Folkbildningen undersökt

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Nästan var femte M-sympatisör tror på s k chemtrails, många av Miljöpartiets väljare tror på änglar och healing. Evolutionsläran förkastas av var tredje kristdemokrat.

Det framgår av VoF-Undersökningen 2015.

Föreningen Vetenskap och Folkbildning gav under försommaren i år undersökningsföretaget Demoskop i uppdrag att ta reda på svenska folkets inställning till vetenskapliga och pseudovetenskapliga påståenden.

Ett stort antal frågor rörande tro, konspirationsteorier, alternativmedicin och annat ställdes till 1113 slumpmässigt utvalda personer. I undersökningen kan man se hur svenskarna svarat med fördelning över kön, ålder, utbildningsnivå, och partisympati.

Det finns rätt få klimatförnekare och en majoritet anser att man kan förlita sig på den vetenskapliga metoden som källa till kunskap. Andra resultat är mer anmärkningsvärda – som att nästan hälften av de med enbart grundskoleutbildning tror att slagrutor är tillförlitliga verktyg för att hitta vatten med.

Kvinnor är mer benägna än män att tro på paranormala och religiösa fenomen samt föreställningar som förknippas med new age-rörelsen. Män tenderar att i högre utsträckning än kvinnor tro att det finns intelligent liv på andra planeter – och att utomjordingar har besökt jorden.

De yngre i undersökningen (16-39 år) tror i mindre utsträckning än äldre att forskningsresultat ofta är köpta av industrin. Rapporten visar också att det är skillnad på inställning mellan vad man röstar partipolitiskt på.

Nästan var femte miljöpartistisk sympatisör tror att månlandningen 1969, då Apollo 11 med Neil Armstron och Buzz Aldrin blev först på månen, var en bluff.

MP- och V-anhängarna anser i högre grad än andra att läkemedelsindustrin arbetar för att hålla människor sjuka, i vinstsyfte. Och nästan var femte M-sympatisör tror att chemtrails (kondensstrimmor från flygplan) är något helt annat än vanliga kondensstrimmor.

SD-sympatisörerna tror i högre grad än andra på att utomjordingar besöker jorden, och att adhd är en påhittad diagnos.

"Vissa resultat i undersökningen gläder mig lite extra", kommenterar Linda Strand Lundberg, ordförande i Vetenskap och Folkbildning. "Vi kan till exempel se att en stor majoritet av de som svarat ser nyttan av vaccinering mot barnsjukdomar, såsom mässlingen."

Vänsterpartiets väljare tror på reinkarnation i högre utsträckning än övriga, samtidigt som de tillsammans med de kristdemokratiska sympatisörerna, är mer skeptiska till att akupunktur vore en effektiv behandlingsform.

"En del resultat är nedslående, säger Linda Strand Lundberg. Trots att en stor majoritet ställer sig bakom den vetenskapliga metoden så pekar vissa av svaren i helt motsatt riktning. Det visar hur viktig folkbildningen fortfarande är år 2015!"

Länk till VoF-Undersökningen 2015 i sin helhet:

http://www.vof.se/undersokningen-2015/


Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Läkemedel med spindeltrådsprotein

Forskare vid Karolinska Institutet har lyckats producera lungsurfaktant, ett läkemedel för vård av för tidigt födda barn, genom att härma tillverkningen av spindeltråd.

Feta kalorier mättar mer

Forskare vid Linköpings universitet har jämfört intag av 750 kcal som en söt lågfettdrink eller som en gräddbaserad högfettshake, med samma kalorimängd.

15 bästa bioteknikinkubatorerna

Alzheimerforskare får Drottning Silvias pris

Får EU-anslag för vaccinutveckling

Prisas för utveckling av läkemedel

Startar samarbete om hjärntumör

Uppsalabaserade läkemedelsutvecklingsföretaget Beactica har slutit ett samarbetsavtal med Uppsala universitet och läkemedelsplattformen vid SciLifeLab.

Arkiv

Mest plastförorenade platsen

En avlägsen ö i Stilla Havet visar sig vara en av de mest plastförorenade platserna på Jorden, i en ny studie.

Diabetesvaccin får ökat patentskydd

Rapsrest kan bli nyttigt livsmedel

Resterna från rapsoljetillverkningen blir idag djurfoder, men livsmedelsforskare har upptäckt att denna knäckebrödsliknande rest innehåller svårfångade, essentiella aminosyror.

Växtstamceller ger nya ledtrådar

IVL positiva till substitutionscentrum

Pilot för krackning av lignin invigd

Antikropp mot astma utreds vidare

Satsar på vaccin vid njurtransplantation

"Sukralos är säkert"

Lotta Ljungqvist får styrelsepost

Lotta Ljungqvist, vd för Norden på GE och vd för Biohuben i Uppsala, tar plats i SwedenBios styrelse.

Aggregation hejdar infektion

Chalmers och KTH mest internationella

Mellanösterns första synkrotron invigs

Certifieringsföretag byter namn

Teoretiska kemister prisas

Uråldriga proteiner kartlagda

I en ny studie har forskare undersökt två proteiner, som är mellan 400 miljoner och 600 miljoner år gamla för att se hur de har utvecklats.

Spårar liv i urberget

En internationell studie ledd från Linnéuniversitetet kartlägger uråldrigt liv i jordskorpan och visar att metanogena mikroorganismer i berggrunden haft förvånansvärt stor utbredning i tid och rum.

Algfabrik satsar på fälttester

AkzoNobel avvisar tredje uppköpsförsök

Stockholms universitets hedersdoktorer 2017

Ny vd för Sobi

Kornets DNA kartlagt

Patogener tränar i sjöar och hav

Samarbete når en andra milestone

Vinnande om fiskfoder

Artikel om mikroplastpartiklar dras tillbaka

Underlättar för solceller

Klossföretag vill ersätta fossil plast

Kunskapssprång för miljöstål

Sänd till en kollega

0.109