Satsar på Sveriges proteinforskning

| Av Erika Lindbom Sierakowiak | Tipsa redaktionen

Nära en miljard kronor satsas på svensk proteinforskning i ett nytt program. Bakom initiativet står bland annat regeringen, Knut och Alice Wallenbergs stiftelse och Astrazeneca.

Genom ett nytt åttaårigt forskningsprogram ska regeringen, forskningsfinansiären Knut och Alice Wallenbergs stiftelse, KAW, och läkemedelsbolaget Astrazeneca satsa nära en miljard kronor på att stärka svensk forskning på biologiska läkemedel.

Fokus i programmet ligger på proteinforskning, utveckling av metoder samt produktion av biologiska läkemedel. Det berättade Peter Wallenberg Junior från KAW, Astrazenecas vd Pascal Soriot, närings- och innovationsminister Mikael Damberg samt Helene Hellmark-Knutsson, minister för högre utbildning och forskning, under en pressträff på morgonen.

- Målet med programmet är att stärka Sveriges position som ledande inom life science, att locka finansiering hit och att förbättra folkhälsan, sade Mikael Damberg under pressträffen.

Finansieringen av programmet delas upp i två delar. Den ena delen är statliga pengar, 320 miljoner kronor, som kommer att handhas av Vinnova. Där förväntas även olika bolag från industrin bidra med ungefär 80 miljoner kronor, vilket drar upp slutsumman till cirka 400 miljoner kronor. Proteinforskare från hela Sverige ska kunna söka om att få ta del av de statliga pengarna.

Den andra delen av satsningen består av 510 miljoner kronor. Bakom den står KAW, Uppsala universitet, Chalmers, KTH och Astrazeneca. De ska satsas på Wallenberg Centre for Protein Research, WCPR, ett centrum för grundforskning inom proteinvetenskap vid KTH. Ansvarig för verksamheten är professor Mathias Uhlén, före detta direktör för Scilifelab. Centret är en fortsättning på Human Protein Atlas-projektet, HPA, som startades upp år 2003 och som Mathias Uhlén var initiativtagare till.

- De senaste åren har medfört en tyst revolution där branschen går över mer och mer från kemiska till biologiska läkemedel. Sverige har en gedigen historia inom proteinvetenskap och vi vill nu bygga vidare på resultaten från HPA-projektet. Genom KAW och Astrazeneca får vi nu finansiering i ytterligare åtta år, sade han.

- Vi hoppas att Sverige ska bli det första landet att kartlägga alla kroppens proteiner och att denna information ska ge upphov till nya läkemedel.

Vid det nya centret kommer fem forskningsprogram att drivas:

Utveckling av cellfabriker för produktion av bioläkemedel
Bioproduktion av de proteiner som utsöndras av celler hos människan, sekretomet
Utveckling av nya koncept för antikroppsterapi
Systembiologiska studier av proteiner av intresse för läkemedelsutveckling
Kartläggning av människans alla proteiner, proteomet

Astrazeneca går in i satsningen med 30 miljoner kronor, uppdelat på tre år.

- Satsningen i stort sträcker sig över åtta år så vi har även en möjlighet att förlänga vår finansiering. Om vi gör det så kan vår del nå upp till 100 miljoner, sade Pascal Soriot, vd på Astrazeneca.

- Det här är något helt annat än det som görs i Boston och det är väldigt bra för Sverige, både när det gäller forskning på proteiner och gällande produktion av biologiska läkemedel.

Målet med Astrazenecas treåriga samarbete med Wallenberg Centre for Protein Research är att hitta nya målmolekyler bland de proteiner som utsöndras av celler, sekretomet, samt att ta fram nya metoder för tillverkning av bioläkemedel.

HPA har redan givit upphov till upptäckter som vidareutvecklas av olika spin off-bolag, däribland Alligator Bioscience som stod bakom sommarens uppmärksammade affär med Janssen Biotech. Men utvecklingen av nya läkemedel kan däremot dröja.

