Läkemedel fastnar i fas II

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Många svenska läkemedelsbolag planerar att rekrytera ny personal inom de närmaste tre åren. Det visar Sweden Bio i sin årliga kartläggning av svensk läkemedelsutveckling.

SwedenBio publicerar nu den årliga rapporten The Swedish Drug Development Pipeline, där svenska läkemedelsföretags utvecklingsprojekt i klinisk fas har kartlagts.

Rapporten innehåller inte några större överraskningar jämfört med förra året. Antalet projekt i klinisk fas har ökat med 15 och ligger nu på totalt 107. Dessa projekt fördelas över 58 av 123 analyserade bolag.

"Det är positivt att vi ser en ökning och att den till viss del beror på att fler projekt nått klinisk fas i år. Samtidigt ser vi att hela 70 projekt är i fas II och det är en trend vi sett de senaste åren, många projekt tycks fastna i fas II. Det finns olika förklaringar till det, men det är tydligt att bristen på kapital gör att bolagen inte kommer vidare med sina utvecklingsprojekt", säger Jonas Ekstand, vd för SwedenBio, i ett pressmeddelande.

När det gäller den sista utvecklingsfasen, fas III, har tio projekt avslutats, varav hälften har fått positiva resultat som kommer att ligga till grund för marknadsansökningar.

Liksom förra året är cancer det terapiområde som flest projekt fokuserar på. Elva av de 15 nya projekten är inom onkologi vilket innebär att det nu är totalt 38 projekt.

Av de bolag som har kartlagts i rapporten har 59 svarat på en frågeenkät som för första gången tog upp frågor om företagsstruktur och framtidsutsikter. Tillsammans har de 59 bolagen 1160 anställda samt konsulter motsvarande 627 heltidstjänster. Inom forskning och utveckling är fördelningen av egen personal och konsulter nästan hälften anställda och hälften konsulter, 445 respektive 398 tjänster.

"Det här bekräftar den bild vi har och visar tydligt att mycket av den avancerade kompetensen idag finns hos specialiserade forskningskonsulter. Det är en viktig insikt att ha med sig när man diskuterar framtiden för life science i Sverige."

43 av de bolag som svarade på enkäten angav även att de planerar att öka antalet anställda och/eller konsulter under de kommande tre åren.

"Det finns en stor framtidstro bland företagen vilket är väldigt lovande. Vi har en stark pipeline i Sverige, nu gäller det för företagen att resa kapital för att kunna driva projekten vidare", säger Jonas Ekstrand.


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Läkemedel med spindeltrådsprotein

Forskare vid Karolinska Institutet har lyckats producera lungsurfaktant, ett läkemedel för vård av för tidigt födda barn, genom att härma tillverkningen av spindeltråd.

Feta kalorier mättar mer

Forskare vid Linköpings universitet har jämfört intag av 750 kcal som en söt lågfettdrink eller som en gräddbaserad högfettshake, med samma kalorimängd.

15 bästa bioteknikinkubatorerna

Alzheimerforskare får Drottning Silvias pris

Får EU-anslag för vaccinutveckling

Prisas för utveckling av läkemedel

Startar samarbete om hjärntumör

Uppsalabaserade läkemedelsutvecklingsföretaget Beactica har slutit ett samarbetsavtal med Uppsala universitet och läkemedelsplattformen vid SciLifeLab.

Arkiv

Mest plastförorenade platsen

En avlägsen ö i Stilla Havet visar sig vara en av de mest plastförorenade platserna på Jorden, i en ny studie.

Diabetesvaccin får ökat patentskydd

Rapsrest kan bli nyttigt livsmedel

Resterna från rapsoljetillverkningen blir idag djurfoder, men livsmedelsforskare har upptäckt att denna knäckebrödsliknande rest innehåller svårfångade, essentiella aminosyror.

Växtstamceller ger nya ledtrådar

IVL positiva till substitutionscentrum

Pilot för krackning av lignin invigd

Antikropp mot astma utreds vidare

Satsar på vaccin vid njurtransplantation

"Sukralos är säkert"

Lotta Ljungqvist får styrelsepost

Lotta Ljungqvist, vd för Norden på GE och vd för Biohuben i Uppsala, tar plats i SwedenBios styrelse.

Aggregation hejdar infektion

Chalmers och KTH mest internationella

Mellanösterns första synkrotron invigs

Certifieringsföretag byter namn

Teoretiska kemister prisas

Uråldriga proteiner kartlagda

I en ny studie har forskare undersökt två proteiner, som är mellan 400 miljoner och 600 miljoner år gamla för att se hur de har utvecklats.

Spårar liv i urberget

En internationell studie ledd från Linnéuniversitetet kartlägger uråldrigt liv i jordskorpan och visar att metanogena mikroorganismer i berggrunden haft förvånansvärt stor utbredning i tid och rum.

Algfabrik satsar på fälttester

AkzoNobel avvisar tredje uppköpsförsök

Stockholms universitets hedersdoktorer 2017

Ny vd för Sobi

Kornets DNA kartlagt

Patogener tränar i sjöar och hav

Samarbete når en andra milestone

Vinnande om fiskfoder

Artikel om mikroplastpartiklar dras tillbaka

Underlättar för solceller

Klossföretag vill ersätta fossil plast

Kunskapssprång för miljöstål

Sänd till en kollega

0.122