Föråldrade regler om GMO

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Två svenska universitet har använt den nya växtförädlingstekniken Crispr/Cas9 för att ta fram varianter av den lilla växten backtrav och ansökt om att få försöksodla den. En variant har fått avslag.

Frågan gäller om växterna omfattas av regelverket för genmodifierade organismer, GMO. Efter en granskning har verket kommit fram till att den ena användningen av tekniken leder till en genmodifierad organism, men inte den andra.

Den nya tekniken CRISPR/Cas9 innehåller en rad verktyg för att göra förändringar i växter. Universiteten, Umeå och SLU, har tagit fram två varianter av växten backtrav. I båda har man använt tekniken för att skapa en mutation i växternas DNA med hjälp av ett främmande DNA. Skillnaden är att i den ena varianten finns främmande DNA kvar i växten men inte i den andra.

Jordbruksverket bedömer därför att endast den förstnämnda backtraven är genmodifierad och behöver tillstånd för att få odlas.

Reglerna för GMO styrs av definitioner från 90-talet som är föråldrade och svårtolkade. Det har utvecklats många nya växtförädlingstekniker där det är oklart om växterna ska regleras som GMO eller inte. Exempelvis undantas växtförädling genom mutationer från GMO-reglerna. Flera av de nya teknikerna är just mutationsförädling men där främmande DNA används i början av förädlingsprocessen. Den slutliga växten innehåller däremot inget främmande DNA.

Sverige har tillsammans med andra medlemsländer bett EU-kommissionen om riktlinjer för att kunna tolka reglerna och definitionerna på ett enhetligt sätt. Varje ny växtförädlingsteknik ska sedan kunna prövas med hjälp av de EU-gemensamma riktlinjerna.

I brist på EU-riktlinjer måste Jordbruksverket göra egna tolkningar. Det kan innebära att tolkningarna blir annorlunda när de EU-gemensamma riktlinjerna kommer.

"Jordbruksverkets beslut är det enda logiska", säger Stefan Jansson, professor vid Umeå Plant Science Centre och Umeå universitet i ett pressmeddelande.

Jens Sundström, docent och lektor på Linnécentrum för växtbiologi och SLU arbetar i stället med en gen, AI20, som antas behövas för att växten ska kunna bilda ståndare, och därmed pollen.

"Vi hoppas också att denna logiska och klara tolkning kommer att gälla alla liknande fall i framtiden", säger Jens Sundström, docent och lektor på Linnécentrum för växtbiologi och SLU.

EU-kommissionen har sedan en längre tid aviserat att man kommer att presentera sin tolkning av lagtexten, men har ännu inte kunnat enas i frågan.

"Alla frågor relaterade till GMO splittrar unionen och detta har lett till handlingsförlamning. Vi tror att Jordbruksverkets besked kommer att få stor uppmärksamhet internationellt", kommenterar Jens Sundström.

Jordbruksverkets webbplats om GMO

Bland annat med svaren till universiteten


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Startar fas II mot psoriasis

Läkemedel med spindeltrådsprotein

Forskare vid Karolinska Institutet har lyckats producera lungsurfaktant, ett läkemedel för vård av för tidigt födda barn, genom att härma tillverkningen av spindeltråd.

Feta kalorier mättar mer

Forskare vid Linköpings universitet har jämfört intag av 750 kcal som en söt lågfettdrink eller som en gräddbaserad högfettshake, med samma kalorimängd.

15 bästa bioteknikinkubatorerna

Alzheimerforskare får Drottning Silvias pris

Får EU-anslag för vaccinutveckling

Prisas för utveckling av läkemedel

Arkiv

Startar samarbete om hjärntumör

Uppsalabaserade läkemedelsutvecklingsföretaget Beactica har slutit ett samarbetsavtal med Uppsala universitet och läkemedelsplattformen vid SciLifeLab.

Mest plastförorenade platsen

En avlägsen ö i Stilla Havet visar sig vara en av de mest plastförorenade platserna på Jorden, i en ny studie.

Diabetesvaccin får ökat patentskydd

Rapsrest kan bli nyttigt livsmedel

Resterna från rapsoljetillverkningen blir idag djurfoder, men livsmedelsforskare har upptäckt att denna knäckebrödsliknande rest innehåller svårfångade, essentiella aminosyror.

Växtstamceller ger nya ledtrådar

IVL positiva till substitutionscentrum

Pilot för krackning av lignin invigd

Antikropp mot astma utreds vidare

Satsar på vaccin vid njurtransplantation

"Sukralos är säkert"

Lotta Ljungqvist får styrelsepost

Lotta Ljungqvist, vd för Norden på GE och vd för Biohuben i Uppsala, tar plats i SwedenBios styrelse.

Aggregation hejdar infektion

Chalmers och KTH mest internationella

Mellanösterns första synkrotron invigs

Certifieringsföretag byter namn

Teoretiska kemister prisas

Uråldriga proteiner kartlagda

I en ny studie har forskare undersökt två proteiner, som är mellan 400 miljoner och 600 miljoner år gamla för att se hur de har utvecklats.

Spårar liv i urberget

Algfabrik satsar på fälttester

AkzoNobel avvisar tredje uppköpsförsök

Stockholms universitets hedersdoktorer 2017

Ny vd för Sobi

Kornets DNA kartlagt

Patogener tränar i sjöar och hav

Samarbete når en andra milestone

Vinnande om fiskfoder

Artikel om mikroplastpartiklar dras tillbaka

Underlättar för solceller

Klossföretag vill ersätta fossil plast

Sänd till en kollega

0.121