A1M Pharma får positiva resultat

| Av Redaktionen Kemivärlden Biotech med Kemisk Tidskrift | Tipsa redaktionen

Lundabolaget A1M Pharma publicerar positiva studieresultat med betydelse för diagnostik och behandling av havandeskapsförgiftning.

En ny studie baserad på blodprov från 150 gravida kvinnor visar, i enlighet med tidigare studier, att de två biomarkörerna fosterhemoglobin (HbF) och 1-mikroglobulin (A1M) som bolaget använder i sin diagnostikmetod är förhöjt i blod hos kvinnor med havandeskapsförgiftning.


Resultaten publicerades den 14 september i PLOS ONE. Studien har gjorts av forskare knutna till A1M Pharma vid Lunds universitet.
Dessutom visas att två av kroppens naturliga skyddsproteiner, haptoglobin och hemopexin, är kraftigt sänkta hos dessa kvinnor. Resultaten stärker det vetenskapliga stödet för bolagets diagnostikmetod (som baseras på HbF, A1M och liknande biomarkörer) samt även för bolagets behandling som riktar in sig på att oskadliggöra det fria hemoglobinet.
"Resultaten från den här omfattande studien är mycket uppmuntrande för sannolikheten att vi skall lyckas med vårt diagnostikprojekt. Vi siktar på att den nuvarande utvecklingsfasen ska vara klar under 2016 för att då kunna teckna ett samarbets- eller licensavtal med en partner", säger A1M Pharmas vd Tomas Eriksson i ett pressmeddelande.
Tomas Eriksson lyfter också fram betydelsen av de nya studieresultaten för bolagets behandlingsmetod i preklinisk utvecklingsfas.
"Det är spännande att vi kan visa på en ännu starkare koppling mellan förhöjda nivåer av fosterhemoglobin och utveckling av havandeskapsförgiftning. Det stärker vår övertygelse om att vår behandlingsmetod är rätt väg att gå."
A1M Pharma utvecklar diagnostik och behandling för havandeskapsförgiftning, ett sjukdomstillstånd som drabbar omkring 10 miljoner blivande mödrar i världen varje år, varav cirka 5 000 i Sverige. Sjukdomen kan idag inte upptäckas under tidig graviditet, är svårdiagnosticerad senare under graviditeten, och det saknas en effektiv behandling.
Läkemedelsutvecklingen är baserad på proteinet A1M. Diagnostiken är baserad på detektion av biomarkören fosterhemoglobin.
Bolaget arbetar också med terapi mot njurskador, eftersom nyligen genomförda studier visar att A1M har en generellt njurskyddande funktion.
Artikeln finns på följande länk:
http://journals.plos.org/plosone/article?id=10.1371/journal.pone.0138111Håll dig uppdaterad med Kemivärlden Biotech
Är du prenumerant? Bli prenumerant

Med en prenumeration får du obegränsad tillgång till webbtidningen. Läs webbtidningen online.


Skriv din kommentar
Startsidan just nu

Läkemedel med spindeltrådsprotein

Forskare vid Karolinska Institutet har lyckats producera lungsurfaktant, ett läkemedel för vård av för tidigt födda barn, genom att härma tillverkningen av spindeltråd.

Feta kalorier mättar mer

Forskare vid Linköpings universitet har jämfört intag av 750 kcal som en söt lågfettdrink eller som en gräddbaserad högfettshake, med samma kalorimängd.

15 bästa bioteknikinkubatorerna

Alzheimerforskare får Drottning Silvias pris

Får EU-anslag för vaccinutveckling

Prisas för utveckling av läkemedel

Startar samarbete om hjärntumör

Uppsalabaserade läkemedelsutvecklingsföretaget Beactica har slutit ett samarbetsavtal med Uppsala universitet och läkemedelsplattformen vid SciLifeLab.

Arkiv

Mest plastförorenade platsen

En avlägsen ö i Stilla Havet visar sig vara en av de mest plastförorenade platserna på Jorden, i en ny studie.

Diabetesvaccin får ökat patentskydd

Rapsrest kan bli nyttigt livsmedel

Resterna från rapsoljetillverkningen blir idag djurfoder, men livsmedelsforskare har upptäckt att denna knäckebrödsliknande rest innehåller svårfångade, essentiella aminosyror.

Växtstamceller ger nya ledtrådar

IVL positiva till substitutionscentrum

Pilot för krackning av lignin invigd

Antikropp mot astma utreds vidare

Satsar på vaccin vid njurtransplantation

"Sukralos är säkert"

Lotta Ljungqvist får styrelsepost

Lotta Ljungqvist, vd för Norden på GE och vd för Biohuben i Uppsala, tar plats i SwedenBios styrelse.

Aggregation hejdar infektion

Chalmers och KTH mest internationella

Mellanösterns första synkrotron invigs

Certifieringsföretag byter namn

Teoretiska kemister prisas

Uråldriga proteiner kartlagda

I en ny studie har forskare undersökt två proteiner, som är mellan 400 miljoner och 600 miljoner år gamla för att se hur de har utvecklats.

Spårar liv i urberget

En internationell studie ledd från Linnéuniversitetet kartlägger uråldrigt liv i jordskorpan och visar att metanogena mikroorganismer i berggrunden haft förvånansvärt stor utbredning i tid och rum.

Algfabrik satsar på fälttester

AkzoNobel avvisar tredje uppköpsförsök

Stockholms universitets hedersdoktorer 2017

Ny vd för Sobi

Kornets DNA kartlagt

Patogener tränar i sjöar och hav

Samarbete når en andra milestone

Vinnande om fiskfoder

Artikel om mikroplastpartiklar dras tillbaka

Underlättar för solceller

Klossföretag vill ersätta fossil plast

Kunskapssprång för miljöstål

Sänd till en kollega

0.129