FANN att kvinnor som genomgick sin första IVF-behandling och som antingen hade diagnosticerats med depression eller ångest eller hade fått ett antidepressivt läkemedel utskrivet hade lite färre graviditeter och levande födslar jämfört med kvinnor som inte hade dessa tillstånd eller tog antidepressiva innan de började sin IVF-behandling. En viktig sak som vi fann var att kvinnor som hade en diagnos men som inte fått antidepressiva läkemedel utskrivet hade ännu lägre chans att bli gravida eller föda ett levande barn”, säger förstaförfattaren Carolyn Cesta, doktorand vid institutionen för medicinsk epidemiologi och biostatistik, i ett pressmeddelande.

Sammanfattningsvis tyder resultaten alltså på att depression och ångest, och inte nödvändigtvis antidepressiva läkemedel, kan kopplas till resultatet av en IVF-behandling.

Behandling med antidepressiva läkemedel har ökat de senaste årtiondena, bland annat hos kvinnor i barnafödande ålder. Särskilt stor har ökningen varit för selektiva serotoninåterupptagshämmare, SSRI.

STUDIEN VISADE att en behandling med SSRI-preparat inte förändrade andelen graviditeter eller levande födslar. Däremot visade det sig att de kvinnor som hade svårare depression och ångest och som behandlades med andra sorters antidepressiva hade mindre chans att bli gravida och föda ett levande barn, samt en ökad risk för missfall efter IVF-behandling.

Forskarna påpekar dock att studien inte var randomiserad och att resultaten därför även kan bero på livsstilsfaktorer eller genetiska faktorer som är kopplade till depression och ångest

Studiens resultat har publicerats i den vetenskapliga tidskriften Fertility & Sterility. Läs den här: Depression, Anxiety, and Antidepressant Treatment in Women: Association with In-vitro Fertilization Outcome


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Läkemedel med spindeltrådsprotein

Forskare vid Karolinska Institutet har lyckats producera lungsurfaktant, ett läkemedel för vård av för tidigt födda barn, genom att härma tillverkningen av spindeltråd.

Feta kalorier mättar mer

Forskare vid Linköpings universitet har jämfört intag av 750 kcal som en söt lågfettdrink eller som en gräddbaserad högfettshake, med samma kalorimängd.

15 bästa bioteknikinkubatorerna

Alzheimerforskare får Drottning Silvias pris

Får EU-anslag för vaccinutveckling

Prisas för utveckling av läkemedel

Startar samarbete om hjärntumör

Uppsalabaserade läkemedelsutvecklingsföretaget Beactica har slutit ett samarbetsavtal med Uppsala universitet och läkemedelsplattformen vid SciLifeLab.

Arkiv

Mest plastförorenade platsen

En avlägsen ö i Stilla Havet visar sig vara en av de mest plastförorenade platserna på Jorden, i en ny studie.

Diabetesvaccin får ökat patentskydd

Rapsrest kan bli nyttigt livsmedel

Resterna från rapsoljetillverkningen blir idag djurfoder, men livsmedelsforskare har upptäckt att denna knäckebrödsliknande rest innehåller svårfångade, essentiella aminosyror.

Växtstamceller ger nya ledtrådar

IVL positiva till substitutionscentrum

Pilot för krackning av lignin invigd

Antikropp mot astma utreds vidare

Satsar på vaccin vid njurtransplantation

"Sukralos är säkert"

Lotta Ljungqvist får styrelsepost

Lotta Ljungqvist, vd för Norden på GE och vd för Biohuben i Uppsala, tar plats i SwedenBios styrelse.

Aggregation hejdar infektion

Chalmers och KTH mest internationella

Mellanösterns första synkrotron invigs

Certifieringsföretag byter namn

Teoretiska kemister prisas

Uråldriga proteiner kartlagda

I en ny studie har forskare undersökt två proteiner, som är mellan 400 miljoner och 600 miljoner år gamla för att se hur de har utvecklats.

Spårar liv i urberget

En internationell studie ledd från Linnéuniversitetet kartlägger uråldrigt liv i jordskorpan och visar att metanogena mikroorganismer i berggrunden haft förvånansvärt stor utbredning i tid och rum.

Algfabrik satsar på fälttester

AkzoNobel avvisar tredje uppköpsförsök

Stockholms universitets hedersdoktorer 2017

Ny vd för Sobi

Kornets DNA kartlagt

Patogener tränar i sjöar och hav

Samarbete når en andra milestone

Vinnande om fiskfoder

Artikel om mikroplastpartiklar dras tillbaka

Underlättar för solceller

Klossföretag vill ersätta fossil plast

Kunskapssprång för miljöstål

Sänd till en kollega

0.134