- Det tar tid att uppfinna nya läkemedel. Den andra delen av satsningen, med inriktning mot tillverkning, kan däremot gå avsevärt snabbare eftersom vi redan har påbörjat uppbyggnaden av en ny fabrik i Södertälje. Det kommer att bli en kortsiktig vinst för Sverige, sade Pascal Soriot.

- Som vi tidigare har berättat så har vi dessutom planer på ännu en fabrik där, tillade han.

I den anläggning som för tillfället byggs upp i Södertälje ligger fokus på fyllning och packning av vialer och sprutor. Om det blir en andra fabrik så kommer fokus där att ligga på tillverkningen av biologiska läkemedel.

- Inom ungefär 18 månader ska vi ha fattat ett beslut om ifall det blir en ny produktionsanläggning i Södertälje eller inte. Beslutet beror delvis på hur det går med vissa läkemedel i vår pipeline men även på investeringsklimatet och den globala konkurrensen, sade Pascal Soriot.

Om det inte blir någon anläggning i Sverige så är Singapore, med sin gedigna kunskapsbas och sitt läge i Asien, en stark kandidat, tillade han. Ett annat alternativ är Storbritannien.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Läkemedel med spindeltrådsprotein

Forskare vid Karolinska Institutet har lyckats producera lungsurfaktant, ett läkemedel för vård av för tidigt födda barn, genom att härma tillverkningen av spindeltråd.

Feta kalorier mättar mer

Forskare vid Linköpings universitet har jämfört intag av 750 kcal som en söt lågfettdrink eller som en gräddbaserad högfettshake, med samma kalorimängd.

15 bästa bioteknikinkubatorerna

Alzheimerforskare får Drottning Silvias pris

Får EU-anslag för vaccinutveckling

Prisas för utveckling av läkemedel

Startar samarbete om hjärntumör

Uppsalabaserade läkemedelsutvecklingsföretaget Beactica har slutit ett samarbetsavtal med Uppsala universitet och läkemedelsplattformen vid SciLifeLab.

Arkiv

Mest plastförorenade platsen

En avlägsen ö i Stilla Havet visar sig vara en av de mest plastförorenade platserna på Jorden, i en ny studie.

Diabetesvaccin får ökat patentskydd

Rapsrest kan bli nyttigt livsmedel

Resterna från rapsoljetillverkningen blir idag djurfoder, men livsmedelsforskare har upptäckt att denna knäckebrödsliknande rest innehåller svårfångade, essentiella aminosyror.

Växtstamceller ger nya ledtrådar

IVL positiva till substitutionscentrum

Pilot för krackning av lignin invigd

Antikropp mot astma utreds vidare

Satsar på vaccin vid njurtransplantation

"Sukralos är säkert"

Lotta Ljungqvist får styrelsepost

Lotta Ljungqvist, vd för Norden på GE och vd för Biohuben i Uppsala, tar plats i SwedenBios styrelse.

Aggregation hejdar infektion

Chalmers och KTH mest internationella

Mellanösterns första synkrotron invigs

Certifieringsföretag byter namn

Teoretiska kemister prisas

Uråldriga proteiner kartlagda

I en ny studie har forskare undersökt två proteiner, som är mellan 400 miljoner och 600 miljoner år gamla för att se hur de har utvecklats.

Spårar liv i urberget

En internationell studie ledd från Linnéuniversitetet kartlägger uråldrigt liv i jordskorpan och visar att metanogena mikroorganismer i berggrunden haft förvånansvärt stor utbredning i tid och rum.

Algfabrik satsar på fälttester

AkzoNobel avvisar tredje uppköpsförsök

Stockholms universitets hedersdoktorer 2017

Ny vd för Sobi

Kornets DNA kartlagt

Patogener tränar i sjöar och hav

Samarbete når en andra milestone

Vinnande om fiskfoder

Artikel om mikroplastpartiklar dras tillbaka

Underlättar för solceller

Klossföretag vill ersätta fossil plast

Kunskapssprång för miljöstål

Sänd till en kollega

0.134